Sanayideki ustaların insafı!!!

Kodla Büyü
Mesajlar
26
Cümleten hayırlı akşamlar.
97 model reno 19 aracımla eşim 2003 civic çarptı. Çarptı derken civic ön sağ kapıda çok küçük bir göcük. Benim tamponda küçük bir kırık.
Karşılıklı anlaştık. Gittik bir ustaya. Usta civic göçük için 250 reno 19 tampon için 100 lira fiyat çekti. Tamam dedik yaptırdık ve adam 4-5 saat gibi bir sürede ikisine yaptı. Düşünebiliyor musunuz adam yarım günde 350 lira kazanıyor var mı böyle bir fiyat. Biz mi çok ucuza çalışıyoruz. :(
 
göcük işi ustalık gerektiriyor.
Ama 350 çok yüksek olmuş
Genelde 100 lira alıyorlar göçüğe
 
"Sizin şu kadar tatiliniz var, altı üstü bu kadar derse giriyorsunuz" diyenlere "iki kitap fazla okusaydın da öğretmen olsaydın sen de" diyorum.
hocam o kadar karlı geldiyse iki kitap az okusaydın da sanayide usta olsaydın sen de :oops:
Derler ki "hiç pazarlık bilmiyorsan Kayserili ne derse sen yarısını ver." Ben olsam o rakamı kabul etmez, pazarlık yapar, kafama yatmazsa da başka ustaya giderdim. Sen biraz kolaya kaçmışsın gibi hissettim. Misal, 1 ay arızalı camla gezdim fakat 290 TL parça fiyatı olan arızayı sadece 30 TL'ye yaptırdım.
Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş. Ben her mesleğin kendine göre zorlukları olduğunu, bilmediğimiz gider kalemleri olduğunu düşünürüm. En basitinden "usta" dediğin adam çırak iken onun anasına söve söve iş öğretmişlerdir, ödediği bedel karşısında bir kazancı da olmalı.
 
Re: Ynt: Sanayideki ustaların insafı!!!

Avantajımız
Hastalansakta ayağımız kırılsada maaşımız garanti.Tek güvencemiz bu.
Yoksa, okuma bilmeyen öğrencimiz, lastik, akü yada kaporta tamiri ile günde 10 mislimiz ciroyu tek başına el emeği ( bizimki de alın teri+ diploma) ile kazanıyor.
 
Sayın giryan hocam bu pazarlıklı fiyatı. Normali 400 küsürdü.
Evet bilmediğimiz giderleri olabilir. Belki beceri maharette gerektirebilir. Ama emin olun yarım günde 350 bayağı fazla değil mi?
Öğretmenliğinde bilinmeyen giderleri söz konusu değil mi? İşini gereği gibi yapmaya çalışan tüm arkadaşlarımızın zamane nesli ile neler yaşadığı, resmen ömrümüzden götürdüğü ne olacak. Kısacası bizim en önemli giderimiz ömrümüz :)
 
Re: Ynt: Sanayideki ustaların insafı!!!

Bende zamanında arabamın 300 liraya tamir fiatı verdikleri Klimayı 30 liraya ve 100 lira fiyat verdikleri arabanın kapı kilidini 10 liraya yaptırmıştım.
Aslında okumanın biraz da boş olduğunu düşünmüyor değilim.
O usta, çırak iken dayak yiye yiye zoraki bir işi 10 kere de öğreniyor.

O öğrencilerin yerine biz bu işi zamanında yapsaydık, sanki Hem daha temiz hem de daha güzel para kazanırdık gibime geliyor.
 
giryan' Alıntı:
"Sizin şu kadar tatiliniz var, altı üstü bu kadar derse giriyorsunuz" diyenlere "iki kitap fazla okusaydın da öğretmen olsaydın sen de" diyorum.
hocam o kadar karlı geldiyse iki kitap az okusaydın da sanayide usta olsaydın sen de :oops:
Derler ki "hiç pazarlık bilmiyorsan Kayserili ne derse sen yarısını ver." Ben olsam o rakamı kabul etmez, pazarlık yapar, kafama yatmazsa da başka ustaya giderdim. Sen biraz kolaya kaçmışsın gibi hissettim. Misal, 1 ay arızalı camla gezdim fakat 290 TL parça fiyatı olan arızayı sadece 30 TL'ye yaptırdım.
Komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş. Ben her mesleğin kendine göre zorlukları olduğunu, bilmediğimiz gider kalemleri olduğunu düşünürüm. En basitinden "usta" dediğin adam çırak iken onun anasına söve söve iş öğretmişlerdir, ödediği bedel karşısında bir kazancı da olmalı.

Hocam ne güzel özetledin ya.. imzamı atıyorum :)
 
para açısından bakarsak, hep düşünmüşümdür keşke sanayide bir usta olsaymışım diye.
 
Para kazanmak için yapılacak son meslek öğretmenliktir. Bu meslekte para yok arkadaş ha ölmesin ona da şükür
 
Konu biraz "hırsızın hiç mi suçu yok" konumuna gelmiş. Kesinlikle suçu var, sadece el emeği ile 4-5 saatte çözülebilen bir hasar için 350 TL kesinlikle fazla. Ancak ben artık başkalarının daha merhametli veya daha şerefli olmalarını ummaktan, beklemekten, istemekten bıktım. Bu da bende haliyle güven problemleri oluşturmaya başladı. Artık insanlara karşı gardımı alıp öyle yaklaşmaya çalışıyorum, açıkçası bu davranış şeklimden çok da memnun olduğumu söyleyemem. Yine de şikayet etmektense kendimce önlem almak daha mantıklı geliyor, tavsiye de ederim =)

Dip not: Mücahit Hocam, işimizin resmen ömür törpüsü olduğu tespitine sonuna kadar katılıyorum. Sırf bu yüzden bugün görevlendirme olarak yürütmekte olduğum müdür vekilliği görevimden istifa dilekçemi verdim. Bu bana aylık ortalama 90 saat ek derse mal olacak maalesef =)
 
Re: Ynt: Sanayideki ustaların insafı!!!

erakcora' Alıntı:
dükkan kirası, elektrik su, vs .
Küçüklüğünden bu yana,
Sen test çözme makinası ol, öbürü top ustası.
Sen 4-5 yıl dershanede gece dirsek çürüt ve kafanda saç kalmasın
Kusura kalma hocam;
Biz bu vergiyi baba parası ile ve zevkimizden, zamanımızdan, sağlığımızdan harcayarak peşin ödedik.
Adama sorarlar;

Zorlamı okuttular seni?
Oku dediler okuduk.
 
önemli olan kazanılanın miktarı değildir aslında, önemli olan kazanılanın bereketidir.Bereketli kazanılan para, haybeye gitmez dolandırıcının eline düşmez.Dertlere derman olur.Bereketsiz kazanç bir başka dolandırıcının eline gider eldeki derdi gidereceğine üstüne dert ekler.
 
Hocam esnaf takımı malesef yarı hırsızdır. Özellikle de ülkemizde emlakçısı, galericisi, ustası vicdansızca fiyatlar telaffuz ediyor. Bir otomobil bakımı için 500 ödeniyor bu ülkede. Değişen ne dersen yağ, yağ filtresi, hava filtresi. polen filtresi. Bunların hepsini toplasan 100 liraya gelmez adamlara yüzde 200 koyuyorlar herşeye.
 
O da bişey mi? Anahatarı üstünde unutup kapıyı çekmiş eşim, çilingir çağırdık mecbur, adam geldi 5dk sürmedi açtı 50 kağıdı cebine indirip usulca olay yerini terk etti. Yağ yok, kir yok mis gibi... Özenmedim desem yalan olur :oops:
 
Ustanını emeğine yazık etmeyin bu şekilde konuşarak, sizce bedeni gücünü, bilgisini, birikimini, işçiliğini kullanarak yarım günde iki tane aracın tamiratını yaparak ne kadar kazanmalıydı?
 
BİR fabrikada, büyük bir makine aniden durmuş. Tamirciler geliyor, bir türlü çalıştıramıyor.
Sonunda, yaşlı bir tamirci bulmuşlar. Tamirci, makinenin etrafında dolaşarak, dikkatli bir şekilde kontrol etmiş. Sonra, kendini izleyenlere dönerek;

"Bana bir çekiç getirir misiniz?" demiş.

Çekiç gelmiş. Çekici eline alan tamirci, makineye yaklaşmış ve tespit ettiği bir yere çekici "tık" diye vurmuş. O da ne? Makine, başlamış çalışmaya...

Patron, son derece memnun. Sormuş;

- Borcumuz ne kadar?

- 1000 dolar.

- Neee... Çekiçle makineye şöyle bir vurdun, o kadar. Bunun için mi 1000 dolar istiyorsun?

- Evet.

- Peki... O zaman bana ayrıntılı bir fatura düzenle. İstediğin 1000 doların ayrıntılarını görmek istiyorum.

Bunun üzerine yaşlı tamirci, faturayı düzenleyip, patrona uzatmış. Patron, faturayı almış ve dikkatle okumaya başlamış;

Çekiçle, makineye vurmanın bedeli: 1 dolar.

Çekici nereye vuracağını bilmenin bedeli: 999 dolar.

Toplam: 1000 dolar.
 
fiyatlar bazen cok abartili, adami dudukler cinsten olabiliyor evet ama el emegini de hafife almamanizi tavsiye ederim. 2008 di galiba gomulu bir yirmilik dis cektirdim ozel doktora, daha once ayni sekilde olan diger disi devlette cektirmistim 20 gun derdini cekmistim. ozeldeki adama ozaman 150tl verdim (birde indirim icin adam bulmustuk) ama herif 11dk da bitirdi isini dikis bile atmaya gerek kalmadan almisti disi.

velhasil bizim isin parasi dusuk fakat kesin, sanayideki adamin hic is yapmadan dukkan kapattigi da oluyordur. usta olana kadar sogukta, pislikte, dovmeyle ve sovmeyle gecen yillari da saymak lazim.
 
parası çok ama, seviyesi-kalitesi düşük insan ve iş grubu. O yüzden hiç heveslenmedim.
 
BBNET
Geri
Üst