Registry Nedir?

Kodla Büyü

cogullu

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
735
Bilgisayar öğretmenlerinin bilmesi gerektiğini düşündüğüm Registry ayarları...
Registry Nedir?
Registry; Windows 95, 98, Me, NT, 2000 ve XP'nin, yani 32-Bit Windows sürümlerinin ayar ve özelliklerini sakladığı bir veritabanıdır. Registry; yazılım, donanım, kullanıcılar ve ayarlarla ilgili bütün değerlerin saklandığı yerdir. Denetim Masası'nda bir ayar değiştirdiğinizde, bir dosya ilişkilendirmesini değiştirdiğinizde yada bir program kurduğunuzda yeni ayarlar Registry'e yazılır.

Bu veritabanındaki bilgiler bilgisayarınızın WINDOWS klasöründeki gizli dosyalar içinde tutulur. Bu dosyalar işletim sisteminizin sürümüne göre değişiyor. Windows 95 yada 98 kullanıyorsanız bu dosyalar WİNDOWS klasörünüzdeki SYSTEM.DAT ve USER.DAT dosyaları. Windows ME kullanıyorsanız yine WİNDOWS klasörünüzde bu dosyalara ek olarak bir de CLASSES.DAT dosyası mevcut. Windows NT/2000 kullanıyorsanız tüm dosyalar WİNDOWS\SYSTEM32\CONFIG klasöründe saklanıyor. Bu dosyaların hepsi hızlı erişim sağlamak için farklı bir formatta saklanıyor ve Word gibi bir programla açıp incelemeniz imkansız. Microsoft bize bu iş için KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ adında bir araç sunuyor.
XP’DE REGİSTRY DOSYALARI

Windows XP REgistry ayarlarını C:\Windows\System32\Config klasörünüzdeki şu altı dosya saklar.

DEFAULT:HKEY_USER\.Default anahtarını saklar.

SAM:HKEY_LOCAL_MACHINE\Sam anahtarını saklar

SECURITY:HKEY_LOCAL|MACHINE\Security anahtarını saklar.

SOFTWARE:HKEY_LOCAL_MACHINE\Software anahtarını saklar.Programlarınızın tüm ayarları bu anahtardadır.

SYSTEM:HKEY_LOCALL_MACHINE\System ve HKEY_CURRENT_CONFIG anahtarını saklar.Donanım ayarları bu anahtardadır.

USERDIFF:HKEY_CURRENT_USER anahtarını ve her kullanıcı için alt anahtarları saklar.


Registrynin Yapısı
Registry çok hiyerarşik bir yapıya sahiptir. Bu yapı sabit diskinizdeki klasörler ve dosyalara benzer. Zaten KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ programı da WINDOWS EXPLORER'A benzer. REGISTRY editörünün penceresinde görülen her dal bir klasör simgesi ile gösterilir.



HKEY... şeklinde başlayan klasörler BÖLÜM adını alıyor ve her bölümün bir yada birden çok ANAHTARI var. Anahtarların altında da tekrar anahtar oluşturulabiliyor. Bunlarda birer anahtar olmasına karşın ALT-ANAHTAR olarak da anıldıkları oluyor. Anahtarların altında ise Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde sağ tarafta gördüğümüz DEĞERLER geliyor. Asıl ayarlar bu değerlerde saklanıyor. Bunlarda içerdikleri veriye göre üç değişik tipte oluyorlar: STRING (dize değeri), BINARY (ikili değer) ve DWORD olabilir. Bu değerler kullanım amacına göre değişiklikler gösterebilirler.

Hangi ayarları sakladıklarına bağlı olarak 5 temel bölüm mevcut:

* HKEY_CLASSES_ROOT: Bu dalda dosya türleri ve OLE (object linking and embedding - nesne bağlama ve gömme) hakkındaki bilgiler saklanır. OLE sistemini kullanan uygulamalar bilgileri bu dalın alt dallarından alabilirler..Bu bölümü silerseniz Windows açılsa bile dosyalarınızın hiç biri açılmaz. Bu bölüm dosya ilişkilendirmelerini, kısayol bilgilerini ve temel Windows sistem klasör bilgilerini içeriyor.

