Yeni öğretmenler 1 yıl staj yapacak ve 3 yıldan önce tayin y

Kodla Büyü
*cem62*' Alıntı:
Yeni öğretmenler 1 yıl staj yapacak ve gittikleri yerde 3 yıldan önce tayin yok

http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti.asp?ID=9261
..
iyide hocam ben 2001 de öğretmenliğe başladım o zamanda öyleydi.

yönetmeliklere göre 1 yıl zaten stajeriz.
aynı yönetmeliklere göre zorunlu hizmetini tamamlayamayan öğretmen il içi tayin dahi isteyemiyor.
yeni atananların çoğu zorunlu hizmet bölgesine gdyor. e zorunlu hizmette en az 3 yıl olduğuna göre.
yukarıdaki şartlar kendiliğinden oluşuyor. yeni bir şey yok senin anlayacağın...
 
il içi ve il dışı zaten 3 yıl tayin hakkı yok , özür tayini ile gider istediği yere
 
oyungezer' Alıntı:
Eskisinden ne farkı var?
Sanırsam bunlar özür tayini de isteyemeyecekler. Bakanın kafasından geçen bu olsa gerek. Siz burada 3 yıl kalmak için geldiniz kalın denecek. tayin hakkı verilmeyecektir
 
Uygulamalı eğitimi başlayana kadar derse girmemeli.

Şu an stajyerlik var ancak somut durumlarda öğretmenin nasıl davranacağına dair bir tecrübe aktarımı yok. Yasalar sözde öğretiliyor ama öğretmenin sorumlulukları, yetkileri, görevleri nelerdir bunlar somut bir dille anlatılmıyor, öğretilmiyor.

Uygulamalı eğitim başladığında da tek başına derse girmemeli. Derslere rehber öğretmeni ile girmeli.

Ancak böyle tecrübeli öğretmenler var mı? Yoook. Çünkü yıllardır, stajyerlik diye birşey sadece sözde var, ve yıllarca öğretmenler bu somut tecrübeleri birbirlerine aktarmadan, daha stajyerken derse girerek işe başladılar.

Mali konular yüzünden mağdur edilen öğretmenler idealizmlerini kaybettiler.

Öğretmenin itibarı düşürüldü. Öğretmene itaat, disiplin öcü gibi gösterildi.

Kendine güvenen bireyler yetiştireceğiz diye ukala, hakkını arayan bireyler yetiştireceğiz diye cazgır bireyler yetiştirdik.

Öğretmeni her durumda yargılayarak, cazgır ve ukala insanlara yüz verildi. Astar da gitti.

...

Ha, Amerikan okullarındaki gibi öğretmene itaat gereksiz, biz kültürümüzü reddedeceğiz, biz Amerikan kültürünü gençlerimize yerleştireceğiz diyorsanız, öğretmenden beklentinizi de değiştirin.

Öğretmene itaat eden bir gencin hakkını aramasına, eleştirmesine, sorgulamasına mani hiçbir şey yoktur.

Çünkü öğretmene itaat demek öğrencinin fikrini öğretmene endekslemesi demek değildir, sadece ortak değerlere dayanan kurallar konusunda itaat demektir bu. Kulvarları farklıdır. Ortak değerlere itaat eden birisi pek ala bu değerlerin değişmesi için de çalışabilir. Yani itaat etti diye bu kişi sorgulamayan, eleştirmeyen bir kişidir manasına gelmez.

Başarılı, saygılı, öğretmen itaat eden öğrenciler çok daha eleştirici, sorgulayıcı olabiliyor.

Tek fark ukalalık hududunu aşmaması, hakkından fazlasını istememesi, cazgırlık etmemesi.

Stajyerlikte en önemli konu öğrencilerle iletişim, irtibat olmalıdır. Sınıfta karşılaşılabilecek durumlarda öğretmen ne yapmalı, ne yapmamalı? Neye karışmalı, neyi idareye bildirmeli, neyi görmezden gelmeli, karışmamalı olmalıdır.

Öğretmenlerin tecrübelerini aday öğretmenlere aktardığı bir süreç yok. Mevcut stajyerlik saçma sapan bir al gülüm ver gülüm, formaliteden ibarettir.

