Son 10 yılda kredi kullananlar dikkat!

Kodla Büyü

cesur yürek99

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Dosya masrafı adı altında ödenen paralar geri iade edilecek.
Yargıtay kararlarına karşın kredi kullanan vatandaşlardan dosya masrafı adı altında aldığı paraları geri ödemeyen uyanık banka lara yerel mahkemelerden bir karar daha çıktı.

Yargıtay'ın "dosya masrafına iade" kararının ardından, her türlü kredi kullanıcısı geriye dönük olarak 10 yıllık kredi masraflarını alabilecek. Son 10 yılda kredi kullanan 12 milyon vatandaş bu haktan yararlanabilecek. Yargıtay kararının ardından bankalara dilekçe yağmaya başladı

Bankanın kredi dosya masrafını iade etmesi durumunda sorun kalmayacak. Bankanın dosya masrafını ödemeyi kabul etmemesi durumunda, kaymakamlıktan hakem heyetine gidin.

Dosya masrafı miktarı bin 161 liranın altındaysa bulunduğunuz ilçenin tüketici hakem heyetine dilekçe ile başvurun. Dilekçe vermenizin ardından 1-3 ay arasında sonuç çıkıyor. Sonuç çıktıktan sonra şahıs ve bankaların karara itiraz için 15 gün yasal süreleri bulunuyor.
Dosya masrafı bu tutarın üzerinde ise tüketici mahkemesine dava açın.

Masrafları Nasıl Alacaksınız?

Kredi kullandığınız banka genel müdürlüğüne hitaben bir mektup yazarak ödediğiniz dosya masrafının iadesini talep edin. Bu mektubun iadeli taahhütlü olmasına dikkat edin.

Kredi çektiğiniz banka şubesine de başvuruda bulunabilirsiniz. Mektubunuzda, tüketici mahkemeleri ve Yargıtay kararıyla "kredi masraflarının haksız şart niteliğinde, tüketicilerden tahsilinin haksız olduğu sabitlenmiştir" ibaresini kullanmayı unutmayın.

Mektubunuzda, son 10 yılla sınırlı olmak üzere bankaya yaptığınız tüm kredi masrafları ödemelerin dökümünü içeren listeyi talep edin. Bu süre zarfında kesilen kredi masrafı ücretinin toplam miktarının yasal faizi ile birlikte ödenmesini talep ettiğinizi vurgulayın.

bilgilendirme için teşekkürler hocam. benim de ayrı ayrı bankalardan çekilmiş 4-5 tane kredim vardı. bankalar bizi borçlu çıkarmazsa 300-500 alırız herhalde. her banka için ayrı ayrı mı müracaat etmek gerekiyor acaba. bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
saygılar...

bu konuda herkes bişey söylüyorda alan var mı ben onu merak ediyorum asıl

Müşteri hizmetlerini arayıp böyle bir talebimizin olduğunu bildirirsek ödemezler mi acaba?

http://www.sikayetvar.com/arama/
arama kısmına "dosya masrafının tarafıma iadesi" kelimesini yazın dünya kadar şikayet var. Sizinle benzer olan şikayeti sizde iletebiliyorsunuz.
Ben kredi çektiğim bankalara aynı şikayetlerden gönderdim bakalım müşteri hizmetleri nasıl dönüş yapacak.

Arkadaşlar ben kredi çekeli 4 yılı geçti. Kredi geçerken toplam masraf 1850 tl civarı kestiler. Birde yaklaşık 2 yıl önce yapılandırma yaptım, o zaman da 1800 tl (Kalan anapara borcumun %3 ü) komisyon adı altında masraf aldır. Dosya masrafının dekontu yok. Ama komisyonun ki var. Pazartesi bir dilekçe yazıp bankaya başvurmayı düşünüyorum. Ama eğer dava açarsam bankanın davayı kazanıp bütün dava masraflarını bana ödetmesinden korkuyorum. Bizi bu hale getirdiler işte. Hakkımızı bile aramaya korkuyoruz. Birsürü dava var aslında olumlu sonuçlanan. Hatta yargıtay 13 asliye mahkemesinin kararı bile var. Ama işte insan korkuyor. Neyse sonuçları burdan bildiririm size.

hocam bu iş de kart aidatı gibi.gidin alın diyorlar ama alan duymadık daha.hatta ben mahkemeyi kaybedip bir de avukat masrafı ödeyenler duydum.devlet her zamanki gibi karşı karşıya bırakıyor bizi...

Şikayet metnim:
İş Bankası'ndan Kredi Masraflarının İadesini İstiyorum! Bankanızdan kullanmış olduğum son on yıl içindeki krediden kesilen dosya masraflarını tarafıma ödenmesini önemle rica ediyorum.Yeni yasaya göre son on yıldaki kredi kullanımındaki dosya masrafı adı altında kesilen ücretler geriye ödeneceği bildirildi.