*HKEY_CURRENT_USER: O an oturumu açık onun kullanıcı ile ilgili bilgileri içerir. Burada 7 alt anahtar daha bulunur.
AppEvents: Sistem ve uygulamalarda kullanılmak üzere atanmış sesler ile ilgili ayarlar burada yer alir.
Control Panel: Burada Windows 3.x'deki System.i ni, Win.ini ve Control.ini dosyalarının içeriğine benzeyen denetim masası ayarları yer alir.
InstallLocationsMRU: Başlangıç klasöründe yer alan programların sabit diskteki yollarını belirler.
Keyboard layout: O an kullanılan klavye düzenine buradan da ulaşılabilir.
Network: Ağ bağlantı bilgileri burada yer alır.
Remote Access : Eğer çevirmeli ağ üzerinde ağ bağlantısı kullanılıyorsa o anki bağlantı bilgileri burada bulunur.
Software: Bilgisayara bağlı kullanıcının yazılım konfigürasyon ayarlarına buradan ulaşılabilir.

*HKEY_LOCAL_MACHINE: Her kullanıcı için ayni olan bu değerler bilgisayarda yer alan donanım ve yazılım ayarları üzerine bilgiler içerir. bu anahtarın altında da 7 alt anahtar bulunur.
Config: konfigürasyon bilgileri ve ayarlarına buradan ulaşmanız mümkün.
Enum: Donanım aygıt bilgi ve ayarları burada bulunur.
Hardware: Seri bağlantı noktaları ile bilgiler ve ayarları içerir.
Network: Kullanıcının o an bağlı bulunduğu ağ yada ağlar üzerine bilgiler burada bulunur.
Security: Ağ güvenlik ayarlarına buradan ulaşılabilir.
Software: Yazılımlara has özel bilgiler ve ayarları içerir.
System: Sistem başlangıç ve aygıt sürücüleri bilgileri ile işletim sistemi ayarları burada yer alır.


*HKEY_USER: İşletim sistemlerine bağlanan her kullanıcı için masaüstü ve kullanıcı ayarlarını içerir. Bu başlık altında her kullanıcıya ait bir anahtar daha bulunur. Ancak sadece tek bir kullanıcı varsa, bu durumda sadece "default" altında tek anahtar olacaktır.

*HKEY_CURRENT_CONFIG HKEY_LOCAL_MACHINE: ile bağlantılı olarak o anki donanım konfigürasyonu ile ilgili bilgileri içerir.




REGİSTRY’YE ULAŞMAK

Windows, Registry’ye ulaşmak için Kayıt Düzenleyicisi adında bir araç sunar.

BAŞLAT’a tıklayın ve ÇALIŞTIR’ı seçin.Açılan penceredeki kutuya regedit yazın ve ENTER tuşuna basın.

Açılan Kayıt Düzenleyici Başlıklı pencere sizin Registry ‘yi düzenlememizi sağlayan aracınızdır. Registry'i düzenlemek, görmek ve arama yapmak için en temel araç sayılan KAYIT DEFTERİ DÜZENLEYİCİ (REGEDIT.EXE) bütün Windows sürümleri ile beraber geliyor. Fakat Başlat menüsünde bulmanız imkansız.

Bir diğer Kayıt Defteri Düzenleyici ise REGEDT32.EXE dosya adına sahip ve NT / 2000'de normal Regedit'in desteklemediği bazı değerleri görüntülemek ve değiştirmek için kullanılıyor.



Registry Yedeği Almak ve Geri Yüklemek
Önce yedek alın. Bu her zaman işe yarar. Zorda kaldığınız bir durumda eski kayıt değerlerini Registry'e geri yükleyerek sorundan kurtulabilirsiniz.

