Milli Eğitim Bilişim Dersleri Kaldırılıyor Mu ?

Kodla Büyü
Bakanlığımızın gündeminde “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersinin kaldırılması veya ders saatlerinde değişiklik yapılması gibi bir konu olmadığı gibi, bu konuda sendikalara bir bildirim yapıldığı ve görüş alındığı iddiaları da tamamen asılsızdır.


açıklamanın son paragrafında dersin kaldırılmayacağını söylüyor AMA ZORUNLU OLARAK KALACAĞINI da belirtmiyor.
 
Bu mantıkla "herkes okuma yazma biliyor okuduğunu anlayabilir, Türkçe dersleri kaldırılsın" da diyebilir müstesna bakanlığımız
 
Hocalarım sendikaları arayıp bu konuda bilgi alıp burda paylaşmalıyız. Basın açıklamasına rağmen hiç bir şekilde insan bunlara güvenemiyor. Tepkilerimizi herşekilde göstermeliyiz.
 
bilgisayar kullanmasını zaten biliyor deyip bilişim dersini kaldırmak %5-10 luk bir kesime bakıp %90-95 i görmemek demektir.
bu kadarda olmaz ki .......

Arkadaşlar eğitimi zaten yapboz haline getirdiler. biz de bir parçasıyız işte. 3-5 sene sonra tekrar zorunlu yaparlar ondan sonra tekrar seçmeli derken bir bakmışız ki emekli olmuşuz.

İşte günler yıllar böyle geçip gider. seçmeil -zorunlu -seçmeli- zorunlu ...........kıyamet.
 
sevdiceğim' Alıntı:
ya arkadaş neden durmadan bizimle uğraşıyorlar yaa... :verymad: :verymad:
ing. 2.sınıftan itibarenveriliyor ama bir arpa boyu yol gidielememiş oluyor bence once bunları kaldırsınlar

evet
 
İlyas hocama sormak istiyorum. eğer okulunnuzda bt sınıfınız yoksa , tablet dağıtılmamışsa akıllı tahta yoksa, hatta kullanabileceğiniz bir projeksiyonunuz yoksa bu dersi nasıl yürütebilirdiniz? Ne yazık ki tüm okullardaki imkanlar aynı değil.
Saygılar
 
Bence bazı arkadaşlar, öğrencilerine öğrettiği. "
İnternete okuduğunuz , izlediğiniz herşeye inanmayın. En az üç kaynaktan kontrol edin" bilgisini kendileride kullansın.
 
arkadaşlar açıklama gelmiş ne diye bukadar endişe ediyonuz adamlar mevcut bilişim dersleri düzenini değiştirmicez diyo
bazı arkadaşlarda yok seçmeli yapmıcaz dememiş falan demiş :D valla yapmayın böle metni tam olarak okuyun 5 ve 6larda zorunlu 7 ve 8lerde seçmeli diyo bunu değiştirmek için bi çalışmamız yok diyo ne desin adamlar bizde iyice paronoyaya bağladık ama biz değil bizi bu hale sokan ruh sağlığımızı zedeleyen büyüklerimiz suçlu
cidden artık herşeyin altında bişeyler arar olduk
Basın Açıklaması
09.03.2015 16:09
facebooktwitterlinkedingoogle
“Bilişim Dersleri Kaldırılacakmış!” başlığı ile internet sitelerinde yayınlanan haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına lüzum görülmüştür.
Haberde, “Beşinci ve altıncı sınıflarda zorunlu olan Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokulda 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda seçmeli olabileceği bilgisi Talim ve Terbiye Kurulu uzmanları tarafından sendikalara bildirildi ve görüş alındı.” ifadelerine yer verilmiştir.
Bilindiği gibi, “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersi ortaokullarda 5 ve 6’ncı sınıflarda zorunlu ders, 7 ve 8’inci sınıflarda ise seçmeli ders olarak okutulmaktadır.
Bakanlığımızın gündeminde “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersinin kaldırılması veya ders saatlerinde değişiklik yapılması gibi bir konu olmadığı gibi, bu konuda sendikalara bir bildirim yapıldığı ve görüş alındığı iddiaları da tamamen asılsızdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
bu açıklama güzel bi açıklama
 
türk eğitimseni aradım böyle birşeyin olmadığını kendilerinden de görüş alınmadığını söylediler.genel sekreter öyle söylemiş.hökümet sendikasını da sendika üyesi bi arkadaş arasın ve olayı sorsun daha doğrusu sendikaları arayıp rahatsızlığımızı dile getirelim arkadaşlar.eğer ses çıkarmazsak ilk kaldıracakları ders bizimki oluyr.
 
