Zorunlu eğitim

Kodla Büyü

Sizce zorunlu eğitim nasıl olmalı?

• 8 yıl – (Eski sistem gibi, ilkokul + ortaokul)

Oy: 76 46.3%
  • 10 yıl – (Ortaöğretim 2. sınıfa kadar zorunlu)

Oy: 15 9.1%
  • 12 yıl – (Mevcut 4+4+4 sistemi, lise son sınıfa kadar)

Oy: 5 3.0%
  • 16 yaşına kadar – (Yaş temelli model)

Oy: 3 1.8%
  • Zorunlu eğitim olmasın – (Tamamen isteğe bağlı

Oy: 9 5.5%
  • Benim tavsiyem: 10 yıl – Temel eğitimi garanti, sonrası esnek

Oy: 5 3.0%
  • Akademik lise ve meslek lisesi ayrı zorunluluk sistemine sahip olsun

Oy: 9 5.5%
  • Sadece temel eğitim zorunlu (okuma-yazma + matematik + fen + sosyal)

Oy: 42 25.6%

• Kullanılan toplam oy
    164

gglemas

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"12 YILLIK ZORUNLU EĞİTİMİN KISALMASI İÇİN KAMUOYU OLUŞTU"

12 yıllık zorunlu eğitimin kısalıp kısalmayacağı bir süredir tartışma konusu.

Bakan Tekin, 12 yıllık eğitim süresinde revizyon yapmayı planladıklarını açıkladı.

8 yıllık kesintisiz eğitimin antidemokratik olduğunu ifade eden Tekin, "12 yıllık zorunlu eğitim tartışılmalı. 8 yıllık kesintisiz eğitim antidemokratiktir. Büyük oranda 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin azaltılmasının doğru olacağına yönelik bir kamuoyu oluştu, bu revizyonu yapmayı planlıyoruz." dedi.

Hükümet olarak bu konuda bir karar almak durumunda olduklarını belirten Yusuf Tekin, karar alındığında kamuoyu ile paylaşılacağını da kaydetti.

"MASADA 3 MODEL VAR" İDDİASI

Sabah gazetesinde geçtiğimiz aylarda yer alan bir habere göre; MEB'in masasında 3 modelin olduğu öne sürüldü:

3+1 MODELİ: Lise eğitiminin 3+1 olması. 12'nci sınıfın üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılması, lise eğitiminin 3 yıla düşürülmesi.

2+2 MODELİ: Bu modelde, 10'uncu sınıfı yani ilk 2 yılı bitiren öğrencilere lise diploması verilecek, akademik anlamda ilerlemek isteyenler lise eğitimine devam edecek ve 2 yıl daha eğitim alacak.

YAŞ MODELİ: Lise eğitiminde zorunlu eğitimini yaş temelli olarak yapılandırılması da öneriler arasında yer alıyor. Burada 16 yaşını bitirenlerin zorunlu eğitimden çıkarılması öneriliyor. Diğer bir öneri ise lise eğitiminin bütünüyle zorunluluktan çıkarılması.

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ HAKKINDA

12 yıllık zorunlu eğitim sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir. Türkiye'de zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini öngören İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 20 Şubat 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin beş grup başkanvekili tarafından TBMM'ye sunulmuştu. Meclis'te kabul edilen kanun, 11 Nisan 2012'de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Sizce zorunlu eğitim kaç yıl olmalı?

Anket Sonuçları çok ilginç ilerliyor. Aslında benim bakış açım genc nesil azalıyor. Erken yaşta istihtama katmak lazım gençleri zaman kaybetmeden
“Ağaç yaş iken eğilir” sözü eğitim–istihdam tartışmalarında aslında kilit bir nokta.

