PARDUS komut yardımı otomatik yapmak için

Kodla Büyü

06Davut

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
iyi aşkamlar sayın hocalarım sorunum biraz bilmediğimden .
her akşam 17:00 de akıllı tahtalar kapansın ve her oturum açıldığında 40dk sonra akıllı tahta oturumu kapansın böyle bir program bulamadım bende yapay zekadan copilot dan yazdım kodları verdi ama olmadı bilen arkadaşlar bakabilir mi , bu arada eta zamanlı kapatma olayı var hergün işe yarar mı bilmiyorum.

2. Script dosyasını oluşturma​

Terminalde şu komutları gir:

bash

nano setup-timers.sh

İçine aşağıdaki script’i yapıştır:

bash

#!/bin/bash

# 40 dk sonra kilitleme servisi
cat << 'EOF' | sudo tee /etc/systemd/system/session-lock.service
[Unit]
Description=Lock session after 40 minutes

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/usr/bin/loginctl lock-session
EOF

# 40 dk sonra kilitleme timer
cat << 'EOF' | sudo tee /etc/systemd/system/session-lock.timer
[Unit]
Description=Timer to lock session 40 minutes after boot

[Timer]
OnBootSec=2400
Unit=session-lock.service

[Install]
WantedBy=default.target
EOF

# 17:00’de kapanma servisi
cat << 'EOF' | sudo tee /etc/systemd/system/daily-shutdown.service
[Unit]
Description=Daily shutdown at 17:00

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/sbin/shutdown -h now
EOF

# 17:00’de kapanma timer
cat << 'EOF' | sudo tee /etc/systemd/system/daily-shutdown.timer
[Unit]
Description=Run shutdown at 17:00 daily

[Timer]
OnCalendar=*-*-* 17:00:00
Unit=daily-shutdown.service

[Install]
WantedBy=timers.target
EOF

# systemd yeniden yükle ve timerları aktif et
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable --now session-lock.timer
sudo systemctl enable --now daily-shutdown.timer

echo "Kurulum tamamlandı. Timerlar aktif!"

Kaydet (CTRL+O, Enter) ve çık (CTRL+X).

3. Script’i çalıştırma​

bash

chmod +x setup-timers.sh
./setup-timers.sh

Bu komutları girince tüm dosyalar otomatik oluşacak ve ayarlar aktifleşecek.

4. Kontrol etme​

bash

systemctl list-timers

Burada session-lock.timer ve daily-shutdown.timer görünmeli.

iyi aşkamlar sayın hocalarım sorunum biraz bilmediğimden .
her akşam 17:00 de akıllı tahtalar kapansın ve her oturum açıldığında 40dk sonra akıllı tahta oturumu kapansın böyle bir program bulamadım bende yapay zekadan copilot dan yazdım kodları verdi ama olmadı bilen arkadaşlar bakabilir mi , bu arada eta zamanlı kapatma olayı var hergün işe yarar mı bilmiyorum.

2. Script dosyasını oluşturma​

Terminalde şu komutları gir:

bash

nano setup-timers.sh

İçine aşağıdaki script’i yapıştır:

bash

#!/bin/bash

# 40 dk sonra kilitleme servisi
cat << 'EOF' | sudo tee /etc/systemd/system/session-lock.service
[Unit]
Description=Lock session after 40 minutes

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/usr/bin/loginctl lock-session
EOF

# 40 dk sonra kilitleme timer
cat << 'EOF' | sudo tee /etc/systemd/system/session-lock.timer
[Unit]
Description=Timer to lock session 40 minutes after boot

[Timer]
OnBootSec=2400
Unit=session-lock.service

[Install]
WantedBy=default.target
EOF

# 17:00’de kapanma servisi
cat << 'EOF' | sudo tee /etc/systemd/system/daily-shutdown.service
[Unit]
Description=Daily shutdown at 17:00

