Z kütüphane

Kodla Büyü

ulasbtr

Aktif Üye
Mesajlar
162
Bu konuda bir kaç sorum olacak fikirleriniz benim için değerli...
1. Z kütüphane hangi saatler arasında çalışır?
2. Bu çalışma saatlerinde z kütüphaneyi kim açık tutar?
3. Z kütüphanenin şartlarından olan çeşitli yıl sonu raporlarının alınabileceği yazılımı meb neden kendi yapmıyor? Kaynak sağlanmadığı taktirde bu olması şart olan yazılım kimin ellerinden öper?
4. Z kütüphanede yapılması planlanan imza günleri kitap tanıtımı ve yazar söyleşileri Türkiyenin Maarif Takvimi kitabı tadında kitapların ve bu tatta kitap yazan yazarların ağırlıklı kullanacağı bir ortammı olacak yoksa başka tatlarda olacakmı?
5. Z kütüphanelere yerleştirilen bilgisayarlarda z kitaplar hazır mı olacak yoksa sadece ebaya bağlanabilen bilgisayarlarmı olacak?
6. Googldan yaptığınız aramada çıkan çok renkli güzel görsellerin dikkat toplamada ve okumayı sevdirmede gerçekten bir rolü olabileceğine inanıyormusunuz?
7. Çok soru sorup gereksiz bir konu açtığımı düşünenler varmı?
 
Okulumuzda Z kütüphane mevcut. Yaklaşık iki yıl oldu.
1-Teneffüslerde Kütüphane görevlisi olan öğrenciler açıp kapıyor. Kapamak şart çünkü küçük yaş grubunda otokontrol yok. Kullanıyor mu derseniz .Evet. Bir çok arkadaşımız derslerinin bir kısmını bu alanda geçiriyor. Mesai saatleri dışı ve hafta sonu kapalı.

2-Küçük okullarda görevli işi zor. Genelde Türkçe öğretmenine yıkılır. O da kulüp öğrencilerine havale eder. Dönme dolap misali döner durur. Yıl sonu okul rapor ister. Kitap sayımı, düşümü yapılır.
Yönetmelik derki:
Atama veya Görevlendirme
Madde 7-
Kitap sayısı 3000'i aşan okul kütüphanelerine bir kütüphaneci atanır. Kütüphanecinin atanamadığı durumlarda Yönetimce kütüphanecilik kursu almış her öğretmen yoksa öğretmenler kurulunca belirlenecek bir öğretmen görevlendirilir. Öğretmene yardımcı olmak üzere okul müdürlüğünce bir memur görevlendirilir. Öğretmen ve memurun, Bakanlıkça düzenlenecek programa göre kütüphanecilik ile ilgili hizmetiçi eğitim kursuna katılmaları sağlanır.
Kütüphaneciye ve kütüphanede görevlendirilen memura başka görev verilmez.
3-Bilişimciler ne güne duruyor yazsınlar bir şeyler :) Meb okul sitelerine bir sub domanin atayarak hazır kütüphane uygulamasını hayata geçirmeli. Bizim ihtiyaçlarımızı görecek şekilde kıt asp bilgim, merakım araştırmalarımla bir kütüphane yönetimi hazırladım. Eksiklerini gördükçe de yenilemeler yaptım. Bu haliyle işimizi ziyadesiyle görüyor.

4- Gönül çok ister ama genelde şeklin önüne geçilemiyor. Belki biz küçük alanlarda çalıştığımız içindir.

5- Bizim cihazlarda Z kitap göremedim. EBA dan indirecek bulduğu kadarıyla. Araştırma yapan az. Genelde eokuldan not bakmak isteyenler ya da EBA için kullanıldığını gözlemliyorum. Küçük yaş grubu ise varya yoksa oyun.

6- Öğrenciler mekana gitmekte istekliler. Mekan ile okuma alışkanlığı kazandırma uzun bir süreç ve sabır gerektiriyor. Ailede başlayan görsel, işitsel alışkanlık. 1. sınıfla şekillenip hayatının tüm dönemine yayılmalı. O zaman Z kütüphaneler anlam kazanacak. Bu haliyele öğrencilerin büyük çocğunluğu için etkisiz eleman oluyor.
Okuma sevgisi alışkanlığı olan öğrenciler için bulunmaz bir mekan. Mekanın memuru olacak isteği olan öğrenciyi bırakıp okumasını sağlayacaksın. Diğer öğrenciler farklı olanda öğretmenin kontrolünde olacak. Yoksa kütüphanenin havası bozuluyor.

7- Soru sormak iyidir. Başlığı telefondan görmüştüm yazmak zor geldi. Cevap şimdiye nasip oldu.
 
Değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Kütüphane Yönetimi paylaşımı için ayrıca teşekkür ederim. Saygılar değerli öğretmenim....
 
Geri
Üst