Yöntem1 : Exe dosyası indir: GoogleDrive_İndir Zipli dosyayı klasöre çıkarıp, Kitap1.xlsx dosyasındaki verileri güncelleyin ve dagitim.exe 'yi çalıştırın. (Phayton kurulumu gerektirmez.)
Yöntem 2: PHAYTON gerektirir
Bilgisayarınıza Phaytonu kurun. Ortools, ReportLab ve openpyxl & pandas kütüphanelerini yükleyin. Aşağıdaki indirdiğiniz"dagitim.py" ve "Kitap1.xlsx" dosyalarını masaüstüne çıkarın. Kitap1.xlsx dosyasındaki öğretmen ders saatleri, haftalık ders saatleri, öğretmen kısıtları vb. sayfaları düzenleyip kaydedin.
DOS
(Not: Python sistem yolunuza ekli değilse python yerine tam yolunu yazmanız gerekebilir veya doğrudan masaüstündeki dosyanın üzerine sağ tıklayıp terminalde açabilirsiniz.)
Bash
DOS
Terminalde ReportLab kütüphanesini yükleyin
Terminalde openpyx ve pandas kütüphanesini yükleyin
dagitim.py dosyasını çalıştırdığınızda masaüstünde "dersprogrami_cikis.PDF" adlı bir dosya ; dagitim2.py dosyasını çalıştırdığınızda ise masaüstünde "dersprogrami_cikis.XLSX" adlı bir dosya oluşacak; sınıfların ve öğretmenlerin bireysel ders programları, öğretmen ve sınıf çarşaf listeleri hazırlanacaktır .
Varsayılan süre 180 saniye ayarlandı.
Dagitim dosyasınında şunu aratıp
süreyi azaltıp çoğaltabilirsiniz.
PDF çıktı örnekleri:
PDF çıktısı alan Phayton kodu için "dagitim.py" çalıştırın.
EXCEL çıktısı alan Phayton kodu için "dagitim2.py" çalıştırın.
Yöntem 2: PHAYTON gerektirir
Bilgisayarınıza Phaytonu kurun. Ortools, ReportLab ve openpyxl & pandas kütüphanelerini yükleyin. Aşağıdaki indirdiğiniz"dagitim.py" ve "Kitap1.xlsx" dosyalarını masaüstüne çıkarın. Kitap1.xlsx dosyasındaki öğretmen ders saatleri, haftalık ders saatleri, öğretmen kısıtları vb. sayfaları düzenleyip kaydedin.
Masaüstünde Çalıştırma Komutları
Kodunuzu masaüstünde bulunan dagitim.py dosyasını, işletim sisteminize uygun terminal/komut satırı komutunu kullanarak çalıştırabilirsiniz:1. Windows (CMD / PowerShell)
Komut penceresini açıp masaüstü dizinine geçiş yaptıktan sonra çalıştırabilirsiniz:DOS
Kod:
cd Desktop
python dagitim.py
(Not: Python sistem yolunuza ekli değilse python yerine tam yolunu yazmanız gerekebilir veya doğrudan masaüstündeki dosyanın üzerine sağ tıklayıp terminalde açabilirsiniz.)
2. macOS / Linux (Terminal)
Terminal uygulamasını açıp masaüstüne ulaştıktan sonra:Bash
Kod:
cd ~/Desktop
python3 dagitim.py
Phayton Yüklü Değil mi?
Windows:Microsoft Store üzerinden yüklemek için terminale şu komut yazılabilir:DOS
Kod:
winget install -e --id Python.Python.3.13
Kütüphaneler yüklü değil mi?
Teminalde ortools kütüphanesini yükleyin
Kod:
pip install ortools
Terminalde ReportLab kütüphanesini yükleyin
Kod:
pip install reportlab
Terminalde openpyx ve pandas kütüphanesini yükleyin
Kod:
pip install openpyxl pandas
dagitim.py dosyasını çalıştırdığınızda masaüstünde "dersprogrami_cikis.PDF" adlı bir dosya ; dagitim2.py dosyasını çalıştırdığınızda ise masaüstünde "dersprogrami_cikis.XLSX" adlı bir dosya oluşacak; sınıfların ve öğretmenlerin bireysel ders programları, öğretmen ve sınıf çarşaf listeleri hazırlanacaktır .
Varsayılan süre 180 saniye ayarlandı.
Dagitim dosyasınında şunu aratıp
Kod:
solver.parameters.max_time_in_seconds = 180.0
PDF çıktı örnekleri:
PDF çıktısı alan Phayton kodu için "dagitim.py" çalıştırın.
EXCEL çıktısı alan Phayton kodu için "dagitim2.py" çalıştırın.
Klasör içinde Çalıştırma Komutları
İsterseniz PHAYTON_DERS_DAGITIM_PDF.zip ve PHAYTON_DERS_DAGITIM_XLSX.zip dosyalarını herhangi bir yere çıkartıp içindeki calistir.bat dosyasına tıklayarak kolayca çalıştırabilirsiniz.Ekli dosyalar
Son düzenleme: