otomatik vites hakkında yardım

Kodla Büyü

ftsz63

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
arkadaşlar kardeşime otomatik vites 206 aldık. Otomatikle ilgili birkaç birşey danışacağım pejonun şanzumanı nasıldır. Birde yokuşta durduk diyelim veya ışıkta D de frene basarak durursak birşey olurmu P ye alıp kalkarken mi D ye alacağız. Otomatikte başka nelere dikkat edilmelidir

hocam uzun süreli duracaksanız p ye almalısınız ama ışıkta falan almanıza gerek yok normal bi şekilde fren gaz sistemini kullanabilirsiniz.

ben uzun ışıkta N ye alıyorum yani boşa
neticesinde D de arabada hep ileri bir hamle halinde.
ayak frende kampanaları boşa yıpratıyor.
Yol bilgisayarında da yakıt tüketimi düşüyor gösteriyor
P ye de sadece arabadan inerken alıyorum.

Hocam otomatikte ışıklarda 1 dakikadan fazla durulacaksa N konumuna alınır. Asla P konumuna alınmaz. Çünkü ayağını frenden çektiğinde araç yükü Şanzımana bindirir ve şanzıma zarar verir.
Otomatikte dikkat etmeniz gerekenler
1-Asla seyir halinde N konumuna almayın.Yani boşa almayın.
2-Araç D ve R konumunlarına geçişlerde tamamen durmadan vites değiştirmeyin.
3-D ve R konumunun geçişlerinde mandalı çekerek geçiş yaptırın.
4- Araç durduktan sonra stop edecekseniz aracın el frenini çekin aracı N konumuna alın frenden ayağınızı çekin aracın yükü el frenine bindikten sonra aracı P konumuna alın.(Asla el frenini çekmeden P konumuna almayın. Bu işlemi sık sık yaparsanız aracın şanzımanın ömrünü kısaltır.)
5-Araç tamamen durmadan Asla P konumuna almayın.
6-Araçla çok sert kalkışlardan kaçının. Performanstan çok konforu düşünün.
7-Araç 100bin km geçmişse şanzıman yağını değiştirin. Değişmez diyen ustaya sorun aracın yağının ömrü neden bir yıl diye.Yani 10bin km dolmadan neden 1 yıl içinde değiştirilir diye.) Zaten yağı boşalttığınızda kokusunu ve rengini gördüğünüzde iyi değiştirmişim dersiniz. Zaten litresi 15-20 tl ve 4 litre alıyor.(İlk seferde)
Kolay gelsin. Güle güle kullanın.

Hocam arabaya bindiğinde D ye inerken de P ye al bunun dışında vitesle daha hiç oynama

nosTRa' Alıntı:
Arkadaş 3 bilinmeyeni denklem gibi; gözünü sevdiğim manuel :)
Manulde de düşünelim :)
1-Araçı seyir halinde boşa almayın yağlamayı keser. Tavsiye edilmez. Hatta boşta araç yüksek vitesten daha çok yakar :)
2-Aracı yarım debraj kullanmayın.
3-Rampalarda geri kaçırmaması için yarım debraj kalkarsanız baskı balatayı sıyırır.
4-Rampalarda geri geri yükte mümkün olduğunca az kullanın.
5-Debraja tam basmadan vites atmayın.
6-Araç durmadan R vitese almayın geçmez :D

Ek olarak

Yoğun trafikte çok fazla dur kalkta ve vites değiştirmede sol ayak uyuşur :)
Gözünü seveyim otomatiğin. Al D konumuna bas gitsin. bas dursun :)

mehmetkaya1980' Alıntı:
Ek olarak

Yoğun trafikte çok fazla dur kalkta ve vites değiştirmede sol ayak uyuşur :)
Gözünü seveyim otomatiğin. Al D konumuna bas gitsin. bas dursun :)
:+1:
otomatik bora mı satmak zorunda kaldım şimdi çok arıyorum..

ben acemi sayılırım da o yüzden soruyorum rampalarda geri kaçmaması için yarım debriaj kalkmayın demişsiniz peki nasıl kalkacaz başka yolu var mı?

