Gemininin cevapları
Her Etkinlik / İçerik İçin Ayrı Rıza Zorunlu mu?
KVKK’nın temel ilkesi "Açık Rızanın Belirli Bir Konuya İlişkin Olması" kuralıdır.
Genel Rıza Geçersizdir: Eğitim yılı başında veliye "Çocuğumun tüm fotoğraf/videolarının yıl boyunca her yerde paylaşılmasına izin veriyorum" şeklinde imzalatılan matbu formlar KVKK nezdinde geçersiz sayılabilmektedir.
Amaç ve Mecra Belirtilmelidir: İzin alınırken verinin hangi etkinlik için, hangi mecrada (okul web sitesi, Instagram, broşür vb.) ve ne kadar süreyle kullanılacağı açıkça belirtilmelidir.
İhlal Durumunda Yaptırımlar ve Cezalar Nelerdir?
Milli Eğitim Bakanlığı personeli veya okul yöneticisi olarak bir veri ihlali (izinsiz öğrenci/personel fotoğrafı paylaşımı, liste sızdırılması vb.) gerçekleştiğinde sürecin 3 farklı boyutu bulunur:
A. Disiplin Cezaları (657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu)
Resmî talimata ve mevzuata aykırı hareket etmekten dolayı hakkınızda idari soruşturma açılabilir. İhlalin niteliğine göre:
Uyarma veya Kınama cezası,
Tekrarı veya ihmalin büyüklüğüne göre Aylıktan Kesme ya da Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası verilebilir.
B. Türk Ceza Kanunu (TCK) Boyutu (Cezai Sorumluluk)
TCK’nın 136. maddesi uyarınca "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme, yayma veya ele geçirme" suçu şikayet veya inceleme üzerine adliyeye taşınabilir:
Normal Cezası: 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır.
Nitelikli Hal (Memur/Öğretmen İçin): Suç, kamu görevlisi tarafından görevin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle işlenirse ceza 1/2 oranında artırılır (3 yıldan 6 yıla kadar hapis).
C. İdari ve Hukuki Tazminat Sorumluluğu
KVKK İdari Para Cezası: KVKK Kurumu tarafından ihlal durumunda kurumlara çok yüksek idari para cezaları kesilmektedir.
Maddi/Manevi Tazminat: Çocuğunun veya kendisinin görseli izinsiz paylaşılan ve mağdur olan veli/personel, idareye veya ilgili kişilere tazminat davası açabilir.