Stajyer öğretmen uygulamalı eğitimi başlayana kadar derse girmemeli, uygulamalı eğitimi bitene kadar da tek başına girmemeli.
 
sitelerdeyim' Alıntı:
Stajyer öğretmen uygulamalı eğitimi başlayana kadar derse girmemeli, uygulamalı eğitimi bitene kadar da tek başına girmemeli.
hocam söylediğiniz uygulama zaten kanunlarda yazıyor. Fakat bunun MEVCUT YASALARA GÖRE biz öğretmenler için birkaç kötü noktası var
..
1. mevcut yasaya göre REHBER ÖĞETMEN İLE BİRLKTE girilen derslerden ÜCRET ALINMIYOR. 1 dersin ücreti 2 kişiye verilemez mantığı ile.
2. ben göreve başladığımda okulu bırak ilçede tek bilgisayar öğretmeniydim. Dolayısıyla bana rehber öğretmen olan kişi farklı bir branştaydı. Farklı bir branştaki bir öğretmeninde bana dersimde yaşayabileceğim sorunlarla alakalı ne kadar yardımcı olacağı tartışılır.
3. stajer öğretmen rehber öğretmenle birlikte derslere girdi diyelim. açık dersleri kim dolduracak. bunun için yeni bir öğretmen gönderseler 1 yıl sonra stajerliğiniz kalktığında girecek ders kalmayacak yada norm fazlası olacaksınız...
 
ben şubatı bekliyorum oldu 2 yıl oldu il içi olmazsa ben o zaman ne yapacağımı bilirim :mrgreen:
 
Hocam bunlar bir hizmetiçi eğitim olarak kabul edilmesi gerektiğinden stajyer öğretmene ders dışı okulda bulunup staj faaliyetlerini dışarıdan para ile alacağı bir dosya ile değil de, okulda hazırlaması, bunun için tam ek ders ücreti alması imkanı ve mecburiyeti getirilebilir. Rehber öğretmene de dersleri dışında stajyer öğretmen ile ilgilendiği saatler için ek ders verilebilir.

Farklı branştan olması ne değiştirir, biz anlatacağımız konuyu zaten biliyoruz, bizim eğitilmemizin amacı sınıf yönetimi, öğrenci davranışlarını değerlendirme, olumsuz davranışlarla başa çıkma, sınıfta karşılaşılan sorunlara karşı nasıl tavır alacağımız, nelere maydanoz olacağımız vs. gibi konular olmalı. 1 sene olmasa bile bunun için en azından 1 dönem ayrılmalı. Temel ve hazırlayıcı eğitimi aldıktan sonra uygulamalı eğitim safhasında bunlara dikkat edilmeli. Ders dışında rehber öğretmen hizmetiçi eğitim vermeli ve bunun için de ücretini alabilmeli. Hizmet içi eğitimlerde nasıl ekders alınıyorsa, stajyer öğretmenlere de bu imkan sunulabilir.

Mevcut yasalara göre evet dediğiniz doğru, ancak bunların değiştirilmesi gerekli bence. Elbette forumdan yazmak kolay, ancak bunu bürokratlar, yöneticiler, yasa yapanlar düşünmeli. Sizin de belirttiğiniz olumsuzlukları ortadan kaldıracak tedbirler almalı.

Eğitimi ciddiye almak istiyorsak, önce öğretmenin hizmet içi eğitimini kaliteli hale getirmeliyiz, formalite olmaktan çıkarmalıyız. Bunun için devlet ücret verecekse, bunu yapmalı. Bu elde edilmek istenen netice düşünüldüğünde çok küçük bir ücret olacaktır.
 
Önceden de böyleydi. 3 yıl şartı da yok aslında. Her okulun hizmet süresi ne kadar ise o süre bitmeden kimse yer değiştiremiyor. 3 yıldan kastedilen özür atamalarının ön şartı olsa gerek. Yani önceden stajerlik kalkmadan özür tayini istenemiyordu şimdi bu 1 yıllık süreye ilaveten 3 yıl daha eklendi. O da 4 yıl eder. En iyi ihtimal stajerliği de hizmet süresinden sayarlarsa 3 yıl kimse kımıldayamayacak.
 
Şu an özür durumu ile kastedilen sadece eş durumu zaten. Kimse diğer özür atamalarından tayin isteyemedi.
 
Geri
Üst