Twitter yüzünden okuldan atılma!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan _su_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

_su_

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar bugün bir öğrencinin adıyla açılan bir twitter hesabından bir öğretmenimize hakaret içerikli twit atıldığını ve çocuğun okuldan tasdikname ile uzaklaştırma aldığını öğrendim. Çocuk ben yapmadım diyor ağlıyor. Rehber öğretmenimiz ip adresini bulamaz mıyız diye sorunca biraz araştırdım ve sonuç malesef twitter'ın Türkiye şubesi olmadığı için ip adreslerini vermediği yönünde ve dolayısıyla açılan davalar bile takipsizlik kararıyla sonuçlanıyormuş. Twit atarken yanında olan birinin şahit olması dışında başka bir yolu yok gibi görünüyor kanıtlamanın!

Şimdi bunu duyup da diğer öğrenciler gıcık olduğu çocuğu okuldan attırmak için twitter'dan öğretmenlere hakaret yağdırmaya başlamaz umarım!

Acaba sizin bildiğiniz başka bir yol veya fikir var mı merak ettim..

Savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Benim adıma hesap açmışlar ve böyle bir tweet atmışlar diye. Bu durum adliyeye yansıdığı zaman da gerekli yazışmalar ve işlemler yapılır.

bu saçma kararı alan sivri akıllı kim acaba. öyle şey mi olur ispatlanmadan ceza verilmiş.

Çocuk yapmamış olabilir. Başkasının adı ile hesap açmak çok mu zor. Sanki T.C kimlik numarasıy hesap açılıyo ve ondan başkası açamıyo. Şimdi o çocuk gitse müdürün adına hesap açsa ve tüm amirlere yöneticilere sallasa müdürü görevden mi alacaklar?

ne basiretsiz idareciler var yaaa.çocuğun velisi hiç durmasın savcılığa dilekçe versin.hatta idare içinde şikayet dilekçesi versin

xodeda' Alıntı:
bu saçma kararı alan sivri akıllı kim acaba. öyle şey mi olur ispatlanmadan ceza verilmiş.

ben de katılıyorum bu yoruma;

ben de bir yorum getireyim : o hakarete uğrayan (uğradığını söyleyen) öğretmen idareye yakınmış!!!

Bu işin bir mantığı yok eğer çocuk şikayetçi olursa ceza verenlerin hepsi soruşturma geçirir.
Hatta yüklü tazminat bile alabilir.

Bence bu kadar iyi niyetli olmaya gerek yok - çocuk ben yapmadım diye ağlasa da - bence mesajı atan kendisi.

Bizde de buna benzer bir durum olmuştu facebook üzerinden.. Öğrencileri disipline vermiştik, disiplin kurulu da belli cezalar verdi öğrencilere, okuldan atmak biraz ağır kaçmış sanki, veli itiraz ederse kazanır bence.

Öğretmenin savcılığa verme hakkı da saklı tabi, yalnız öğrenciler reşit olmadığından bir şey çıkmaz. Gözleri korkar ve bu diğerleri için örnek olur tabi.

sayın hocam çocuk sesini çıkarmasaydı kabullenseydi o saman idare haklıydı.Ama çocuk yapmadım diyorsa kanıtlanana kadar ceza verilemez,,,

Eğer birini suçluyorsan kanunen o kişinin o suçu işlediğini ispat etmek zorundasın. İspat edilmeden ceza verilemez. Öğrenciniz mahkeme açsa ve iftira attı dese cezayı veren suçlu durumuna düşer...

idare hakim mi savcımı yahu! o kadar kolay mı bir insanın öğrenim hayatını bitirmek! katillerin tecavüzcülerin suçu ispat edilene kadar hatta ispat edildiğinde bile salıverildiği memleketimde çocuk adı üstünde ÇOCUK çocukça bişey yaptı diye hayatı bitirilir mi? adamı yerler AGA...

ayrıca arkadaşlar, bi öğrencinin okuldan atılmasına kurul okulda karar veremez ki;
yazar çizer deliller (yaralama-polislik raporlar felan) ile beraber ilçe mem'e üst yazı ile yazar; ondan sonra çocuk okuldan atılır..

bu zorluğu bilen okul idareleri genellikle öğrencinin velisi okuldan tastiknamesini aldı diye gösterir.
öğrenci de tastiknamesini alır ve uzak bir diğer okula kayıt yaptırır. ilçe mem'lerin hiçbiri okuldan atmayı tasvip etmez.