• Tüm Registry'i Yedeklemek: Tüm kayıt veritabanını yedeklemek istiyorsak Kayıt Defteri Düzenleyicide DOSYA menüsünden VER komutunu çalıştırın. Açılan KAYIT DOSYASI VER penceresinde KONUM bölümünden dosyayı nereye kaydetmek istediğinizi seçin ve DOSYA ADI bölümüne de hatırlatıcı bir isim verin. Örneğin "20-12-2005 Yedek" gibi. VERME ARALIĞI asıl önemli kısım. Tüm kayıt veritabanını yedekleyeceğimiz için burada TÜMÜ seçeneğinin seçili olması gerek. Daha sonra KAYDET tuşuna basarak verme işlemini tamamlayabiliriz.
• Belli bir kısmi yedeklemek: Eğer sadece bir anahtarı yedeklemek istiyorsak durum yine aynı. İlk önce yedeğini almak istediğimiz anahtarı açıyoruz. Örneğin "HKEY_CURRENT_USER\Control Panel". Daha sonra KAYIT DOSYASI VER penceresini açıyoruz ama bu sefer VERME ARALIĞI bölümünde SEÇİLİ DAL kısmını işaretleyip KAYDET diyoruz.



• Geri yüklemek: Kayıt Defteri Düzenleyicide DOSYA menüsünden AL komutunu çalıştırın. Açılan KAYIT DOSYASI AL penceresinde KONUM bölümünden dosyayı nereden açmak istediğinizi seçin ve DOSYA ADI bölümüne de Geri yüklemek istediğiniz dosyanın isim yazın. Örneğin "20-12-2005 Yedek" gibi. Daha sonra AÇ tuşuna basarak alma işlemini tamamlayabiliriz.

Kayıt düzenleyicisi ile çalışırken her zaman bir işlemi yapmadan önce 2 kere düşünün. Çünkü burada yapılacak hatalar oldukça tehlikelidir ve kayıt düzenleyicide bir işlemi gerçekleştirdiyseniz bir daha geriye dönüş yoktur. Dolayısıyla bir hata durumunda eskisini geri yükleme gibi bir şansınız hiç yoktur. Son olarak hiç bir zaman da bir yanlış yaptığınızı anlama şansınız yoktur. Kayıt düzenleyici bu konuda hiçbir uyarı vermez. Sonuçları görmek için tek şans bilgisayarı bastan başlatmaktır. Ancak bu durumda da eğer daha önce yaptığınız giriş hatalı ise sistem bir daha açılmayabilir.

1- BAŞLAT MENÜLERİNİN AÇILIŞ HIZLARINI DEĞİŞTİRMEK:İşletim sistemi üzerinde Başlat menüsünde gezinirken alt menüler belli bir süre sonra otomatik olarak açılacaktır. Ancak alt menülerin eğer sadece tıkladığınızda açılmasını istiyorsanız bu düzenlemeyi de registry altından yapabilirsiniz. Bunun için Registry içinde HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop anahtarı altına gelin. Burada sağ tarafta MenuShowDelay seklinde bir dize bulunması gerekir. Eğer yoksa yeni bir tane oluşturun ve değer olarak da 65534 yazın. Artık siz tıklamadan hiçbir menü açılmayacaktır. Bu değeri 0(sıfır)’a yaklaştırın ki artsın 200-300 değer iyidir. sıfır (0) yaptığınız takdirde ise menüler hiç beklemeden açılacaktır.



2.PROGRAM EKLE/KALDIR LİSTESİNİ TEMİZLEMEK:

Program Ekle/Kaldır özelliğini kullanarak kurulu bir programı kaldırmanıza ve sabit diskten tüm bileşenleri silmenize rağmen bazen sadece ismi listede kalabilir ve programı yeniden kurmanızı engelleyebilir. Bu durumda registry içindeki HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/ Microsoft/Windows/CurrentVersion/ Uninstall anahtarına başvurmanız gerekir. Burada yer alan programlardan istediğinizi silebilirsiniz. Ancak bu işlem sadece listedeki ismi silecek ve asıl programlara dokunmayacaktır.



3.RUN MENÜSÜNDE İSTENMEYEN PROGRAMLAR:

Kurduğunuz çoğu program işletim sisteminin her başlatıldığında hafızaya yüklenmek isteyebilir. Bu yüzden de kendini Run menüsüne yazar. Ancak bu sayı artıkça açılış da gecikecektir. Açılışta istemediğiniz programları silmek için önce regedit altından HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Windows / CurrentVersion altındaki Run ve RunServices anahtarları altında bulabilirsiniz. Daha sonra bulunan bu anahtar altındaki istenmeyen programları kaldırın. Artık Windows’u baştan başlatabilirsiniz.

