Yazek

Kodla Büyü

İso43

Aktif Üye
Bu yapay zeka etik kurulu sistemi kurulmuş YAZEK adında biz de otomatik üye oluyoruz burada tam olarak ne yapacağız bilen var mı. Etik form doldurur diyor yeni görev olarak

Bu yapay zeka etik kurulu sistemi kurulmuş YAZEK adında biz de otomatik üye oluyoruz burada tam olarak ne yapacağız bilen var mı. Etik form doldurur diyor yeni görev olarak
https://yazek.meb.gov.tr/ sitesinin en altında "Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Etik Kılavuzu Sıkça Sorulan Sorular (SSS)" başlığında bilgi var hocam. Ben de oradan anlamaya çalışıyorum.

Cuma günü yapılan toplantıda denen aynen şu: Bir öğretmen dersinde yapay zeka aracı kullanırsa sisteme bunu girecek. Kuruldakiler de etik olarak uygun mu değil mi onu onaylayacak. Eğer uygun derseniz iş bitiyor. Değil derseniz de iş bitiyor ama öğretmen itiraz ederse üst kurula onlar da uygun değil derse bakanlığa gidiyor. O kadar. Öğretmen sisteme giriş yapmazsa iş ve işlem yok.

Son düzenleme:
Hocam 143837148 nolu yönergede belirtmişler. Okulda içinde yapay zekar araçlarının kullanımı konusunda rehberlik ve üstte arkadaşların yazdığı gibi öğretmenlerin RESMİ olarak yapay zeka ile oluşturdukları içerikleri bu ekip değerlendirecek.
1771329841366.webp

Anladığım kadarıyla öğretmen öğrenciye ait fotoğraf veya herhangi bir veriyi YZ araçlarıyla işlerse yazek e girip Etik Beyan Formunu dolduracak. Biz de kurul üyesi olarak bu formları onaylayacağız veya reddedeceğiz

her yapay zeka uygulamasını sitesini kurul nereden bilecek?? bilmediği şeyin uygunluğunu nasıl onaylayacak? kaldıki yapay zeka dersinde her ders için formmu dolduracak bilişim öğretmeni?? bu nasıl sacma sapan bişey yaaa. sonuçta bu dersin her dakikasında öğrenci yapay zekayla başbaşa kalacak kalıyor da. Bakanlık ne yaptığının farkındamı acaba?? ucu bucağı olmayan şeyin onayını neden öğretmenlere bırakıyor? topun ağzında yine eğitimciler var. madem bakanlık bir liste yayınlasın süreklide o listeyi güncellesin. desin ki bu uygulamalar eğitime faydalıdır kullanılabilir. Bu sorumluluğu kim alır???

bu olayın bu raddeye gelme sebebide yerli malı haftasındaki grok patlaması oldu bence. yerli ve milli teknoloji mevzusu:rolleyes:

Son düzenleme:
her yapay zeka uygulamasını sitesini kurul nereden bilecek?? bilmediği şeyin uygunluğunu nasıl onaylayacak? kaldıki yapay zeka dersinde her ders için formmu dolduracak bilişim öğretmeni?? bu nasıl sacma sapan bişey yaaa. sonuçta bu dersin her dakikasında öğrenci yapay zekayla başbaşa kalacak kalıyor da. Bakanlık ne yaptığının farkındamı acaba?? ucu bucağı olmayan şeyin onayını neden öğretmenlere bırakıyor? topun ağzında yine eğitimciler var. madem bakanlık bir liste yayınlasın süreklide o listeyi güncellesin. desin ki bu uygulamalar eğitime faydalıdır kullanılabilir. Bu sorumluluğu kim alır???

bu olayın bu raddeye gelme sebebide yerli malı haftasındaki grok patlaması oldu bence. yerli ve milli teknoloji mevzusu:rolleyes:
Hocam etkinliği yapan öğretmen https://yazek.meb.gov.tr/ adresine girecek, kurul oradan inceleyecek. Resmi olmayan uygulamalardan kurul sorumlu değil. Öğretmen kendi sorumlu olacak.
1771336487573.webp

Kendi siteleri olan meb.gov.tr'de tüm Türkiye'deki öğrencilerimiz, gençlerimiz, çocuklarımızın fotolarını izinsiz kullanıp onları ifşa eden bakanlık mı bunu istiyor. İsterler çünkü böyleler. Neden istiyorlar? Çünkü isteyebiliyorlar. Sanki yapay zeka dışında hiç bir sistemde bu veriler kullanılamazmış gibi. Hükümet belediyesi okula ziyarete geliyor, öğrenciler fotoğraflarını siyasi rant uğruna kendi sitelerinde yayınlayabiliyor. Kime soruyor hiç kimseye.

