Projeksiyon kablosu uzunluğu kaliteyi etkilermi?

Kodla Büyü

lleoni510

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar BT sınıfına projeksiyon taktırdık. Projeksiyonu tavana asmadan önce öğretmen masası üzerinden duvara yansıtıyordum, duvarın rengi sarı olmasına karşın canavar gibi işimizi görüyordu. Bugün bilgisayarcılar gelip tavana astılar ve 20 metre VGA data kablosu uzatılmak zorunda kalındı. Ancak sonuç fiyasko. Duvarın rengini beyaza boyamamıza rağmen görüntü parlaklığı sanki projeksiyonun lens kapağı takılı imiş gibi sönük. Neredeyse %40 oranında kalitede düşüş var. Bilgisayarcılar kablonun uzunluğunun kaliteyi etkileyeceğini söylediler. Aslı varmıdır? Veya çözüm öneriniz var mıdır?
Paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler

kablo uzunluğu elbette görüntü kalitesini etkiler arkadaşım. bizzat ben de yaşadım. en güzeli mümkün mertebe kısa tutmak kablo mesafesini, ve arada da ekran çoklayıcı falan kullanmasan da iyi edersin. o da görüntüyü bozan başka bir sebep. çözüm dersen, aletlerin yerini değiştirmenin dışında cazip bi çözümü yok okullarda

Kablo uzunluğunun etkisinin olmasının yanısıra kablonun kalitesininde etkisi var. Metresi 1 lira olan kabloda var piyasada 5 lira olanıda. Ucuz ve kalitesi yüksek olmayan kablo kullanılmışsa görüntüde kayıp yaşanması normaldir. Birde görüntüyü projeksiyona nasıl aldılar. Ekran kartınızın çift çıkışı var mı ? Görüntüyü çoklayıp mı aldılar ? Çoklama işini cihazla mı yoksa kablo ile mi yaptılar ? Fokus, kontrast ve ışık ayarlarını tam yaptılar mı? Birçok sebebi olabilir görüntüdeki kalite kaybınızın.

Ekli dosyalar

• vga.jpg
    vga.jpg
    32.2 KB · Görüntüleme: 3,017
  • vga1.jpg
    vga1.jpg
    95.2 KB · Görüntüleme: 3,017
  • vga2.jpg
    vga2.jpg
    17 KB · Görüntüleme: 3,017
Bizim okulda da projeksiyonları tavana asılı olarak kullanıyoruz, ancak bahsettiğiniz şekilde bir kalite kaybı yok. Bilgisayarda çift çıkışla ekran kartı var. Eğer siz çoklayıcı kullanıyorsanız sebebin kaynağı bu olabilir, çoklayıcı uzun kabloda problem çıkarıyor olabilir.

Mercek ayarını yaptınız mı hocam duvara yakınlık mesafesi değiştiğinden merceği yeniden ayarlamak gerekiyor. Eğer onu yaptıysanız çözünürlük ayarlarınıda düşürün farklı değerler(800x600,1024x768...) deneyerek optimum değere gelmesini sağlayın.Uzunluk artıkça kayıpta artıyor dolayısıyla yüksek çözünürlükte kayıp biraz daha fazla oluyor. Benimde hem kablo uzunluğu fazla hemde video splitter olduğundan monitördeki görüntü çok kötü ama projeksiyonda görüntü güzel sıkıntı yok. :)

BTS deki bilgisayarın vga çıkışını monitöre, dvi çıkışını vga dönüştürücü kullanarak projeksiyona aktardım gayet güzel oldu. diğer sınıflarda kablo çoklayıcı kullandım ucuz olduğu için ve 15-20 metrelik kablolar kullandım. 15 metre kullandıklarımda parlaklık düştü bende projeksiyon ayarlarından parlaklığı artırdım ama 20 metre kablo kulladığımda görüntü bozuldu iki görüntü üstüste geçmiş gibi oldu. vga çoklayıcı cihaz kullanılsa düzelebilir belki ama emin değilim denemek lazım...

BBNET
Geri