Pardus etap genel bilgi ve sorun çözümü başlığı

Kodla Büyü
TarihSaat.webp

Pardus saat konusu biraz karışık.

Pardus saati UTC’ye (evrensel saat standardı) göre tutuyor. Bu yüzden sistem saati düzeltilse bile BIOS saati 3 saat farklı görünebiliyor.

Örneğin ben Pardus ve Windowsu aynı makinede kullanıyorum. Pardustan Windows'a geçince 3 saat geri oluyor Wİndows sistem saati.

Yani BIOS saati 17:00 ise bunu Pardus +3 İstanbul ayarına göre 20:00 olarak düzeltiyor ama BIOS 17:00 olarak kalıyor.

Windowsta böyle olmadığını biliyoruz. Sistem saati ne ise BIOS saati de odur. TUBITAK mühendislerimizin gözünden kaçmış demek ki :-)

Ekli dosyayı görüntüle 82203

Pardus saati UTC’ye (evrensel saat standardı) göre tutuyor. Bu yüzden sistem saati düzeltilse bile BIOS saati 3 saat farklı görünebiliyor.

Örneğin ben Pardus ve Windowsu aynı makinede kullanıyorum. Pardustan Windows'a geçince 3 saat geri oluyor Wİndows sistem saati.

Yani BIOS saati 17:00 ise bunu Pardus +3 İstanbul ayarına göre 20:00 olarak düzeltiyor ama BIOS 17:00 olarak kalıyor.

Windowsta böyle olmadığını biliyoruz. Sistem saati ne ise BIOS saati de odur. TUBITAK mühendislerimizin gözünden kaçmış demek ki :-)
Aynen hocam tam 3 saat ileri

Ekli dosyayı görüntüle 82203

bizim tahtalarda sorun saat neyse onu gösteriyor

Öğrenci hesabını silin. Etap yetkili şifresini değiştirin öğretmen kullanıcısını standart hesap yapıp otomatik açılış ayarlayın. Onun içinde başlata tıklayın dm yazın Ligthdm ayarları çıkar. Oraya girin ve lightdm sekmesinde otomatik açılış ayarı var orada ki metin kutusuna kullanıcı adı olan ogretmen yazın 2 kez kaydet yapın . tahtayı yeniden başlatınca otomatik giriş yapılacaktır.
hocam ben bunu yapmaya çalıştım ama olmadı lightdm sekmesinde üst kısımda 2 root ile giriş ve otomatik girişi kabul et butonlarını aktif ettim zaten öyleydi de otomatik giriş kullanıcı adı kısmına tıklıyorum yazılan bir metin kutusu vs gelmiyor yA da ben bulamadım

hocam ben bunu yapmaya çalıştım ama olmadı lightdm sekmesinde üst kısımda 2 root ile giriş ve otomatik girişi kabul et butonlarını aktif ettim zaten öyleydi de otomatik giriş kullanıcı adı kısmına tıklıyorum yazılan bir metin kutusu vs gelmiyor yA da ben bulamadım
Otomatik girişi kabul et aktif edip otomatik giriş kullanıcı adı kısmının karşısında kutu var. Faz1 ve Faz2 de belli olmuyor çok fazla renkten dolayı. Oraya tıklayın metin kutusunda imleç yanar söner.

1776854235428.webp

Buradaki gibi belli belirsiz bir metin kutusu var. faz3 tahtalarda belirgin ama faz1 ve faz2'de belirgin değil.
1776854430038.webp

faz3'e böyle.

Arkadaşlar merhaba.
Tüm tahtaların kullanıcı şifrelerini değiştirdim. Herkes flash bellekleriyle tahtaları kullanıyor. Bir tahtamdan kullanıcı ekranım böyle görünüyor. Başına gelen oldu mu? Sorun nedir sizce?

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-04-26 at 12.11.46.webp
    WhatsApp Image 2026-04-26 at 12.11.46.webp
    41.1 KB · Görüntüleme: 146
Faz 2 Pardus tahtaya yeni image kurdum açıldı. Kapatıp açınca bu ekranda kalıyor . Çözüm önerisi olan var mı?

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-04-28 at 11.49.01.webp
    WhatsApp Image 2026-04-28 at 11.49.01.webp
    121.2 KB · Görüntüleme: 95
Arkadaşlar faz 1 için 2-3 farklı imaj kullanıp kayıt işlemiyle ahenk kurulumu başarılı tamamlanmasına rağmen sistemde gözükmüyor .Sebep ne olabilir.

Youtube vs. videolar oynatırken kasıyor biraz, sonra dokunmatik tepkisiz kalabiliyor. Bunu çözmeleri lazım

Son düzenleme:
İmajlarla kurup sonra uğraşmaktansa direk normal kurulum yaptım. Kayıtta hiç sorun yaşamadım. Hepsini tekte kaydetti.

İmajlarla kurup sonra uğraşmaktansa direk normal kurulum yaptım. Kayıtta hiç sorun yaşamadım. Hepsini tekte kaydetti.
YOS'u bıraktık bu işi sardılar. Kendi sıfırdan kurduğum tahtada etapadmin harici tüm kullanıcıları silip imaj aldım. ayrıca karıncalanma olan tahtadalarda düşük çözünürlükte problem ortadan kalkıyor. 16:9 oranında 1600x900, 1728x972, 1792x1008 çözünürlükleri ekleyip, üzerine açılışta grub a takılmaması için de GRUB_TIMEOUT=0 yapıp bazen grubta klavye bekleme olayını da kaldırıp öyle imaj alayım diyordum. İmaj yüzünden bu eta kayıt problem teşkil ediyorsa. 30 tahtaya haftaya 6 flash ile basarım orjinal kurulumu hiç bir şeyine ellemem. isteyen gelsin tahtalara bilindik şifre ile açsın dileyen dilediğini yapsın zerre umrumda olmaz. İşin kötüsü tahtalarımın hepsi bende kayıtlı görünüyor. Bakanlıkta sadece 2si kayıtlı görünüyormuş. Şaka gibi.

