php konusunda profesyonel anlamda rehberliğe ihtiyacım var.

Kodla Büyü

mustafayilmaz28

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
merhaba arkadaşlar.
Php+Mysql Konusunda;
Giriş + Orta + İleri
seviye konuları olarak (tam anlamıyla hangi başlıklar öğrenilmeli-öğretilmeli) rehberlik yardımı istiyorum.
Php+mysql konusunda Uzman olan Hocalarımızdan bu konuda yardımlarını bekliyorum.
Türkçe Kaynak Olması Çok Çok Daha İyi olacaktır.
Lütfen yanlış anlamayın (elimizde internetimiz var ki kaynaklar sıkıntısız görünüyor) konu anlatımı değil (olsada fena olmaz ama :) :oops: ) sadece Rehberlik Rica ediyorum.
kendi kendime Öğrenebilecek konumdayım programlama + web programlama olarak.
umarım isteğimi tam olarak açıklayabilmişimdir.
İlgilenen Hocalarıma Şimdiden Çok teşekkür ederim.
:oops:

temel düzeyde öğrendikten sonra veri tabanına kayıt ekleme düzenleme silme
resimli bir haber ekleme düzenleme silme sonra veri tababını tinymce gibi bir editörle işleme vs ....
sonra ihtiyacına göre oturum işlemleri admin panel session cookie ile oturum kontrolü vs...
daha sonra jQuery css ajax ... ile sayfa biçimleme

hocam teşekkür ederm.
fakat;
Giriş seviyesinde HAngi Konular-Başlıklar,
Orta seviyeden hangi konular-başlıklar,
ileri seviyede hangi konular-başlıklar
ve
öğrenilmesi gereken yenilikler
tam bir php+mysql uzmanı olmak için gerekli olan bilgiler - yada bilgi başlıkları olarak
tam bir liste istiyorum. :oops:

şu sitede bir kitabın içindekiler bölümleri var
ordan dilediğini seç
14-15. bölümden itibaren veri tabanı uygulamaları başlıyor.
http://www.seckin.com.tr/kitap/343237656

phpde diğer progmalama dilleri gibi ihtiyaca göre genişliyor.
yani ihtiyaç duyduklarına göre yeni şeyler öğrenmen gerekiyor.
bu arada bende "tam bir php uzmanı" değilim...
uğraştıkça yeni şeyler öğreniyorum...

Hocam programlama dilinin kitapla, video dersle öğrenileceğine inanmıyorum. Mantıklı mantıksız demeden bir proje kur kafanda onu oluşturmaya çalışırken kitap veya online dersleri amaç değil araç noktasında kullanarak çok daha iyi ve hızlı öğrenebilirsin.

Öğrenme sürecinde de yapman gereken şeyi google da arayıp daha önce aynı şeyi arayanlara verilen cevapları al. Çözüm için önerilen fonksiyonun kullanımı içinde php.net. Elinin altında birde kitap oldu mu hatalı kod örneklerini elemiş olursun.

Hocam
Şuan hangi seviyedsiniz

1- Genel programlama bilginiz ne düzeyde
Matıksal sınamalar - if else , switc case yapılarını biliyormusunuz
Döngüleri biliyormusunuz for, foreach,while
fonksiyon ve paremetre kavramlarını bilimormusunuz ?

2- Eğer bir dil biliyorsanız C syntax türevimi ?
daha önce bir program yazdınızmı

3- HTML bilginiz ne düzeyde
4- css ve javascript bilginiz ne düzeyde.

Yukardaki bilgilere göre tavsiyem gelecektir.

repocket' Alıntı:
Hocam programlama dilinin kitapla, video dersle öğrenileceğine inanmıyorum. Mantıklı mantıksız demeden bir proje kur kafanda onu oluşturmaya çalışırken kitap veya online dersleri amaç değil araç noktasında kullanarak çok daha iyi ve hızlı öğrenebilirsin.

Öğrenme sürecinde de yapman gereken şeyi google da arayıp daha önce aynı şeyi arayanlara verilen cevapları al. Çözüm için önerilen fonksiyonun kullanımı içinde php.net. Elinin altında birde kitap oldu mu hatalı kod örneklerini elemiş olursun.
hocam bu dile yabancı değilim.
programlama mantığını biliyorum diyebilirim.
php ile örneğin üyelik sistemi yazmıştım.