Eğer çocuk 16 yaşına kadar sadece akademik eğitim alıp işle, üretimle hiç karşılaşmazsa, o yaştan sonra yönlendirmek gerçekten zor olabiliyor.
O yüzden birçok ülke şu yolu izliyor:
Uluslararası Örnekler
  • Almanya – Dual Eğitim Sistemi
    14–15 yaşından itibaren öğrenciler haftanın belli günleri okulda, belli günleri işyerinde oluyor. Hem diploma alıyor hem meslek öğreniyor.
  • İsviçre
    15 yaşında öğrencilerin %70’i çıraklık/meslek eğitimine yöneliyor. Hem maaş alıyorlar hem eğitim görüyorlar.
  • Finlandiya
    13–14 yaşta öğrencilerin yetenek testleri yapılıyor, akademik yola mı mesleki yola mı gidecekleri erken belirleniyor.
Türkiye İçin Uygun Bir Senaryo

• 14 yaşından itibaren (ortaokul sonrası) öğrencilere 2 yol açılabilir:
    1. Mesleki yol → Çıraklık + meslek lisesi + işyerinde eğitim. (İstihdama erken katılım)
    2. Akademik yol → Lise + üniversite. (Bilim/teknoloji, profesyonel meslekler)
Böylece hem “ağaç yaş iken eğilir” prensibi korunur, hem de herkes 18 yaşına kadar aynı kalıba sokulmaz.

Yani en mantıklı model: zorunlu eğitimin 8 yıl olması + 14 yaşından itibaren mesleğe veya akademik yola ayrışma.

Son düzenleme:
Kız çocuklarına zorunlu olmalı yoksa 13 yaşında evlendirmeye başlarlar.

Mesem gayet güzel bir fikir ama pek tutmadı sanırım. Bir de bakanın şu söylemi çok saçma geldi bana. Süreyi düşürmek için kamuoyu oluştu diyor. Sanki 12 yıla çıkarırken kamuoyuna sordunuz da. Gerekliyse yap. Yalandan tribünlere niye oynuyorsun.

Zorunlu eğitimin son dört kademesine bir neşter gerektiği gerçek. Bazı branşlar lise eğitiminde kartel oluşturmuş, senelerdir kaymağını yiyiyorlar. Lisede matematik 6 saat, edebiyat 5 saat. Buna rağmen ortada bu saatlerin hakkını verecek bir başarı yok. Öğrenciler üniversite sınavı dışında hiçbir işlerine yaramayacak çöp bilgilerle oyalanıyorlar. Buna karşın fizik, kimya, biyoloji dersleri haftada iki saatle güdük bırakılmış. Siz haftada 2 saatle öğrenciye fizik mizik öğretemezsiniz. Ama matematik ve edebiyat o kadar çöreklenmiş ki sisteme, ders saatlerinin azaltılması akla bile gelmiyor.

Bu gençleri bir an önce üretime yönlendirecek derslere, mesela bizim derslere öncelik verilmesi lazım. Benim dersim haftada altı saat olsa ve laboratuvar imkanı olsa, 3 sene içinde ben o öğrenciyi ofis programlarını ileri derecede kullanan, grafik programında afiş tasarlayabilen, video montajı yapabilen, kendi ihtiyaçları için küçük programlar yazabilecek hale getiririm.

Zorunlu eğitimin son dört kademesine bir neşter gerektiği gerçek. Bazı branşlar lise eğitiminde kartel oluşturmuş, senelerdir kaymağını yiyiyorlar. Lisede matematik 6 saat, edebiyat 5 saat. Buna rağmen ortada bu saatlerin hakkını verecek bir başarı yok. Öğrenciler üniversite sınavı dışında hiçbir işlerine yaramayacak çöp bilgilerle oyalanıyorlar. Buna karşın fizik, kimya, biyoloji dersleri haftada iki saatle güdük bırakılmış. Siz haftada 2 saatle öğrenciye fizik mizik öğretemezsiniz. Ama matematik ve edebiyat o kadar çöreklenmiş ki sisteme, ders saatlerinin azaltılması akla bile gelmiyor.

Bu gençleri bir an önce üretime yönlendirecek derslere, mesela bizim derslere öncelik verilmesi lazım. Benim dersim haftada altı saat olsa ve laboratuvar imkanı olsa, 3 sene içinde ben o öğrenciyi ofis programlarını ileri derecede kullanan, grafik programında afiş tasarlayabilen, video montajı yapabilen, kendi ihtiyaçları için küçük programlar yazabilecek hale getiririm.
Hocam lise süresi azalırsa emin ol ilk kaldıracakları ders bizimki olur. Artık başka birşey beklemiyorum :(

5 yıl zorunlu ilkokul
ardından isteğe bağlı 3 ortaokul.
1 hazırlık lise 3 lise
Eskiden böyleydi zaten. Sonra ilkokul ve ortaokulu birleştirip İlköğretim adı altında zorunlu eğitim 8 yıla çıkarıldı.

