Pardus'ta Ağ Yönetim Programı olan E-Ağ programının kurulumu ve kullanımı

Kodla Büyü

acipinarli

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Süper Üye
Seçkin Üye
Bayram Karahan tarafından geliştirilen, Epoptes ve Veyon'a alternatif ve bir çok özelliği içerisinde barındıran E-ağ uygulamasının kurulumu ve basit kullanımını açıklamaya çalıştım.
Kurulumu oldukça basit, ek ayara, ip sabitlemeye, key oluşturmaya vs ihtiyacımız yok. Kurulumu yapınca öğrenci bilgisayarını yeniden başlatmanız yeterli.

Uygulama ile ilgili sorun ve sorular için Bayram hocam gurup oluşturdu.

Son düzenleme:
Merhaba ben bugün yenilikçi sınıf casper bilgisayarlara e sabiti kurdum. Birinci bilgisayarda sıkıntı olmadı. Ama iki ve üçüncü kurduğumda bilgisayarı yeniden açınca açılış ekranında kullanıcı şifresi istiyor. Giriyorum 1 diye ama gene şifre kutusu geliyor. yanlış şifrede demiyor değil zaten. Nasıl düzelteceğim ? Yeniden pardus mu kurmam gerekiyor? E ağ çok güzel. Bayram Hocama teşekkür ederim.

Yenilikçi sınıfta bilgisayarlara e-ag kurdum ancak istemcileri görmüyor. 2.6.8 sürümünü kurdum. bütün bilgisayarlar kablo ile bağlı. istemci bilgisayarlara sabit ip atadım. ağ profil ayarlarını silip yeniden ekledim. bilgisayarları yeniden başlatım. ancak olmadı. istemcileri otomatik görüyor değil mi? manuel ekleme özelliğini bulamadım. başka ne yapabilirim

Yenilikçi sınıfta bilgisayarlara e-ag kurdum ancak istemcileri görmüyor. 2.6.8 sürümünü kurdum. bütün bilgisayarlar kablo ile bağlı. istemci bilgisayarlara sabit ip atadım. ağ profil ayarlarını silip yeniden ekledim. bilgisayarları yeniden başlatım. ancak olmadı. istemcileri otomatik görüyor değil mi? manuel ekleme özelliğini bulamadım. başka ne yapabilirim
Otomatik görüyor. Elle ekleme yok. Sabit ip vermedim ben. Direk görüyor ip değişse bile. Ağ profili elle eklemeyin ya da düzenlemeyin. Profilleri silip programı yeniden başlatın. Ve ip havuzunun sizin labda ki ağla aynı ağda olduğundan emin olun.

Otomatik görüyor. Elle ekleme yok. Sabit ip vermedim ben. Direk görüyor ip değişse bile. Ağ profili elle eklemeyin ya da düzenlemeyin. Profilleri silip programı yeniden başlatın. Ve ip havuzunun sizin labda ki ağla aynı ağda olduğundan emin olun.
hocam sabit ip atamayıp otomatik ip ayarlayınca bazıları 192.168.0.x, bazıları da 192.168.1.x şeklinde ip alıyor. clientlar bu şekilde olsa hepsini görebilir mi, yoksa hepsi aynı subnet içinde mi olmalı. server bilgisayar 192.168.0.x şeklide ip almış.

hocam sabit ip atamayıp otomatik ip ayarlayınca bazıları 192.168.0.x, bazıları da 192.168.1.x şeklinde ip alıyor. clientlar bu şekilde olsa hepsini görebilir mi, yoksa hepsi aynı subnet içinde mi olmalı. server bilgisayar 192.168.0.x şeklide ip almış.
Fatih ağınız mı var? Eğer bilgisayarlar kablo ile tek bir switch ile bağlı ise birbirine farklı ip alması mantıksız geldi bana. Farklı yerlerden gelen kablolar mı var?

Son düzenleme:
Ben de internet kablosunu çıkarıp sadece lab içi ağda kullanayım dediğimde bu şekilde hiçbirini görmüyor.

Ben de internet kablosunu çıkarıp sadece lab içi ağda kullanayım dediğimde bu şekilde hiçbirini görmüyor.
Ağ yönetim programları genelde ip tabanlı çalışıyor anladığım kadarıyla. Veyon da ip vermeden yaptım ayarı gördü ama internet yokken nasıl bilmiyorum. Veyon sistemi kasıyor ayrıca biraz kullanım sonrası.