Çocuğun velisi destek verip savcılığa suç duyurusnda bulunursa suçsuzluğu da kanıtlanırsa kimler uzaklaştırdıysa vay sizin okulun haline hocam. gazeteye kapak yaparlar artık. +twitterde olan okul dışında yapılan bir olayın okulla ne alakası var onu anlayamadım. aynı şey benim başıma gelse silerim esajını geçerim

oziie' Alıntı:
Bence bu kadar iyi niyetli olmaya gerek yok - çocuk ben yapmadım diye ağlasa da - bence mesajı atan kendisi.

Bizde de buna benzer bir durum olmuştu facebook üzerinden.. Öğrencileri disipline vermiştik, disiplin kurulu da belli cezalar verdi öğrencilere, okuldan atmak biraz ağır kaçmış sanki, veli itiraz ederse kazanır bence.

Öğretmenin savcılığa verme hakkı da saklı tabi, yalnız öğrenciler reşit olmadığından bir şey çıkmaz. Gözleri korkar ve bu diğerleri için örnek olur tabi.

diğerlerinin gözü korkar doğrusun hocam peki bu çocuk ne olacak? ya senin bence suçludur demen doğru değilse, ya suçlu değilse.. hadi bence de suçsuz... ne yapacağız şimdi bu çocuk benim okulumda atılmayacak sizin okulunuzda atılacak mı? böyle adalet anlayışı olmaz... Okulda birazcık iş bilen idareci olsaydı o çocuğu önce konuşturur eğer yaptıysa yazılı dilekçesini alıp gerekeni yapardı...

egitimci.' Alıntı:
oziie' Alıntı:

diğerlerinin gözü korkar doğrusun hocam peki bu çocuk ne olacak? ya senin bence suçludur demen doğru değilse, ya suçlu değilse.. hadi bence de suçsuz... ne yapacağız şimdi bu çocuk benim okulumda atılmayacak sizin okulunuzda atılacak mı? böyle adalet anlayışı olmaz... Okulda birazcık iş bilen idareci olsaydı o çocuğu önce konuşturur eğer yaptıysa yazılı dilekçesini alıp gerekeni yapardı...

Okuldan atılmanın ağır olduğunu söyledim zaten. Dediğiniz gibi suçunu itiraf etmişse disiplin kurulu toplanır - uygun bir ceza verir. Ben kanaatimi söyledim, mesaj atmıştır diye.
Kendinizi küfür edilen öğretmenin yerine koyun bir de.

ağlasada, bayılsada çocuklar bazan yalan söyleyebiliyor hatta çoğu zaman. inanmıyorum çocuklara son haftalarda gördüklerimden sonra. fakat kesin olan bişey var kanıtlanmadan ceza verilemez.

_su_' Alıntı:
Arkadaşlar bugün bir öğrencinin adıyla açılan bir twitter hesabından bir öğretmenimize hakaret içerikli twit atıldığını ve çocuğun okuldan tasdikname ile uzaklaştırma aldığını öğrendim. Çocuk ben yapmadım diyor ağlıyor. Rehber öğretmenimiz ip adresini bulamaz mıyız diye sorunca biraz araştırdım ve sonuç malesef twitter'ın Türkiye şubesi olmadığı için ip adreslerini vermediği yönünde ve dolayısıyla açılan davalar bile takipsizlik kararıyla sonuçlanıyormuş. Twit atarken yanında olan birinin şahit olması dışında başka bir yolu yok gibi görünüyor kanıtlamanın!

