Norm Fazlalığı

Kodla Büyü
Norm kadro fazlası olanların belirlenip, sisteme girilmesi için yazı 16 Aralık'ta yayınlandı. Bugün itibarıyla 15 gün geçmiş.
Tayinleri de 22 Aralık 2025 baz alıp yapacaklardı sözde.
Ama yönetmelik değişikliği hala ortada yok.
Mazeret tayinlerini bile duyuramadılar bu yüzden belki.
Önceki atamada yüzlerce kilometre uzağa atadıkları öğretmenlerin mahkemeleri kazandığı için olabilir mi gecikme? Yönetmelikte değişiklik vb. çalışması yapılıyor mu?

il ve ilçelerde depo sorunu yok ki esas sorun okul bünyelerinde olupta 3-5-6 saat haftada derse giren başka görevi olmayanlarda bulundukları okullarıda genelde karıştırıyorlar...,
il ilçelerdekiler genellikle kimsenin gitmek istemediği okullara görevlendiriliyorlar yani gerçekten ihtiyaç olan yerlere.
Hocam ne demek istediğini anlamadım ama norm olmayan yerde ilçe deposunda bir sürü bekleyen var böyle durmadan depoya öğretmen alınca norm fazlası işide çözülmez.

Önceki atamada yüzlerce kilometre uzağa atadıkları öğretmenlerin mahkemeleri kazandığı için olabilir mi gecikme? Yönetmelikte değişiklik vb. çalışması yapılıyor mu?

Olabilir, bilmiyorum.
Çalışma aylardır yapılıyor ve bitmiyor. Yakında yayınlanacak demek dışında bir şey öğrenemiyoruz maalesef.

Norm kadro fazlası olanların belirlenip, sisteme girilmesi için yazı 16 Aralık'ta yayınlandı. Bugün itibarıyla 15 gün geçmiş.
Tayinleri de 22 Aralık 2025 baz alıp yapacaklardı sözde.
Ama yönetmelik değişikliği hala ortada yok.
Hocam sendikadan gelen mesaj bu şekildeydi üzerinden kaç gün geçti. Bomba gibi bir yönetmelik mi geliyor acaba anlayamadım ?

….
Bakanlık Türkiye geneli tüm norm fazlası öğretmenlerin listesini puanları ile birlikte yayınlamaya hazırlanıyor. Dün yaptığımız görüşmede, listeler yayınlandıktan sonra norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme takvimini yayınlayacaklarını, şu an yeni yer değiştirme ve atama yönetmeliğinin imza için Cumhurbaşkanlığında olduğunu, yürürlüğe girdikten sonra (10 gün içinde diye tahmin ediyorlar) ilçe içi isteğe bağlı ve resen, ilçe grubu isteğe bağlı ve resen, il geneli isteğe bağlı ve resen olmak üzere üç aşamada tamamlanacağı bilgisini veriyorlar. Biz yine sözlü olarak uyarılarımızı yaptık, resmî itirazlar ve dava için yönetmeliğin yürürlüğe girmesini bekliyoruz.

Hocam sendikadan gelen mesaj bu şekildeydi üzerinden kaç gün geçti. Bomba gibi bir yönetmelik mi geliyor acaba anlayamadım ?

….
Bakanlık Türkiye geneli tüm norm fazlası öğretmenlerin listesini puanları ile birlikte yayınlamaya hazırlanıyor. Dün yaptığımız görüşmede, listeler yayınlandıktan sonra norm fazlası öğretmenlerin yer değiştirme takvimini yayınlayacaklarını, şu an yeni yer değiştirme ve atama yönetmeliğinin imza için Cumhurbaşkanlığında olduğunu, yürürlüğe girdikten sonra (10 gün içinde diye tahmin ediyorlar) ilçe içi isteğe bağlı ve resen, ilçe grubu isteğe bağlı ve resen, il geneli isteğe bağlı ve resen olmak üzere üç aşamada tamamlanacağı bilgisini veriyorlar. Biz yine sözlü olarak uyarılarımızı yaptık, resmî itirazlar ve dava için yönetmeliğin yürürlüğe girmesini bekliyoruz.

O mesaj 25 Aralık'tan. Yani bugün 7. gün oluyor.
Ne yapmaya çalıştıklarını anlamak mümkün değil maalesef.