[Service]
Type=oneshot
ExecStart=/sbin/shutdown -h now
EOF

# 17:00’de kapanma timer
cat << 'EOF' | sudo tee /etc/systemd/system/daily-shutdown.timer
[Unit]
Description=Run shutdown at 17:00 daily

[Timer]
OnCalendar=*-*-* 17:00:00
Unit=daily-shutdown.service

[Install]
WantedBy=timers.target
EOF

# systemd yeniden yükle ve timerları aktif et
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl enable --now session-lock.timer
sudo systemctl enable --now daily-shutdown.timer

echo "Kurulum tamamlandı. Timerlar aktif!"

Kaydet (CTRL+O, Enter) ve çık (CTRL+X).

3. Script’i çalıştırma​

bash

chmod +x setup-timers.sh
./setup-timers.sh

Bu komutları girince tüm dosyalar otomatik oluşacak ve ayarlar aktifleşecek.

4. Kontrol etme​

bash

systemctl list-timers

Burada session-lock.timer ve daily-shutdown.timer görünmeli.
Emeğinize sağlık. Qshutdown var Mağazada. Her saate ayar yapılıyor ama ben eta-kapatma kurdum 15.55'e. Kapanıyor tahtalar. Ders arasında da kullanıyor öğrenciler. Okuldaki öğrenciler biraz iyi onun etkisi var ama biraz da ben uzaktan kontrolle sıkı tutarak o korkuyu verdim. Youtube'ta maç ya da video izliyorlar teneffüslerde. Pardus'a da bakıyorlar sağına soluna.

Garip duvar kağıdı görürsem sınıfı perişan ederim onu dışında istediğiniz ayarı yapın dedim. Kurcalıyor, öğreniyorlar pardusu. Uygulama kuramazlar zaten yetkili şifresini bilmeden.

Emeğinize sağlık. Qshutdown var Mağazada. Her saate ayar yapılıyor ama ben eta-kapatma kurdum 15.55'e. Kapanıyor tahtalar. Ders arasında da kullanıyor öğrenciler. Okuldaki öğrenciler biraz iyi onun etkisi var ama biraz da ben uzaktan kontrolle sıkı tutarak o korkuyu verdim. Youtube'ta maç ya da video izliyorlar teneffüslerde. Pardus'a da bakıyorlar sağına soluna.

Garip duvar kağıdı görürsem sınıfı perişan ederim onu dışında istediğiniz ayarı yapın dedim. Kurcalıyor, öğreniyorlar pardusu. Uygulama kuramazlar zaten yetkili şifresini bilmeden.

hocam qshutdown için deneme yaptım 3 -4 kez ama yöneticide kurduğum ayar sonrası oturum kapattım başka oturum açtım malesef çalışmadı. eta zamanlı kapatma denedim kapattı ama tenefüslerde de otomatik kapatmasını yada oturumun kilitlenmesini istiyorum ortaokul çocuklarına youtube açılsın yeter 3 saat ayrılmazlar başından iyi birşey değil.

hocam qshutdown için deneme yaptım 3 -4 kez ama yöneticide kurduğum ayar sonrası oturum kapattım başka oturum açtım malesef çalışmadı. eta zamanlı kapatma denedim kapattı ama tenefüslerde de otomatik kapatmasını yada oturumun kilitlenmesini istiyorum ortaokul çocuklarına youtube açılsın yeter 3 saat ayrılmazlar başından iyi birşey değil.
Yaş gurubuna göre değişiklik oluyor. Bendekiler lise.