çok güzel açıklamışsınız arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim ilk otomatik deneyimimiz hiçte bilgimiz yoktu saolun

by_katliam' Alıntı:
erkek adam manuel kullanır arkadaş,o ne öle bas gitsin bas dursun ,çarpışan araba mı bu :mrgreen:
Bu cümleyi ben otomatik kullanmadan önce söylüyordum. Otomatiği istemeyerek eşim için aldım.
Geçen hafta dizel focus kullandım uzun yolda. Gözünü seveyim otomatik aracın :)
Bundan sonraki aracımda kesinlikle otomatik alırım.

mehmetkaya1980' Alıntı:
Hocam otomatikte ışıklarda 1 dakikadan fazla durulacaksa N konumuna alınır. Asla P konumuna alınmaz. Çünkü ayağını frenden çektiğinde araç yükü Şanzımana bindirir ve şanzıma zarar verir.
Otomatikte dikkat etmeniz gerekenler
1-Asla seyir halinde N konumuna almayın.Yani boşa almayın.
2-Araç D ve R konumunlarına geçişlerde tamamen durmadan vites değiştirmeyin.
3-D ve R konumunun geçişlerinde mandalı çekerek geçiş yaptırın.
4- Araç durduktan sonra stop edecekseniz aracın el frenini çekin aracı N konumuna alın frenden ayağınızı çekin aracın yükü el frenine bindikten sonra aracı P konumuna alın.(Asla el frenini çekmeden P konumuna almayın. Bu işlemi sık sık yaparsanız aracın şanzımanın ömrünü kısaltır.)
5-Araç tamamen durmadan Asla P konumuna almayın.
6-Araçla çok sert kalkışlardan kaçının. Performanstan çok konforu düşünün.
7-Araç 100bin km geçmişse şanzıman yağını değiştirin. Değişmez diyen ustaya sorun aracın yağının ömrü neden bir yıl diye.Yani 10bin km dolmadan neden 1 yıl içinde değiştirilir diye.) Zaten yağı boşalttığınızda kokusunu ve rengini gördüğünüzde iyi değiştirmişim dersiniz. Zaten litresi 15-20 tl ve 4 litre alıyor.(İlk seferde)
Kolay gelsin. Güle güle kullanın.
çok iyi açıklama hocam saol

bendede cruze var hanım için otomatik alacağım bende yoksa 1 araba daha almak zorunda kalacağım :)

fatihtasoz' Alıntı:
çok güzel açıklamışsınız arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim ilk otomatik deneyimimiz hiçte bilgimiz yoktu saolun
Işıklarda dip gaz yapmayın sakin kalkış yaparsanız yakıtınızda düşer. İlk 2-3 ay çok acemilik çekersiniz. Nerde nasıl gaza basacağınızı ayağınızla gaza tepki vererek vites dğeiştirmeyi öğrendiğinizde daha büyük zevk alırsınız.

Bu arada otomatik kullanmak kolay diyenler kullandıkça aslında onun da ciddi ustalık istediğini anlıyor.

blankkeyframe' Alıntı:
ben acemi sayılırım da o yüzden soruyorum rampalarda geri kaçmaması için yarım debriaj kalkmayın demişsiniz peki nasıl kalkacaz başka yolu var mı?
Alışınca zaten o yarım debraj olayı çok kısa olur. şimdi acemilikte araç iyice kalkana kadar yarım debrajla kalkarsınız. Sonra alıştıktan sonra yarım debraj olayı neredeyse olmaz. El freni ilk yardım derler ama ona pek alışmayın. Alıştıktan sonra bırakmak çok zor.

fatihtasoz' Alıntı:
bendede cruze var hanım için otomatik alacağım bende yoksa 1 araba daha almak zorunda kalacağım :)
Hocam alıştıktıktan sonra süper oluyor. Bende eşimin kullanması için otomatik aradım buldum. Çünkü Mondeoda temiz bulmak zor. Şimdi oda kullanıyor bende kullanıyorum. Gerçekten çok büyük rahatlık otomatik.

BBNET
Geri