Paylaşılan bilgilerin diçer üyeler içinde faydalı olması için özelden verdiğiniz cevaba burdan yanıt vermek istiyorum.

Durumunuz tahmin ettiğimden çok iyi hocam
orta seviyede genel bilgilere sahip birisine tavsiyede bulunmak pekte kolay değil zira php yi kitaba benzerecek olursak,bu kitabın neresine nekadar hakimsiniz bilemiyorum .

Ama bir takım tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
1- okuyarak değil yazarak , uygulayarak . izleyerek değil yazarak, uygulayarak öğrenilir.
Kesinlikle izlediğiniz veya okuduğuz bir kod örneğini "tamam mantığını anldım " diğerek uygulamadan geçmeyin. Yorgun sanız , sabrınız tükendiyse bırakın çıkın gezin ama dönüp kodları yazarak denemeden geçmeyin.
2- forum.ceviz.net veya benzeri aktif bir php formuna üye olun önceki konuları okuyun cevapları inceleyin.
3- mümkünse sizde cevap yazın , bilgilerinizin kalıcılığı artacaktır. Ayrıca birilerine yardım etmek size sabır ve güç verektir.
4- Gücünüzün yetmeyeceği , sizi pes ettirecek kadar büyük işlere hemen girişmeyin . merdivenin basamaklarını teker teker çıkmalısınız.
5- Aklınıza ilkgelen yolla problemi çözmeyin. inanın sağ elinizle sol kulağınızı gösterme ihtimali çok yüksek.
6- php.net teki kodları inceleyin , göreceksinizki problemlerin çok farklı çözüm yolları var.
7- Arama yaparken uygun anahtar kelime yazmak çok önemli.
8 - Bütün bunlardan daha önelisi SABIR sizi en fazla zorlayacak olan sabırınızın tükenmesidir. Pes etmeyin , aramaktan bıkmayın , sıkınca ara verin forumlardan kesinlikle faydalanın.

Size kitap tavsiye edemeyecem çünkü 2004 te bir kitap almıştım birdaha ihtiyacım olmadı.
Balangıç için kitabın yerini hiç birşey tutmaz . Ama belli birseviyeden sonra kitabı bir kenara atacaksınız. kitaplar giriş seviyesi için mükemmeldir.

Aşağıdaki dersleri ben çok beyendim Dil ingilizce fakat siz kodlara odaklanın. Olmadı aynı başlıkların türkçe olanlarını interneteen bulabilirsiniz.
php nin babası öğretiyor :D
http://devzone.zend.com/4/php-101-part-1-down-the-rabbit-hole/

Kolay gelsin.

en azından

teşekkür ederim alpay hocam.
ingilizce kaynak benim için ciddi sıkıntı ama ben yinede inşallah faydalanabilirim.
zaman zaman sorularım olur bu konuda da ben simdilik bir şey daha sormak istiyorum gerçi ilk mesajımdada yazmıştım ama şimdi tekrar edeyim;
php öğrenmen veya öğretmek konusunda en baştan -ileri bir seviyeye gelene kadar öğrenilmesi vede anlatılması gereken başlıkları madde madde yazabilirmiyiz? yazabilirsek bilen - uzman birisi olarak sizden veya diğer php konusunda uzman arkadaşlardan böyle bir liste ricam etsem fazla olur muyum acaba :)

En temelden
wamp nedir ? php ini , apache ini , www dizini
apache nedir , mysql nedir

1- <?php ... ?> ne işe yara :)
2- değişken tanımlama ve değer atama
3- echo
4- html + php iç içe kullanımı
bir form hazırlayıp POST edilmesi
5- POST ve GET metodu
6- POST ve GET ile gelen değerlerin ekrana yazılması ;
7- genel programlama başlıkları if , for , while .... örneklerle anlatırım ben olsam
8- fonksiyon nedir ? bir form hazırlayarak hesapmakine örneği yapılabilir.
9-çerezler
10-session, oturum yönetimi
11 - include , require bunlar önemli iyice öğrenilmeli.
12- farklı isteklere göre farklı sayfaların include edilmesi keisnlikle örğrenilmeli ?
----burdan sonrası ayrı bir olay ----
13 - veritabanı işlemleri
14 - SQL komutlar
Hele bi buraya kadar gelin sonrası hallolur :D

İki seçenek var...