O mesaj 25 Aralık'tan. Yani bugün 7. gün oluyor.
Ne yapmaya çalıştıklarını anlamak mümkün değil maalesef.
Kanuna reseni yazmışlardı. Şimdi yönetmeliği de buna göre güncelleyip resen atamaları hukuki boyuta taşıyacaklar. Baskılara ne kadar dayanabilecekler bakalım.

Kanuna reseni yazmışlardı. Şimdi yönetmeliği de buna göre güncelleyip resen atamaları hukuki boyuta taşıyacaklar. Baskılara ne kadar dayanabilecekler bakalım.

18 Ekim 2024'de çıkan kanuna uygun yönetmelik değişikliğinin yayınlanmasının 2026'ya kalmış olması düşündürücü.

Hocam ne demek istediğini anlamadım ama norm olmayan yerde ilçe deposunda bir sürü bekleyen var böyle durmadan depoya öğretmen alınca norm fazlası işide çözülmez.
il veya ilçe mem bünyesindeki/kadrosundaki norm fazlası öğretmenleri il veya ilçe mem farketmez görevlendirmediği zaman bakanlık bunu görüyor ve hesabını soruyor ceza bile veriyor,
buradaki sorun okullardaki norm fazlalarında onları okulların çoğu hiç bir yere göndermiyor(lazım olur mantığı eş dost vakıf vs den arkadaşıdır) veya gönderemiyor ya da bir yolunu buluyorlar gitmiyorlar.
Ama il veya ilçedeki gitmeye mecburdur sizin dediğiniz gibi depoda kalacak oturarak maaş alacak öyle bir şey asla mümkün değil (3-5 tane üst düzeyli olanlar istisnalar hariç onlara da zaten memde bir görev yazılır) hatta kadrosu okul bünyesinde olupta sırf gönderilmek istendiği okul sorunlu okul veya uzak okul diye gitmek istemeyen öğretmenlerin hepsinin yerine öncelikle il veya ilçe memdekiler görevlendirilir ellerindeki öncelikli olarak eritilip bitirilir bir okulun sorumluluğuna verilir, ama okulların kadrosundakine bakanlık bile karışmıyor fazla olarak kalıyorlar sadece o okulun müdürü veya orada çalışan öğretmenler sizi şikayet etmediği müddetçe orada kalıyorlar, kendim işin içinde bizzat görev aldım 2-3 sene dağıtım komisyonlarında bulundum bilmesem söylemem.

il veya ilçe mem bünyesindeki/kadrosundaki norm fazlası öğretmenleri il veya ilçe mem farketmez görevlendirmediği zaman bakanlık bunu görüyor ve hesabını soruyor ceza bile veriyor,
buradaki sorun okullardaki norm fazlalarında onları okulların çoğu hiç bir yere göndermiyor(lazım olur mantığı eş dost vakıf vs den arkadaşıdır) veya gönderemiyor ya da bir yolunu buluyorlar gitmiyorlar.
Ama il veya ilçedeki gitmeye mecburdur sizin dediğiniz gibi depoda kalacak oturarak maaş alacak öyle bir şey asla mümkün değil (3-5 tane üst düzeyli olanlar istisnalar hariç onlara da zaten memde bir görev yazılır) hatta kadrosu okul bünyesinde olupta sırf gönderilmek istendiği okul sorunlu okul veya uzak okul diye gitmek istemeyen öğretmenlerin hepsinin yerine öncelikle il veya ilçe memdekiler görevlendirilir ellerindeki öncelikli olarak eritilip bitirilir bir okulun sorumluluğuna verilir, ama okulların kadrosundakine bakanlık bile karışmıyor fazla olarak kalıyorlar sadece o okulun müdürü veya orada çalışan öğretmenler sizi şikayet etmediği müddetçe orada kalıyorlar, kendim işin içinde bizzat görev aldım 2-3 sene dağıtım komisyonlarında bulundum bilmesem söylemem.
hocam norm kadro belirleme sürecinde her ilçede komisyon mu kuruluyor, komisyon kimlerden oluşuyor, bu iş yazılımla yapılmıyor bildiğim kadarıyla, her şey manuel, keyfi dağıtımlara süreç açık mı(özellikle bölge normu mevzusu)?

hocam norm kadro belirleme sürecinde her ilçede komisyon mu kuruluyor, komisyon kimlerden oluşuyor, bu iş yazılımla yapılmıyor bildiğim kadarıyla, her şey manuel, keyfi dağıtımlara süreç açık mı(özellikle bölge normu mevzusu)?
4 yıldır görev almadığım için bilmiyorum hocam artık usul nedir. Ama tamamen şeffaf bir şekilde yapılır, kara düzen değil yani, arada bir kaç istisna çıkar onlarda sonrada uygun yerlere verilir. Yani bazı kişiler hurafe abartı uydurma şeyler yayarlar onların maksadı zaten işleyişi bozmak görev yapmak almak değil.
belki farklı çözümler bazı bir kaç küçük ilçede az sayıda il veya ilçe emrindeki kişi vardır onlara da görev verirken zorluk çıkmaz kimseyi kırmazlar sayı azdır sonuçta durumlarına uygun yerlere verilmeye çalışabilirler.