4.WİNDOWS AÇILIŞINA UYARI YAZISI EKLEMEK:

Bu ilginç ipucu ile bilgisayarınızı ilk başlattığınız zaman daha oturum açmadan bir uyarı banner’ı görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için önce regedit’I başlatıp, HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon anahtarı altına gelin. şimdi burada LegalNoticeCaption adı altına yazı yazın. Bu dize’ye vereceğiniz değer menü çubuğunda görüntülenecektir. LegalNoticeText de ekrandaki diyalog kutusunda ne görüntülenmesini istiyorsanız yazın. Artık bilgisayarınızda kim oturum açmak isterse istesin hazırladığınız bu banner ekrana gelecektir. Bu özelliği kullanarak bilgisayarınızı izinsiz kullanmak isteyecek kişilere karşı yasal uyarılar hazırlayabilirsiniz.



5. WİNDOWS BİR DLL DOSYASI KULLANDI MI onla işi bitse bile o dosyadan vazgeçemez sürekli bellekte kalır o dosya o dosyalardan kurtulmak için HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion \Explorer
İçinde yeni bir anahtar oluşturun AlwaysUnloadDLL ve değerini 1 olarak atayın.

6. DİSKTE AZ YER KALDI MI ÇIKAN UYARIYI İPTAL İÇİN
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Policies\Explorer içindeki NoLowDiskSpaceChecks değerini 1 yapın…

7. AÇILIŞTA NUMLOCK TUŞUNU AKTİFLEŞTİRMEK İÇİN

HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Keyboard içindeki
InitialKeyboardIndicators anahtarının değer verisini 2 olarak değiştirin.

8. HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Policies\Explorer anahtarına gidin.

Sağ tarafta

NODRİVETYPEAUTORUN: adına da bir DWORD oluşturun ve değer verisi olarak b5 girin. Artık hiçbir CD otomatik çalışmayacaktır.


NO STRATMENUNETWORKPLACES: Başlat menüsünden Ağ Bağlantılarım klasörüne olan kısayolu kaldırır.


NOTASKGROUPİNG: Windows XP’nin yeni bir özelliği olan Görev Çubuğu Gruplandırma özelliğini devre dışı bırakır.


NOTOOLBARSONTASKBAR: Görev Çubuğundaki üzerindeki hızlı Başlat gibi tüm araç çubuklarını kaldırır ve kısayolların sağ tuş menüsünde “Başlat menüsüne tutturur.


NOTRAYITEMSDİSPLAY: Bildirim alanında saatin yanında görülen tüm simgeler gizlenir.Herhangi bir program bu alana simgesini eklemeye devam edebilir fakat biz göremeyiz.Bildirim alanının tümü gizlenmediği için saat görülmeye devam eder.


9.KISAYOL’SUZ KISAYOLLAR: Windows herhangi bir dosya, program ya da klasör için bir kısayol yarattığınızda metin başına otomatik olarak KISAYOL yazar. Bu özelliği iplat etmek için ilk önce Regedit’i açıp aşağıdaki anahtar gidin. HKEY_CURRENT_USER\Software\Micrasoft\Windows\CurrentVersion\ Explorer.

Sağ tarafta Link adında bir ikili değer oluşturun ve değer verisi olarak ta 00 00 00 00 girin. Artık oluşturduğunuz kısayollarda sadece nesnenin adını yazacak



10.KISAYOL OKLARINDAN KURTULAK:

Masaüstünde ya da herhangi başka bir konumda bir kısayol oluşturuduğunuzda simgenin sol altında küçük bir ok simgesinin de belirtildiğini görürsünüz. Bu normal simgenin 11*11 piksellik bir alanını kaplar.Eğer bu okun simgelerde görünmesini istemiyorsanız ufak bir Registry ayarı ile bunu sağlayabilirsiniz.Regedit’i açın ve aşağıdaki anahtara gidin.

HKEY_CLASSES_ROOT\Inkfile

Daha sonra sol taraftaki IsShortcut değerini silin. Windows’u yeniden başlattığınızda kısayollardaki ok simgeleri kaybolacaktır.