1-Eğer gerçek anlamda, profesyonel olarak bu dili bilmek ve kullanmak istiyorsan. Öncelikle C dilini öğrenmen lazım. C dilinde de özellikle Göstergeleri anlayıp bilmeden profesyonel olunmaz malesef.. C yi hatmettikten sonra php de pekbirşey yapmana gerek yok zaten profesyonel olmuşsundur..

2- Piyasada iş yapmak istiyorum, kendi sitelerim olsun, hobi olsun, kendimi geliştireyim gibi 1.ye göre daha basit bir seçenek olarak: Daha önce üyelik sistemi vs yaptım yazmışsın. Sana tavsiyem ingilizce bilgin var ise ingilizce kaynaklı kitapları okuman veya ing. kaynaklı siteleri takip etmen. İng. yok diyorsan eski bir kitap olan Alfa Yayınlarının Uzmanlar İçin PHP&MySQL adlı kitabını biyerden bul oku. Yazarları Luke Welling-Laura Thomson diye iki kişi. Yerli kitaplarla zaman kaybetme bence. çoğu yardım dosyalarının türkçeleştirilmiş hali gibi..

Hocam özel mesaj atmışsınız, cevabı buraya yazayım dedim ama hocalarım hemen her şeyi yazmışlar.

İlk söyleyeceğim şey kesinlikle her öğrendiğiniz kodu kullanacak programlar yazmak. Program yazmadan programlama öğrenilmez. 8 yıldır php ile 13-14 yıldır programlama ile ciddi anlamda uğraşıyorum. Program yazarak öğrendiğim şeyleri hiç bir kitabı okuyarak öğrenemezdim. Kitaplar, kaynaklar tümü araç. Tabiki kod yazmaya başlamadan önce dili temel ve genel olarak kavramak için kitapları okumak da gerekiyor.

Ancak bu noktada Türkçe kaynakların çoğu vasat. Dili öğretiyor. O dili kullanarak programlamayı öğretmiyor. Anlatım yöntem, teknik ve sıralamaları çok kötü. Kesinlikle ingilizce kaynakları okuyarak, aynı zamanda ingilizcenizi geliştirmeye çalışın.

PHP and MySQL Web Development, Luke Welling - Laura Thompson kitabı okuduğum en başarılı kitaplardan. Kaynak açısından da kesinlikle doyurucu.

SAMS Teach Yourself PHP4 in 24 Hours başlangıç için iyi olabilir.

İleri aşamalarda güvenlik önlemleri için "Guide to php security" kitabı var mesela.

Öncelikle dilin genelini elbette öğrenmelisiniz ama asıl siz php'yi hangi tarz projelerde kullanmak istiyorsanız o alanda gerekli olacak özellikleri öğrenmeniz daha yerinde olacaktır.

Kod yazarken, kağıt üzerinde projeyi mümkün olduğunca küçük parçalara bölerek planlamak en önemli adımlardan bence. Bir çok proje düzgün planlanmadığı için yarım ya da atıl kalıyor.

Dar vakitte aklıma ilk gelenler bunlar. Bir çok şeyi hocalarım da söylemiş zaten.

İyi çalışmalar, başarılar.

mustafayilmaz28' Alıntı:
hocam teşekkür ederim.
Peki Bu söylediklerinize Uygun bir İçerik yada başlık toplasak;
yani
1- şu
2-bu
.....
vs...vs...
madde olarak liste sunabilirmisiniz? :oops:

Hocam uzun uzun düşünüp yazacak malesef vaktim yok. Zaten hepsi birden aklımıza gelmez. İlk önerdiğim kitabın bu maddelendirme ihtiyacınıza da cevap vereceğini düşünüyorum. Diğer hocalarım zaten maddeleri vermiş. Benim yazacaklarım da aşağı yukarı aynı olacaktır.

Bence siz bilginiz dahilinde ufak bir proje yazın, herkesin ne demek istediğini anlayacaksınız. İhtiyaçlarınız o zaman çıkacak karşınıza. Bir şey yazmadan nereden öğrenmeye başlasam diye düşündükçe aklınız karışacak bence. İşe başlayın, zaten ihtiyaç hissettikçe konuları öğrenip, kendinizi geliştireceksiniz.

BBNET
Geri