Pardus öğrenmek... Pardus not defteriniz.

Kodla Büyü

s_kajmeran

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Merhaba... Malum artık Pardus hayatımızın bir parçası olacak gibi... Bir bilgisayar cahili komumundayım Pardus konusunda. Sanal işletim sistemi olarak veya eski bir laptopa Pardus kurup kendimi geliştirmek istiyorum...

Nerden nasıl başlamalıyım. Hiç bir fikrim yok o kadar diyeyim Pardus hakkında... Yani tahtalarsda olabilecek sorunlara müdahale edebilmek veya çözüm sunabilmek istiyorum. Ne yapmalı nereden başlamalıyım...

Öğrendiklerimi veya sizlerin bildiklerini ipuçlarını böyle bir başlık altında da toparlayabiliriz. Birlikte gelişmiş öğrenmiş oluruz...

1- Sanal makinaya kurabilirsiniz
2-İmkan varsa doğrudan kurun, bilgisayarınız eski ise xfce, yeni ise xfce veya gnome kurabilirsiniz. Bende gnome kurulu, xfce tercih ediyordum ama sınıfta gnome (23.4 edu) kurulu olduğu için şimdilik gnome.. Tahta ile uyumlu olsun derseniz ETAP da kurabilirsiniz.
3-ÖBA'da eğitimi var diye hatırlıyorum.. Eğitimler önceki sürümlere göre..youtube'da ve pardus forumda birçok anlatım var..
4-Terminal kullanımını kafaya takmayın, grafik arayüz ile %95 sorunları çözersiniz.. Zaten en çok kullanılan 5-6 komut var... internetten çoğunu rahatça bulabilirsiniz..
5-Windowsta olup linuxda çalışmayan programlar olduğu gibi tam tersinin de olduğunu unutmayın.

xfce,gnome,cinnamon vb nedir derseniz bunlar arayüz isimleri.. arkaplan aynı.. tasarım farkı var diyebilirsiniz, biri basit hızlı, diğeri tablet havasında vb...

Etkileşimli tahtalar ilk adımı. Yeni kurulan bt sınıfları ve yenilikçi sınıflar da Pardus ile geliyor. Her an yeterli doygunluğa eriştik komple geçiyoruz diyebilirler. Ancak tahminime göre ülke geneli tüm etkileşimli tahtalar Pardus olduktan 1-2 yıl sonra geçiş kademeli olarak başlar gibi. Etkileşimli tahtalar sayesinde yazıcı sürücüleri başta olmak üzere çoğu sorunu tespit edip çözüm geliştirme imkanı oldu. Pardus iyi atılım yaptı bence.

Halen en büyük gördüğüm eksik faz-1 yada faz-2 tahtalarda dokunmatik kartın orijinal sürücüsünün olmaması nedeniyle taklalar atmaya çalışmak. Windows kurunca şıkır şıkır işleyen dokunmatiklerin bazıları Pardus kurunca ya hiç çalışmıyor, ya usb takınca çalışmıyor, ya da ekranın ortası gibi garip yerlerde çalışmıyor. Yok tahtanın gönyesine bakın. Yok yarım çıkartın öyle tekrar kurun. Olmadı tahtayı komple aşağı indirip kurun sonra yerine takın gibi kocakarı ilacı görünümlü çözüm yolları bana mantıksız geliyor. Bunu da inşallah yeni ihale ile gelecek tahtalar komple baştan Pardus geleceği için aşacağız. Ondan sonra ver elini komple Pardus.

geçen yıl yeni bt lab kuruldu okulumuza pardus yüklü geldi. o zamandan beri kullanıyorum. çokta memnunum önceleri biraz zorladı ama. windows u aratmadı. evdeki bilgisayarıma bile kurup tamamen geçmeyi düşünüyorum.

Ticari uygulamaların kalitesi açık kaynağa gelmedikçe biz bundan çok zevk alamayız uzun vadede. oyun oynamak için, Photoshop konforu için vb. birçok kaliteli uygulamanın bu platformlara özel sürüm çıkarmaması çok soğutuyor insanları. Temel işlerimizi yapıyoruz eyvallah ama o kadar. Herşeyi wine ile çalıştırmaya çalıştıktan sonra bir anlamı yok windowsu bırakmanın.

Herkese kurs verilsin o zaman. Üstümüze atılırsa her şey, kimse hiç bir şey öğrenmez. Ben dersime mi gireyim, nöbet mi tutayım, belirli gün, tübitak, teknofest, diğer yarışmalar, veli toplantısı (bakın teneffüs yazmıyorum şahsen öyle bir zamanım yok sizin var mı?) öğrencilerin sorunları vs. vs. bir de hiç bir şey öğrenmeyip de "gel sen yapcılarla uğraşamam" o yüzden yos olmadım zaten :) size kolay gelsin.
Ha bu arada 2007 experlere bu parduslar kurulabilecek mi? Artık experleri parduslarla 50 yıl daha kullanırız.
Tüm ülkenin kimlik bilgileri 400 liraya satılabiliyorken güvenliğinizi düşünüyorlar hmm evet anladım.

Son düzenleme:
1 yıl içerisinde Meb hattına bağlı tüm pcler pardus olacak. Şube müdürleri bile pardusa geçecek.

ilksms
Geri