11.DİSK SÜRÜCÜLERİNİ GİZLEMEK:

Eğer bir diskin ya da disk bölmesinin Bilgisayarım ve Windows gezgini pencerelerinde görünmesini istemiyorsanız. Regedit’i açın ve şu anahtara gidin; HKEY_CURRENT|USER\Software\Micrasoft \Windows\CurrentVersion\Policies\\explorer

Sağ tarafta NoDrives adında bir DWORD değer oluşturunuz. C sürücüsünü gizlemek istiyorsanız değer verisin olarak 4,D sürücüsü için 8,E sürücüsü için 16 rakamlarını değer verisi olarak girin. Yani her sürücü için bir öncekinin iki katı rakam gerekiyor.Eğer aynı anda iki sürücüyü gizlemek için iki sürücü rakamlarının toplamını girmelisiniz.Örneğin hem C hem de D sürücülerini gizlemek için 12 girmeniz gerekiyor.Bunu yapabilmek için DWORD DEĞERİNİ DÜZENLE penceresinde TABAN bölümünde ONDALIK kutusu işaretli olması gerekiyor.Yaptığınız değişikliklerin etkin olması için bilgisayarı yeniden başlatmayı unutmayın.



12.İÇERİK MENÜSÜNDEN ŞİFRELEMEK:

Bir dosya ya da klasörü şifrelemek için mutlaka Özellikler penceresine girmek zorunda değilsiniz. Windows sizin için sağ tuş menüsüne ŞİFRELE seçeneği ekleyebilir. Tabi ki diskiniz NTFS formatında ise. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Micrasoft\Windows\CurrentVersion \Explorer\Advanced

Sağ tarafta EncryptionContexMenu adında bir DWORD değer oluşturup değer verisi olarak da 1 girin. Artık bir dosya ya da klasöre tıkladığınızda ŞİFRELE seçeneği görüntülenecek.



13.ARAÇ ÇUBUĞU ARKA PLAN RESMİ KULLANMAK:

Bazı Internet sitelerinin size küçük bir program indirterek Internet Explorer’ın araç çubuğuna istediğiniz resmi eklemenizi sağladıklarını vaat ettiklerini görmüşsünüzdür.Herhangi bir program çalıştırarak boş yere bellek harcamanıza gerek yok .Herhangi bir BMP resim dosyasını Internet Explorer’ın araç çubuğu resmi yapa bilirsiniz.Regedit’i açıp aşağıdaki anahtara gidin.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Micrasoft\Internet Explorer\Toolbar

Ardından sağ tarafta BackBitmap ardından bir dize değeri oluşturun ve değer verisi olarak da resim dosyasının tam yolunu girin.ÖRNEĞİN;D:\WINDOWS\Web\Wallpaper\Manzara.bmp gibi.Şimdi IE’yi açın ve sonucu görün İPUCU:Eğer JPG ya da GIF formatında bir resim de kullanmak isterseniz Paint programını kullanarak bu resmin formatını kolaylıkla değiştire bilirsiniz.



SONUÇ
Çeşitli Windows problemlerine registry ile çözüm bulabilirsiniz.
Windows veri kayıt tabanı üzerinde işlem yapan programların çoğu genel registry problemleri yada performans artırıcı bazı tedbirler üzerinde dururlar. Eğer daha spesifik problemlere çözüm arıyorsanız bu durumda kayda müdahale edip gerekli anahtarları elle değiştirmeniz gerekecektir. Bu şekilde normal kullanımda herhangi bir araç ile düzeltemeyeceğimiz ayarları düzeltebilir ve çalışması gerektiği gibi çalışmayan programlar ile araçlar için de çözüm üretebilirsiniz. Tabi ki anlatılan değişiklikleri yapmadan önce registry'nizin mutlaka bir yedeğini almayı unutmayın.
Not:Alıntıdır
 
harika bilgiler bunlar bilgisayarciyim diyen herkesin okumasi gerekiyor....

teşekkürler :) :)
 
Registry olmadan Lisanslı programları hacklemenin yolu da yok. Yaşasın Registry ! :idea:
 
Çok güzel anlatmışsın, teşekkür ederim..

Bilmemek değil öğrenmemek ayıp prensibiyle "ilk defa duyduğum" bir çok özelliğini öğrenmiş oldum.
 
Geri
Üst