Metin 2 başa bela... Sorun?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Merhoom
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

Merhoom

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Okulumda bir sınıf öğretmeni arkadaşın yeğeni arkadaşın bilgisayardan Metin 2 oyununa giriyor ve bir başkasına ait oyun karakterini çalıp oynuyor. Karakteri çalınan kişi polise başvurmuş. Gece yarısı arkadaşın evine operasyon düzenlemişler evdeki masaüstü bilgisayarın harddiskini sökmüş almış polisler. Bana sordu başıma ne iş gelir diye. Bilişimciyim güya bilişim suçları yaptırımlarından pek haberdar olmadığımı anladım :( Ne gibi bir ceza verirler arkadaşa veya yeğenine?

Merhoom' Alıntı:
Okulumda bir sınıf öğretmeni arkadaşın yeğeni arkadaşın bilgisayardan Metin 2 oyununa giriyor ve bir başkasına ait oyun karakterini çalıp oynuyor. Karakteri çalınan kişi polise başvurmuş. Gece yarısı arkadaşın evine operasyon düzenlemişler evdeki masaüstü bilgisayarın harddiskini sökmüş almış polisler. Bana sordu başıma ne iş gelir diye. Bilişimciyim güya bilişim suçları yaptırımlarından pek haberdar olmadığımı anladım :( Ne gibi bir ceza verirler arkadaşa veya yeğenine?

Eskiden polis hırsız uğursuz adamın peşine düşer onları kovalardı, şimdi Metin2 de karakteri çalan adamın peşinde mi koşuyorlar. Bilişim suçu olayını yanlış anlamışlar galiba.Yada biz yanlış biliyoruz.Garip geçekten çok garip...

Kanun koyucu bilişim suçları maddesini koyarken kasten yapılan suç kapsamına almıştır. Bilerek ve isteyerek yapmak kasten anlamına gelir. Bunun dışından bilmeyerek yada tesadüfi yapılan şeyler bu madde kapsamından çıkar.

Bu nedenle olay gerçekten vuku bulmuş sa bilmeyerek yada tesadüfi tarafını ön plana sürmek gerekir. Kasten yapıldı ise, kasten yapan kişi önemlidir. Yapan kişinin 18 yaş altında oluşu cezai ehliyet getirmeyebilir. 18 yaş üstü olması bilişim suçları kapsamında cezai durum gerektirebilir.

Polisin el koyduğu sabit disk te olayla ilgili loglar bulunabilir.

Bilişim konusunda deneyimli bir avukat tutmak gereklidir. Her avukat bu davayı savunamaz.

Bilişim konusunda ihtisas sahibi avukatlarda 7-10 bin arası ücret isteyebilmektedir. 3 binden aşağı isteyene yoktur.

Bunun yanında davalarda kilit rol her zaman davanın muhatabı kişidir. Suçun indiriminde yada suç yada suçsuzluğun ispatında kendi gayret ve araştırmaları çok önemlidir.

biltek99' Alıntı:
Merhoom' Alıntı:

Eskiden polis hırsız uğursuz adamın peşine düşer onları kovalardı, şimdi Metin2 de karakteri çalan adamın peşinde mi koşuyorlar. Bilişim suçu olayını yanlış anlamışlar galiba.Yada biz yanlış biliyoruz.Garip geçekten çok garip...

Konun koyucu bunu ayırt etmiyor. Fakat gerçekte traji komik bir olay olduğu belli.

Adalet mekanizmasıda trajikomikliğine bakmaz, yazılı kanunlarda ne yazıyorsa onu uygulamaya çalışır.

Bazen de iş güzerlık işin içine bulaşır. Yapacak iş yoktur, üzerine gidilir.

Vs Vs.

Sonuç itibariyle bu bilişim suçları çok can yakar. Kötü niyetli kişilerce bile kullanılabilir. Bu bilinen şeyler.
Sizler dikkatli olun. internete bilgisayara kesinlikle güvenmeyin.

Benim evimde bile internetim yok.

internet tehlikeli bir yer.

virüsü var onu var bunu var.

nasıl matbaa girerken kafalar karışır dendi şimdi internete de ben öyle bakıyorum.

bilişim konusunda dünyadaki binlerce kanun, örnek olay araştırmış olsamda benim düşüncem budur.

saygılarımla.

duzgun' Alıntı:
Kanun koyucu bilişim suçları maddesini koyarken kasten yapılan suç kapsamına almıştır. Bilerek ve isteyerek yapmak kasten anlamına gelir. Bunun dışından bilmeyerek yada tesadüfi yapılan şeyler bu madde kapsamından çıkar.

