SSD Nedir, Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Kodla Büyü

s_kajmeran

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
3,863
Hard disklerin pahalanması ile beraber daha da popüler olan SSD'lerin iç yapısına iniyoruz. SSD nedir? Ne için alınır? Bize ne gibi yararlar sağlar?

Son yıllarda sıkça duyduğumuz SSD'lerin çalışma mantığı, hard disklerden oldukça farklıdır. Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulur. Bu plakalar hard disk içerisindeki motorlar ile döndürülür ve okuma / yazma kafası tarafından okunur. SSD'lerde ise veriler NAND flash yongalarda saklanır. SSD'lerin içerisindeki bellek yongaları, tıpkı bilgisayarlarımızdaki RAM'ler gibi hızlı çalışırlar.

Tabi RAM'ler ile Flash yongalar farklı çalışma karakterlerine sahipler. Bellek yongaları iki ana gruba ayrılıyor. Kısa süreli bilgi depolayan volatil SDRAM'ler ve uzun süreli bilgi tutabilen Flash yongaları (non volatile). SSD'lerde kullanılan yonga tipi ise yukarıda bahsettiğimiz gibi Flash tipte olanlar. Bu yongalar RAM'lere göre daha yavaştır ama uzun süre veri depolayabilirler. Elektrik akımı kesilse bile verilerde kayıp yaşanmaz. RAM'ler ise elektrik akımı ile beraber bilgiler saklanır. Elektrik akımı gittiği zaman, bilgiler silinir.

SSD'lerde kullanılan Flash yongalar iki ana gruba ayrılıyor. Ürün alırken bu terimleri bilmek işinize yarayacaktır. MLC ve SLC adındaki bu yongaların birbirlerine karşı çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunuyor.

Single Level Cell ( SLC ):
SLC flash bellekler her bir hücrede 1 bit veri saklarlar. SLC tipi flash bellekler bu yüzden daha az kapasite sunarlar. Fakat daha yüksek performans için SLC tipi bellekler tercih edilir.

Multi Level Cell ( MLC ):
MLC tipi flash bellekler ise her bir hücrede 2, 3 ve daha fazla bit veri saklayabilir. MLC tipi bellek yongaları daha fazla kapasiteli SSD'lerde tercih ediliyor. Performans anlamında ise SLC'nin gerisinde kalıyor.

MLC ve SLC'nin farklılıklarını gösteren bir tabloyu ekleyelim. Detaylı olarak karşılaştırabilirsiniz.
SLC_VS_MLC1329306573.jpg


Kaynak: http://shiftdelete.net/ssd-nedir-ne-gib ... 34970.html
 
Ssd (Solid State Disk) nedir?

Teknolojinin gelişimiyle birlikte bilgisayarlar ve bilgisayar donanımlarıda sürekli gelişmektedir. Sabit disklerde bu gelişmelerden nasibini almaktadırlar. Uzun zamandan beri masaüstü bilgisayar'da harddiskler kapasite olarak devamlı gelişmekteydi. Firmaların TB (Terabayt) yarışı neticesinde sabit diskler'in kapasiteleri devamlı olarak arttı. Klasik sabit disklerin çalışma mantığının geliştirilmesine ihtiyaç vardı. Benzer şekilde sunucu diskleri olan Scsi disklerinde geliştirilmesi gerekliydi. Öyle bir şey geliştiriliydiki ister masaüstü isterse sunucu platform'u olsun 2 taraftada kulllanılabilmeli ve ayrıca performans olarak sabit diskleri geri bırakmalıydı. İşte tam bu noktada Ssd (Solid state disk)'ler hayatımıza girmiş oldular. Solid state disk kısaca ssd'ler "katı durum diski" anlamına gelmektedir

Ssd (Solid State Disk)'ler nasıl çalışırlar?

Geleneksel hard disklerde veriler, plakaların üzerindeki sektörlerde tutulurlar. Bu plakalar hard disk içerisindeki motorlar ile döndürülür ve okuma / yazma kafası tarafından okunurlar. SSD'lerde ise veriler NAND flash yongalarda saklanır. SSD'lerin içerisindeki bellek yongaları, tıpkı bilgisayarlarımızdaki RAM'ler gibi hızlı çalışırlar.

Ssd (Solid State Disk)'in avantajları nelerdir?
1- Bilgisayarınız daha hızlı açılır.
2- Aşırı düşük okuma ve yazma gecikme süreleri.
3- Daha hızlı rastgele erişim süresi.
4- Düşük güç tüketimi ve ısı üretimi.
5- Daha iyi mekanik güvenilirlik.
6- Daha kararlı performans
7- Disk birleştirmeye gereksinim duymaz.
8- Daha küçük boyut ve daha hafif
9- Dosyalara erişim hızı çok yüksek.
10- Oyun ve uygulamalarda daha fazla performans

Ssd (Solid State Disk)'in dezavantajları nelerdir?
1- Ssd (Solid State Disk)'ler şimdilik kapasite bakımından düşük, fiyat bakımındanda oldukça pahalılar. Yakın zamanda mekanik disklerin yerinin alacağı kesin fakat şimdilik ev kullanıcıları için pek bir anlam ifade etmemekte.
2- Manyetik alan ve statik elektriğe karşı mekanik hard disklerden daha dayanıksız olması bir dezavantajdır.
3- 10.000 - 15.000 işlem civarında yazma-silme ömrü bulunması ssd'lerin bir dezavantajıdır. .

