Tokiden Ev Almak Ya Da Kirada Oturmak?

Kodla Büyü

patlıcan

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
380
İyi günler arkadaşlar;
Memleketim dışında bir ilçede görev icabı bulunuyorum. Yakın zamanda tayinimin çıkma ihtimali yok. En az 5 sene buradayım. Şu anda yaşadığım ilçenin orta halli bir mahallesinde orta halli bir evde aylık 325 tl kira karşılığında oturuyorum. Yaşadığım ilçede toki var, 3+1 daireler herkesin alımına açık ve evler 1 ay sonra teslim. Evler merkeze çok uzak değil. Evler başlangıçta 10 senelik ödeme planıyla satışa sunulmuş ve ödemeleri çok ağır olduğu için rağbet görmemiş, sonradan ödemeyi 15 seneye çıkarmışlar ancak şimdi de çok bi rağbet olduğu söylenemez. Beğendiğin daireyi seçip peşinatını yatırıp üye olunabiliyor. Evleri gezdim betonarmesi gayet iyi olmakla birlikte işçilik vasat denilebilir. Şu anda oturduğum daireyle aynı kat ve cephede bir daire beğendim. Peşinatı 12.000 tl, aylık ödemeleri ise 400 tl. Yani ödediğim kiradan 75 tl fazla. Elimde tam 12.000 tl param var.
Şimdi ben kendi kendime diyorum ki, burası benim memleketim değil, yarın öbür gün elime iyi bi para geçse ev alacak olsam yine burdan almam gider memleketimden alır, o evi kiraya verir burada da kirada otururum. Nasılsa eninde sonunda kendi memleketime gideceğim. Yani ben elime para geçse de burada kirada oturacağım geçmese de. Yani şu halimde devam edersem ve burada 5 sene kalırsam toplamda 19.500 tl kira vereceğim ve bu parayı buraya gömüp gideceğim. Onun yerine elimdeki peşinatı tokiye yatırsam ve kiranın üstüne 75 tl daha eklesem oturduğum evin borcunu ödeyeceğim, 5 sene sonra giderken de hissemi satıp gideceğim. 5 senede yatırdığım parayla ödediğim peşinatın toplamı 36.000 tl ediyor. Ben yatırdığım paraya satsam hissemi hem memleketime elimde birikmiş paramla dönüyor, hem de 19.500 tl kirayı ödememiş oluyorum. Benim mantık bu arkadaşlar, sizce yanılıyor muyum? Belki ödediğim parayı kurtaramam tokiden 36.000 yatırdığım hisseyi 30.000 e satarım ama yine de 19.500 kiradan kurtarınca sanki zarar etmezmişim gibi geliyor. Neyse sizin yorumunuz benim için çok ulvi, deyin bakalım benim mantık mantık mı? Benim mantık mantıksa burada tokiye rağbet etmeyen halk mantıksız mı?
 
O kadar bilgisayarbilisim üyesinin içinde kırk yılın başında açtığın konuyu gelsin gözünün bebeği bitecik hemşon ve meslektaşın cevaplasın. Kan çekiyor dedikleri bu olsa gerek. Bu nickimle kendimi gizlemiştim ama ne yapsam nafile. Sevgilerle öptüm tekinim. Biricik hemşon ş.b. :)
 
hocam imkanın varsa düşünme al,
yarın memleketine bile gitsen en kötü ihtimal aldığın fiyata satarsın bence. boşuna kiraya para verme en azından kendi evim der oturursun.
en kısa sürede tüm imkanlarımı zorlayıp gireceğim. memleketimden 1000 km uzaktayım ama olsun. taşınma sıkıntısından dolayı ne kafamdaki eşyayı alabiliyorum ne evime başka bişey.
neredeyse fazladan bir sandalye bile almıyorum taşınırken başıma bela olamasın diye.
al hocam al.
 
elinden çıkarmak zor olmayacaksa al ama bir çok ilçede tokiler alanın elinde kalıyor.
 
Alın hocam. Nasıl olsa yaklaşık miktarda parayı kiraya harcayacaksınız ve elinizde hiç bir şey kalmayacak.
Yıllık TOKİ taksitleri enflasyon oranında da mı artıyordu ? Geçen yıllarda ilinizde kira artış oranları nasıldı? Geleceğe yönelip kestirimde bulunurken bunları da değerlendirmenizde fayda var.
 
hiç düşünmeyin hemen gidin alın 5 yılda kira vereceğinize evsahibiydi zamdı şuydu buydu uğraşacağınıza kendi evinize kira verirsiniz
 
gir tokiye ne duruyorsun! Elaleme havadan kira vereceğine kendin kenara her ay 400 tl biriktiriyormuşsun gibi olacak. Tayinin de çıksa nasıl olsa satarsın kısa sürede.
 
ne yapacaklar bu kadar evi bilmiyorum?gereksiz yere ev almayın hocam.şu anda emlak piyasasının iyi olduğu söylenebilir ancak inşaat sektörünün şu anda çok popüler olduğu ve inşaa'ların ömrünün uzun olduğunu düşünürsek ev sahibi olma girişimlerinin ilerisi için bir getirisi olduğunu düşünmüyorum.şahsi fikrim 500 tl nin altında bir kira gideri olanların kar etmek için ev sahibi olmalarının kendilerine zarar getireceği düşüncesidir.
 
