Merhaba Fen lisesinde görev yapıyorum ve sanırım proje okullarında yapılan son değişiklik sonucu birçok okul proje okulu statüsünden çıkarıldı. Bizim okulumuz için de 25 ekime kadar gönderilen eylem planı formunu detaylı bir şekilde doldurup değerlendirip uygun görülmezse çıkarılacak ve fikirlerinize ihtiyacım var.
Proje okullarından istenen okul eylem planı hakkında bilgisi olan ya da böyle bir evrak düzenlemiş olup paylaşabilecek olan bir arkadaşımız varsa çok sevinirim.
Böyle bir prompt ile güzel sonuçlar veriyor
Fen lisesinde öğretmen olarak çalışıyorum. Şimdi proje okulu olarak devam edebilmemiz için bir okul gelişim projesi hazırlamamız gerekiyor. ben de proje hazırlama ekibinin bir üyesiyim. Görevim projenin alt başlıklarından bazıları için "okul eylem planı" hazırlamak.
Hazırlayacağımız projede Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında bütüncül eğitim yaklaşımını temel alarak öğrencilerin çok yönlü gelişimi hedeflenir. Bu çalışmaların uzun vadede okul kültürünün bir parçası haline dönüşmesi beklenmektedir.
Geliştirilen projelerde;
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde hedeflenen yetkin ve erdemli insan profilini gerçekleştirecek şekilde proje süreçlerinin yapılandırılması, Öğrencilerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde yer alan kavramsal beceriler, alan becerileri, eğilimler, sosyal-duygusal öğrenme becerileri ve okuryazarlık becerilerinin geliştirilmesine yönelik planlamanın yapılması, Tüm öğretmen ve öğrencilerin aktif olarak rol alması ve yararlanmalarının sağlanması, Okula, bulunduğu çevre ve paydaşların gelişimine olumlu ve bütüncül katkı sağlanması, Uzun vadede okul kültürünün bir parçası haline dönüşmesi, Çıktılarının ölçülebilir olması gerekir.
Benim görevim
“Bireyselleştirilmiş Öğrenme Desteği” başlığı altında yer alan “
Akademik Olarak Akranlarına Göre Daha İleri Düzeyde Olan Öğrenciler için Zenginleştirilmiş Öğretim” alt başlığı hakkında okul eylem planı hazırlamak.
Etkili öğrenme ortamı : Etkili öğrenme ortamı, öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek ve öğrenme çıktılarını geliştirmek için tasarlanmış fiziksel, sosyal ve duygusal koşulları kapsayan bir kavramdır. Bu ortam, öğrencilerin aktif katılımını teşvik eden, çeşitli öğrenme stillerini dikkate alan ve bireysel ihtiyaçlara yanıt veren bir yapıya sahiptir. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde belirtildiği üzere; öğrenme, olumlu bir sınıf iklimi içinde, anlamlı bağlamlar ve çok yönlü etkileşimleri içeren bir ortamda gerçekleşir. İlgili alt alanlardaki gelişmeleri destekleyecek projeler etkili öğrenme ortamlarını oluşturmada katkıda bulunacaktır.
Bu okul gelişim planında yer alan başlıklardan olan "Bireyselleştirilmiş Öğrenme Desteği " başlığı altındaki "Akademik Olarak Akranlarına Göre Daha İleri Düzeyde Olan Öğrenciler için Zenginleştirilmiş Öğretim " alt başlığı ile ilgili okul seviyesine uygun, uygulanabilir, amaç, stratejik hedefler, bu hedeflere ulaşmak için yapılacak faaliyetler(eylem ve görevler) ve bu faaliyetleri değerlendirmek için performans değerlendirme göstergelerine ihtiyacım var. Her faaliyet için, birden fazla, okulda kolay ölçülebilecek performans göstergesi gerekiyor. Bunların bir devlet okulu için ulaşılabilir ve uygulanabilir olması gerekmektedir.
Okul gelişim planı
" Bireyselleştirilmiş Öğrenme Desteği " başlığı altındaki
"Akademik Olarak Akranlarına Göre Daha İleri Düzeyde Olan Öğrenciler için Zenginleştirilmiş Öğretim" alt başlığında hazırlanan eylem planı aşağıdaki maddelere göre değerlendirilecektir. Hazırlanan eylem planı aşağıdaki kriterlerin tamamına evet cevabı verecek şekilde hazırlanmalıdır.
Projede akademik olarak ileri düzeyde olan öğrencilere yönelik zenginleştirilmiş içerik ve etkinlikler sunuluyor mu?
Proje sunduğu zenginleştirilmiş öğretim imkanları ile bu öğrencilerin yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlıyor mu?
Projede öğrencilerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için destekleyici çalışmalar yapılıyor mu?
Projede akademik olarak ileri düzeyde olan öğrencilerin birbirleriyle iş birliği yapmalarına olanak sağlanıyor mu?
Projede akademik olarak ileri düzeyde olan öğrencilere mentorluk desteği veriliyor mu?
Projede akademik olarak ileri düzeyde olan öğrenci kavramına yönelik öğretmenlere farkındalık ve destek eğitimleri veriliyor mu?
Projede aileler, akademik olarak ileri düzeyde olan öğrencilerin eğitimine dahil ediliyor mu?
Önce amacı belirle ve açıkça yaz. Sonra Bu amaç için birkaç tane stratejik hedef belirle. Sonra her stratejik hedef için yapılması gereken eylemleri belirle. Her eylem için birkaç tane performans değerlendirme göstergesi yazmalısın. Maliyet, takvim ve sorumlu kişi/birimleri de eklemelisin. Takvim 4 yıllık sürece yayılacak.
Bana eylem planını hazırla.