Teşekkürler hocam bekliyorum
Hocam ekteki dosyaları klasöre çıkartın. Sonra dosyaların bulunduğu klasörde uç birimi açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın, yönetici şifresini girdikten sonra kurulum yapılacaktır. Sonrasında tahtayı yeniden başlatın ve sistem hazır.

sudo bash panel-kur.sh

Not: Dosyada kilitleme butonunda küçük bir hata vardı düzeltip yeniden yükledim. Son çalışan hali aşağıdadır. Varsayılan olarak 17:00 da tahtalar otomatik olarak kapanacak şeklide ayarladım. Kurup yeniden başlattıktan sonra aşağıdaki gibi sağda diğer pencerelerin arkasında kalan panel açılıyor. 10 dk Ekle butonu sadece bir seferliğine 10 dk süre keliyor ve pasif hale geliyor. Kilitle butonuyla oturum kapatıyor. Oturum yenide açtığında her zaman 40 dk lık süre yeniden başlıyor. Şahsen biz öğretmenlerimize ders bittiğinde özellikle paneldeki butonları kullanarak tahtayı kapatmalarını veya kilitlemelerini söyledik.

panel.webp

Tahta kapanış saatini aşağıdaki kontrol edebilirsin.

sudo tahta-kapanis

Aşağıdaki komutla istediğin saate değiştirebilirsin.

sudo tahta-kapanis 17:00

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Hocam kurulum yaptıktan sonra tahta kapanış saatini aşağıdaki komutla bir kontrol et. Denemeler yaparken değiştirmiş olabilirim.

sudo tahta-kapanis

Eger farkli bir saate ayarladiysam aşağıdaki komutla istediğin saate değiştirebilirsin.

sudo tahta-kapanis 17:00

Son düzenleme:
Teşekkürler hocam deneyeceğim . ETA kapatma ayarı denedim de tahta kapanmadı umarım bu olur

Yaptığım denemelerde sorunsuz çalıştı hocam. Sizde deneyin bir sorun olursa düzeltmesini yaparız

hocam emeğinize teşekkürler fakat yandaki panel hiçbir şekilde aktif olmuyor. Kodlar çalışıyor kapanmada problem yok. Kontrol edebilir misiniz

etap kilit uygulamamız 15dk kilitli kaldığında direk kapatıyor, tenefüslerde otomatik kilitleniyor hocam kullanmak isterseniz. Ekstra birçok özelliği var.

hocam emeğinize teşekkürler fakat yandaki panel hiçbir şekilde aktif olmuyor. Kodlar çalışıyor kapanmada problem yok. Kontrol edebilir misiniz
Hocam okulda tahtada ve evde sanal bilgisayarlarda denemeler yaptım hepsinde sorunsuz kurulum yaptı ve kurulumdan sonra yeniden başlatınca panel sorunsuz açıldı.

Kurulumdan sonra aşağıdaki dizinlerde gerekli dosyalar var mı? Kontrol edin.

/usr/local/bin dizininde;
icon_add.png
icon_lock.png
icon_power.png
sure.py dosyaları olmalı

/etc/xdg/autostart dizininde ise "Zaman Paneli" dosyası olmalı

Bunlar yoksa kurulumda bir hata olmuştur. Bu durumda yeniden kurulum yapabilirsiniz. Kurulumdan sonra yeniden başlattıktan sonra masaüstü açılınca sağda zaman paneli görünecektir.

şimdi kontrol edebildim o dizinlere kopyalama yapamamış malesef. 3 -4 kerede kurulum yaptım. farklı bir sıkıntı var ama anlamadım

şimdi kontrol edebildim o dizinlere kopyalama yapamamış malesef. 3 -4 kerede kurulum yaptım. farklı bir sıkıntı var ama anlamadım
Hocam kurulumda eksik bir paket kurulumu varmış gözden kaçırmışım. Ekteki dosyayı zip ten çıkarıp, panel-son dizininin içine girin. Dizin içinde boşluğa sağ tıklayıp "burada uç birimi aç" a tıklayın. Uç birim penceresi açıldığında aşağıdaki komutu yazın ve entere basın. Sizden istenen etap admin şifresini girdikten sonra gerekli dosyaları ilgili yerlere kopyalayıp, gerekli paketleri kuracaktır. Son olarak tahtayı yeniden başlatın. Açılınca sağ tarafta zaman paneli açılacaktır.

