Yeni BT Sınıfı Sigorta Atma sorunu

Kodla Büyü

CeM_G

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar tip-2 BT sınıfı kurulumları kapsamında Kasım ayında yeni bt sınıfı kuruldu 18 + 1. Yalnız Mayıs ayı iti bari ile bir 3 linyeye ayrılan bt sınıfımda 2.linye de sigorta atma sorunu yaşıyorum. her linye de 6 priz var. 1 ve 3. linyelere bağlı bilgisayarlarda sigorta attrıma sorunu yok. Ben şöyle bir değişiklik yapmıştım, sınıfa 12 pc daha ekledim 30 pc ye çıkardım. 2 linyeye 6 bilgisayar yerine 14 bilgisayar bağladım 3 lü atlatmalar yaparak ve bu 3 lü prizlerinde 4 prizden besledim. yani linye 2 deki 1 prizden 3 ve ya 4 bilgisayar besledim. Ders yılının son aylarına kadar sorun yoktu. Bir gün ders esnasında linye 2 sigortası attı. Sigortayı kaldırdım 3 lü prizlerin bağlı olduğu ana kabloyu herhangi bir prize bağladığımda o priz nereye bağlı ise o sigortayı attırdı. 3lü prizleri tek tek söküp attıran bilgisayarı bulmak için 3 lüleri tek tek bağladım bu seferde sigorta atmadan bilgisayarlar çalışmaya devam etti. Neyse tatil oldu ben sınıfı olduğu gibi bıraktım. Bir gün okula bakmak için gittim. BT sınfındaki bilgisayarlar çalışmazken Linye 2 sigortası yine atmış. Çalışırken anlarım da hiç bir pc çalışmazken niye attı anlamadım. Sınıf kilitli giren çıkan yok. Bugün okula yine uğradım, yine atmış. Sigortayı kaldırdım kalkmadı , bu sefer koridordaki ana panodan sınıfın bulunduğu sigortayı attırdı. Çıkardım 3 lü prizleri tek tek taktım yine ve sigorta atmadı yine. Kaçak akım sigortası atsa neyse kaçak var bir yerde diyeceğim ama direk sigorta atıyor. Bilgisayarlar çok enerji çekse tamam hadi kaldırmıyor diyeceğim. Sınıf yenilenmeden eski sınıfımda 30 bilgisayarı 3 lü atlatmalar ile 2 ana prizden besliyordum. Yani bir prize 15 pc bağlıydı hiç böyle bir sorun yaşamamıştım. Sorun ne olabilir acaba fikri yorumu olan var mı.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-07-31 at 16.43.25 (1).webp
    WhatsApp Image 2025-07-31 at 16.43.25 (1).webp
    80.4 KB · Görüntüleme: 46
  • WhatsApp Image 2025-07-31 at 16.43.25.webp
    WhatsApp Image 2025-07-31 at 16.43.25.webp
    40.8 KB · Görüntüleme: 46
  • WhatsApp Image 2025-07-31 at 16.43.24.webp
    WhatsApp Image 2025-07-31 at 16.43.24.webp
    56.6 KB · Görüntüleme: 44
bilgisayarlar kapalı iken de sigorta atıyorsa 3lü prizlerinizin 1 tanesinde kablo gevşemiştir, o kısa devre yaptırıp sigortayı attırıyordur hocam. 3lü prizleri tamamen sökün o şekilde takip edin bakalım yine atacak mı sigortalar? O anlık tek tek taktığınızda sıkıntı olmamıştır ama kablo tam yerine oturmadıysa az bi oynamada kısa devre yaptırabilir.

1-Uzatmaların içindeki vidalar kablolar gevşiyor. Açıp sıkılayın.
2- Başka uzatmalarla deneyin.
3-Her sigortaya düşen bilgiayar sayısını eşitlemeye çalışın. Ben hangi sigortaya hangi priz bakıyor diye bir kroki bile çizdim. Bir sigortaya aşırı yüklenme yaptığımı farkettim.
4- Bozulan bt sınıfı varsa kalan priz ve olukları kullanmaya çalışın.
5-Mümkün olduğunca az uzatma kullanın.

Birşeyler bilsek de oku idaresinden işten anlayan elektrikçi çağırmasını isteyin. Tesisata göremediğiniz birşey varsa faydası olur. Hem de sorumluluğunuz azalır.
Ben tesisata müdahale etmek zorunda kaldığımda işim bittikten sonra anlamadığım işler için elektrikçiyi çağırdım. Ne istediğimi net bir şekilde belirledim. Hem kontrol etti, hem dediklerimi yaptı.

ilksms
Geri