elitalyano' Alıntı:
Halkın geneli o malum etnik gruptan aleni bir şekilde söylemek istemiyorum.!!!
Okulunuzda yaşadığınız sorunla dönem dönem görev yaptığım okulda da karşılaştım. Cidden can sıkıcı bir durum. Söz konusu kişilerle mümkün olduğunca az muhatap olup, olaya bütün bir okul olarak sahip çıkmak en mantıklısı. Tabi resmi yolların kullanımı da en son çare olarak olumlu bir hareket..
Lakin yazınızın başında kullanmış olduğunuz (ki yukarıda belirttim) cümleyi sağlıklı bir ruh halinin ürünü olarak göremediğimi söylemek isterim... Kast edilen etnik köken her ne ise bilmiyorum ama yapmak istediğiniz aşağılama bir insana yakışır türden değil...
Pardon ben bir aşağılama görmedim.
Soralım arkadaşlar hangi etnik gurubu anlamışlar. Eh, ortada fol yok yumurta yokken o etnik gurup anlaşılmaz değil mi? Demek ki ortada bir fol var, yumurta var.
Demek ki o tip davranışlar o etnik guruptakilerde sık görülen, o etnik gurubu tanımlayıcı türden davranışlar haline gelmiş. Elbette kimse o etnik gurupten HERKES bu haltları yer deMİİİİİİİyor. Ancak bir ekseriyet var ki böyle bir yargı oluşmuş.
Şimdi bu durumu TESPİT EDENDE Mİ SUÇ, yoksa o durumu ortaya çıkaranda mı?
Mesele o etnik gurup olunca bazıları neden yelkenleri suya indiriyor anlamıyorum.
Sorunun nedeni açık: Bu adamlara hak arama yöntemi olarak CAZGIRLIK ÖĞRETİLDİ, böyle yol veriliyor hala da siz gibiler tarafından.
Siz ise hala yorumunuzla bu CAGIRLIĞA yol veriyorsunuz.
...
Filanca yerde elektrik tellerine kablo atıyorlar sürekli trafo patlıyor sonra da elektiriğimiz çok kesiliyor diye şikayet ediyorlar desem.
O filanca yerin neresi olduğunu tahmin edebilir misiniz?
Şimdi suç kabloyu atanda mı, bunu görende mi?
Dersin ki heryerde kablo atılıyor.
Evet ama neden heryeri anlamıyorsun. Demek ki o filanca yer ile o senin dediğin heryerdeki kablo atmada bir fark var.
Birisinde herkes kablo atıyor, birisinde 1, 2 kişi kaçak kullanıyor sadece.
Yani genele yayılırsa insanlar elbette genel yargılar edinir. Bu TABİİDİR.
Heryerde serseri vardır. Ama filanca etnik gurubun bulunduğu heryerde serseri oluyorsa, yoğunluğu artıyorsa, insanlara gına geldi ise
elbette ki insanlar genel bir yargı sahibi olacaklardır.
Hırsızın suçu var yani.
...
Haberde bir haber duydunuz:
Kırmızı kazaklı birisi bir çocuğu öldürmüş.
Ertesi gün haberlerde bir haber daha:
Kırmızı kazaklı birisi bir yaşlı insanı öldürmüş.
Ertesi gün bir haber daha duydunuz haberlerde:
Kırmızı kazaklı birisi uzaktan insanların üzerine ateş açıp kaçmış.
Ertesi gün bir haber daha duydunuz:
Kırmızı kazaklı birisi araba ile birilerinin üzerine dalmış.
Ertesi gün bir haber daha duydunuz:
Kırmızı kazaklı birisi üzerindeki bombayı patlatmış ve etraftaki insanlar ölmüş.
Ertesi gün kırmızı kazaklı birisini sokakta yürürken görseniz ne yaparsınız.
Bir telaş hisseder misiniz? Bir şüphe, bir kuşku.
Sizin telaşınızı görüp bu insan dese ki, yahu ben sadece kırmızı kazak giydim diye kötü mü oldum, bu nasıl bir önyargıdır, işte toplumdaki bu önyargıları yıkmalıyız, benden neden korkuyorsun, ben de insanım. Sen kıyafet faşistisin dese, sen sorunlu bir ruh halisin dese.
Haklı mıdır sizce?
Sizi irşad edip, kıyafet faşistliğinden vazgeçirdiği, önyargılarınızı yıktığı günün ertesinde haber olursanız: Kırmızı kazaklı birisine sarılan bir kişi kırmızı kazaklı kişi tarafından öldürüldü diye.
???
Elbette kırmızı kazaklılar bu kadar cinayet işlerse insanlar kırmızı kazaklı görünce tedirgin olur, şüphelenir, tedbir almak ister.
Tüm kırmızı kazaklıların öyle haberlerdeki gibi cani olması gerekmez, o gördüğü kırmızı kazaklı kötü de olmayabilir ama insan tedbir almak ister, tedirgin olur, şüpheye düşer. Bu normaldir.
Sen bu insanı bundan dolayı yargılarsan bu haksızlıktır.
Siz öğrettiniz cazgırlığın hak arama olduğunu bunlara. Siz gibiler öğretti.
Önce radikal solcular bu haltı yedi, şimdi de liberaller ve onların kuyruğuna takılan cemaatçi muhafazakarlar ve onları adam belleyen saf muhafazakarlar. Maalesef bir akıl tutulması içindeyiz.
Yakmıyoruz, yıkmıyoruz, sadece yargımızı belirtiyor, tedirgin olma, tedbir alma hakkımızı kullanıyoruz.
Sadece durumu tespit ediyoruz.
Ama siz gibiler bunu hastalıklı ruh hali, faşistlik olarak görüyor.