ilay kazak' Alıntı:
İlyas hocama sormak istiyorum. eğer okulunnuzda bt sınıfınız yoksa , tablet dağıtılmamışsa akıllı tahta yoksa, hatta kullanabileceğiniz bir projeksiyonunuz yoksa bu dersi nasıl yürütebilirdiniz? Ne yazık ki tüm okullardaki imkanlar aynı değil.
Saygılar


Fatih Projesinin 1/1000i ile... Burcu Hocamız açıklamış...

İLK GÖZDEN ÇIKARILABİLECEK DERS?
Yıllarca bilgisayarın ancak isminin, cisminin girdiği maalesef eğitiminin, hatta öğretmeninin giremediği, hiçbir zaman hak ettiği önemi görememiş, okullarımızda büyük zorluklar yaşamış bir alanın öğretmenlerine ülkemizde Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri denmektedir.

Bu öğretmenlerin dersleri teknoloji hakkında fikir sahibi olmayan, içinde bulunduğumuz çağın gereklerini değerlendirmekten aciz kişiler tarafından hep önemsiz görüldü. Bugün dünyanın en önemli sektöründe nitelikli insan gücünün rekabet ve güç haline geldiği bizim ise yarışta değil gerilerde kalmak daha başlangıç çizgisinde ayakkabılarımızı bağladığımız bu alanda “çocuklar her şeyi biliyor” söylevleriyle kararlar alındı uygulandı.

Öğretmenler türlü türlü angaryalarla mesleğinden soğutuldu, hep tamirci olarak görüldü, uzmanlıkları eğitim amaçlı kullanılmak için hiç teşvik edilmedi, üstelik 100 saatlik kurslarla eğitildiği varsayılmış kişilerle bir tutuldular. Öğretmenler derslerini hep dersi bırak benim işime bak diyenlere, ders malzemeleri ülkemizin en büyük bütçeli yatırımlarından olan FATİH Projesi yeri göğü inletirken bile bir fareye, hoparlöre muhtaç halde büyük özverilerle yürüttü.

Olması gerektiği gibi bir dersin hiç okutulamadığı, çocuklarımızın sahipsiz bırakıldığı ama ismine bilgi çağı, teknoloji çağı denilmiş hatta atı alanın Üsküdar’ı geçtiği bu zamanlarda MEB iki yıl önce nihayet geciken ve bu alanın uzmanlarınca dört gözle beklenen adımı attı. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım adı altında bir ders 5. ve 6. Sınıflarda zorunlu olarak okutmaya başladı. Öğretmenler bunu kaynaksız, materyalsiz, hatta bilgisayarsız, cahil velilere, yatırımı fuzuli gören yöneticilere, angaryalarının daha önemli olduğunu düşünen meslektaşlarına ve her şeye rağmen işledikleri derslerinin artık gereken önemi göreceğine bir başlangıç olarak yorumladı, ülkede bir canlılık başladı. Programcılık yarışmaları vb. türlü türlü ulusal ve uluslararası etkinlikler, kaynak materyaller, projeler vb. görmeye başladık.

Fakat dersin daha ikinci yılı dolmadan basına derslerin seçimli olacağı yani bir çeşit kaldırılacağı şeklinde yorumlanması gereken haberler yansımaya başladı. 35 saatlik ders yüküyle ezilen öğrencilerin haftalık ders çizelgelerinde değişime gidilmesi kaçınılmaz olarak görünürken peki neden hep bu alan ilk gözden çıkarılabilecek ders olarak görülmektedir?
1- Çocuklar her şeyi biliyor yanılgısı (ne bilmesi gerekiyor, neden çocuklarımızın üretmesini ve kendisini korumasını sağlayamıyoruz, bu işler kendi kendine öğrenilemiyor mu acaba?)
2- Örnek: 5500 saat İngilizce dersi okutup iki cümle kurduramadığımız çocuklarımıza 144 saat Bilişim Teknolojileri eğitimini çok görmemiz
3- Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerinin angaryalarda kullanmak istememiz
4- Dersin maliyetinin fazla olması (Fatih Projesinin sadece 1/1000’i mükemmel bir başlangıç olabilecekken?)
5- Yarışta zaten çok geri kaldığımız I. II. ve III. dönem* için doğru adımları atamamış olarak artık vazgeçmiş olmamız
6- Bölümün akademisyenlerinin, öğretmenlerinin genç olması, gerektiği gibi kamuoyu oluşturamaması
7- Toplumun ihtiyaçları ile ilişki kuramayan karar vericilere sahip olmamız…
gibi noktalar akıllara gelmekte…

