TYMM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi 5-6 Sınıf Yeni Müfredat

Kodla Büyü
Emrah hocam emeklerinize sağlık.
Kurul kararına göre 5.sınıftan itibaren kademeli olarak uygulanacak dediği bu sene sadece 5.sınıflar önümüzdeki yıl ise heö 5 hem de 6. Sınıflarda uygulanacak değil mi?
Yanlış mı anladım
Evet doğru anladınız. Bu yıl yani 2025-2026 eğitim öğretim yılında sadece 5. sınıflara, seneye ise hem 5. hem 6. sınıflara uygulanacak.
Hocam yeni müfredata göre kitap varmı
Evet hocam. Sıfırbir Yayınları tarafından daha önce çıkarttığımız kitaplarımız taslak öğreitm programına göre zaten güncellemiştik. Yayınevi web sitesinden dijital olarak da ulaşabilir, satında alabilirsiniz. Yeni yayımlanan program ile arasında ufak 1-2 değişiklik var sadece.
Emrah hocam 6.sınıfların kitabını biraz erken hazırlanışınız diyebilir miyiz
Öngürümüz yüksek olunca şimdiden hazırlamış olduk. Fena mı? Seneye biz de dinlenelim hocam :) Yaz yaz nereye kadar, yaz tatilimizi dahi yedik.
6.sınıflara geçen senenin yıllık planını ve geçen senenin kitaplarını etkinliklerini vs. 5.sınıflara ise yeni yıllık plan hazırlanacak ve yeni müfredat kitabı kullanılacak doğru mu anladım?

Ayrıca Emrah hocama teşekkür ederim sadece tema ve kazanımlarda birkaç ufak düzeltme ihtiyacı var o kadar.

Son olarak okul temelli planlama konusunda yardımcı olabilir misiniz hocalarım. Nedir nasıl uygulanır deftere ne yazılır. Şimdiden teşekkürler.
Doğru anlamışsınız sayın hocam.
Ayrıca ben teşekkür ederim güzel düşünceleriniz ve yorumunuz için.
Okul Temelli Planlama konusunda gezi, gözlem vb etkinlikler planlayabilirsiniz. Deftere yıllık planda okul temelli planlama veya bu kısımda şimdiden belirlediğiniz örneğin bir gezi varsa yıllık plana eklediğinizde onu yazarsınız.
Şunu bir hafta önce yayınlamak gerçekten çok mu zordu? İl toplantılarında geçerli program kullanılmaya devam edilecek diye karar alındı. Yıllık planlar hazırlandı. Şimdi baştan başta.

Olmuyor, olmuyor.

Emrah hocamızın tekrar ellerine sağlık. Bayağı emek vermişti. İndirip incelemiştim.
Teşekkürler hocam, biz yeni öğretim programının yakın zamanda yayımlanacağını bildiğimiz için yenisine göre kitabımızı güncelledik ve yıllık planımı da yeni programa göre yazdım. Sizlerle de paylaştım. Artık değişikliklere göre düzenlemeleri kendinizi kolayca yapabilirsiniz.

Ölçme değerlendirme bölümünü okudum, sanırım yazılı sınav yapmak zorunda değiliz diye anlam çıkardım hocalarım doğru mudur??