Hocalarım bugün saçma bir sorunla karşılaştım. Bunun çözülebilir bir şey olduğunu düşünüyorum. Dokunmatik çalışmaz hale geldi bir an. Ama mouse imleci ekranda duruyor. İlginç olan şu; Cursorü üstünden tutup hareket ettirebiliyordum. ama dokunmatik çalışmıyordu. Aslında çalışıyormuş ama çalışmıyordu. Anlatamadım ama anladınız umarım :) Ekranın hiçbir yerinde dokunmatik yok ama mouse cursorünü taşımaya müsade ediyordu

Ekli dosyayı görüntüle 82019
Faz 2 tahtanın dokunmatiği TAMAMEN ARIZALI (Windows kuruluyken de çalışmıyordu).
Tahtayı klavye ve fare ile kullanıyoruz.
ETA Kayıt yapamıyorum.
Klavyeyi ve fareyi çıkarın yazmışlar ama dokunmatik ile yapamıyorum maalesef.
Öneriniz var mı?
orjinal iso ile kurduğum Faz1'den aldığım imaj ila Faz 2'ye Etap 23.4 kurduğumda dokunmatik çalışıyordu. Windows'ta da çalışıyordu. ETA kaydı yapmıştım ama eta kaydınız yok dediler. sonra orjinal iso ile bu Faz2 tahtama kurulum yaptım. Resimdeki hatayı aldım. ETA kaydı yapamasam da bugün kayıt oldu dediler :)))) Update'lerden sonra ETA Kayıt işledi herhalde ki ama nedense orjinal iso ile kurup ETA Kayıt açınca bu hata yüzünden kayıt düzenleyemedim bile nasıl iştir bilmiyorum. Yarın FAZ1'den aldığım imajı basıcam tahtayı çalışır hale getireceğim. Bunca yıl sonra bile böyle eften püften sorunlarla boğuşuyoruz. Ayrıca ciddi anlamda Pardus'u seven biriyim ama bu sürüm FAZ1'lerde verimli olmuyor. RAM fiyatları uçmadan önce bari makineler 8GB'ye çıkarılmalıydı diyeceğim ama FAZ1 Usb girişleri de iyice pert oldu. Vesselam çile çektik. Bize XFce tarzı şöyle Raspbian kadar hafif bir işletim sistemi yeterdi. Dokunmatik sürücü sorununu halledemedik ki

pardus da flaşa attığımız dosyalar hep yarım yamalak oluyor bu neden yaaaaa off valla gına geldi 4 5 gb dosya atacagız masaüstünden bi turlü tamamlamıyor tamamlasa da eksik oluyor açmıyor altı üstü şiiir dinletisi fotograf ve videoları var

Ekli dosyayı görüntüle 82019
Faz 2 tahtanın dokunmatiği TAMAMEN ARIZALI (Windows kuruluyken de çalışmıyordu).
Tahtayı klavye ve fare ile kullanıyoruz.
ETA Kayıt yapamıyorum.
Klavyeyi ve fareyi çıkarın yazmışlar ama dokunmatik ile yapamıyorum maalesef.
Öneriniz var mı?
Sorun klavye fare setinde bence. Çünkü ben mini klavye fare kullanıyorum ve takılıyken hiç sorun olmadan hepsini kaydetti. Hangi markaya nasıl davranıyor bilmiyorum ama usb 3.0 alıcılı klavye kullanmayın. Hatta çoklayıcı kullandım onda bile kaydetti. Bir de çoklayıcı kullanarak deneyin. Belki o zaman olur. Ya da sıradan kablolu fare deneyin.

Son düzenleme:
Otomatik girişi kabul et aktif edip otomatik giriş kullanıcı adı kısmının karşısında kutu var. Faz1 ve Faz2 de belli olmuyor çok fazla renkten dolayı. Oraya tıklayın metin kutusunda imleç yanar söner.

Ekli dosyayı görüntüle 82211
Buradaki gibi belli belirsiz bir metin kutusu var. faz3 tahtalarda belirgin ama faz1 ve faz2'de belirgin değil.
Ekli dosyayı görüntüle 82212
faz3'e böyle.
teşekkür ederim evet faz2 de belli belirsiz bir kutu var haklısınız. tesadüfen oraya tıklayınca imleç açıldı. pardusla birlikte kendimi sanki ilk kez bilgisayar kullanmaya başlayan biri gibi hissettim 20 yılın sonunda.

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba.
Tüm tahtaların kullanıcı şifrelerini değiştirdim. Herkes flash bellekleriyle tahtaları kullanıyor. Bir tahtamdan kullanıcı ekranım böyle görünüyor. Başına gelen oldu mu? Sorun nedir sizce?
Yönetici yetkili bir kullanıcı ile bakmayı deneyin hocam. Belki yetki olmadığı için göstermiyordur.

ilksms
Geri