Son düzenleme:
2.6.8 client kurulumunda hata verdi, güncelleme istedi. Bir alt versiyonu kurdum(Client ve server), hepsini gördü.

Hocam server bilgisayarda e ağ i paket yükleyicisi kısmından kurdum. Tek farklı kısım o. Ordan sonra gördü diğer bilgisayarları

Bayram Karahan tarafından geliştirilen, Epoptes ve Veyon'a alternatif ve bir çok özelliği içerisinde barındıran E-ağ uygulamasının kurulumu ve basit kullanımını açıklamaya çalıştım.
Kurulumu oldukça basit, ek ayara, ip sabitlemeye, key oluşturmaya vs ihtiyacımız yok. Kurulumu yapınca öğrenci bilgisayarını yeniden başlatmanız yeterli.

Hocam e-ağı kurdum niye öğretmen bilgisayarında öğrencilerin o an bilgisayar aktivitelerini göremiyorum. Demek istediğim şu an videonuzun ekran görüntüsünde Ebâ masaüstünü görüyorsunuz bizde boş bir sayfa geliyor

Hocam e-ağı kurdum niye öğretmen bilgisayarında öğrencilerin o an bilgisayar aktivitelerini göremiyorum. Demek istediğim şu an videonuzun ekran görüntüsünde Ebâ masaüstünü görüyorsunuz bizde boş bir sayfa geliyor
Bilgisayarları seçip Üstte ekran izleyi tıklayın

Arkadaşlar bir tahtayı server diğerlerini client yaparak tüm Akıllı Tahtalara E-ağ kurdum ve çalışıyor. Ama ben bilişim sınıfındaki kendi masaüstü bilgisayarımdan tahtaları kontrol etmek istiyorum. Bunun için tüm tahtaları client yapıp, kendi bilgisayarına server versiyonunu kurdum ama bir sorun var. Masaüstü bilgisayarımın aldğı Ip adresi ile tahtaların ip adresi farklı alt geçide sahip olduğundan görsellerde de göreceğiniz gibi farklı tür ipler aldıklarından server, clientları görmüyor. Bilgisayarıma tahtaların aldığı gibi manuel ip verdim. Bu durumda yine client görünmedi hem de internete bağlanmadı. Sizce nasıl çözebiliriz?

Ekli dosyalar

• 20251006_115255.webp
    20251006_115255.webp
    236.9 KB · Görüntüleme: 26
  • 20251010_130454.webp
    20251010_130454.webp
    133.8 KB · Görüntüleme: 30
hocam idari bilgisayarlar, lab ve tahtalar farklı ağlarda oldukları için maalesef göremeyeceksiniz.

Peki sadece bir bilgisayarı tahtaların bulunduğu ağa katmanın bir yolu yok mudur? Sistem odasında sanki hepsi aynı switche bağlı. Anlayamadım bir türlü. Hepsi aynı tek internete bağlı değil mi?

Arkadaşlar bir tahtayı server diğerlerini client yaparak tüm Akıllı Tahtalara E-ağ kurdum ve çalışıyor. Ama ben bilişim sınıfındaki kendi masaüstü bilgisayarımdan tahtaları kontrol etmek istiyorum. Bunun için tüm tahtaları client yapıp, kendi bilgisayarına server versiyonunu kurdum ama bir sorun var. Masaüstü bilgisayarımın aldğı Ip adresi ile tahtaların ip adresi farklı alt geçide sahip olduğundan görsellerde de göreceğiniz gibi farklı tür ipler aldıklarından server, clientları görmüyor. Bilgisayarıma tahtaların aldığı gibi manuel ip verdim. Bu durumda yine client görünmedi hem de internete bağlanmadı. Sizce nasıl çözebiliriz?
Bayram Karahan:
hocalarım ping atabiliyorsa iletişim kuracak hale getiriyorum

aslında oldu. sadece her Mac adresi için bir PC gibi gözüküyor. ik eterneti olanı iki PC gibi görüyor bunu çözeceğim ufak bir sırun kaldı. test işlemleri tamam olsun yayınlayacağım

sanırım bir çok okulda böyle sorun var. hocamızın da sorunu buydu. bu gün kurdular. oldu iletişim. sadece iki PC varmış gibi oldu çözeceğim hafta sonu

Yazdığı cevap bu şekilde. Yazılım da güncelleme oluyormuş
Bende Fatih ağı olmadığı için deneyemiyorum.

ilksms
Geri