Vestel Faz 2 Akıllı Tahta Pardus Hakkında

Kodla Büyü

yakupkacak

Üye
Merhaba,

Bildiğiniz üzere tüm okullarımızda Pardus işletim sistemine geçiyoruz. Okulumuzda Vestel faz 2 akıllı tahtalar var. Pardus etap 23 sürümünü kurduk. Herhangi bir problem şimdilik görmedik. Acaba daha önceden kullanmış ve tecrübe etmiş öğretmenlerimizin önerileri var mıdır? Akıllı tahtalarda problem yaşamamak adına ne gibi önlemler alınabilir? Deepfreeze tarzı programlara gerek varmı? Kalibrasyon uygulaması önerir misiniz? Ayrıca word,ppt veya Pdf açmak için pardusta varsayılan uygulama geliyor mu ? YouTube vs reklam engelleyici nasıl ayarlayabiliriz?

Gerekli temel programların tamamı var kalibrasyona gerek yok ama yüklemek isterseniz depodan yükleyebilirsiniz. Deepfreez benzeri programada gerek yok imajı zaten 2,5 dakikada yükleyebiliyorsunuz. Reklam engelleyici kurmak isterseniz kurabilirsiniz.

Ne kadar temiz olursa olsun Pardus'ta dokunmatiğin çalışmadığı alanlar var. Bu alanlar her tahtada aynı yerde ve Windowsta sorun yok. Demek ki yazılımsal. Çok da etkilemiyor kullanımı ama haberiniz olsun.

Dokunmatik problemini bir türlü çözemedik. Windowsta çalışan tahta pardus kurunca çalışmıyor, tekrar win e alınca çalışıyor,pardus kurunca çalışmıyor, öğretmenlerin eli kolu bağlandı fareyle de ders işlenmesi zor. pardus kalibrasyon ile de düzelmiyor

Neden pardusa geçiliyor? Ya da şimdi tüm okulların düzene bozulacak. Yıl sonunda derslerin bittiği zaman geçilse daha iyi olmaz mı? ya da pardusu tüm okuların tahtalarına kim kuracak?

faz2 vestelde pardus dokunmatik bazen çalışıyor bazen çalışmıyor kafasına göre takılıyor

Alışık olduğumuz programların büyük kısmı pardüs'te çalışmıyor. Kendi dersimde sanal Windows kurmayı düşünüyorum.

Dokunmatik problemini bir türlü çözemedik. Windowsta çalışan tahta pardus kurunca çalışmıyor, tekrar win e alınca çalışıyor,pardus kurunca çalışmıyor, öğretmenlerin eli kolu bağlandı fareyle de ders işlenmesi zor. pardus kalibrasyon ile de düzelmiyor
Aynı sorunu yaşıyoruz hocam. Aynı imaj bir tahtada dokunmatik sorunu yok başka bir tahtada genel olarak sol alt bölüm dokunmatik çalışmıyor. Ne yaptıysak çözüm üretemedim. Siz çözebildiniz mi?

Aynı sorunu yaşıyoruz hocam. Aynı imaj bir tahtada dokunmatik sorunu yok başka bir tahtada genel olarak sol alt bölüm dokunmatik çalışmıyor. Ne yaptıysak çözüm üretemedim. Siz çözebildiniz mi?
Aynı sorun bizde de var. Faz2 bir tahtada sol alt kısımda küçük dikdörtgen bir alanda dokunmatik çalışmıyor.

Sanal Windows verimli olmuyor. Dualboot yapabilirsiniz.
Bunu nasıl yapabiliriz. Disk seçimi gelmiyor pardüste . Direk var olan hddyi tamamını görüyor. (windows kurulu tahtada ayrılmış alanda ayarladım. Boot security kapattım yinede kuracığım diski seçemiyorum)

Dokunmatik sorunu yaşıyoruz. Kendi kendine dokunmatik devre dışı kalıyor. Faz-2 tahtaların AMD işlemcili olan modellerinde bu sorunları yaşıyoruz. Eskiden Pardus'a geçiş denemelerinde de bu sorun vardı. Etap23'de de aynı sorun mevcut. Bizim tahtaların yarından fazlası AMD zaten. Eskiden de sesimizi duyuramamıştık halen daha duyuramıyoruz. Demek ki ülkemizde Faz-2'lerin tamamına yakını Intel olmalı ki sesimiz duyulmuyor.

Bunu nasıl yapabiliriz. Disk seçimi gelmiyor pardüste . Direk var olan hddyi tamamını görüyor. (windows kurulu tahtada ayrılmış alanda ayarladım. Boot security kapattım yinede kuracığım diski seçemiyorum)
Disk seçimi ekranında elle yapılandır diyerek 30-40 GB bir bölüm oluşturup oraya kuruyorsunuz. YouTube dan video izleyerek yapabilirsiniz. zor değil ama ilk kez yapan için karmaşık gelebilir.