burda toki var.
alanın elinde patlıyor kimse almıyor kim satabilir tokiden aldığı evi sadece ilk girdiğinde keş paraya alan.
eğer bir bankayla anlaşabiliyorsan kredi çek tiko para git kıran kırana pazarlık yap araya adam sok daireye sana 120bin son çekiyorlarsa
sen mümkünse 100 bin e çek değilse indirtebildiğin kadar indir neticede tiko para vereceğin için sonra git o kredinin parasını öde inan tokinin 10 -15 yıllık çakma sisteminden daha ucuza mal olur ayrıca ödemelerinide yüksek tut aylık en az bin tl öde.mümkünse 1250 yada 1500 tl ödemeli ayarla ki ayların düşük kredi faizin az olsun tokide böyle yok işte sadece tefe tüfe üfe hesabı birde memur maaş zammına endeksli olarak birde enflasyona bağlı olarak ödemelerin artar sürekli hiç düşmez. yani dairenin ederi şimdi yüzbinse 15 yıl toki hesabıyla alsan sana en az 210 bine patlayacak ki çok büyük zarar edersin. böyle bir saçmalığa sakın girme
Diğr konu tokilerde eksik gedik hatalı dökülen mal çok olur alırken bunları göze al bir yıl boyunca paso bunları onarmak için uğraşacaksın. dolaplar döküleck tavanından sıva düşecek dış kapı kapanmayacak yerler nyse ona göre kesin sorun çıkacak boyası akacak yağmrda duvarlar su geçirecek, tesisatta kesin en az bir sorunla uğraşacaksın bunlar benim tokide başıma gelenler ki burda herkes evini zararına satıyor hakta iddia edemiyorlar çünkü sözleşmede adamlar herşeyin tedbirini almış inşaattır olur böyle şeyler kabul ediyormusun imza al sana sallama bir daire .

toki ensesi kalınlara süper lüks mekanlar yapmak için böyle düşük gelirlilerin sırtından geçinmeyi bırakmadıkça daha evleri rağbet görmez.alanda acemiliğine alıyor anlayıncada geç olmuş oluyor uyanıklarda zararın neresinden dönülse kardır deyip erkenden elden çıkarıyorlar.
tokiden alma git başka yerden al derim ama.
 
sahibinden com a gir tüm Türkiyede satılık toki ilanlarını gez ankara gibi yerlerde bile konutların yarısından fazlası satılık. Alanlar merkezi sistem olduğu için kiracı bulamazsa ve oturmazsa elinde patladığı cebinden yediği için satıyor.

şuan senin aldığın yerdede tokinin hala satamadığı bir sürü daire varsa ve alanlardanda satılık ilan çoksa bence alma çünkü patlama ihtimali çok olur.
 
arkadaşım sen beni dinle oturduğun ildeki yerden merkeze yakın bir eve topraktan gir ilerde rahatına bak öyle peşin vermene de gerek yok
torpaktan girdi n mi aylık bin tale attın mı arada bir de ara ödeme yaparsın kabul ederler.
 
hipopotam' Alıntı:
arkadaşım sen beni dinle oturduğun ildeki yerden merkeze yakın bir eve topraktan gir ilerde rahatına bak öyle peşin vermene de gerek yok
torpaktan girdi n mi aylık bin tale attın mı arada bir de ara ödeme yaparsın kabul ederler.

Para artıracak durumum yok, benim derdim ev sahibi olmak değil, kira parasından kurtarmak.
 
tokiden 19500 zarar ettiğini düşünsek bile kendi evinde oturmanın rahatlığı başkadı herhalde ev sahibinin ağız kokusunu dinlememiş olursun
 
toki bana hiç sıcak gelmiyor. Gerek sürekli taksit artışı gerekse kullanılan malzeme ve işçiliğindeki berbatlıktan hep geri durmuşumdur.
 
5 sene önce tokiye yazıldık 3 senedir kendi evimizde oturuyoruz..biz de sizin gibi kira ödememek için yazılmıştık, aynı mantık yani...ilk zamanlar arkadaşların dediği gibi rağbet görmedi hatta kiraya verenler 150 -200 tl den verdi..ama şimdi ilçenin en beğenilen yerlerinden biri.cephesi ve katı iyiyse satmak açısından problem olmuyor, kiraya verirken de aynı şey geçerli...Ama sanırım biz burada kalıcı olduk artık,tayin işi yaş gibi gözüküyor...Bence alın en kötü ihtimal tokiye devredersiniz giderken..
 
en kötü aldığın fiyata satarsın. yap hesabını kiraya 5 yılda ödeyeceğin 350*60= 21.000 satarken bu kadar da zarar etmezsin ya. Bence alll.
 
Arkadaşlar bugün toki hissemi aldım hayırlısı olur inşallah. Yalnız ziraat bankası görevlisinden hangi tarihte ne kadar taksit ödeyeceğimi öğrenemedim. Toki alan arkadaşlar ben gelecek ay mı ödeme yapacağım, yapacaksam ayın kaçında yapacağım bu ödemeyi?
 
hocam ben 8 sene önce toki den ev aldım. 1 yıl sonra ödemesi bitiyor. Gayet memnunum. 50.000 nüfusa sahip bir ilçe ama istediğin zaman satabiliyorsun. Toki bu işi biliyor. Çevre düzenlemesini iyi yapıyor ve apartmanlar birbirine çok yakın değil.
Aidatlara 6 ayda bir enflasyon oranında zam geliyor. Hatta bazen hiç gelmiyor. 6 aydan 6 aya zaten maaş zammı aldığın için ekonomik durumunu etkilemiyor. En güzeli faize bulaşmıyorsun.

5 sene sonra satamaz isen kiraya verirsin.
 
Geri
Üst