Okulda AB Projesine gidecek öğretmenler nasıl seçiliyor?

Kodla Büyü

ÇetinÖğretmen

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Süper Üye
Arkadaşlar, okulumuzda AB projesi geçen yıldan beri hazırlanmış bu yılda da onaylandı. Sıra proje dahilinde kimlerin yurtdışına gideceğine kaldı. Bu kadro belirlenirken okulda seçici kurul oluşturuluyor mu? Çünkü müdürümüz gitmek isteyenlerden yararlanıcı talep formunu doldurmalarını istedi ben de doldurup verdim ama kulağımıza gelen duyumlar canımı sıktı. Gidecekler önceden belli falan dediler.. Daha önceden AB projesi sürecinde bulunan arkadaşlar sizin seçimler nasıl olmuştu?

Proje ekibi ve yararlanıcıları bildiğim kadarıyla ilgili proje sunulurken bellidir.

hocam projede gideceklerin sayısı bellidir. gidecek kişiler sonradan okul tarafından belirleniyor. tabi projede çalışanlar öncelikli olması gerekiyor. idareciler kaçınılmaz tabi( ne olur ne olmaz elin memleketinde kaybolursunuz belki :idea: ) yani önceden belirli diye bişey yok

Proje sunulurken sadece hareketlilik sayısını belirlersiniz. Kimin gideceğini belirleyecek son kişi okul müdürüdür. Normal şartlarda okuldan kştmesi gereken tek kişi koordinatörtür bunun yanında müdürler otomatik olarak 1 kontenjanı kendine ayırırlar bunun dışında seçilecek kişiler projenin amacına ve hedefine göre belirlenir. Daha önce bir proje ekibi varsa o ekibin seçmesi etik olarak uygun olanı olsa da son söz mühür sahibinindir.

Önceki sene koordinatör bir arkadaşım yurt dışına gidecek kişinin seçimi aşamasında müdürüyle epey bir sorun yaşadı. Hatta son zamanda müdür sanırım koordinatörlüğünü bile aldı diye hatırlıyorum. Yani siz o kadar emek verin uğraşın edin adam ulusal ajansa yazacağı tek bir dilekçe ile koordinatörü değiştirebiliyor bildiğim kadarıyla.

Proje yazmak ve yürütmek çok kolay bir iş değil arkadaşlar. Sonuç olarak koordinatör o emeğinin karşılığında seçimde söz sahibi olmalıdır. Bunun yanında müdür müdür olduğundan 1 kontenjan götürür. Zaten geriye 1 - 2 adam kalır her yurt dışı çıkışı için o da öğretmenler arasından seçilir. Dediğim gibi burada önemli olan proje için çalışılıp çalışılmadığıdır.

Örneğin ben ve eşim 2 senedir uğraş vermekteyiz bu projeler için. Eşimin projesi kabul oldu, benim ki maalesef bu sene kabul edilmedi. Ne kadar çalıştığımızı ben biliyorum. Yurt dışına kimin çıkacağı belirlenirken eşim idare ile sorun yaşadı. Sonuçda müdürün dediği oldu... :) (kısacası son cümle sorunuzun cevabıdır)

bizim proje 12 ortaklı ve toplamda 45 kişiden oluşuyormuş.. 3 ekip şeklinde 3 farklı zaman diliminde gidilecekmiş.. bakalım sonucu merakla bekliyorum.. ama projenin konusu bizim branşımızı ilgilendiriyor ancak başka bölümden de öğrt.lerin olduğunu duyduk.. Eğer bizi kabul etmezler de alakasız bir bölümün öğretmeni kabul edilirse ben bunu dilekçe ile sormayı düşünüyorumm..

en az 24 hareketliliği olan ve proje ekibinin 5 kişi olduğu bir projeydi, en az 1 ülkeye gitsem yeter diye girdiğim ekiple 3 ülkeye gittim. burda önemli olan proje için katkı sağlayacak kişilerin olması. proje web sitesi işi bize yani bana kalınca, hakkıyla 3 ülkeye gittiğimi düşünüyorum, tabi çok kavga, dedikodu oldu.

önce biz sadece ekip üyeleri gidecek diye biliyorduk, okuldaki arkadaşlar kendilerininde gidebileceğini falan söyleselerde pek ciddiye almadık, sonraları diğer ülkelerin ekip üyelerini değiştirdiğini bizlerin niye sürekli aynı kişiler geldiği sorulmaya başlanınca bizde 2. ülkeden sonra ekibe takviye yapmaya karar verdik, ama kavgalı bir ekibimiz olduğu için kimse girmek istemedi. yabancı ülkelerde sadece koordinatör kişi sabitti, hatta gidecek kişileri o belirliyormuş. ama bizde 1 idareci, 1 ingilizceci garanti olur, ondan sonrası projede katkı sağlıyacak kişiler (burda bizim branş bence avantajlı) dönüşümlü kura yöntemiyle gidecekleri ülkeler belirlenebilir...

ozhan07 hocam, bizde de kafa-kol ilişkisi yüzünden projeye katkı sağlayacaklar değil de idareye yakın isimler gidecek diye duyduk. zaten başlığı açmamın sebebi de bu.