""""Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi ölçme ve değerlendirme sürecinde aşağıdaki yöntemler ve araçlar kullanılabilir:
• Performans Görevleri: Gerçek hayat problemlerine dayalı bireysel veya grup çalışması gerektiren projeler,
• Kodlama Uygulamaları: Algoritmik düşünme ve problem çözme becerilerini ölçmek amacıyla belirlenen uygulama bazlı değerlendirmeler,
• Dijital Portfolyolar: Öğrencilerin geliştirdiği projeleri ve tasarımları bir araya getirdiği dijital portfolyolar,
• Dereceli Puanlama Anahtarları (Rubrik) ve Kontrol Listeleri: Öğrencilerin proje ve uygulamalarını objektif bir şekilde değerlendirmek için kullanılan araçlar,
• Oyun ve Simülasyon Tabanlı Değerlendirme: Dijital oyunlar, simülasyonlar ve etkileşimli uygulamalar aracılığıyla öğrenme sürecinin ölçülmesi,
• Akran ve Öz Değerlendirme: Öğrencilerin kendi çalışmalarını ve arkadaşlarının çalışmalarını değerlendirdiği süreç odaklı değerlendirme yöntemleri,
• Gözlem Formları ve Öğretmen Geri Bildirimleri: Öğretmenlerin öğrencilerin bilişsel ve sosyal becerilerini gözlemleyerek değerlendirdiği formlar.""""
Yazılı sınav yapıyoruz mutlaka. Fakat zümre kararı alıp bunu da zümre tutanağında belirterek örneğin 1 yazılı 1 uygulama sınavı yapılacaktır diye belirtebilirsiniz. Size kalmış.
Bu arada sizin yıllık plan konusu kaybolmuş. Siz mi sildiniz yönetim mi?
Sayın hocam, backlink diye silmişler :) Bazı arkadaşların silinmezken benim bağlantımın silinmesi de manidar. Sağlık ola.
Bu yeni model ile ilgili (TYMM) eğitim almadık, nasıl uygulanır, yeni yıllık planlar nasıl hazırlanır bilmiyoruz, dersler başlamış hadi siz de buna göre başlayın deniyor...
Maalesef çok geç kalındı. Halen bazı illerde öğretmen eğitimleri devam ediyormuş. Ama ben de henüz Ankara'nın göbeğinde olduğum halde Maarif modeli eğitimine alınmadım. Bekliyoruz ya nasip diyerek :)
Ne değişmiş ki?.. Gördüğüm sadece konuların yeri değişmiş ve yapay zeka ünitesi eklenmiş. Köklü bir değişiklik göremedim ki ben. Sizce çok mu değişmiş içerik?
Hocam sadece 5. sınıflarda yapay zeka temasındaki bir öğrenme çıktısı 1. temaya eklenerek öğrenme çıktıları 5'ten 6'ya çıkarılmış. 1. Temanın ders saati böylece 14 saate çıkmış. 5. Tema Yapay Zeka ise 8 ders saatine düşmüş. Şimdilik gördüğüm bu kadar.

Merhabalar arkadaşlar Ben imam hatip Ortaokulunda görev yapıyorum aynı zamanda İmam Hatip Lisesi'nde de 12 sınıflarda derse giriyorum Bir de normal Ortaokulda 5 ve 6 sınıflara derse giriyorum 3 farklı plan mı hazırlamam gerekiyor imam hatipler için ne hazırlamam gerektiğine dair hiçbir fikrim yok neredeyse ne yapacağımıza dair de fikrim yok Bana biraz akıl verir misiniz

Merhabalar arkadaşlar Ben imam hatip Ortaokulunda görev yapıyorum aynı zamanda İmam Hatip Lisesi'nde de 12 sınıflarda derse giriyorum Bir de normal Ortaokulda 5 ve 6 sınıflara derse giriyorum 3 farklı plan mı hazırlamam gerekiyor imam hatipler için ne hazırlamam gerektiğine dair hiçbir fikrim yok neredeyse ne yapacağımıza dair de fikrim yok Bana biraz akıl verir misiniz
Evet. İHO larda 1 saat çünkü. Aynı plan olmaz. 2 saatleri 1 yapın geçin. MEB bile umursamamış İHO'ları program yaparken.

Lise
Ortaokul
İmam Hatip Ortaokulu

3 plan.

Ne değişmiş ki?.. Gördüğüm sadece konuların yeri değişmiş ve yapay zeka ünitesi eklenmiş. Köklü bir değişiklik göremedim ki ben. Sizce çok mu değişmiş içerik?
TBMM'de ne değişti diyorum? Yapay zeka konusu eklemesi dışında herşey aynı. Sadece sıra değişmiş. Önceden teorik konular 1. Dönem, uygulamalı konular 2.dönemdi; şimdi bir baştan bir sondan serpiştirilmiş.Sanki makyajlanıp tekrar sunulmuş içerik.

Son düzenleme:
1. Bilişim Teknolojilerinin Hayatımızdaki Yeri temasına ""BTY.5.1.4. Yapay zekâ ile ilgili temel kavramları ve özellikleri sorgulayabilme "" öğrenme çıktısını eklemişler eski yayınlanan taslak müfredata göre. Maarif modeli olarak yayınlanan planlarda dikkat edin arkadaşlar. Zaten bir yapay zeka teması varken buraya niye alt konu olarak eklemişler anlam veremedim.
Aslında bu bölüm Yapay Zeka ünitesinin ilk bölümüydü. Oradan almışlar 1. temaya eklemişler. :)

daha önce yayınlanan planda değişiklikler yapmamız gerekiyor,saatler tutmuyor,yapay zeka ilk ünitedede var

ilksms
Geri