Sonra da "meslek liselerinin önünü açacağız" gibi söylemlerle 4+4+4 zorunlu. eğitim sistemi geldi.

Sonuç olarak 18 yaşa kadar zorunlu eğitim oldu. Ağaç yaşken eğilir, 18 yaşında odun olmuştur artık. Eğilmez, kırılır.

Olaya farklı bir bakış açısından yaklaşacak olursak. Her okulda Okumaya niyeti olmayan en az 8-10 öğrenci oluyor ve bunlar tüm öğrencilerin eğitim-öğretim kalitesini olumsuz etkiliyor. Bu öğrencileri sistem dışına çıkarmak pek mümkün değil disiplin suçlarında bile komple okuldan uzaklaştırmak çok zor bir süreç. Zorunlu eğitim olacaksa bile bu okumada gözü olmayanların sistem dışına çıkarılmasını kolaylaştıracak düzenlemeler gerekiyor. 1 tane çürük elma sağlam elmaları da çürütüyor. Hiç çürüğün düzeldiğine şahit olmadım sağlamların yanında.

Zorunlu olacaksa kolay sekilde okuldan uzaklaştırma cezasi olmali okul karari ile. Disiplinsizlik yuzunden egitim kalmadi, her gun zorbalik haberleri cikiyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"12 YILLIK ZORUNLU EĞİTİMİN KISALMASI İÇİN KAMUOYU OLUŞTU"

12 yıllık zorunlu eğitimin kısalıp kısalmayacağı bir süredir tartışma konusu.

Bakan Tekin, 12 yıllık eğitim süresinde revizyon yapmayı planladıklarını açıkladı.

8 yıllık kesintisiz eğitimin antidemokratik olduğunu ifade eden Tekin, "12 yıllık zorunlu eğitim tartışılmalı. 8 yıllık kesintisiz eğitim antidemokratiktir. Büyük oranda 12 yıllık zorunlu eğitimin süresinin azaltılmasının doğru olacağına yönelik bir kamuoyu oluştu, bu revizyonu yapmayı planlıyoruz." dedi.

Hükümet olarak bu konuda bir karar almak durumunda olduklarını belirten Yusuf Tekin, karar alındığında kamuoyu ile paylaşılacağını da kaydetti.

"MASADA 3 MODEL VAR" İDDİASI

Sabah gazetesinde geçtiğimiz aylarda yer alan bir habere göre; MEB'in masasında 3 modelin olduğu öne sürüldü:

3+1 MODELİ: Lise eğitiminin 3+1 olması. 12'nci sınıfın üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılması, lise eğitiminin 3 yıla düşürülmesi.

2+2 MODELİ: Bu modelde, 10'uncu sınıfı yani ilk 2 yılı bitiren öğrencilere lise diploması verilecek, akademik anlamda ilerlemek isteyenler lise eğitimine devam edecek ve 2 yıl daha eğitim alacak.

YAŞ MODELİ: Lise eğitiminde zorunlu eğitimini yaş temelli olarak yapılandırılması da öneriler arasında yer alıyor. Burada 16 yaşını bitirenlerin zorunlu eğitimden çıkarılması öneriliyor. Diğer bir öneri ise lise eğitiminin bütünüyle zorunluluktan çıkarılması.