Şimdi bunu duyup da diğer öğrenciler gıcık olduğu çocuğu okuldan attırmak için twitter'dan öğretmenlere hakaret yağdırmaya başlamaz umarım!

hocam siz baslikta atilma demissiniz ama icerikte uzaklastirma demissiniz. ikisi farkli seyler degil mi? merak ettigim icin soruyorum.

Arkadaşlar bıraksın idareciler bu işi idarenin şuan oulda tastikname felan verme yetkisi yok ya biz çocuğun birini öğretmenin telefonu çaldığını ispatladık ama hiç bişe yapamadık il veya ilçe milli eğitim buınun kararını verir ben bunu bilirim sadece çocuğu korkutmak için ve diğer öğrencileride korkutmak için uydurulmuş bir senaryo bence.

Uzun zaman displin kurulu başkanlığı yaptım. Bu durumda yapılacak olan şey Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliğinin 12. maddesinin C bendinin 14. fıkrası (Bilişim araçları ile yönetici, öğretmen, eğitici personel, öğrenci, memur, diğer görevliler ve ziyaretçilere etik olmayan ses, söz ve görüntülerle zarar verici davranışlarda bulunmak) suçunu işlediğinden okuldan tasdikname ile uzaklaştırma cezası alması gerekir. Ancak aynı yönetmeliğin 16. maddesinin E bendine göre (Öğrenciyi suça ya da kabahate iten tahrik unsurlarının göz önünde bulundurulması; kararda hükmün yanı sıra olaya neden olan etkenlere de yer verilmesi; suç ya da kabahatin kanıtlanmış olması) suçun kanıtı gerekir. Atılan twitin hangi gün ve saatte atıldığına bakılıp o sırada öğrencinin nerede olması gerektiği araştırılmalıdır. Okul saatleri içindeyse devamsızlık yapıp yapmadığına bakılır. Devamsızlık yapmamışsa hangi derste olduğuna bakılır ve o dersteki öğretmen ve öğrencilerin tek tek ifadelerine başvurulması gerekir. Ayrıca tüm sınıf arkadaşlarının alınacak ifadelerinde mutlaka o öğretmene karşı olan tutumu hakkında sorular sorulmalıdır. Devamsızlık yapmışsa yada twit okul saatleri dışında atılmışsa suçun ispatı için ya öğrencinin itirafı gerekir, yada arkadaşlarından en az iki kişinin alınan ifadelerinde olayı doğrulaması gerekir. Öğrenci itiraf etmiyorsa yada arkadaşlarının ifadelerinde suçu kanıtlayacak bir unsur yoksa suç kanıtlanamadığından ceza verilemez. Bu durumda kendisine twit atılan kişi 30/11/2007 tarih ve 26716 sayılı resmi gazetede yayımlanan İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre mahkemeye başvurma hakkını kullanabilir. Suç ispatlanırsa ve rehberlik servisi de öğrenci hakkında olumlu görüş bildirirse disiplin yönetmeliğinin 16. maddesinin 2 Ek fıkrası gereği öğrenciye 1-5 gün arası okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezası verilir. Yine 16. madenin a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l ve m fıkraları gereği değerlendirme yapılıp 1-5 gün arası kısa süreli uzaklaştırma cezası verilebilir. Öğrenci hakkında yapılan değerlendirmeye göre ceza indirimi düşünülmemişse Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma cezası verilir ve doya eksiksiz olarak ilçe disiplin kuruluna gönderilir. İlçe displin kurulu bu öğrenci ile okul idarecileri, okul rehber öğretmeni ve sınıf öğretmeninin olay meydana gelen kadar yaptıkları görüşmelere ait tutanakları ister. Eğer bu tutanaklar yoksa ilçe disiplin kurulu dosyayı okula iade eder. Bu tutanaklar varsa ve ilçe disiplin kurulu üyeleri cezayı veren okulun disiplin kurulu başkanı tarafından ikna edilebilirse ceza onaylanır ve öğrenci tasdikname ile okuldan uzaklaştırılır. Cezanın onaylanıp onaylanmayacağı oylama yapılarak belirlenir ve bu oylamada cezayı veren okul disiplin kurulu başkanının oy kullanma hakkı yoktur. Öğrenci hakkında tutanak olmadığından dolayı dosya okula iade edilmişse okulda yeniden görüşülüp geldiğinde aynı cezada ısrar ediliyorsa ve hala tutanaklar yoksa ilçe disiplin kurulu muhtemelen 1-5 gün arası uzaklaştırma vererek dosyayı kapatır. Her durumda öğrencinin verilen cezaya disiplin yönetmeliğinin 24. maddesine göre 7 iş günü içerisinde itiraz hakkı vardır. Bu itiraz yapılmamışsa itiraz hakkından vazgeçilmiş sayılır.