Arkadaşlar yukarıda verdiğiniz cevaplardaki kafa-kol ilişkisine gidecekler seçildi. İlginçtir okula yeni tayin(geçen sene) olmama rağmen okul müdürü beni de listeye almış. Teşekkür ettim bu durum için.. verdiği cevap: Seçilmenizi çalışmalarınızın yansıması olarak görün. Aslında okulda yeni olmanıza rağmen sizi de seçtik... yoksa başka arkadaşlar da vardı... :D aynen böyle oldu. neyse ben fazla takılmadım..

karinca_52' Alıntı:
3. projeyi yapıyoruz biz...

müdürün adamları gider genelde ( !)
sayın hocam ben müdürün adamı değilim. toplamda 7 kişi gidiyor okuldan. diğerleri hepsi müdürün kontenjanından benimkisi branşım old. için.. çünkü müdür şefliğimi kabul etmemişti ve hala da beni okulda pek sevmez...

dengem' Alıntı:
karinca_52' Alıntı:
3. projeyi yapıyoruz biz...

müdürün adamları gider genelde ( !)
sayın hocam ben müdürün adamı değilim. toplamda 7 kişi gidiyor okuldan. diğerleri hepsi müdürün kontenjanından benimkisi branşım old. için.. çünkü müdür şefliğimi kabul etmemişti ve hala da beni okulda pek sevmez...

bizim okul için yazmıştım hocam onu ....

Proje yazarken gidecek kişi sayısını ve seçilecek olan kişilerin profilini net bir şekilde belirlersiniz başvuru formunda..Hatta katılımcı seçiminin hangi kriterlere göre ve hangi yöntemle yapılacağı bile bellidir. Ancak bu bahsettiğim profesyonel proje yönetim sistemlerinde geçerlidir. Türkiye' de hemen her alanda olduğu gibi bu alanda da profesyonellikten uzak yaşadığımız için söylediğim şeyler maalesef teorikte kalıyor. Ancak şunu da belirtmek istiyorum ki katılımcı profilini başvuru formunda belirttiğinden farklı seçen kişiler daha sonra sonuç raporunu yazarken sıkıntı yaşayabiliyor bilginiz olsun. Normal şartlarda projeyi yazan, yürüten, katılımcı seçimini yapan ve sonuç raporunu hazırlayan bir "Proje Ekibi" dir. Ancak bu profesyonel zeminde böyle oluyor maalesef. İşin özü projelerde profesyonel yönteme ne kadar yaklaşırsanız projenin başarısı o kadar fazla olur ve başınız o kadar az ağrır..Allah her şeyi ben bilirim diyen ve işin ehli olmayan idarecilerden uzak etsin :))

suatguzel' Alıntı:
Proje yazarken gidecek kişi sayısını ve seçilecek olan kişilerin profilini net bir şekilde belirlersiniz başvuru formunda..Hatta katılımcı seçiminin hangi kriterlere göre ve hangi yöntemle yapılacağı bile bellidir. Ancak bu bahsettiğim profesyonel proje yönetim sistemlerinde geçerlidir. Türkiye' de hemen her alanda olduğu gibi bu alanda da profesyonellikten uzak yaşadığımız için söylediğim şeyler maalesef teorikte kalıyor. Ancak şunu da belirtmek istiyorum ki katılımcı profilini başvuru formunda belirttiğinden farklı seçen kişiler daha sonra sonuç raporunu yazarken sıkıntı yaşayabiliyor bilginiz olsun. Normal şartlarda projeyi yazan, yürüten, katılımcı seçimini yapan ve sonuç raporunu hazırlayan bir "Proje Ekibi" dir. Ancak bu profesyonel zeminde böyle oluyor maalesef. İşin özü projelerde profesyonel yönteme ne kadar yaklaşırsanız projenin başarısı o kadar fazla olur ve başınız o kadar az ağrır..Allah her şeyi ben bilirim diyen ve işin ehli olmayan idarecilerden uzak etsin :))
katılıyorum öğretmenim. :+1:

ben bakan olsam ilk işim tüm müdür ve müdür yardımcılarını görevden alıp öğretmen yapmak olur. okul yönetimini okulun "gelişm yönetim ekibine" devrederim 2-5 tane müdür yardımcısı yerine bilgisayar kullanmasını bilen 2 memur alırım olur biter.