Disk seçimi ekranında elle yapılandır diyerek 30-40 GB bir bölüm oluşturup oraya kuruyorsunuz. YouTube dan video izleyerek yapabilirsiniz. zor değil ama ilk kez yapan için karmaşık gelebilir.
Hocam disk bölümlendirmeyi yaptım zaten(disk yönetiminden). Onda sorun yok. windows yüklü tahtaya pardus imajı kurarken boot edip f7 ile kurulum başlıyor. Bu kısımda pardus için ayırdığım alanı seçmiyor. Haliyle windowsu siliyor. Tam tersini denemedim. Yani Pardus kurulu bilgisayara windowsu kurmayı denemedim. Bu daha kolay oluyorsa onu deniyeyim.

Hocam disk bölümlendirmeyi yaptım zaten(disk yönetiminden). Onda sorun yok. windows yüklü tahtaya pardus imajı kurarken boot edip f7 ile kurulum başlıyor. Bu kısımda pardus için ayırdığım alanı seçmiyor. Haliyle windowsu siliyor. Tam tersini denemedim. Yani Pardus kurulu bilgisayara windowsu kurmayı denemedim. Bu daha kolay oluyorsa onu deniyeyim.
Windows kurulu bilgisayara elle 40 GB ayırdığım alanı seçip ext4 formatıyla devam et dediğimde yükleniyor. Windows'a dokunmuyor. Açılışta da Pardus ilk sırada, Windows boot manager 2. Sırada oluyor. Müdahale etmezsem pardus'tan başlıyor. Klavye ile Windows seçersem Windows 10 açılıyor. Ama karmaşık bir menü. Ben de yaparken zorlandım.

Pardus Etap 23 dokunmatik problemleri için faz-2 tahtalarda:

- Köşelerdeki kameraları düz tornavidanın ucuna ıslak mendil geçirerek paneli çizmeden iyice silmek
- Paneli askı aparatı üzerinde 2-3 cm kaydırarak denemek
- Panelin alt sağ ve sol köşelerinden sallamak kasmak
- Askı aparatı üzerinden çerçeve üzerine alarak yeniden kurmak olmuyorsa tamamen indirerek kurmak
- Recovery modunda açarak kontrol etmek
- Dokunmatik kalibre programının kurarak kalibre etmek
- Pardus Güncellemelerinin yapılması
- OPS termal macunu ve Bios pilini yenileme

gibi yöntemler öneriliyor. Bunları problemli tahtalarımda denedim %100 düzelmese de azalıyor ama genel olarak bende durumdan memnun değilim. Çünkü bunları tek tek denemek çok zaman alıyor. Genelde var olan problemde şerit şeklindeki bir alanın yazmaması. (Problemli tahtalarım Windows ve Pardus etap 5.3 sürümlerinde dokunmatikler stabil çalışıyor)

Bu problemin Faz-2 tahtaların üretim çeşitliliğinden dolayı çok görüldüğü ve yeni dokunmatik sürücüler üzerinde çalışıldığı söyleniyor.

Bakalım merakla bekliyorum

dual boot işini diğer konuya yazmıştım buraya da yazayım. bilerek grubda gözükmeyecek şekilde yapıyorum.

* tahtaların ilk Windowslu halini imaj almıştım 8.1 onu kurdum
* sistemi usb üzerinden mint ile açtım, Mint içinde gparted aracı ile Windows diskini 50gb yaptım
* bu halinin clonezilla ile yedeğini aldım (efi bölümü ve Windows bölümü)
* Pardus kurdum
* tekrar usbden mint ile açtım, gpartedden 500 mb efi, 50gb Windows için alan ayarladım.
* clonezilla ile ilgili alanlara Windows yedeğini restorepart ile geri yükledim
* sonuç olarak grubda gözükmüyor ama açılışta boot menüye girerseniz (F7) orada gözüküyor.
* veya klavyeye gerek olmadan pardus içinden sonraki boot Windows olsun diye terminalden komut girebiliyorum

Bu şekilde yapınca liderahenk raporunda toplam disk alanı normalden 50gb az gözüküyor tabi, dikkatlerini çeker mi sorun olur mu bilmem. ama faz2lerin windows lisansları var sonuçta yasal bir sorun olacağını düşünmüyorum

Bizim Tahtalarda Faz2 AMD Sol alt köşe dokunmatik sorunu, Kablolu ağı görmeme sorunu, dokunmatiklerin kendiliğinden devre dışı kalma sorunu var. 100 küsur tahta var ne yapacağız bilemedim.

Pardus Faz 2'ler için bok gibi bir işletim sistemi. Dokunmatik sorunlarını geçtim, fare takıyorum tahtaya, fareyi çıkarıp geri takınca imleç kayboluyor. Hiç mi pilot uygulama yapmadınız, derse giren bir öğretmene denetmediniz liyakatsiz herifler.

Son düzenleme:
ilksms
Geri