* I.II. ve III Dönem Hakkında…
Dünyada yoğunlukla bilgisayar kullanma becerilerinin öğretildiği 80li ve 90’lı yıllarda (I.dönem) ülkemizde bilişim teknolojilerinin öğretimi ya da eğitimde kullanımı açısından önemli bir uygulamaya rastlanmamaktadır. Bilgisayar kullanma becerilerinin, yerini bilgi toplumu becerilerine bıraktığı 1990-2010 (II. dönem) yıllarına gelindiğinde ise ilk dönemde belli yeterlikler ve uzman gücü kazanmış toplumların yaptıklarını uygulamaya yönelik çalışmalar hayata geçirilmeye başlanmıştır.

Çoğu geç kalınmış ve başarılı olduğu tartışmalı olan bu çalışmalarda ağırlıklı olarak cihaz sahipliğini arttırmaya yönelik Temel Eğitim Projesi, Eğitime %100 Destek, Bilgisayarlı Eğitime Destek, TEP1, TEP2, INTEL gibi çok sayıda proje kapsamında Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Ulaştırma Bakanlığı, Tekstil işverenleri Sendikası, Avea gibi kurum ve kuruluşun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığının olanakları da seferber edilmiş, okullara Bilişim Teknolojileri (BT) sınıfları ve alt yapılar kurulmaya başlanmıştır.

I. Dönemi gerektiği gibi geçirmeyen toplumlarda sağlanan alt yapıdan ve BT araçlarından umulan fayda edinilememiş, mevcut bilgileri ve kendi çabaları ile öğretmenlerin ve öğrencilerin bu olanakları kullanamayacakları zaman içinde ortaya çıkmıştır. Bu 1997 yılında “Bilgisayar Dersi” seçmeli olarak ilköğretim okulları haftalık ders çizelgesinde yerini almıştır. Hem bu dersleri okutacak hem de okullarda bilişim teknolojilerinin etkin kullanımına yönelik rehberlik edecek uzman ihtiyacının karşılanmasına yönelik Üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) bölümleri kurulmaya başlanmıştır. Bu bölümlerin mezun vermeye başladığı 2002 yıllarına kadar dersler diğer alan öğretmenlerince okutulmuş, öğretim programı güncellenmemiş ve hem I. dönemi telafi edecek hem II. dönemin gereklerini yerine getirecek derslere ve öğretmenlere yeterli önem gösterilememiştir.

Bilgi toplu becerilerinin geliştirilmesi üzerine yoğunlaşılan II.dönemin sonlarına doğru ise ülkemizde bilişim teknolojilerine ve okur-yazarlıklara ilişkin dersler kaldırılmış ya da seçimi mümkün olmayan bir yapıya dönüştürülmüş, alan öğretmenlerinin uzmanlıklarından faydalanılamamış, bu öğretmenler vasıfları dışında işlerde kullanılmış ya da norm fazlası olarak okullarda bekletilmiştir. III. döneme geçiş yapılan 2010 yıllarından itibaren ise bilgi toplumu becerilerinin yanında bilinçli, etkin kullanma, ahlaki ve etik değerlere duyarlı olma önem kazanmaya başlamış, III. Dönemde, I. ve II. dönemlerde gereken adımları atamayan, karşıt görüşleri ya da uygulamayı değerlendiremeyen ülkelerde eğitim basamağında yapılacaklar daha önemli hale gelmektedir.

Burcu YILMAZ
Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
www.bte.org.tr
burcuyilmaz@bte.org.tr
 
Türk Eğitim Sen genel merkezi Mevzuat sorumlusu Yaşar Şahindoğan ile görüştük. Kendilerine böyle bir yazının gelmediği söyledi.
 
Arkadaşlar bakanlığın açıklamasının doğru olmasını temenni etmekle beraber her yıl uydurulan şubatta atama yapmayacağız yalanını hatırlatarakta temkinli olmak gerek diyorum. Ders kaldırılıp yerine çağın gereklerine uygun osmanlıca konmalı bencede.Tüm dünyada önemini yitirmiş,kullanılmayan bir alanın ürünü olan bilişim teknolojileri ve YAZILIM dersi kaldırımalı.
 