Gelen cevap:
Sayın Hasari,

Öncelikle belirtilmesi gerekir ki; Bankamız uygulamasında müşterilerimize kullandırılan kredilerden alınacak masraf ücretleri gerek Bankamız Şubelerinde, gerek internet sitemizde ve gerekse basın yoluyla, müşterilerimizin anlayabileceği ve görebileceği şekilde ilan edilmekte ve müşterilerimiz söz konusu masraflar hususunda muhakkak uyarılmaktadır.

Şubemiz nezdinde kullanmış olduğunuz tüketici kredileri ile ilgili olarak imzalanmış olan Tüketici Kredisi Sözleşmesinde "Müşteri, işbu kredi sözleşmesinin ve bu nedenle verilen veya verilecek her türlü teminatlarla ilgili işlemlerde mevzuatın gerektirdiği kredi maliyet artışlarını, her türlü masrafları, vergi, resim ve harcı ödemeyi kabul eder." şeklindeki düzenleme ile müşterimiz söz konusu ödemeyi açıkça taahhüt etmektedir. Öte yandan, Türk Ticaret Kanununun "Ücret İsteme Hakkı" başlıklı 20. maddesinde yer alan "Tacir olan veya olmayan bir kimseye, ticari işletmesiyle ilgili bir iş veya hizmet görmüş olan tacir uygun bir ücret isteyebilir." düzenlemesi çerçevesinde Bankamızın tacir sıfatı dolayısıyla müşterilerden masraf, komisyon vb. talep etme hakkı bulunmaktadır.

T.C. Merkez Bankası tarafından çıkarılan 9.12.2006 tarih, 26371 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2006/1 sıra no.lu Mevduat ve Kredi Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğde, kredi işlemlerinde faiz dışında alınacak her türlü komisyon ve ücretlerin bankalar tarafından serbestçe belirlenebileceği öngörülmüştür.

Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun, bankaların müşterilerine sunduğu hizmetler karşılığı tahsil ettikleri masraf ve komisyonları ilan etmeleri gerekliliğine ilişkin 06.01.2011 tarih 2011/1 sayılı Genelgesi uyarınca, Bankamız internet sitesinde yer alan Ürün ve Hizmet Ücretleri sekmesinde tarifemizde yer alan masraflara yer verilmektedir.

Sonuç olarak; tahsis edilen tüketici kredilerinden kaynaklanan masrafların tarafınıza iade edilmesi yönündeki talebinizin karşılanamayacağını iletmek isteriz.

Bilgi edinilmesini rica ederiz.

Saygılarımızla,

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
ALTERNATİF DAĞITIM KANALLARI OPERASYONLARI BÖLÜMÜ
Müşteri İlişkileri Grubu

Eğer sayın devletimiz bir şey yapacaksa açık ve net şekilde yapsın şimdi gene vatandaş ile banka papaz oluyor.

Buyrun buda halk bankasından.
:x

Sn. Hasari,

Bankamıza göndermiş olduğunuz dosya masrafı ile ilgili e mailiniz tarafımıza ulaşmıştır.

Bankalarca verilen hizmetlerin karşılığı olarak talep edilen masraf ve ücretlerin yasal dayanağı sırasıyla; 01.11.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5411 sayılı Bankacılık Kanunu?nun ?Faiz Oranları ile Diğer Menfeatler? başlıklı 144. maddesinin ? Bakanlar Kurulu, bankaların ödünç para verme işlemleri ve mevduat kabulünde uygulanacak azamî faiz oranlarını, katılma hesaplarında kâr ve zarara katılma oranlarını, özel cari hesaplar dâhil bu maddede belirtilen işlemlerde sağlanacak diğer menfaatlerin nitelikleri ile azamî miktar ya da oranlarını tespit etmeye, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakmaya yetkilidir. Bakanlar Kurulu, bu yetkilerini Merkez Bankasına devredebilir ? hükmü ile maddede sayılan işlemlerden sağlanacak menfaatlerin nitelikleri ile azami miktar yada oranlarının tespiti ve bunların kısmen veya tamamen serbest bırakılma yetkisi ?Bakanlar Kuruluna? verilmiş ve bu yetkilerin ?Merkez Bankasına? devredilebileceğinin de madde hükmünde yer almış,

Bankacılık Kanunu?nun 144. maddesinden aldığı yetkiye istinaden Bakanlar Kurulu?nun 22.11.2006 tarih ve 26354 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 16.10.2006 tarih 2006/11188 sayılı kararının ?Diğer menfaatler? Başlıklı 4. maddesi ?Bankaların kredi işlemlerinden sağlayacakları faiz dışındaki diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ile azami miktar ya da oranları ve bunların kısmen yada tamamen serbest bırakılmasının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanacak tebliğlerle düzenlenir ? hükmü ile tahsil olunacak masrafların nitelikleri ile azami miktar ya da oranları ve bunların kısmen yada tamamen serbest bırakılmansın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanacak tebliğlerle düzenlenmesi öngörülmüştür.

