arkadaşlar 8li QTR8A girişlere bağlantı kablolarını lnasıl lehimleyebilirim? tecrübesi olanlar nasıl yapılır yardımcı olabilecek var mı? lehim atmadan durmuyor kablolar oynuyor. lehim atarken neye dikkat etmeliyim yada başka yolu var mı?
Hocam yarışmada orta okulları için temel çizgi izleyen, liseler için ise hızlı çizgi izleyen var. Temel seviyeyede çeşitli kısıtlamalar var ama hızlı çizgi izleyen için motor veya kart ile ilgili sınırlama yok, ebat sınırı var.
Çizgi izleyen konusunda bazı okullar yıllardır seviyeyi oldukça yukarıda tutuyor, ,hem meşakkatli, hem de keyifsiz bence bu yüzden biz de bu kategoriye hiç girmedik, girmek gibi bir niyetimiz de yok ama yine de naçizane birkaç şey yazayım.
Öncelikle çok iyi motorlar ve motor sürücüler gerekiyor, iyi derece yapan okullar genelde maxon tercih eder. Qtr ışıktan aşırı etkilenir çok iyi izole etmek gerek. Şaseyi incecik bir malzemeden yapıyorlar hafif olsun diye. En önemli konulardan biri vakum motoru. Yere çok iyi tutmaması için tekerlerin oraya yüksek devirli vakum motoru koyuyorlar böylece robot resmen yere yapışıyor. Tabiki iyi yapılmış bir silikon teker ihtiyaç var.
Yarışmanın pistleti önceden paylaşılıyor. Pisti birebir kurup milim milim test yapıyorlar. Çok iyi derece yapan robotlara bence pisti ezberletiyorlar çünkü genelde yanlışlıkla yoldan çıkınca(kolay kolay olmaz da) devam edemiyor robot. Hızlı çizgi izleyende çok belli olmuyor bu çünkü yoldan çıkınca zaten kaybediyorsunuz ama eskiden normal çizgi izleyen vardı orada çok belli oluyordu. Harika giden robot bir yerde yoldan çıkıyordu, öğrenci yeniden koyunca sağa döneceğine, sola dönüyordu mesela.
Hocam yeni başlayan için üst turları görmek çok zor ama zaman geçtikçe tecrübede, sonuçlar da iyiye gidiyor. Biz mini sumo ve yumurta toplayan çalışıyoruz genelde. İlk başladığımızda bazı okullar için asla baş edemeyiz diyordum, geçen yıl yeni bir robot üretip girdik yarışmaya doğru dürüst test yapamadık, garip sorunlar oldu, normalde bizim öğrenciler olaya hakimdir ama robotlar yeni olunca onlarda bi afalladı, son 40 da elendigimizde hakem bile şaşırdı. Uğraşınca gerçekten sonuç geliyor.