Satın almadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
1- Alacağınız ssd diskin kontrölcülerin bilindik markalar olan Intel, Jmicro, Samsung, Sandforce, Alcor olmasına dikkat edin.
2- Alacağınız ssd harddiskin flash bellek yonga tipine dikkat ediniz.(MLC yada SLC)
3- Alacağınız ssd harddiskin okuma ve yazama süreleri gibi teknik verilerini incelemeyi unutmayınız.
4- Alacağınız ssd harddiskin "Wear Levelling Algorithms" gibi teknolojiler içerip içermediğini öğreniniz. Wear Levelling Algorithms'ın ne olduğunu merak ediyorsanı Wear Levelling Algorithms nedir? başlığını inceleyiniz.
5- Alacağınız ssd harddiskte "Trim" desteğinin olup olmadığını öğreniniz. Trim desteğini ne olduğunu merak ediyorsanız Trim desteği nedir? başlığını inceleyiniz.

Wear Levelling Algorithms nedir?
SSD'lerde ortalama yazma-silme işlem boyutu ömrü yaklaşık 10.000 - 15.000 işlem civarında işte bu ömrü uzatmak için geliştirilen bir teknolojidir "Wear Levelling Algorithms"...
Yazılacak veriler, ne kadar dolu olursa olsunlar diskteki bütün hücrelere dağıtılıyor. Böylece belli hücrelerin erken yıpranıp bozulmasının önüne geçilmiş oluyor. Bir SSD'nin ömrü bu teknik sayesinde büyük miktarda uzatılabiliyor. Yükü dağıtan bu sistem olmasa, yoğun kullanılan bir SSD'nin ömrü 6 ay kadar kısa olabilir. Bu sistemle ise diskin ömrü 5 ila 10 yıla kadar uzuyor. Bir dezavantajı var oda veri sabit disk geneline dağıtıldığı için performans düşüşü yaşanması.

Trim desteği nedir?
Windows 7'den önceki işletim sistemlerinde SSD ve sabit diskler üzerindeki dosyayı sadece sanal olarak silebilirsiniz. Gerçekte ise üzerine başka bir veri yazılıncaya kadar o dosyanın veri blokları diskte sürekli kalır. Geleneksel sabit disklerde silinmiş gibi görünen blokların üzerine rahatlıkla tekrardan veri yazılabilirken, SSD'lerde tekrar veri yazılabilmesi için 4KB'lık hücre bloklarının mutlaka boş olması gerekir. TRIM desteği olmadan yeniden yazma işlemi için öncelikle hücre bloklarındaki veriler okunmalı, sonra silinmeli ve en sonunda ise boşalmış olan hücrelere veri depolanmalıdır. Windows 7 ile beraber gelen TRIM komutu sayesinde diskteki dosyalar flaş yonga hücrelerinden tam anlamıyla silinir ve diskiniz bu işlemlerle uğraşarak zaman kaybetmez.


Kaynak: http://ssd.nedir.com/
 
Ayrıca hybrid (Katı hal karma disk) diskler var. Yani mesela benim kullandığım gibi 4 gb ssd + 500 gb hdd

Neden böyle kullanıyorsun derseniz fiyat performansı bence uygun ssdler fiyat açısından oldukça pahalı. Benim eski laptop (3 yıllık toshiba satellite a300-p) buna rağmen hdd sayesinde yeni laptoplar ile hız ve kullanım rahatlığı açısından baş edebiliyor.

Tavsiye ederim eğer yeni bir disk alacaksanız ve ssd çok pahalı gelirse.

http://www.seagate.com/tr/tr/internal-h ... xt-hybrid/
 
120lik corsair aldk win 7 birkaç prog vsiual studio falan geriye 55 gb yer kaldı..şimdilik en iyisi raid 0 :+1:
 
SSD kullanımı ile ilgili olarak yapılması gereken ayarlar da bulunmaktadır.
Bunların başında trim (windows 7 ve sonraki sürümlerde otomatik çalışır.)
SSD firmasının üretmiş olduğu optimizer programları. Örnek Samsung Magician
Uyku modunu kapatma
Windows dizinleme
Disk önbellekleme kapatılmasında fayda var.
SSD nedir konusunda ayrıntılı bilgi
 
Geri
Üst