okulda kurula yazdılar beni. inceledim. bir şeyi yok arkadaşlar. öğretmen derste kişisel veri içeren yapay zeka uygulaması kullanacaksa yazek.meb.gov.tr'den basit bir form doldurup dosyasına koyacak. tabi ilgili öğrenci ve veliye de bilgi verecek. bir şikayet gelirse okul yapay zeka etik kurulu şikayeti inceleyecek, öğretmenden oluşturduğu formu isteyecek. öğretmen ben formu doldurdum bilgi de verdim öğrenci de veli de kabul etti derse (ki bu noktada veli imzası önemli) bir sorun çıkmayacak. ama form yoksa okul etik kurulu uygulamayı durdurabilir, öğretmeni üst kurula havale edebilir. olay bundan ibaret. klavuzu okursanız anlarsınız arkadaşlar. okumadan buraya gelip bir sürü şey sormayalım lütfen.

Kurulun herhangi bir ONAY ya da RET yetkisi yok arkadaşlar klavuzda yazıyor.
onay yetkisi var hocam ama kurul onay vermeden de öğretmen forma dayalı olarak yapay zekayı kullanabilir. çünkü kurulun onay yetkisi, onay veriyorum anlamında değil haberim oldu anlamında aslında. bir nevi karşıt imza gibi. çünkü yazek'de oluşturulan formlar kalıplar halinde zaten. her öğretmen neyi kullanacaksa örneğin ses, görüntü vb. onla ilgili seçenekleri seçip formu oluşturup dosyasına koyacak. tabi öğrenci ve veliye de imzalatması gerek ki şikayet halinde izinleri var bakın diyebilesiniz.

Öğretmenler, dersleri ders kitaplarından işlesin; bu sayede öğrenciler için daha kalıcı bir öğrenme olur.
Öğrencilerimiz, yazmaya, okumaya, dinlemeye tahammül edemez hale geldi, teknolojinin gereğinden fazla eğitim öğretimde kullanılması yüzünden.
Oysa eğitim öğretim materyalleri de sadece araçtır, amaç haline getirilmemelidir.

Hocam daha bunun İlçe, İl kurulları var. Açıkçası ben de ilk öğrendiğimde gereçekten gerekli mi diye düşündüm, sorumluluklar ile ilgili tedbir diye yorumluyorum.
Klasik bürokrasi. Biz topu aşağı attık. Sorumluluk sizde mantığı. Ne yapacağımız, hangi yetkimiz var, neyi denetleyecez belli değil.

herkes boy boy çocuk fotolarını yükledi yapay zekaya. kimi anneler günü etkinliğinde çıktı aldı verdi,kimi 24 kasımda yaptı,kimi 10 kasımda kimi yılbaşında kimi penguenle derken sınıflardaki öğrencilerin sürekli birşey bahane edilerek sistemlere boy boy fotoları yüklendi. elbet içlerinde aklı selim bir veli çıktı bunların.(ha büyük grup bir velinin de çok hoşuna gidiyor böyle şeyler bunları yapanlar en kral öğretmenler o da ayrı bir mevzu) kardeşim sen napıyorsun dedi ki böyle bir izin beyan kurulu oluşturuldu. ha kurula gerek varmıydı bence yok. ama şahsen ben ne etkinliği olursa olsun çocuğumun çeşit çeşit fotolarının yapay zekaya yüklenmesini istemiyorum gördük malüm epstein dosyalarını.kendim seçmeli yapay zeka uygulamaları dersine giriyorum. yapacağım etkinlikte sadece kendime ait veya anonim fotolar kullanarak ilerliyorum.

okuldaki yazek komisyonunda hangi branşların bulunması zorunludur(Edebiyat-Türkçe-İngilizce-Rehberlik gibi belirtilmiş mi)

okuldaki yazek komisyonunda hangi branşların bulunması zorunludur(Edebiyat-Türkçe-İngilizce-Rehberlik gibi belirtilmiş mi)
klavuzu okuyunuz hocam. başkan müdür veya müdür yardımcısı oluyor, bilişim öğretmenleri ve rehberlik öğretmenler arasından da 2 üye seçiliyor. hoş, bizim okul rehberlik öğretmenlerini seçmemiş. çok yoruluyor rehberlik öğretmenleri herhalde ondan.

Hani bilişim dersi gereksizdi?Biz ilkokuluz beni de komisyona seçtiler
En sonunda bu etkinliklerde cekilen fotolar bir yerde patladi.Bu yuzden boyle bir seye gerek duyuldu.

Son düzenleme:
ilksms
Geri