Şimdi Basın açıklaması SEÇİMlerden sonra YOĞUN istek üzerine
Bilgisayar bilen Çocukların çokluğu gibi mazeretlerle aynı sorun tekrar başımıza sarılır.

Demiş olayım Bunlara güven Olmaz.

2005 ten beri ders 2 ileri bir geri
2. sınıflarda ingilizce veriliyor ne oluyor?

Sanki 4 sınıfta başlayınca Lisede herkes Bay Bayan Brown Oldu!!!!
 
Beyler bizim bilişim öğretmenleri her habere itibar ediyor her seyden korkuyor rızkımızı onlar mı veriyor, nabzımızı ölçüyorlar herkes atlıyor bir korkmalar tırsmalar bi cesaretle dik duralım kaldırıyorlarsa da kaldırsınlar kendileri bilir zaten meb yapboz oldu bir ders eklenip öbürü çıkarılıyor velhasıl oyuncaktan korkulmaz.
 
evet öğretmenlerim ben de dersimin kaldırılmasını kesinlikle istemiyorum. ama çok tıkandığım noktalar oluyor. lab yok tablet yok. sizler nasıl işliyorsunuz. hadi 5. sınıflar tamam ama 6. sınıfa geçildiğinde artık sözel tüm konular bitmiş oluyor.
 
Bakanlığın dersimize olan bakış açısı belli. Onlar dersi kaldırmadan biz 12. sınıf da olmak üzere zorunlu olmasında bastıralım. Ne zaman bizim öğrencilerimiz üretecek? Öğretmeye aç bizleri, Öğrenmeye aç öğrencilerimizden mahrum bırakmamaları için önce biz atağa geçelim o zaman... Çünkü ateş olmayan yerden duman çıkmaz arkadaşlar.
 
ilay kazak' Alıntı:
İlyas hocama sormak istiyorum. eğer okulunnuzda bt sınıfınız yoksa , tablet dağıtılmamışsa akıllı tahta yoksa, hatta kullanabileceğiniz bir projeksiyonunuz yoksa bu dersi nasıl yürütebilirdiniz? Ne yazık ki tüm okullardaki imkanlar aynı değil.
Saygılar
hocam haklısınız bunun sıkıntısını bende çektim ama bu yıl tabletler dağıtılınca tablet dağıtılan sınıflara dersi seçtirdim ve sorun oratdan kalktı.etkileşimli tahtalarda ders işliyorum tabletlerde uygulama yaptırıyorum.bi iki yıla kadar tüm fatih projesi tamamlanacak inşallah.bu sorun da ortadan kalkmış olur.
 
Fatih projesi bitti arkadaşlar... Başarısız olundu. Şanslı olanlarınız vardır tabi ki Fatih projesi çok iyi gidiyor gibi gelebilir o yüzden. Ama maalesef okullardaki bilişim teknolojileri öğretmeni yokluğu Fatih projesinin başarısız olmasına neden oldu.
 
meb öyle birşey yok diyorsa korkulması gerekir diye düşünüyorum.son yıllara bakarsanız inkar edilen. yalanlanan herşeyi yaptılar.bu basın açıklaması beni daha da düşündürdü...
 
rock' Alıntı:
Bu sene btr değilim ve gerçekten çok rahatım. Sınıf sınıf gezmek çağıranın yanına gitmek ne kötüymüş. sıraların üstüne çıkıp projeksiyonun kablosunu takmak, kumandası yok diye çıkıp açmak... BT sınıfı olmayan bir okulda sınıfta PC siz ders işlemekte istemiyorum. Ben 10 yıllık XP makinelerimle de olsa dersimi vermek istiyorum. Çok şey mi istiyorum? Tek yapmalarrı gereken her okula BT sınıfı kursunlar 10 yılda bir de yenilesinler 10 yıllll 2-3 sene değil.

Haklısın değerli meskektaşım. Bizim de işimizi iyi yapmamız, dersleri ciddiye ilmimız gerek. Hala Lab.larda öğrencileri serbest bırakıp Counter Duelloları yaptıran arkadaşlarım var. Sonrasında da idareden laf işitip itibarını sarsan. Dersimizi sahiplenelim. Progmacımlar, tasarımcılar, grafikerler, mühendisler bizim derslerle keşfedilir...
 
BBNET
Geri
Üst