Pardus Etap 23'ün Yanında Windows Yükleme

Kodla Büyü

sezenaksu

Üye
Merhaba arkadaşlar;
Hali hazırda etap 23 işletim sistemini bozmadan yanına nasıl windows yükleyebilirim? Dual boot şeklinde. Şimdiden teşekkürler.

Merhaba arkadaşlar;
Hali hazırda etap 23 işletim sistemini bozmadan yanına nasıl windows yükleyebilirim? Dual boot şeklinde. Şimdiden teşekkürler.
Hocam bence bu topa hiç girmeyiniz.
hem meşakatli olacak sizin için hemde bootloader çok daha çabuk bozulacak sınıflarda buna emin olabilirsiniz.

Ondan sonra iki defa format atmak ve yeniden ayar yapmak zorunda kalabilirsiniz.
kaldı ki zaten linux sisteme geçişin ana felsefesine de ters bir durum. bu şekilde pardus kullanacak öğretmen sayısı çok çok azalacaktır.

tavsiyem pardusu tek işletim sistemi olarak sınıflarda kullanmanız. bu şekilde bir "zorlama" daha etkili olur. yok olmaz diyorsanız bırakın winmdows kalsın. sonuçta bu cihazlar windows yüklü geldi sınıflara :)

Önce windows daha sonra linux kurulur.
Önce linux kurulur ise windows kurulurken linuxu görmezden gelip başlangıç dosyalarını siliyor.

Bizlerle paylaşılan Pardus ETAP 23 isoları tüm diski silip, diskin tamamına Pardus kuruyor. Bu yüzden önce Pardus ETAP kurmak gerekiyor. Sonrasında gparted ya da bir winpe ile açıp, diskin bir bölümünü yeniden boyutlandırmak, windows için yer açmak gerekiyor. Ardından varsa hazır win imajı atmak, yoksa sıfırdan windows kurulumuna geçmelisiniz. Böyle olunca windows boot loader grub'u eziyor. Siz istediğiniz kadar boot sırasını bcd programları ile değiştirin, vestel yine de windows ile açmaya çalışıyor (biostaki kısıtlamadan sanırım). Son çare EFI sürücüsünde pardus yapılandırmasını windows yapılandırması ile değiştirdiğinizde, bu sefer grub geliyor ancak windows açmaya çalıştığınızda sonsuz döngüye giriyorsunuz. (update-grub fayda etmiyor)

Bunun alternatif olarak önce windows kurup, üstüne etap yerine pardus masaüstü kurmak (bu sayede diski yapılandırabilirsiniz), en sonda da pardusa etap paketlerini kurarak belki düzgün çalıştırabilirsiniz. Bunu denemediğim için kesinlikle olur demeyeceğim.

Bir başka yol da pardus etap kurulum isosunun içindeki otomatik kurulum ayarlarına müdehale ederek diski tamamen silmesi yerine, ayrılmış alana kurulum yapması olabilir.

Sözün özü, bu süreci başarıyla tamamlayan bir arkadaşımız olursa (özellikle @hasari hocamın faz2 win11 imajıyla pardus etap 23 bir arada) ve buradan da imaj paylaşırsa çok mutlu oluruz.

Yeni geçiş yapan illerde böyle bir panik oluşuyor. Fakat bir çok şey Etap sürümünde var mağduriyet yaratmıyor. Sadece windowsa özgü bazı büyük uygulamalar Etap sürümünde çalışmaz.

Bizlerle paylaşılan Pardus ETAP 23 isoları tüm diski silip, diskin tamamına Pardus kuruyor. Bu yüzden önce Pardus ETAP kurmak gerekiyor. Sonrasında gparted ya da bir winpe ile açıp, diskin bir bölümünü yeniden boyutlandırmak, windows için yer açmak gerekiyor. Ardından varsa hazır win imajı atmak, yoksa sıfırdan windows kurulumuna geçmelisiniz. Böyle olunca windows boot loader grub'u eziyor. Siz istediğiniz kadar boot sırasını bcd programları ile değiştirin, vestel yine de windows ile açmaya çalışıyor (biostaki kısıtlamadan sanırım). Son çare EFI sürücüsünde pardus yapılandırmasını windows yapılandırması ile değiştirdiğinizde, bu sefer grub geliyor ancak windows açmaya çalıştığınızda sonsuz döngüye giriyorsunuz. (update-grub fayda etmiyor)

Bunun alternatif olarak önce windows kurup, üstüne etap yerine pardus masaüstü kurmak (bu sayede diski yapılandırabilirsiniz), en sonda da pardusa etap paketlerini kurarak belki düzgün çalıştırabilirsiniz. Bunu denemediğim için kesinlikle olur demeyeceğim.