Milli Eğitim Bakanlığı, şeffaflık ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında hazırladığı e-Bülten’in Temmuz-Aralık 2025 dönemini kapsayan sayısını yayımladı. Yayımlanan bültende Eğitim camiasının merakla beklediği Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde hazırlıkların tamamlandığı bildirildi. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, öğretmenlerin kariyer planlamasını ve tayin süreçlerini doğrudan etkileyecek olan yeni düzenleme yayım aşamasına geçti. İşte Bültende geçen ifade;

Halk Eğitim

“Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmelik çalışmaları tamamlanmış olup, ilgili yönetmelik yayım aşamasındadır”
Çalışmalar Tamamlandı, Geri Sayım Başladı

Bakanlık bünyesinde yürütülen kapsamlı çalışmalar sonucunda, öğretmenlerin atama kriterleri, yer değiştirme şartları ve hizmet puanı gibi kritik konuları içeren yönetmelik metni son halini aldı. İlgili yönetmeliğin, kısa süre içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Depodakine görev verseniz bile yine değişien bişey yok sonuçta bu norm fazlası ayrıca gidecek yer yoksa nereye gidecek?Bizim ilde depoda vs bir sürü bekleyen var norm fazlası atamalrı yapıldı çok da bişey değişmedi. Bu depo olayı devam ettiği müddetçe norm fazlası sorununu çözemezsiniz.Depoya öğretmen almayacaksınız bu kadar basit.

Depodakine görev verseniz bile yine değişien bişey yok sonuçta bu norm fazlası ayrıca gidecek yer yoksa nereye gidecek?Bizim ilde depoda vs bir sürü bekleyen var norm fazlası atamalrı yapıldı çok da bişey değişmedi. Bu depo olayı devam ettiği müddetçe norm fazlası sorununu çözemezsiniz.Depoya öğretmen almayacaksınız bu kadar basit.
depo öğretmen veya eski adıyla joker öğretmen uygulaması hep vardı cumhuriyetin başlarında 60-80 lere kadar daha fazla vardı günümüzde sayısı epey azaldı o yüzden 100bine yakın ücretli öğretmen görevlendirmesi mecburi yapılıyormuş

depo öğretmen veya eski adıyla joker öğretmen uygulaması hep vardı cumhuriyetin başlarında 60-80 lere kadar daha fazla vardı günümüzde sayısı epey azaldı o yüzden 100bine yakın ücretli öğretmen görevlendirmesi mecburi yapılıyormuş
Ya hocam sizinle farklı ülkede mi yaşıyoruz bilemiyorum . İlçe mem de çalışıyorum burda 20 yıllık insan kaynakları şefimiz var o da aynı şeyi söylüyor son yıllardaki kadar depoda öğretmen birikmesi hiç olmamıştı diyor. Depo olayının neyini savunuyorsunuz anlamadım ama önceden bir çok yerde açık olmasına rağmen şimdi açığı geçtim çeşitli branşlardan depoda bir sürü kişi bekliyor. Örnek vermek gerekirse , 5 yıl önce matematik branşında bir sürü yer vardı tercihlerde okul seçip yazıyorduk şu an küçücük bir ilçede bile 7,8 matematikçi depoda bekliyor ve bunların gidecek hiç bir okulu yok. Siz ihtiyaç olmayan bir ilçeye her yıl depoya durmadan doldurusanız her yer norm fazlası olur bu kadar basit. Bunu evirip çevirmenin bir anlamı yok.Sizin o bahsettiğiniz ücretli öğretmen uygulaması doğuda kimsenin gitmek istemediği okula ya da askerlik izni doğum izni yurt dışı vb. gibi geçici ayrılanların yerine yapıulan görevlendirmeler ordaki sayı hiç bir şeyi ifade etmez.

ilksms
Geri