İlçe grupları uygulamasını danıştay iptal etmiş. Norn fazlası resen atamalar ne olacak?

Kodla Büyü

svdemir

Aktif Üye
İlçe grupları uygulamasını danıştay iptal etmiş. Norn fazlası resen atamalar ne olacak?
Aynı ilçe grubunda 50km daha ileri bir ilçeye atandım. İptal durumu var mı?

İptal olmaz büyük ihtimalle karar sonrasında İlçe grupları ataması yeni düzenlemeye kadar yapılmaz.

İptal olan yönetmelik değişikliği yapılmadan Tebligler Dergisinde açıkanan ilçe grupları.
9 Ocak'ta yönetmelik ile ÖMK'da belirtildiği şekilde ilçe grupları yayınlandı.

Bu yönetmelik maddesi de iptal olabilir hocam tekrar dava süreci olacaktır sendikalar tarafından.
Bu yüzden telafisi güç mağduriyetler yaşanmaması için ilçe grupları uygulanmamalıdır. Kaldı ki çoğu ilde gruplar hayatın ve coğrafi gerçeklerin ötesinde eziyete dönüşecek şekilde belirlenmiştir. Bu vebali nasıl sahipleniyorlar anlayamıyorum.
Hiç bir kanun veya yönetmelik idareye bu kadar keyfi şekilde yanlış ilçe grubu belirleme yetkisi vermez, vermemeli.

Bu yönetmelik maddesi de iptal olabilir hocam tekrar dava süreci olacaktır sendikalar tarafından.
Bu yüzden telafisi güç mağduriyetler yaşanmaması için ilçe grupları uygulanmamalıdır. Kaldı ki çoğu ilde gruplar hayatın ve coğrafi gerçeklerin ötesinde eziyete dönüşecek şekilde belirlenmiştir. Bu vebali nasıl sahipleniyorlar anlayamıyorum.
Hiç bir kanun veya yönetmelik idareye bu kadar keyfi şekilde yanlış ilçe grubu belirleme yetkisi vermez, vermemeli.

Yönetmelik ekinde yayınlanan hiç değişmeden aynen konulduğu için mümkün. Ama o da aylarca sürebilir bu gidişle.

Son düzenleme:
-Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 10/04/2025 tarihli resmi yazı ile tebliğler dergisinde ilçe gruplarını yayınladı. Buna dava açılmış ve (YD) iptal edildi. İptal sebebi grupların yönetmelik ile belirlenmemesi. Yürütmenin Durdurması Tarih: 24/09/2025. Bu karar MEBe ulaştıktan sonra MEB bu yayınladığı ilçe gruplarına atama olayına devam edemezdi, etmedi.
-MEB yaptığı hatayı görmüş ve sonra 9 ocak 2026da yönetmelik çıktı ve ilçe grupları yönetmelikle yayınlandı. Atamalarda bu yönetmelik ve ilçe gruplarına göre yapıldı.

Eski yayınlanan PGM yazısına göre atananlar olduysa bireysel dava açıp haklarını alabilirler.

"Ilçe grupları ve farklı ilçelere resen atamalara dönük bir Sendikanın danıştayda dava kazandık açıklamaları kimseyi umutlandırmasın, incelediğimizde usulden kazanmış bir davadır ve bu yönde hak kayıplarının önüne geçmeyecektir, emsal değildir. Eğitim Gücü Sen olarakDanıştay'a aile birliği ve Ulaşım zorluğu üzerinden açtığımız davayı bekleyin bunun yanında ücret almadan farklı ilçeye resen atanan öğretmenlerimiz için açtığımız davaları bekleyinDavalar konusunda tüm sendikalar içinde en tecrübeli sendika bizizReklam peşinde koşmasınlar"

-MEB yaptığı hatayı görmüş ve sonra 9 ocak 2026da yönetmelik çıktı ve ilçe grupları yönetmelikle yayınlandı. Atamalarda bu yönetmelik ve ilçe gruplarına göre yapıldı.
Hocam yeni yönetmelikle tekrar resen atamaların yapılacağı ve MEB'in bu yönetmelikle işin hukuki kısmındaki iptallarin önüne geçeceği söyleniyor.

anladığıma göre usulde hata var demiş mahkeme, bakanlıkta onu 9 ocakta yamamış, şimdi asıl resenle ilgili gelecek mahkeme kararları önemli.

Bakanlığın eksik yaptığını ama bunu yönetmelikle düzenleyerek yasallık kazandırdığından bahsetmiş arkadaşlar. Ama önceki mesajımda belirttiğim işin özünde yapılan yanlış gruplama rahatsız etmemiş. Esas yanlış ve haksızlık burada. Yönetmelikle yayınlasa ne olur kanunla yayınlasa ne olur. Bunun yasal olması hakkaniyetli olduğu anlamına gelmez. Nice arkadaşlar kaç yüz km mesafelere resen adı altında zorla gönderilmiş. Buna dikkat çeken yok gibi. Ben bu durumdan çok rahatsızım Allah yardım etsin.
Yani meb in yaptığı hata ilçe gruplarını önce yönetmeliksiz belirlemek değil tümden yanlış ve öğretmeni zora sokacak şekilde belirlemesidir

Sendikalar ilçe gruplarına dava açtı. Bence de ilçe grupları çok uyumsuz. İlçe grupları konusunda da mahkemeden YD gelebilir büyük ihtimal. 100km mesafeler var.

ÖMK'da;

i) İlçe grubu: İllerde coğrafi özellikler ve ulaşım imkânları dikkate alınarak iki veya daha fazla ilçenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan grubu,

Çoğu ilçe grubundaki ilçeler benzer coğrafi özelliği taşımıyor. Ulaşım imkanı zaten ayrı bir konu; arada kilometrelerce mesafe var. İlçenin bir de köyleri var.

İster bekar olsun ister aile durumu gözetilsin ilçe grubu çok mağdur edici bir durum. Heleki branş öğretmeni normları ders saatine göre belirleniyorken. Bu sene seçilir seneye seçilmez vs.

Normla ilgili başka düzenlemeler yapılmalı. Dinamik norma geçilmeli (okuldaki, ilçedeki öğrenci, öğretmen, sınıf sayıları vs baz alınmalı)

Asıl sorun norm fazlası sınıf öğretmenlerinde. Norm fazlası sınıf öğretmenleri ilçe normundan başka okullara görevlendiriliyor ancak çoğu destek eğitim harici derse girmiyor. 10-15 saate giren norm fazlası branş öğretmeni ile hiç derse girmeyen norm fazlası sınıf öğretmeni aynı maaşı alabiliyor. Norm fazlası sınıf öğretmeleri de ilkokullarda sınıfların 15 saate kadar dersine girebilmeli. Norm konusu konuşulurken hala birleştirilmiş sınıflar var maalesef.

İnşallah ilçe grupları iptal olur.

Giden gitti, kalan kaldi.Ornek:hizmet puani.Bana verildi, sonra alindi, 1 puanla beni gecen istedigim sehre yerlesti.Bunun gibi.

ilksms
Geri