4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ HAKKINDA

12 yıllık zorunlu eğitim sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir. Türkiye'de zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini öngören İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 20 Şubat 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin beş grup başkanvekili tarafından TBMM'ye sunulmuştu. Meclis'te kabul edilen kanun, 11 Nisan 2012'de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Sizce zorunlu eğitim kaç yıl olmalı?

bu modeller çok droğru uygunaldnıkarı takdirde bence doğru modeller. nitekim almanya ve isviçre buu uygulamalış. 1990li yıllarda bu model türkiye de uygulanmaya başlandı. bu modelin adı da ikili mesleki eğitim anlamına gelin "TAMEM" -Türk Almam Mesleki Eğitim Merkezi olarak bizlerde ugulandı. Bu modelin açıklaması aşağıda var; Ancak sorun şu, bu modele yönlendirilen öğrenciler ve öğrencilerin işyerleri!! Bu öğrenciler örgün eğitime devam edememeiş ,sınıfta kalmış, bir şekilde mesleği olsunda nasıl olursa olsun, görüşü ile yönlendirildi. bu durum kalifiye eleman yetiştirilmesini engelledi. ayrıca öğrencilern stja gittiği işletmeler ise öğrencileri "çocuk ve ucuz işçi" kafasında gördüğü için sömürdükçe sömürdü. devletin eksik denetimleri ise bu işin suyunun çıkmasına sebep oldu. sonunda kaldırıldı. önemli olan hangi modelin olduğu değil, önemli olan modeli doğru ve düzgün uygulamak. hocamının yukarda bahsettiği modellerin almanya ve isviçre de uygulama şartları burda da sağlanırsa modelin tutmaması için bir sebep yok. ama dediğim gibi önemli olan programı doğru düzgün uygulamak. örneğin; öğrencilerin gönderileceği işletme şartlarını kontrol edilmesi, öğrencilerin iş yerindeki temel hakları, maaş durumları vb... durumlar. örneğin 2024 yılında yaklaşık 20 öğrenci iş kazası sonucu hayatını kaybetti. bu durumları kim nasıl denetleyecek. vb... gibi o kadar çok durum varki. dedim önemli olan model değil, önemli olan o modeli doğru uygulamak.

"
Bu program Türkiye’de (TAMEM) TÜRK-ALMAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ adı altında 10 Nisan 1988 tarih ve 19781 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ve Türk ve Alman hükümetleri arasında varılan “İkili Meslek Eğitiminin Teşviki” antlaşması gereği başlamıştır.

Proje ilk olarak Ankara Dikmen Endüstri Meslek Lisesinde başlamış, daha sonra da ülke genelinde 13 il daha proje kapsamına alınmıştır.

İkili Mesleki Eğitim Modeli 11.02.1994 tarih ve 21846 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Mesleki Eğitim Merkezi Yönetmeliği” ile yasal çerçeveye oturtulmuştur.

İkili Meslek Eğitiminin temel amacı, sanayi sektörünün okullar ile işbirliği yaparak ihtiyaç duyduğu ve duyacağı ara elemanların yetişmesini sağlamaktır. Öğrencinin Mesleki Eğitim Merkezine başvurabilmesi için 18 yaşının altında olması, ortaokul mezunu olması ve bir işletme ile sözleşme yapması gerekmektedir.

İşletmeler sözleşme yaptıkları öğrenciye 3 yıl süre ile uygulama eğitimi verirler. Öğrenci 3 yıl süre ile haftanın 2 günü okulda teorik eğitim alır, diğer 3 gün ise işletmelerde uygulamalı eğitim görürler.

Öğrenciler her yıl 3. dönemin sonunda (2.sınıflar) okullarında ara sınavlarına girerler. Ara sınava giren bu öğrenciler 6. dönem sonunda (3.sınıflar) “Kalfalık” sınavına girmeye hak kazanırlar. Başarılı olan öğrenciler “Kalfalık Belgesi” almaya hak kazanırlar. Bitirme sınavında başarısız olan öğrenciler için Ağustos ayının son haftasında “Tekrar Sınavları” yapılmaktadır.

Ara sınavlara katılan öğrencilere “Ara Sınava Katılım Belgesi” verilmektedir.Bitirme sınavlarında başarılı olan öğrencilere de Okul Müdürü, BTSO Başkanı ve Milli Eğitim Müdürü ‘nün imzasını taşıyan “Kalfalık Belgesi” tanzim edilmekte ve öğrencilere tören ile dağıtılmaktadır.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 1993-1994 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Bursa Atatürk Meslek Lisesi ile birlikte bu projede görev almaktadır. Mesleki Eğitim Merkezinde Metal Teknolojisi Alanı, Makine Teknolojisi Alanı ve Elektrik Elektronik Teknolojisi meslek dallarında eğitim verilmektedir.

