"Palas Pandıras" ne demek?

Kodla Büyü

ahmetismet

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Var mı bilen? Palas pandıras taki "Palas" ve "Pandıras" ayrı ayrı kelime anlamı olarak nedir?

Palas hakkında bir şeyler çıkıyor.Ancak pandıras hakkında hiç birşey yok.

kalıptır o , ayrı ayrı anlamı olmaz ki :sleep: Apar toparıda apar ne topar ne dersiniz :oops: Karga tulumba da var bak. Ha illa olsun diyosanız
Palas=Alel, Pandıras = Acele :puhaha:

Bu bir ikilemedir.İkileme çeşitleri;anlamlı iki kelimeden oluşanlar,biri anlamlı biri anlamsız iki kelimeden oluşanlar,ikisi de anlamsız iki kelimeden oluşanlar.Sizin sorduğunuz bu sonuncuya bir örnek

Ben de bir ara "Yılan Hikayesi"'ni araştırmaya heveslendim. Ama somut bir bilgiye ulaşamadım. Bu da onun gibi bir ikileme.

Re: "Palas Pandıras" ne demek?

ceren2005' Alıntı:
kalıptır o , ayrı ayrı anlamı olmaz ki :sleep: Apar toparıda apar ne topar ne dersiniz :oops: Karga tulumba da var bak. Ha illa olsun diyosanız

Karga tulumba = carga la tromba İtalyanca'dan gecmeymiş. Palas Pandiras için de benzer bir durum olabilir.

Re:

nosTRa' Alıntı:
ceren2005' Alıntı:

Karga tulumba = carga la tromba İtalyanca'dan gecmeymiş. Palas Pandiras için de benzer bir durum olabilir.

o zaman palas = saray demek :)))

burdan yola çıkarsak zamanın birinde pandıras diye bir devlet adamı varmış. isyancılar sarayını basmış. pandıras da canını kkurtarmak adına ardına bile bakmadan oradan kaçmış. tüm saray isyancıların eline geçmiş. zamanla halk arasında ardına bile bakmadan , alelacele kaçıp gidenlere palas pandıras gibi kaçıyor denir olmuş:)))

arkadaşlar palas farsçadan gelme "Keçi kılından çabucak dokunmuş kaba kilim, yaygı." anlamında olabilir. Pandırası bulamadım. ekşi sözlükte bayağı bi geyik çevirmişler bununla ilgili :D

Bende biliyorum ikileme olduğunu anlam aranmayacağını ama illaki bi anlamı vardır.

furkanhoca' Alıntı:
burdan yola çıkarsak zamanın birinde pandıras diye bir devlet adamı varmış. isyancılar sarayını basmış. pandıras da canını kkurtarmak adına ardına bile bakmadan oradan kaçmış. tüm saray isyancıların eline geçmiş. zamanla halk arasında ardına bile bakmadan , alelacele kaçıp gidenlere palas pandıras gibi kaçıyor denir olmuş:)))
süper hikaye hocam :puhaha:

mriza' Alıntı:
furkanhoca' Alıntı:
süper hikaye hocam :puhaha:

teşekkürler hocam :)

Karga Tulumba italyancadaki “Carga La Tromba!” yelken indirip toplama emrinin değişerek dilimize geçmiş hali :)

BBNET
Geri