ido1907' Alıntı:
_su_' Alıntı:

hocam siz baslikta atilma demissiniz ama icerikte uzaklastirma demissiniz. ikisi farkli seyler degil mi? merak ettigim icin soruyorum.

Hocam tasdikname ile okuldan uzaklaştırma ve atılma sonuçta aynı şeyler. Öğrenci bir okuldan tasdikname ile gönderilir ve istediği veya kabul ettirebildiği başka bir okulda öğrenim hayatına devam eder. Benim bildiğim bu yani..

mdeniz06' Alıntı:
Uzun zaman displin kurulu başkanlığı yaptım. Bu durumda yapılacak olan şey Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliğinin 12. maddesinin C bendinin 14. fıkrası (Bilişim araçları ile yönetici, öğretmen, eğitici personel, öğrenci, memur, diğer görevliler ve ziyaretçilere etik olmayan ses, söz ve görüntülerle zarar verici davranışlarda bulunmak) suçunu işlediğinden okuldan tasdikname ile uzaklaştırma cezası alması gerekir. Ancak aynı yönetmeliğin 16. maddesinin E bendine göre (Öğrenciyi suça ya da kabahate iten tahrik unsurlarının göz önünde bulundurulması; kararda hükmün yanı sıra olaya neden olan etkenlere de yer verilmesi; suç ya da kabahatin kanıtlanmış olması) suçun kanıtı gerekir. Atılan twitin hangi gün ve saatte atıldığına bakılıp o sırada öğrencinin nerede olması gerektiği araştırılmalıdır. Okul saatleri içindeyse devamsızlık yapıp yapmadığına bakılır. Devamsızlık yapmamışsa hangi derste olduğuna bakılır ve o dersteki öğretmen ve öğrencilerin tek tek ifadelerine başvurulması gerekir. Ayrıca tüm sınıf arkadaşlarının alınacak ifadelerinde mutlaka o öğretmene karşı olan tutumu hakkında sorular sorulmalıdır. Devamsızlık yapmışsa yada twit okul saatleri dışında atılmışsa suçun ispatı için ya öğrencinin itirafı gerekir, yada arkadaşlarından en az iki kişinin alınan ifadelerinde olayı doğrulaması gerekir. Öğrenci itiraf etmiyorsa yada arkadaşlarının ifadelerinde suçu kanıtlayacak bir unsur yoksa suç kanıtlanamadığından ceza verilemez. Bu durumda kendisine twit atılan kişi 30/11/2007 tarih ve 26716 sayılı resmi gazetede yayımlanan İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre mahkemeye başvurma hakkını kullanabilir. Suç ispatlanırsa ve rehberlik servisi de öğrenci hakkında olumlu görüş bildirirse disiplin yönetmeliğinin 16. maddesinin 2 Ek fıkrası gereği öğrenciye 1-5 gün arası okuldan kısa süreli uzaklaştırma cezası verilir. Yine 16. madenin a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l ve m fıkraları gereği değerlendirme yapılıp 1-5 gün arası kısa süreli uzaklaştırma cezası verilebilir. Öğrenci hakkında yapılan değerlendirmeye göre ceza indirimi düşünülmemişse Okuldan tasdikname ile uzaklaştırma cezası verilir ve doya eksiksiz olarak ilçe disiplin kuruluna gönderilir. İlçe displin kurulu bu öğrenci ile okul idarecileri, okul rehber öğretmeni ve sınıf öğretmeninin olay meydana gelen kadar yaptıkları görüşmelere ait tutanakları ister. Eğer bu tutanaklar yoksa ilçe disiplin kurulu dosyayı okula iade eder. Bu tutanaklar varsa ve ilçe disiplin kurulu üyeleri cezayı veren okulun disiplin kurulu başkanı tarafından ikna edilebilirse ceza onaylanır ve öğrenci tasdikname ile okuldan uzaklaştırılır. Cezanın onaylanıp onaylanmayacağı oylama yapılarak belirlenir ve bu oylamada cezayı veren okul disiplin kurulu başkanının oy kullanma hakkı yoktur. Öğrenci hakkında tutanak olmadığından dolayı dosya okula iade edilmişse okulda yeniden görüşülüp geldiğinde aynı cezada ısrar ediliyorsa ve hala tutanaklar yoksa ilçe disiplin kurulu muhtemelen 1-5 gün arası uzaklaştırma vererek dosyayı kapatır. Her durumda öğrencinin verilen cezaya disiplin yönetmeliğinin 24. maddesine göre 7 iş günü içerisinde itiraz hakkı vardır. Bu itiraz yapılmamışsa itiraz hakkından vazgeçilmiş sayılır.