2001 yılında Alman hükümetinin bu projeden desteğini tamamen çekmesi üzerine TAMEM-TÜRK ALMAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ olan adı da değişmiş ve İMEM-İKİLİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ olmuştur.

İkili Mesleki Eğitim Merkezi Yönetmeliği Odamıza sınavların hazırlığı, uygulanması, sonuçlandırılması, işyerleri ile gerekli koordinasyonun sağlanması gibi bazı görevleri yüklemektedir.

Yönetmelik gereği Sınav komisyonunu her bölüm için ayrı ayrı olmak ve 2 yıl için görev yapmak üzere Odamız oluşturmaktadır.

Bu komisyonlarda her bölüm için 1 asıl, 1 yedek kişi olmak üzere toplam 3 asıl, 3 yedek Odamız yetkilisi görevlendirilir. Sendikadan her bölüm için yine 1 asıl, 1 yedek üye olmak üzere toplam 3 asıl, 3 yedek üye talep edilir. Okuldan da her meslek bölümü için 2 asıl, 2 yedek üye olmak üzere toplam 12 öğretmen görevlendirilmesi talep edilir ve bu şekilde komisyon oluşturulur.

İkili Mesleki Eğitimi bitirerek “Kalfalık Belgesi” almaya hak kazanan öğrenciler eğer isterlerse Açık Lise‘lere kayıt yaptırarak ve fark derslerini vermek suretiyle Endüstri Meslek Lisesi Diploması alabilirler.

Bu sebeple günümüzde “Kalfalık Belgesi” ‘nin önemi daha da artmıştır. Bugüne kadar bu sistemde eğitim gören öğrencilerin %85 ’ye yakını istihdam edilmiştir.

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI

Oda Sicil Müdürlüğü"

Son düzenleme:
"Son zamanların en çok tartışılan konularından biri, lise eğitiminin kısalıp kısalmayacağıydı. Milli Eğitim Bakanlığı bir süredir kamuoyuna yansıyan önerileri çalışıyordu. Son olarak da Milli Eğitim Bakanı, Kabine Toplantısında sunum yaptı. CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, konuya bir süre daha çalışılmasına karar verildi. Yani, önümüzdeki yıl lise eğitiminde bir değişiklik olmayacak."

"2012 yılında 4+4+4 sistemine geçildiğinde, yani ilkokul eğitiminin beş yıldan dört yıla indiği sene 42 bin 500 sınıf öğretmeni norm fazlası oldu. Yeni sistem değişikliğinde ise yani lise 4 yıldan 3 yıla düşürüldüğünde, yüz binlerce norm fazlası öğretmenin ortaya çıkacağının tespit edildiği öğrenildi."
cnnturk

Son düzenleme:
2012 yılında 4+4+4 sistemine geçildiğinde, yani ilkokul eğitiminin beş yıldan dört yıla indiği sene 42 bin 500 sınıf öğretmeni norm fazlası oldu. Yeni sistem değişikliğinde ise yani lise 4 yıldan 3 yıla düşürüldüğünde, yüz binlerce norm fazlası öğretmenin ortaya çıkacağının tespit edildiği öğrenildi.
Branş değişikliği gelmişti bunu eritmek için.

Olan lise düzeyindeki öğretmen adaylarına olacak maalesef. Kimse 65'den önce emekli de olmuyor artık.

5yıl ilk okul zorunlu olmalı 3 yıl ortaokul olmalı sınıfta kalma olmalı liseye ise ortaokulda zayıfı olmayan öğrenciler başvurabilmeli. bep li olayı da kalkmalı geçemiyor sınıfı ama sınıfta doğru da durmuyor çalışkan öğrencinin ne suçu var ,,,

"12 yıllık zorunlu eğitimi kısaltacak “2+2 modeli” kabinede Cumhurbaşkanı’na sunuldu. Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, ilk iki yılın ardından lise diploması için fırsat tanıyan model hakkında olumsuz rapor hazırladı. Erdoğan da “Üzerinde biraz daha çalışın” talimatı verdi."