Öğretmenler bizim okulumuzda müdürün keyfine göre seçildi. Hatta her seferinde müdür ve müdür yardımcısı da gitti. Ben yapılan her toplantıda gitmek istediğimi ifade ettim ancak boşuna. Müdürün odasına gidip "sizin gibi din imandan bahseden bir insan nasıl oluyorda bütün gezilere kendi gidiyor" dedim. O da bana "gitme fırsatım varken sizi gönderecek değilim" dedi açık açık. Paramla gitmeyi teklif ettim, oalyın içinde olabilmek için enazından, onu bile kabul etmedi.
Güya amaç en çok öğretmenin projeye katılması ve görmesi. Birde müdür utanmadan bana "ajansı arayıp beni şikayet etseniz bile birşey yapamazlar, en fazla soruşturmaya gelirler, konu kapanır" dedi. Bu resmen idarecilerle kankalarını gezdirme projeleri, kimseye birşey katmak değil amaç yani.
Ben hakkımı helal etmiyorum. Zerre hakkım geçiyorsa zıkkım olsun onlara, çıksın biryerlerinden.

normalde projede aktif görev alacak, sorumluluk kabul edecek, şunu yap dendiğinde arazi olmayacak özetle projeye katma değer sağlayacak kişiler seçilir ama bizim memlekette genelde müdüre yakın arkadaşlar seçilir. o seçilenlerde projeyi "gidelim, yiyip-içip-gezip gelelim" mantığı olduğu için, her şeyi üstlenecek en az bir kişi olur...

kanunen müdürün dediğimi olur bilmem ama bizim okulda öyle oldu ingiltere ispanya italya bulgaristan ve slovakya dan oluşan ulkelere ilk gezi müdür ve yandaşları tarfaından yapılacak ayrıca gidenlerin ikiside proje içinde olmayan okula yeni gelen kişiler bu da yetmedi bizim gibi müdüre ters düşen ikişiler muhtemelen bulgaristan ytolcusu olacak (mudurcagızın aklınca)bu arada bizim projede bir kişi en çok 3 hareketlilik yapabiliyortoplamdaise 24 hareketlilik olabiliyor.ve paylaşıma göre müdür 3 gitse m yardımcısı 3 gitse mutlaka bizim de gitmemiz gerekiyor (okulda toplam 10 öğretmeniz)yani bize eli mahkum müdürcağızın sıkışınca bana ve benim gibi muhaliflere sizde şuraya gidin diyecek bizde gideriz o gün gelecek elbette ama gideceğimiz yer bulgaristan olmayacak :)))

havin.de' Alıntı:
Öğretmenler bizim okulumuzda müdürün keyfine göre seçildi. Hatta her seferinde müdür ve müdür yardımcısı da gitti. Ben yapılan her toplantıda gitmek istediğimi ifade ettim ancak boşuna. Müdürün odasına gidip "sizin gibi din imandan bahseden bir insan nasıl oluyorda bütün gezilere kendi gidiyor" dedim. O da bana "gitme fırsatım varken sizi gönderecek değilim" dedi açık açık. Paramla gitmeyi teklif ettim, oalyın içinde olabilmek için enazından, onu bile kabul etmedi.
Güya amaç en çok öğretmenin projeye katılması ve görmesi. Birde müdür utanmadan bana "ajansı arayıp beni şikayet etseniz bile birşey yapamazlar, en fazla soruşturmaya gelirler, konu kapanır" dedi. Bu resmen idarecilerle kankalarını gezdirme projeleri, kimseye birşey katmak değil amaç yani.
Ben hakkımı helal etmiyorum. Zerre hakkım geçiyorsa zıkkım olsun onlara, çıksın biryerlerinden.
hocam bölüm şefi ben gidecem demişti ben de dedimki: "eğer bu bölümden ben gitmeyip başka bölümden bir öğretmen giderse müdürden sorarım bunu" şeklinde bi beyanda bulundum.. şef sağolsun yemez içmez lafı yetiştirir.. ama dediğiniz gibi iş yapacak öğretmen yerine idarenin belirlediği kişiler gidiyor hep..

bizde proje ekibi gidecek.onlar geldiğinde organizasyonda kimler yer aldıysa kimler işlere koşturduysa gitmeyide onlar hakeder.

Proje yazılırken, projenin yükünü çeken 1-2 kişi (ki onlar proje ekibidir) dışında haberi olan olmaz. Ne zamanki proje geçer, o zaman elli tane adam çıkar projeci. Ya da şu cümleler "Bizi götürmeyecek misin? Aaa ayıp ettin bak şimdi"..Sanki gezi projesi yazıyoruz arkadaş!!! Sanki Ulusal Ajans onca parayı yav 3-5 öğretmen 3-5 idareci yesin, içsin, gezsin, bir de yalandan rapor yazsınlar diye veriyor!!!

Ben geçen hafta döndüm. Seçimler tamamen müdürün inisiyatifinde. Çalışkan gördüğü ve projede yararlı olacağını düşündüğü kişileri seçiyor müdürümüz. Ben bilişimci kontenjanından katılıyorum. (video, web, sunum vb...) Aslına bakarsanız projede ben ve ing. öğretmeni hariç çalışan kimse yok.

BBNET
Geri