Coğrafya, tarih, biyoloji, beden eğitimi vb... branş öğretmenleri yeni ve daha başarılı-tanınmış vb... bir okula tayin olduklarında kendilerini geliştirmek için tüm yaz tatillerini branşlarıyla ilgili eğitim almaya harcama ihtiyacı duyuyorlar mı acaba?
Benim bildiğim bir çok proje okuluna son atamada genelde, hizmet puanı yüksek olan ve neredeyse yarısı 57 yaş üzeri öğretmenler atandı. Onlar da ya norm fazlası oldukları için kadro garantisi olsun , evine yakın olsun veya son senelerinde dersi dinleyip yaramazlık yapmayacak öğrencilerle geçirmek için vb... genelde, daha genç olanlar için özel ders vb... de bir tercih sebebi
Ben de ilin en başarılı ortaokula tayin, bir meslek lisesine görevlendirme, farklı proje okullarına görevlendirme çıkınca ilk başlarda biraz heyecan yaşamıştım. Göreve başladıktan 1 hafta sonra bu heyecan ve belirsizlik geçiyor zaten
Teknofeste, Tubitak projelerine katılıp dereceler alan, küresel yarışmalarda farklı ülkelerde okulu temsil eden vb... çok öğretmen ve ekip tanıdım. Çoğu olgun, deneyimli ve işbirliği içinde çalışıp, öğrencilerden neler beklenebileceğini bilen kişiler
Bir de bir okulda bir matematik öğretmeniyle görev yapmıştım. Basit, kendi kurucusu olmadığı etwinning projelerinde bile yoğun heyecan yaşayan, sonra okulumuz adına Tubitak fuarına öncü olup,yürütücülük faaliyetlerini fazla kafaya takıp derslerini aksatan, tüm öğretmenlerle arasını ve sonrasında psikolojisini bozup, başka okula tayin isteyen...
Neyse, ben proje okulunda bu sene Python kodlarını yapay zeka uygulamaları ile yazma, canva da yapay zeka kullanımı vb... pratik yöntemleri de gösterdim. Çoğu öğrencinin bu konular ilgisini çekmedi, ilgili olanlar genelde robotik kodlama ve icat-proje geliştirme ile ilgili geçmiş deneyimleri ve beklentileri hazıra yakın öğrenciler oluyor...
Ne kadar bilgili olursanız olun, özellikle normal bir lise öğrencisi sizin açığınızı ve eksik olduğunuz bir konuyu bulabilir. Siz öğrenci genel basit bir soru sorduğunda yanıt veremeyip biraz rezil olacağınız duygusuna kapılmamak istiyorsanız, benim deneyimlerime göre en önemli faktör iletişim....
Okul içi ve okul dışı paydaşlarla iletişiminiz iyi olsun, yönlendirme ve işbirliği yapabileceğiniz eğitim kurumları ve ekipler ile dinamik bir bağlantınız olsun.
----Örnek projeleri inceleyin, gerekli bilgilere ulaşmak için gerekirse günde bir saat uyuyarak sabahlayın, öğrenci bir konuda yardım istediğinde ona yardımcı olabilmek için özel dersler alın ve diğer tüm işlerinizi ikinci plana atınız. Okulunuzun ve kendinizin isminizi herkese duyurmak birinci önceliğiniz olsun. Okulunuzda ulusal yarışmalar düzenlemek için çalışmalara başlayın. Proje okulları için özel gruplar kurulmasını talep edip, kendinizi farklı bir kategoriye koyun---- Bu son ---- işaretleri arasında olan ifadeleri yazmamı beklemeyin. Bu ifadelere tam olarak katılmıyorum çünkü