T.C. Merkez Bankası?nın 09.12.2006 tarih ve 26371 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 2006/1 sayılı ?Mevduat ve Kredi faiz oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarar Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğin? 4. Maddesinin, ?Bankalarca Reeskont kaynaklı krediler dışındaki kredilere uygulanacak faiz oranları ile faiz dışında sağlanacak diğer menfaatlerin ve tahsil olunacak masrafların nitelikleri ve sınırları serbestçe belirlenir? hükmü ile, bankalara kredi işlemlerinden faiz dışı elde edilecek menfaat ve komisyonların belirlenmesinde herhangi bir sınır getirilmemiş aksine Bankalara bu hususta serbesti getirilmiştir.

Söz konusu masraflar yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda tahsil edilmiş olup iptali yapılamamaktadır.

Her türlü istek ve önerinizi, 365 gün 24 saat hizmetinizde olan Dialog?un 444 0 400 numaralı ve (212) 340 09 99 no?lu faksı aracılığı ile iletebileceğinizi hatırlatır, Bankamızın size sunduğu tüm avantajlardan yararlanmanızı dileriz.

Bilgilerinizi rica ederiz.

Saygılarımızla

Halkbank Dialog

cesur yürek99' Alıntı:
hasari hocam bu aldığınız ret belgelerini tüketici hakem hayetine verin
İnan artık bunlarla mücadele etmekten bıktım ya. Her şey bir netleşsin gerekirse vereceğim.

Benim anlamadığım şu:

Krediyi zamanında alan memnun olmuş veren memnun olmuş. Devlet sözde hakkı iade ediyor. E zamanında devlet nerdeydi? Krediyi çeken çekmiş, veren vermiş. Ha madem hakkı haklıya iade etmek istiyorsa da neden vatandaşla bankayı mahkemelerde süründürmeye gayret ediyor. İnsanlar mahkeme kapılarında yıpratılıyor. Adalet dağıtıcı olarak makamların, insanları mahkemede yıpratmadan varsa böyle bir hakkı insanlara kendisinin vermesi gerekmez mi?

Bir de devlet sık sık böyle özel bankaların her işine karışacaksa özel banka açılmasına neden müsade ediyor. Tüm kararları devlet versin. Ya da neden bazı olmazları bankalara en başından dayatmıyor?

Gerçekten çok enterasan bir işleyişimiz var. Ticaret ahlakı sıfır.

Arkadaşlar elinizden geldiği kadar krediye bulaşmamaya gayret gösterin. Ne kadar bazı alacaklarınızı geri alabilseniz bile, vade farkı başlı başına ciddi bir götürü. Elinizden geldiği kadar kendi tasarruflarınızı planlarınızı yapmaya çalışın.

Bu arada memurlar nette sıkıntı durumlardan bahsediliyor. Bir avukata vermek en iyisi, bir sürü kağıda imza atıyoruz...

Bazıları şöyle bir durumdan bahsetmiş. Banka tüketici hakem heyetinine itirazından sonra parayı ödüyor ancak size dava açıyor sonuçta verdiği parayı-yasal faizini ve mahkeme masrafları sizden tahsil ediliyor... Bir avukata danışmakta fayda var diye düşünüyorum...

sanalomer' Alıntı:
Benim anlamadığım şu:

Krediyi zamanında alan memnun olmuş veren memnun olmuş. Devlet sözde hakkı iade ediyor. E zamanında devlet nerdeydi? Krediyi çeken çekmiş, veren vermiş. Ha madem hakkı haklıya iade etmek istiyorsa da neden vatandaşla bankayı mahkemelerde süründürmeye gayret ediyor. İnsanlar mahkeme kapılarında yıpratılıyor. Adalet dağıtıcı olarak makamların, insanları mahkemede yıpratmadan varsa böyle bir hakkı insanlara kendisinin vermesi gerekmez mi?

Bir de devlet sık sık böyle özel bankaların her işine karışacaksa özel banka açılmasına neden müsade ediyor. Tüm kararları devlet versin. Ya da neden bazı olmazları bankalara en başından dayatmıyor?

Gerçekten çok enterasan bir işleyişimiz var. Ticaret ahlakı sıfır.

Arkadaşlar elinizden geldiği kadar krediye bulaşmamaya gayret gösterin. Ne kadar bazı alacaklarınızı geri alabilseniz bile, vade farkı başlı başına ciddi bir götürü. Elinizden geldiği kadar kendi tasarruflarınızı planlarınızı yapmaya çalışın.
Sorunlar çözülmek istenmiyor ki bu kredilerden devletin cebine dünyanın parası giriyor. Sanki devlet çok mu masum. Biri diğerinden beter.

Yeni bir şok.
İş bankası internet bankcılığından bile havale ücret almaya başlamış. İnanın dona kaldım. :x

BBNET
Geri