Eğitimde Disliplin olmalı önce. Sınıfta kalma uygulaması gözden geçirilmeli. Öğrenen öğrencide öğrenmeyen öğrencide geçtikten sonra kaç yıl olduğunun ne önem var ki. 8.Sınıftan sonra özellikle meslek edinimi yetenek üzerine ilerlemeli öğrenci

"12 yıllık zorunlu eğitimi kısaltacak “2+2 modeli” kabinede Cumhurbaşkanı’na sunuldu. Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, ilk iki yılın ardından lise diploması için fırsat tanıyan model hakkında olumsuz rapor hazırladı. Erdoğan da “Üzerinde biraz daha çalışın” talimatı verdi."

Kırsal bölgelerdeki okula göndermeme durumuyla ilgili çalışma var mı diye sormuşlar. Bakanlık YOK demiş.
Öğretmenlerin norm olayını nasıl çözeceksiniz, çalıştınız mı buna demişler. Bakanlık YOK demiş.

İyi alın çalışın öyle gelin demişler. Maarif model 2.0 :) Yolda düzecektik ya demişlerdir.

ankete bak şaka gibi %50 zorunlu eğitim kısaltılsın diyor.
bence eğitimin süresinde sıkıntı yok kalitesinde sıkıntı var. bir de geçmiş yaşlı eğitimsiz nüfusun eğitilmesi gerekiyor en büyük sorun o .

gelişmiş ülkeler zorunlu eğitim süreleri

ingiltere 13 yıl
almanya 12-13 yıl,
hollanda 13 yıl
belçika 12 yıl
lüksemburg 12
italya 13
amerika 12 eyalete göre
fransa 12
tayvan 12 yıl
çin , japonya , güney kore(fiilen 12 ) 9 yıl
....
....
;
... ki bu ülkeler daha kaliteli yani eğitimli bir nüfusa sahip ve zorunlu eğitim 12 yıl üzeri ...

“Bir okul açan, bir hapishaneyi kapatır.” victor hugo

eğitimin kısalmasıyla az eğitim alan kişiler topluma sorun olarak döner. sokakta daha fazla tas kafa görürüz.

bu konuda tamamen farklı düşünüyorum nasıl % 50 çıkar seçim sandığı gibi oldu burası ...

öğretmen topluluğundan da böyle bir anket sonucu çıkarsa bu ülkede bundan sonra hiçbir şeye şaşırmıyorum artık ...
zaten sendika dağılımından güvenmiyordum da bu kadarda olmaz dedim ya bu anket sonuçlarına ...
kesinlikle zorunlu hizmetiçi eğitim arttırılmalı hem halka hem öğretmenlere ve öğrencilere de daha kaliteli bir eğitim vermek lazım 12 veya 13 yıl .

an itibarıyla anket sonucu : 8 YIL zorunlu eğitim isteyenler

madem zorunlu eğitimi kısaltılsın diyorsunuz çok eğitimli halkımızın oranının bağlantısını paylaşıyorum buraya.

öğretmenler , idareciler, memurlar ... vb. de eğitimsiz onları da zorunlu hizmetiçi eğitime almak lazım .
öğretmenler eğitimli olsa okullarda btr olmaz zaten.

1 milyondan fazla öğretmen var ama içerik üretimi yok. eba .. vb. platformlarda içerik üretimi yok.

her neyse durum pek iç açıcı gibi değil gibi görünüyor.

kendimi tasdiklemek içi GPT'ye de sordum yukarıdaki linkedin linkini verip.

