Tucson mu Qashqai mi

Kodla Büyü
Hocam hak verdiğim konular var elektrikliler için fakat ben hala ısınamadım bu araçlara.
2,5 milyonlardan bahsediyoruz. Lüx bir araçtan bahsediyoruz ama eziyetli bir hizmet aynı zamanda.
Şarj problemi. Ben benzinimi 2 dk da doldurur giderim, yoluma bakarım. Bu paraları verebiliyorsam eğer km de 1 tl yada 2 tl yakıt bizim yaptığımız km ler için bana çok farklı gelmiyor açıkçası.
Kullanan arkadaşlar var. Sitede kullananlar var mesela ortak 2 tane istasyon kurmuş site. Şarj etmesi gerekiyor, aa bi bakıyorsun komşular doldurmuş. Sabah işe gideceksin, mecbur git minimum yarım saat hızlı şarj tak. Onunda hangisinde kampanya var telefonuna 10 tane ayrı uygulamalarını yükle, sonra git onu bul bekle. Birde güvenliğe imza falan atmak zorundalar kimin ne zaman şarj ettiğini ne kadar ödeme yapması gerektiği için. Yada gece komşun gelecek ya şu aracını çekte biz takalım, yada sen gideceksin komşu çek aracını takmam lazım. Hızlı şarj sırasında aşırı ısınmalarda cabası.
Diyelim ki bireysel kendi otoparkına taktıracaksın. Mesela bizim sitede taktıran çok ben şimdi taktırmak istesem site üst sınırına ulaşıldığı için başvucam 2 sene içerisinde yük artırma süreleri varmış. Bekle dur bakalım. Taktıranlarda bir sürü para yatırıyormuş bu istasyonun projesi, izni cartı curtu için. Mecbur normal ev hattı çektirmem lazım.
Uzun yollardaki ucuz şarj sıraları var birde.
Yıl başından sonraki elektrik zammıyla beraber belli bir sınırı geçince 2 kat ödeme olayını saymıyorum bile :)
Genelde AVM lerde olduğu için benim şehrimde en azından, git ye iç alışveriş çoluk çocuk 1 saatte olsa şarjı beklerken bir sürü masrafta cabası.
Vergisi bence ucuz değil, dışarda hızlı şarj ucuz değil, ilerdeki pil problemleri, ustası vs. belirsiz konuları hala var.
Yazılım arızaları, bazı modellerdeki şarj problemleri, fabrikayla arkadaş oluyorlar yerli bazı modeller. Sıkıntısız istiyorsan Elon Muska para kazandırman lazım.
Menzil problemleri var. Şehir içi kullanmak daha mantıklı olabilir belki. Soğukta pilin daha az menzilde çalışması.
Son olarak bu kendim için tabi, altımda kocaman bir pille yolculuk yapmak istemiyorum. Belki bir zararı yoktur ama ileride mutlaka yeni araştırmalar çıkacaktır bununla alakalı. Ama beni rahatsız ediyor. Yıldırım düşmesi sonucu arızalananlar, yananlar vs vs.

Bunların yanında artıları yok mu, var tabi ki. Aynı paralara içten yanmalarda en fullerinde bile olan tüm ekstra özellikler çoğu suv elektrikli de fazlasıyla var.
Ses yok çalışıp çalışmadığı belli değil, gerçi kimisi motor sesini daha çok seviyor bunu artı olarak yazmamak lazım.
Şaft tüneli yok, yada motor vs. yer problemi yok.
Performans olarak çok daha iyi.
Yıllık bakım olayı gibi yağ değiş vs. yok.
İlerideki atık pil durumunu saymazsak, atmosfere diğerleri gibi verdiği bir zarar yok.

İşte tüm bunları düşündüğümde ben bir arabaya bu kadar para vereyim ve bu kadar eziyet çıkarayımkendime. Ben biraz keyif adamı olduğum için olabilir. Kimisi eziyet sever :)
Deseler ki şuan ödediğin verginin 10 da 1 ini öde. Teşvik edersin yani. Hızlı şarjı şuankinin 5 te 1 fiyata satarlarsa. Araba fiyatları da şuankinin yarısı olursa. İçten yanmalılara göre 2 kat daha fazla menzil, kendi kendine sınırsız şarj gibi avantajları olur, o zaman alırım işte.

Yazdıklarımın içerisinde yanlış bildiğim ve yorumladığım kısımlar olabilir, her dediğim doğru demiyorum. Varsa bilen arkadaşlar düzeltebilir, bizde öğreniriz. Ama genel olarak düşüncelerim bunlar. Belki ileride değişebilir bu durum. Alan herkese saygı duyarım fakat hala nasıl kullanıyorsunuz şu içten yanmalıları vs. gibi söylemlerde garip geliyor bana.
Elektrikli araçalarla ilgili söyledikleriniz doğru ama şanzıman denen karın ağrısı mekanizmanın olmaması bile elektrikli almak için yeterli sebep. Toyota'nın hibrit sistemi de ara hızlanmalarda hantal kalsa da dayanıklılığı ve sorunsuzluğu ile elektrikliye yakın deneyim sunuyor. Elektrikli almasam onu alırdım. Onda da baskı balata falan yok.

Tamamen hızlı şarj edilen elektrikli suv bir aracın elektrik maliyeti modele ve istasyona göre 1,5-2,5 TL civarında. O büyüklükteki benzinlilerde ise 4-5 TL. Yılda 20 bin km kullanılan araba için yılda 50-60 bin tl fark ediyor. Şurda yarım saat daha bekle benzini yarı fiyatına verelim desen kabul etmeyecek yoktur forumda. Buna bir de bakımı ekle.

Ev şarjında 1TL nin altına düşüyor ama ev şarjı Türkiye'de çoğu insan için ulaşılabilir değil.

ilksms
Geri