Bu nedenle olay gerçekten vuku bulmuş sa bilmeyerek yada tesadüfi tarafını ön plana sürmek gerekir. Kasten yapıldı ise, kasten yapan kişi önemlidir. Yapan kişinin 18 yaş altında oluşu cezai ehliyet getirmeyebilir. 18 yaş üstü olması bilişim suçları kapsamında cezai durum gerektirebilir.

Bilişim konusunda deneyimli bir avukat tutmak gereklidir. Her avukat bu davayı savunamaz.

Bilişim konusunda ihtisas sahibi avukatlarda 7-10 bin arası ücret isteyebilmektedir. 3 binden aşağı isteyene yoktur.

Bunun yanında davalarda kilit rol her zaman davanın muhatabı kişidir. Suçun indiriminde yada suç yada suçsuzluğun ispatında kendi gayret ve araştırmaları çok önemlidir.

İşin ilginç yanı arkadaşın laptoptan giriyormuş yeğeni ama polislere söylememiş arkadaş onlarda masaüstü diye onun harddiskini sökmüşler. Söylemesem ne olur diyor? Ama yeğeninin evindeki bilgisayarada zaten el koyulmuş. Ben en fazla kendini kurtarırsın belki dedim sonuçta senin ip adresinden bağlantı yapıldığı saptanmış söyleme ama sorarlarsa yok deme her halukarda bulurlar. Zira mac adreslerini belirledilerse netten sen laptopla nerden girsen bulurlar dedim. En iyisi bir avukata danışmak dedim gönderdim.

Merhoom' Alıntı:
duzgun' Alıntı:

İşin ilginç yanı arkadaşın laptoptan giriyormuş yeğeni ama polislere söylememiş arkadaş onlarda masaüstü diye onun harddiskini sökmüşler. Söylemesem ne olur diyor? Ama yeğeninin evindeki bilgisayarada zaten el koyulmuş. Ben en fazla kendini kurtarırsın belki dedim sonuçta senin ip adresinden bağlantı yapıldığı saptanmış söyleme ama sorarlarsa yok deme her halukarda bulurlar. Zira mac adreslerini belirledilerse netten sen laptopla nerden girsen bulurlar dedim. En iyisi bir avukata danışmak dedim gönderdim.

eğer ortada suç varsa, suç aleti laptop görülüyor. suç aleti ortada yoksa suçun ispatına şahibe karışır. şahibeli olayda suç kabul edilmedikçe delil olarak kabul edilemez. olumlu şeyler çok. Dediğim gibi boş zavazingo bir olay bana göre. Çocuk yapan. Avukata danışmadan hiç kimse ifade dahi vermesin. laptop uda işe karıştırmasın. Bilişim Avukatına danışıp olayı tüm gerçekliğiyle ona anlatsın(bilişim avukatı işin inceliklerini bilir. herşeyi anlatsın en ince detayına kadarki avukat onları bilerek kendine rota çizsin.). Avukat delil olmayan şeyleri kenara attırıp mahkemede onu en iyi savunaccak kişi olacaktır.

Olayın maddi boyutundan bahsedilmemiş. Çalınan karakterin fiyatı kaç liraydı? Bu tür karakterler yıllarca oynamanın sonucunda biriktiriliyor.

Karakterler 100-200 tl den bir kaç binlere kadar çıkıyor.

Karakter yüzünden işlenen cinayetler var.

Açık açık çalıp oynadığını yazmışsınız. Bence karşı tarafla anlaşsın. Karakteri geri versin 3-5 zararını tanzim etsin. İşi kapatsın. Yok ıspat edemez, laptopu bilmiyolar, denize atarım falan filan boşuna işlerle uğraşma. Mahkemede duruşmaya çıkınca işin ciddiyetini anlarlar.

Bilişim suçları cezaları her geçen ün artmaktadır.

Harddiskin kopyası alınmadan disk direk emniyete giderse zaten kabul etmeyeceksin hicbirseyi. adamlar istediklerini (sehven) yükleyip her türlü sucu kişiye yukleyebilirler.

BBNET
Geri