SORU: "

https://tr.linkedin.com/pulse/2020-itibariyle-türkiyenin-genel-eğitim-seviyesi-yekta-ozcan-ozozerbu veriler ışığında tr'de zorunlu eğitim süresi düşürülmeli mi "

CEVAP : "

✅ Sonuç​

Zorunlu eğitim süresinin kısaltılması, eğitim sistemindeki mevcut sorunları çözmek için yeterli bir yaklaşım değildir. Aksine, eğitim kalitesinin artırılması, öğretmenlerin eğitiminin güçlendirilmesi, eğitim materyallerinin iyileştirilmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gibi önlemler, daha etkili sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle, zorunlu eğitim süresinin kısaltılması yerine, eğitim sisteminin niteliğinin artırılması gerektiği görüşü ağırlıklıdır. "

Aşağıdaki rakamlar ve oranlar TÜİK Resmi Internet Sitesinden 01.09.2020 itibariyle alınmıştır (Kaynak için bkz Bazı Ek Notlarım)

EĞİTİM DÜZEYİ KİŞİ SAYISI NÜFUSA ORANI

1.Okuma yazma bilmeyen 2 024 979 %3

2.İlkokul Mezunu (5 yıllık) 17 579 747 %24

3.Okuma-yz. bilip okul mznu olmayan 7 782 603 %11

4.İlköğretim mezunu (8 yıllık) 5 678 694 %8

5.Ortaokul ve Dengi meslek Okulu 13 365 564 %18

6.Diplomalı (Durumu) Bilinmeyen 620 860 %1

A. AZ OKUYAN NÜFUS TOPLAMI 47 052 447 %63

7.Lise ve Dengi Meslek Mezunu 15 426 019 %21

8.Yüksek Okul/Fakülte Mezunu 10 257 791 %14

9.Yüksek Lisans ve 5/6 yıllık okul 1 083 331 %1,5

10.Doktora Yapmış 211 581 %0,5

B .LİSE ve ÜSTÜ OKUMUŞ TOPL. 26 978 722 %37

A + B GENEL TOPLAM* 74 031 169 %100

*: 74 Milyon kişiye göre.

2019 yılında Türkiye nüfusunun yaklaşık 82.000.000 kişi olduğu kabul edilerek, aradaki fark olan 8 milyonun 6 yaşa kadar kesim olduğu tahmin edilerek ve TÜİK resmi internet sitesinde yer alan 01 Eylül 2020 tarihindeki bilgiler esas alınarak yapılan hesaplamaya göre;

Tabloda ilk ara toplam (A) olarak görülen, 47 052 447 nüfusa 6 yaşa kadar olan kesimi de (8 milyon) eklersek, 55 Milyon insanımız eğitimi düşük seviyededir. Diğer bir ifade ile; nüfusumuzun %67 si eğitimsizdir ya da çok düşük eğitim düzeyindedir.

Toplam 82 Milyon'un Sadece 27 Milyon'u ki o da toplam nüfusun %33’ü etmektedir, lise ve üstü eğitim seviyesindedir.

Nüfus sayımı kayıtlarından anlaşıldığı gibi, eğitim durumuna göre Türkiye’de en çok ilkokul mezunu bulunmaktadır. (17 milyon 580 bin). Hiç okul bitirmemiş 6 yaş üstü insan sayımız 9 milyon 807 bin 582 dir. Bunun çoğunluğunu, (6 milyon 185 bin 858) KADINLAR oluşturmaktadır.

BAZI EK NOTLARIM:

a.Bu bilgileri K12 Okulları Yönetim ve İşletme Danışmanı Mehmet Asal'ın Facebook'daki analizinden aldım.

b.Hala okullarda olan çocuk-gençler henüz mezun olmadıkları için "Az Okuyan Nüfus" toplamı içinde gözükmektedir. Yani aralarında okumaya devam edecek bir öğrenci kitlesi de vardır. Ama buna rağmen "Az Okuyan Nüfus" oranımızın hala çok yüksek olduğu kesindir.

c.Bu istatistikler nicelikseldir. Yani eğitim sistemimizin müfredat içeriği, kalite ve kalkınmamıza katkı yetersizliği de ayrı bir sorundur.

d.Bu analizi ülkemizin kalkınabilmesi ve uygarlık seviyesi için eğitimin, özellikle kızlarımızın eğitimine ve "OKUMA OLANAĞI" oluşturmamızın ve TEV, TEGV, TOG gibi kuruluşların önemini vurgulamak için aktardım. 10 binlerce kişinin eğitimine az da olsa katkı sağlamış ve kendisini de hala eğitmeye çalışan birisi olarak, okumuş kesimimizin taşın altına elini koymadan, ötekileştirerek ahkam kesmelerini de farklı bir tür cahillik veya ego olarak değerlendiriyorum.

