Memurlar icin blog açma ve adsense ile reklam alma yasak mi

Kodla Büyü
Hocam bildiğim kadarıyla suç değil ama devlet bu tür kazançlardan vergi alabilmek için bir çalışma yapıyordu. Çalışmanın sonucundan bilgim yok.
 
657 kanununa göre devlet memuru gelir getiren bir işte çalışamaz diye bilinir.

Ancak devlet memuru altın yatırımı yapabiliyor, daire alıp kira kazancı elde edebiliyor, hisse senedi alabiliyor. İkinci el araba alıp satan, web sitesi ve yazılım işi yapan vs. geniş yelpazede kar getiren işler yapılıyor.

Adsense neden olmasın hocam. Devlet bunu takip etmez ve edemez.

Şikayet edilir ve soruşturma açılırsa en kötü senaryo olarak; ifade alınır ve kurum amirinin insiyatifi ile belki uyarı cezası alınır diye düşünüyorum.
 
Vergi Mevzuatında Geçen Maddeler

Gelir Vergisi Kanunu Madde 1: Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine tâbidir. Gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

Ticari faaliyetin özellikleri: Yapılan faaliyetin ticari faaliyet olarak kabul edilebilmesi için faaliyetin devamlı olması gerekmektedir.

Yukarıdaki maddeleri özetlemek gerekirse Gelir Vergisi Kanunu bize “Ey benim sevgili vatandaşım, eğer ki sen, hayatını idame ettirecek, mal varlığını arttıracak bir kazanç sağlıyorsan, ve en önemlisi bu kazancı sürekli hale getiriyorsan benim alanıma girmiş oluyorsun, o yüzden en yakın vergi dairesine uğramalı ve mükellefiyetini başlatmalısın” diyor.

Sanıyorum ki soru işaretleriniz dindi ve üzüldünüz. Şayet bu geliriniz devamlılık arz etmiyorsa vergiye tabi olmayacaksınız. Ancak devamlılık arz eden her gelir mutlaka vergiye tabi olacaktır. Bu durumu idare tespit etmeden sizin harekete geçmeniz idarenin gözünde sizi daha iyi konuma getirecektir.

Ben bu gelirimi Türkiye üzerinde elde etmiyorum?

Bu sorunun cevabı gayet açık ve nettir. İnternet mecrası, Türkiye’de değildir. Amerika’da da değildir. Aslında hiçbir yerde değildir. Çünkü soyuttur. Ancak “para” somuttur. Mutlaka bir şekilde elde edilecektir. Artık yasal mevzuat gereği, ve uzaklıklardan dolayı, banka ve çeşitli ödeme alma kurumları buna aracılık etmektedir. Yani ne olursa olsun buradan elde ettiğiniz kazançlar sizin Türkiyede’ki hesaplarınıza geleceğinden bu gelir Gelir Vergisi Kanununa göre vergiye tabi olacaktır.

Fatura keserken KDV’li işlem yapacak mıyım?

Hayır. Her ne kadar geliriniz Türkiye’ye gelse de siz paranızı almak için kalkıp Avrupa’ya ya da Amerika’ya gitmezsiniz. Kdv Kanunu Madde 11 bu yaptığınız işi ihracat olarak saymış ve KDV’den istisna etmiştir. Anılan madde şöyledir:

Madde 11 - 1. Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır:

İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye’de verilen roaming hizmetleri,

Madde 12′de ise; Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.

a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.

b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır.

Süreklilik arz eden her gelir, gelir vergisine tabi olacaktır. Kdv’ye tabi olması kendi içindeki özel durumu (teslim, hizmetin gerçekleştiği yer vb.) ihtiva etmesine göre değişiklik göstercektir.

Gelir Vergisi Hesaplaması Örnek:

Gelirimiz: (1 yıl için) 10.000,00 TL İndirilebilir Giderimiz: 3.000,00 TL

10.000,00-3.000,00= 7.000,00*%15= 1.050,00 TL Gelir Vergisi

Bu bilgilerin yanı sıra Maliye'nin sayfasında paylaşılan bir form ve bilgi resmen Google kazançlarını tanıdığı ve bunlardan haberi olduklarını gösteriyor, yani her an tetikte yaşamamak ve süprizle karşılaşmamak için en doğrusu bildirimde bulunmak.

Ayrıca bu sayfalara da göz atabilirsiniz. Eminim bu bilgiler ışığında aklınızda ki sorular yok olacaktır.
http://www.seoturk.com.tr/google-adsense-ve-internet-gelirlerinde-vergi-yukumlulugu/

Teoriyi bırakıp pratiğe bakacak olursak aylık çok yüksek miktarlarda geliriniz yoksa, örneğin yıllık 5-6 bin tl'yi geçmiyorsa sorun yaşamazsınız.
 
Son düzenleme:
Düzenli bir gelir varsa en güzeli memur olmayan bir yakının üzerinden işlem yapmak daha iyi sanki. Gerekirse şahıs şirketi kurulur.
 
adsenseden 2-3 bin gelir olsun hocam yolu bulunur. adsense den gelir elde etmek emek istiyor. tutarsa da iyi getirisi olur. 2-3 bin gibi değerde sıkıntı olmaz ama 10-15 bin kazanan var. böyle olursa da eşin çalışmıyorsa ya da uygun bir yakınına siteyi onun adına devret sorun çözülsün ;)
 
Google zaten gelirin içinden vergi kesiyor, vergi kesilirken ise Google Ireland adına kesiliyor. Türkiye ile İrlanda arasında bu şekilde bir vergi anlaşması mevcut ve bu nedenle tekrardan vergi alınma durumu yok. Bu durum size saçma gelse de gerçekten böyle bir kanun/yönetmelik gibi bir şey vardı, evdeki bilgisayarda kayıtlıydı yazı.
 
Bende sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. İllaki gelir elde edebilirsiniz ama adınıza şirket açılamayacağı düşüncesindeyim.
 
Devlet zaten vergi almak için bahane arıyor. Dillendirip akıllarına getirmeyin.
 
ben yotube kanalından adsense ile 5 veya 6 ayda bi 200 tl kazanıyordum bikaç kez aldım yasak olabilme düşüncesiyle sonradan reklamları kapattım.
 
Geri
Üst