Hocam valla hiç üşenmeden yazmışsınız takdir ettim sizi. Disiplin kurulu da çekilir iş değil bir ara ben de bulunmuştum içerisinde ama sizin gibi uzmanlaşacak kadar değil.

Olayın ayrıntısını sonra öğrendim. Aslında bu olay bardağı taşıran son damla olduğu için müdür bey bu yolu takip etmiş ki ben de uyarımı yaptım. Bu öğrenci 9. sınıf anadolu lisesi öğrencisi .Okulun her yerinde güvenlik kameralarımız var ve müdür bey ve idarecilerimiz de odalarından izliyorlar sürekli:) Bu öğrencinin bir kaç kez erkek arkadaşıyla uygunsuz hallerine şahit olmuşlar okul kantininde koridorda falan.. En son bu olay da olunca bahanesi olmuş anlaşılan. Zaten dersle hiç ilgisi olmayan bir öğrenci. Ailesi çağırılıp çocuğu okuldan alması ya da disiplin cezası ile tasdikname verilmesi seçenekleri sunulmuş ki disiplin cezasıyla atılan bir öğrencinin kendini başka bir okula kabul ettirmesi de kolay olmaz. Ailesi de alıyorlar zaten çocuklarını okulda istenmediği izlenimine kapılmışlar haliyle!!
Müdür beyle konuşup bu sebeple atılırsa problem olabileceğini varsa kamera kayıtlarının daha mantıklı bir gerekçe olacağını söyledim zaten.Ki aslında o da farkında atmanın o kadar kolay olmadığının ama maksat çocukları korkutma aileye blöf yapma.

Benim bu başlığı açmamın asıl sebebi sosyal paylaşım sitelerinin gençlerimiz için başka bir zararlı boyutunun da olduğunu gösterme. Okulda başladı bile twitterdan ip bulunamıyormuş muhabbetleri dolanmaya! Şimdi çocuklar başlarsa başkasının yerine hesap açıp milleti rahatsız etmeye hiç şaşmam. Yoksa atılır atılmaz orası disiplin kurulunun vereceği karar. Ben de dersimde işledim bu konuyu bilişim güvenliği için iyi bir örnek oldu. Şifrenizi çaldırırsanız başınıza böyle işler gelebilir diye:)

BBNET
Geri