ankete bak şaka gibi %50 zorunlu eğitim kısaltılsın diyor.
bence eğitimin süresinde sıkıntı yok kalitesinde sıkıntı var. bir de geçmiş yaşlı eğitimsiz nüfusun eğitilmesi gerekiyor en büyük sorun o .

gelişmiş ülkeler zorunlu eğitim süreleri

ingiltere 13 yıl
almanya 12-13 yıl,
hollanda 13 yıl
belçika 12 yıl
lüksemburg 12
italya 13
amerika 12 eyalete göre
fransa 12
tayvan 12 yıl
çin , japonya , güney kore(fiilen 12 ) 9 yıl
....
....
;
... ki bu ülkeler daha kaliteli yani eğitimli bir nüfusa sahip ve zorunlu eğitim 12 yıl üzeri ...

“Bir okul açan, bir hapishaneyi kapatır.” victor hugo

eğitimin kısalmasıyla az eğitim alan kişiler topluma sorun olarak döner. sokakta daha fazla tas kafa görürüz.

bu konuda tamamen farklı düşünüyorum nasıl % 50 çıkar seçim sandığı gibi oldu burası ...

öğretmen topluluğundan da böyle bir anket sonucu çıkarsa bu ülkede bundan sonra hiçbir şeye şaşırmıyorum artık ...
zaten sendika dağılımından güvenmiyordum da bu kadarda olmaz dedim ya bu anket sonuçlarına ...
kesinlikle zorunlu hizmetiçi eğitim arttırılmalı hem halka hem öğretmenlere ve öğrencilere de daha kaliteli bir eğitim vermek lazım 12 veya 13 yıl .

an itibarıyla anket sonucu : 8 YIL zorunlu eğitim isteyenler

madem zorunlu eğitimi kısaltılsın diyorsunuz çok eğitimli halkımızın oranının bağlantısını paylaşıyorum buraya.

öğretmenler , idareciler, memurlar ... vb. de eğitimsiz onları da zorunlu hizmetiçi eğitime almak lazım .
öğretmenler eğitimli olsa okullarda btr olmaz zaten.

1 milyondan fazla öğretmen var ama içerik üretimi yok. eba .. vb. platformlarda içerik üretimi yok.

her neyse durum pek iç açıcı gibi değil gibi görünüyor.

kendimi tasdiklemek içi GPT'ye de sordum yukarıdaki linkedin linkini verip.

SORU: "

https://tr.linkedin.com/pulse/2020-itibariyle-türkiyenin-genel-eğitim-seviyesi-yekta-ozcan-ozozerbu veriler ışığında tr'de zorunlu eğitim süresi düşürülmeli mi "

CEVAP : "

✅ Sonuç​

Zorunlu eğitim süresinin kısaltılması, eğitim sistemindeki mevcut sorunları çözmek için yeterli bir yaklaşım değildir. Aksine, eğitim kalitesinin artırılması, öğretmenlerin eğitiminin güçlendirilmesi, eğitim materyallerinin iyileştirilmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gibi önlemler, daha etkili sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle, zorunlu eğitim süresinin kısaltılması yerine, eğitim sisteminin niteliğinin artırılması gerektiği görüşü ağırlıklıdır. "
hocam eğitim kısalsın demiyoruz. Zorunlu eğitim kısalsın diyoruz. bence eğitimin en büyük sorunu okumakta gözü olmayıpta zorla okulda tutulan çocuklar . onlar okulda olduğu sürece diğer çocuklarda bir adım gidemiyor. 13 yıldır zorunlu eğitim 12 sene. ülkenin durumu ortada. istatistikler bi anlam ifade etmiyor heleki bizim ülkemizde. 81 ilin tamamında üniversite var .Üniversite mezunumuz Almanyadan daha fazla al sana istatistik bir işe yarıyormu sence. Okumakta gözü olmayan ders işlenişini bozan öğrenci dakka okulda durmamalı.

ilksms
Geri