sudo bash panel-kur.sh

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
çok güzel çalışıyor elinize sağlık hocam
Yaptığım denemelerde sorunsuz çalıştı hocam. Sizde deneyin bir sorun olursa düzeltmesini yaparız

Hocam okulda tahtada ve evde sanal bilgisayarlarda denemeler yaptım hepsinde sorunsuz kurulum yaptı ve kurulumdan sonra yeniden başlatınca panel sorunsuz açıldı.

Kurulumdan sonra aşağıdaki dizinlerde gerekli dosyalar var mı? Kontrol edin.

/usr/local/bin dizininde;
icon_add.png
icon_lock.png
icon_power.png
sure.py dosyaları olmalı

/etc/xdg/autostart dizininde ise "Zaman Paneli" dosyası olmalı

Bunlar yoksa kurulumda bir hata olmuştur. Bu durumda yeniden kurulum yapabilirsiniz. Kurulumdan sonra yeniden başlattıktan sonra masaüstü açılınca sağda zaman paneli görünecektir.

Hocam kurulumda eksik bir paket kurulumu varmış gözden kaçırmışım. Ekteki dosyayı zip ten çıkarıp, panel-son dizininin içine girin. Dizin içinde boşluğa sağ tıklayıp "burada uç birimi aç" a tıklayın. Uç birim penceresi açıldığında aşağıdaki komutu yazın ve entere basın. Sizden istenen etap admin şifresini girdikten sonra gerekli dosyaları ilgili yerlere kopyalayıp, gerekli paketleri kuracaktır. Son olarak tahtayı yeniden başlatın. Açılınca sağ tarafta zaman paneli açılacaktır.

sudo bash panel-kur.sh

çok güzel çalışıyor elinize sağlık hocam
Hocam "15-20dk içinde giriş yapılmamışsa kapatma" işlemini yapmak içi ekteki dosyayı zip ten masaüstüne çıkar. Sonrasında masaüstüne sağ tıklayıp "uç birimi burada aç" a tıkla gelen pencerede konsola aşağıdaki komutu yaz ve entera bas. Sonrasında tahtayı yeniden başlat otomatik kapatma sistemi hazır. Varsayılan olarak 20 dk ya ayarladım.

sudo bash otomatik-kapatma.sh

Ekli dosyalar

Hocam "15-20dk içinde giriş yapılmamışsa kapatma" işlemini yapmak içi ekteki dosyayı zip ten masaüstüne çıkar. Sonrasında masaüstüne sağ tıklayıp "uç birimi burada aç" a tıkla gelen pencerede konsola aşağıdaki komutu yaz ve entera bas. Sonrasında tahtayı yeniden başlat otomatik kapatma sistemi hazır. Varsayılan olarak 20 dk ya ayarladım.

sudo bash otomatik-kapatma.sh
Bu "15-20dk içinde giriş yapılmamışsa kapatma" işlemini istediğin zaman kaldırmak için ekteki dosyayı zip ten masaüstüne çıkar. Sonrasında masaüstüne sağ tıklayıp "uç birimi burada aç" a tıkla gelen pencerede konsola aşağıdaki komutu yaz ve entera bas. Sonrasında tahtayı yeniden başlat

sudo bash otomatik-kapatma-kaldir.sh

Ekli dosyalar

sudo bash panel-kur.sh
Bu "Zaman Panelini" istediğin zaman kaldırmak için ekteki dosyayı zip ten masaüstüne çıkar. Sonrasında masaüstüne sağ tıklayıp "uç birimi burada aç" a tıkla gelen pencerede konsola aşağıdaki komutu yaz ve entera bas. Sonrasında tahtayı yeniden başlat

sudo bash panel-kaldir.sh

Ekli dosyalar

ilksms
Geri