Bir başka yol da pardus etap kurulum isosunun içindeki otomatik kurulum ayarlarına müdehale ederek diski tamamen silmesi yerine, ayrılmış alana kurulum yapması olabilir.

Sözün özü, bu süreci başarıyla tamamlayan bir arkadaşımız olursa (özellikle @hasari hocamın faz2 win11 imajıyla pardus etap 23 bir arada) ve buradan da imaj paylaşırsa çok mutlu oluruz.
valla ben yaptım. bilerek gruba da dahil etmedim Windowsu. gizli oldu daha güzel oldu. acil Windows lazım olursa açabiliyorum.

Yorumlardakilerden çok farklı bir yöntemle bunu yaptım. Yapılabiliyor. Kendi dizüstü bilgisayarımda geliştirme amaçlı kullanıyorum. Fakat Etkileşimli Tahtalarda çift işletim sistemine karşıyım.

valla ben yaptım. bilerek gruba da dahil etmedim Windowsu. gizli oldu daha güzel oldu. acil Windows lazım olursa açabiliyorum.
Hocam nasıl yaptığınızdan bahsedebilir misiniz? Laboratuvar yok. Mecbur sınıfta C# anlatıyorum. Windows dersine girdiğim sınıflarda lazım oluyor. Bir video v.b. dökümanı var mı?

Yaptım diyen hocalarım nasıl yaptı bilmiyorum ama zamanında biraz baktım pardus 23 için stabil ve kolay bir yol bulamadım çünkü sınıfta aktif kullanmak için açılışta biosta işletim sistemi açılış ekranında işletim sistemini seçmek gerekecek bu noktada dokunmatik çalışmadığı için mouse gerekiyor her tahtada mouse kullanmak mümkün olmayacağı için veya mousler kısa sürede kırılıp kaybolacak... gereksiz emek... Ama etap pardus 5. 3'lerde pardus 19 var dual boot destekli iki işletim sistemi kurmak kolay ama sonrasında dual boot desteği kaldırılmış sorunun temeli bu pardus 23 diskin tamamına kuruluyor. Ha bence etkileşimli tahta için bence de gereksiz pdf, excell,word, PowerPoint, kalem uygulaması vb stabil çalışıyor... e kitap demeyin yassssak...

Her şeyi halletseniz bile açılışta dokunmatik özelliğini aktif edemiyorsunuz. En azından ben bulamadım. MBR tabanlı yapınca dokunmatik sorununu çözüldü aslında. UEFI tabanlı sistemlerde bu olmadı.

Normal pardus sürümünde ya da pardus 23 eğitim sürümünde detaylı kurulum seçeneği var. Windows kurulu diske yeteri kadar boş alan açıp pardus kurulumuna başlatınca otomatik kurulum değil Manuel kurulum seçiliyor. Kurulacak diske gelince elle seçeneğini seçip boş alana bağlantı yapacaksınız. Boş alanın bağlantı noktası kısmında sağ tuşa basıp / bağla seçeneğini seçtim. Windows kurulu alanı seçip oraya da sağmtuş ile bağlantı noktasına /uefi/boot gibi. Bir seçenek vardı onu seçtim. Aşağıda grup kurulacak disk seçili idi. ileri dedim kurulum bitti. Windows ile çift açılış seçeneği gelmedi. Pardus gelince grub-costumizer kurudum. Açınca işletim sistemlerini gördü. Sıralamayı aşağı yukarı taşıyarak yaptım ve kaydettim. Yeniden başlattım ve açıldığında işletim sistemi seçenekleri geldi. Ama Bunu yapalı 1 sene kadar oldu. Hatırladığım kadarıyla yazdım. Bios uefi olduğu için uefi bağlama noktası da istedi. Uefi olmayan biosta sadece / bağlama yetiyor. Ubuntu, mint, Linux mx vs kurdum denemek için. Onlar windows var yanına mı kurayım sileyim mi diye soruyor ama pardus sormuyor elle yapmak gerekiyor.
Bunu da geliştirmeliler bence.

Pardus etap 23'te bu seçenekler yok direk kuruyor. Tahtaya da çift boot yapmak için uğraşmadım. Pardus kurup geçiyorum. Yayın evinden zkitabı indirip kullanıyor öğretmenler.

Cuma toplantı yapıldı. Eta kayıtla tüm tahtalar bakanlığa görülüyor. Bize sürekli yeni eklenen tahtalar bildiriliyor. Kayıt edilen tahtadan tekrar ping gelmez göremezlerse bize neden o tahta açılmıyor diye soruyorlar bizde okula sorarız mecburen dediler.

Kurduğum tahtalar, isimleri ve Mac adresleri ile liste olarak görünüyor.

Peki sanal makine nasıl kurabiliriz pardusa ? En azından sanal makine üzerinden windows kurup o şekilde yola devam etsek.

ilksms
Geri