Ortaokul BTY Dersi 2026-2027 Yılı Kitap veya Materyal Seçimleri

Kodla Büyü

turhank

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Değerli zümrelerim merhaba,

2026-2027 eğitim-öğretim yılı planlamalarını yaparken ders içi kaynak seçimi konusunda fikir alışverişinde bulunmak istedim. Özellikle 5, 6. sınıf düzeylerinde:

- Takip etmeyi düşündüğünüz basılı bir kitap veya kaynak var mı?

- Temel BT konularında hangi dijital platformlardan/kılavuzlardan yararlanacaksınız?

- Malum kaynak kitap yasak, derslerse akıllı defter uygulamalarını kullansak bile akıllı defter uygulamaları 1-2 ay içinde kaldırılıyor.

- Sınıflarda Akıllı defter uygulamasını kullanıp öğrencilerin bir bölümü kitabı kendi imkanları ile bulup alırken bir bölümü almıyor. Bu durumda ders notlarını nasıl aldırıyorsunuz.

- Yıllık planlar ile tam uyumlu hem öğretmenlerin hemde öğrencilerin ücretsiz erişebileceği dijital platform öneriniz var mı?

Deneyim ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Herkese başarılı bir eğitim yılı dilerim.

Hocam bu tarz durumlardan hem kendim hem de zümre öğretmenlerimizin çoğu bıktığı için bir platform geliştirdim. Burada ders içerikleri paylaşacağım. 1 saatlik İHO, 2 saatlik normal derslerimiz ve lab olup olmama durumlarına göre dersleri planlamaya çalışacağım. Ders içeriklerinde dersi anlatan yazı ile birlikte slayt, dijital etkinlikler, defter notları vb. materyaller de oluşturacağım. BTY dışında Robotik kodlama için de benzer çalışma yapacağım. Ayrıca lazım olan öğretmen evraklarını sene içerisinde hazırladıkça sisteme yükleyeceğim. Derslerde kullanabileceğimiz programlar, uygulamalar vs hazırlamaya çalışacağım. Şu anda yeni başladığım için çok içerik yok ama zamanla dolacak inşallah. Sizlerin de önerileri, istekleri olursa eklemeye gayret edeceğim. İnceleyip hoşunuza giderse kullanabilirsiniz.

🔗https://alisuner.com/

Bilişim Notları web sayfasındaki içerikler de güzel hazırlanmış, geçen sene bazı derslerde kullandık. Emek veren öğretmen arkadaşlar sağ olsunlar.

blockodlama.com da bende içerikler hazırladım hocam. Tüm yılı kapsayan 5 ve 6. sınıf düzeyinde tüm içerikler hazır. Dersimizle alakalı ihtiyaç olan herşey mevcut. Ücretsiz kayıt olarak ders içeriklerinin ve kodlama araçlarının tamamına erişebilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.
Hocam siteyi çok beğendim, bir bilişim öğretmeninin neredeyse tüm ihtiyacını karşılar.

blockodlama.com da bende içerikler hazırladım hocam. Tüm yılı kapsayan 5 ve 6. sınıf düzeyinde tüm içerikler hazır. Dersimizle alakalı ihtiyaç olan herşey mevcut. Ücretsiz kayıt olarak ders içeriklerinin ve kodlama araçlarının tamamına erişebilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.
Elinize emeğinize sağlık sayın hocam. Sayfanızı inceledim ve oldukça beğendim. Derslerimde de yararlanmayı düşünüyorum.

Öğretmenim MEB'in dağıttığı basılı bir kaynak bulunmadığı için öğrencilerin yanlarında basılı bir kaynak bulundurmasında sakınca yok. Ben bunla ilgili hem okul zümresi hem de ilçe zümresinde resmi bir kaynak bulunmaması sebebiyle öğrencilerin yanlarında basılı kaynak bulundurmasında sakınca görülmemiştir diye karar aldırdım.
Basılı kaynak olarak kendim hem yazarı olduğum için hem de en çok beğendiğim kaynak olduğu için 01 Yayınlarının kitaplarını takip ediyorum. Z Kitap hali de olması işlerimi kolaylaştırıyor.

