Sözlü notu ne yazık ki her zaman tartışma konusu olmuş bir uygulamadır. Ortaöğretim sınıf geçme yönetmeliğinde sözlü notu ile ilgili madde şöyledir.
Sözlü Sınavlar
Madde 21 — (Değişik:5.10.2007/26664 RG,) Bir dönemde öğrencilere her dersten en az bir sözlü sınav puanının verilmesi esastır. Haftalık ders saatine ve dersin özelliğine göre; ders saati sayısı üç ve daha fazla olan dersler için üçten, bir ve iki saat olan dersler için ikiden fazla sözlü puanı verilemez. Zümre Öğretmenler Kurulunda sözlü sınav sayısı belirlenir. Sözlü puanı, öğrencilerin sosyal etkinliklerdeki çalışmaları, derse hazırlıkları, ders içindeki etkinlikleri ve dersle ilgili araştırma ve proje çalışmaları değerlendirilerek verilir. Sözlü puanı verilen öğrenciye sonuç anında bildirilir. Sözlü sınav için başlı başına bir ders saati ayrılmaz.
Maddeden anlaşılacağı üzere sözlü notunun aslında bir ödül olduğu, bu nedenle öğrencinin pozitif davranışlarının karşılığında verilmesi gerektiğini düşünüp mümkün olduğunca da olumlu verilmelidir diye düşünüyorum.
Maddeden anlaşılacağı üzere öğrencinin saygısızlığı vs. gibi yönetmelikte belirtilmeyen hususlar için sözlü notu verilmemeli. Sözlü notu ile öğrenciyi cezalandırmak, yazılı notunu düşürecek şekilde sözlü vermeniz durumunda, bunun izahını yapmak oldukça zor olacaktır.
Sonuç olarak sözlü notu verirken bazı ilkeler belirleyip, buna bağlı kalmak yerinde olacaktır. Şahsen ben, yazılı ortalamasından düşük sözlü notu vermiyorum, öğrencinin davranışları ne olursa olsun, eğer derse karşı tutumu olumlu ise sözlü notunu iyi veriyorum.