Herkesin aynı yardımcı kaynağı bulundurması sınıf için ortak des kitabına dönüşmüş olmasına yol açmasın hocam?
Bu arada 01 yayınları fena değil bu yıl Dijital Sanatlar tymm kapsamında öğretim programı değişti, şu an satılan kitap meb müfredatına uygun değil

yeğenim ortaokulda öğretmen bu sene ilk defa derse girecek ona defterdoldur.com ve maarificedid.com sitesini önerdim. birinde z-kitap var çok güzel inceledim ben buraya nasıl atabiliriz resim nasıl ekleriz

Herkesin aynı yardımcı kaynağı bulundurması sınıf için ortak des kitabına dönüşmüş olmasına yol açmasın hocam?
Bu arada 01 yayınları fena değil bu yıl Dijital Sanatlar tymm kapsamında öğretim programı değişti, şu an satılan kitap meb müfredatına uygun değil
Öğretmenim ben öğrencilere kitabı zorla aldırmak gibi bir yol hiçbir zaman işlemedim. Ancak öğrencilere 4-5 kaynak kitabı tanıtımı yapıp genelde de kendi kitabımı kullanacağımı belirttim. Öğrenciler de kendileri gidip aldılar. Buna ben karışamam. Kaynak kitap almak zorunda olmadıklarını ancak bakanlığın bir kitap dağıtmadığını da söyledim. Bu konuda karar tamamen öğrencilere ait.

Dijital Sanatlar kitabı içinde şöyle bir durum var, yeni müfredat kademeli uygulanacağı için ve kitap 2 yıllık içerik barındırdığı için bu sene güncellenmeme kararı alındı. Seneye taktir yayınevinin. Biz bilgisini veririz. Güncelleyin denirse güncelleriz.

yeğenim ortaokulda öğretmen bu sene ilk defa derse girecek ona defterdoldur.com ve maarificedid.com sitesini önerdim. birinde z-kitap var çok güzel inceledim ben buraya nasıl atabiliriz resim nasıl ekleriz
teşekkürler bu arada aramıza katılan yeğeninize başarılar dilerim

Öğretmenim ben öğrencilere kitabı zorla aldırmak gibi bir yol hiçbir zaman işlemedim. Ancak öğrencilere 4-5 kaynak kitabı tanıtımı yapıp genelde de kendi kitabımı kullanacağımı belirttim. Öğrenciler de kendileri gidip aldılar. Buna ben karışamam. Kaynak kitap almak zorunda olmadıklarını ancak bakanlığın bir kitap dağıtmadığını da söyledim. Bu konuda karar tamamen öğrencilere ait.
Zorla demedim zaten hocam öyle bir intiba oluşursa demek istedim.

EBA'daki Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi için konu anlatım içerikleri yeterli. Bu içeriklerin yer aldığı basılı bir kitap hazırlanması çok mu zordu? EBA'dan da etkileşimli içerikleri takip ederek hem ders kitabı hem EBA ile dersimizi gayet verimli işleyebilirdik. (Dersimizin kıymeti bilinseydi...)

Son düzenleme:
EBA'daki Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi için konu anlatım içerikleri yeterli. Bu içeriklerin yer aldığı basılı bir kitap hazırlanması çok mu zordu? EBA'dan da etkileşimli içerikleri takip ederek hem ders kitabı hem EBA ile dersimizi gayet verimli işleyebilirdik. (Dersimizin kıymeti bilinseydi...)
Malesef dersimizin kıymeti bilinmiyor, ebada içeriklerde umarım güncellenmiştir. Yayın evlerinin bilişim kitaplarıda içerikleri hepsi birbirinden farklı gibi. yeri geldiğinde konularda bile farklılıklar var.

Son düzenleme:
ilksms
Geri