Memur Arkadaşlar Kariyer Konusunda Yardımcı Olur Musunuz?

Kodla Büyü
Mesajlar
21
Ben Bilgisayar Mühendisiyim ve formasyon belgemde var. Ben 2017 haziran ayında mezun oldum. 2017 ağustos ayından itibaren ise bir yazılım firmasında backend ve android developer olarak halen çalışmaktayım.

Benim kafamda ki soru açık ve net olarak şu: --> Özel Sektör mü Kamu mu? Yani Devlette öğretmenlik yada mühendislik mi yoksa özel sektörde mühendislik mi?

Bunun yanında devletin mühendislik ve meslek lisesi öğretmenliği için avantaj ve dezavantajlarını yazarmısınız.



A.)Özel sektörde çalışma hayatı ile ilgili problemler!



1.) Özel sektör de ki başlangıç maaşları.( Bu arada 2017 ağustos ayından aralık ayına kadar yani 4 ay sigortasız 500 liraya çalıştım. 2017 aralık ayında sigortamın yapılacağını söylediler şuan 2018 şubat ayındayız ve iki aydır hala yapmadılar. Sigortasız çalışsan ne olur ki diye bir de bu işi küçümseyerek beni salladılar.)



2.) Çalışma saatlerinin yoğunluğu.



3.) Sürekli kendini geliştirme zorunluluğu. Artık gerçekten insanı bıktırıyorlar onu öğren bunu öğren zaten tüm ömrünü versin bir dili zor öğrenirsin.



4.) Tatillerin çok kısıtlı oluşu. ( Sadece hafta sonu ve yıllık izin. Bayram tatillerinin ve resmi tatillerinin olmayışı. Ayrıca yıllık izni toplu bir şekilde yaptırmamaları.)



5.) Sigortayı aldığımız maaş üzerinden ödememeleri. Bunu yapmayan yerler genelde kurumsal büyük firmalardır. Yani ben 3 bin lira alıyorsam işveren hala asgari ücret üzerinden maaşımı yatırıyor olacak.



6.) Çalışma saatleri ve iş yoğunluğu yüzünden hiçbir sanatsal ve sportif faaliyetlerine katılamıyor olmam. Yani işten eve - evden işe. Onu öğren bunu öğren çalış ay sonu gelsin harç borç ödeyelim ev araba alalım derken eee ne anladık bu hayattan? Hiç renkli bir hayata fırsat ve izin yok.



7.) Sürekli mesai olması ve bunların karşılığının olmaması. Mesai ücreti varmı diye soramassın bile.



8.) Parayı patronlar kazanır. Yani kendi işin olmadığı sürece bir maaşla çok zengin olabilmek hele ki Türkiye de gerçekten çok zor ve yıpratıcı. Yani iyi bir maaş alıyım çok çalışayım derken birde bakıyorsun 30 lu yaşları devirmişsin ve sadece yaşam standardın biraz artmış o kadar çok büyük fark yaratamıyorsun.
 
Ozgur Bey diğer konuyada yazmıştım. arkadaşlardan dinlediğim kadarıyla mühendisliğin cok bir cazibesi yok gibi görünüyor. Ben kamudan yanayım. Öğretmenlikte 3000₺-5000₺ arası maaş alırsınız. Aylık ortalama 4000₺ civarı olur. Geçindirir ama uzayamazsınız. Kendinize zaman ayırmak istiyorsanız bol bol zamanınız olur. Gezmek eğlenmek için arkadaş ortamları oluşturmak kolaydır. Ekstra para kazanmak isterseniz kamu size bişey sunmaz freelancer iş bulmak gerekir.
 
Once memur olana kadar özel sektörde çalışın sigortanız işlesin.inşallah memur olursanız işler çerez gelecek.Olmazsa durumu düzeltene kadar biraz para biriktir hocama katılıyorum Amerikaya git.
 
dünkü yazım için ilgilenenlere teşekkür ederim yazım çok uzun olduğu için pek okuyan olmadı heralde bu yüzden kısaltarak tekrar paylaştım. siz teknik öğretmenmisiniz acaba?
 
Ben ilkokul öğretmeniyim.Biz de eve iş götürüyoruz yeri geliyor cts günlerini ise ayırıyoruz.Ben 19.7 senelik öğretmenim aldığım maaş 3380tl oldu.
 
Geçen sene yüksek lisanstan arkadaşım ybs mezunu 3 sene olmuş okulu bitireli web programcısı aldığı maaş 4bin tl idi.Yoruluyor ama en azından oturduğu yerden kahvesini yudumlayarak yaptığı denetlenmedigi bir işi var.Onun da hedefi Amerika idi
 
peki arkadaşlar teknik öğretmenlik maaşları nasıl ve meslek olarak zorlukları nelerdir? meslek liseli çocuklar ile aranız nasıl çok yoruyorlar mı?

birde bazı arkadaşlar kısalmaz ama uzayamassın demişler ancak eşi de öğretmen olanlar bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz yani eş çalışsa öğretmen olsa maaş tatmin eder mi?
 
Maaşı boşver.Ben 80tl maaş ile başladım 19 sene geçti sü an maaşım 3380tl oldu.Simdi bir evin aylık kredisi 3 bin oldu.Senin istediğin memurluk mu özel sektor mü?
Yeni mezunsun şubatta atamaya gir şansını dene
 
hocam ben şuan memur olmadığım için sadece özel sektörü tanıyıp yukarıda tecrübe ettiğim sorunları yazabildim. Bu yüzden siz memur arkadaşlara soruyorum eminim sizinde kendinize göre zorluğunuz mutlaka vardır işte bunları bileyim ki yarın benzeri şikayetleri memurluk içinde yapmayayım. Mesela karı koca memur öğretmen olsa maaş tatmin eder mi?
 
Ortalama elinize geçecek para yazılmış yukarıda. Onu 2 ile çarpıp tatmin edip etmeyeceğine sizin karar vermeniz lazım.
 
hocam ek dersiz falan ortlama 6 - 7 bin lira ise bence türkiye şartlarında iyi bilmiyorum evli olanlar ne düşünür bu rakam tatminkar gibi duruyor.
 
Teknik öğretmen ek tazminatı olur 130 lira gibi. varsa birde ders saati fazlaysa ek dersi daha yüksek okur. Günümüzde meslek liseleri öğrenci bulma konusunda çok sıkıntı yaşıyorlar hatta bölümleri kapatılan birçok arkadaş var. Ülkemizde ki en büyük eksiklik girişimcilik ruhumuz malesef yok. Yolun başındasın , herşey yapabilirsin. Bugün okuduğum şu söz o kadar güzel ki." Aklınızda olanları hayata geçirecek kadar yüreğiniz yoksa , ömrünüz cesaretli insanların dedikodusunu yapmakla geçer."
 
öğretmenlik iş basında öğrenilir zor değil ben bile 43 yaşından sonra mühendislik diplomasi aldım şimdi erken emeklilik çıksa doğru Amerika
 
20 yıl önce bu soruyu sorsaydın öğretmen ol derdim. 10 yıl öncede olabilirdi ama şimdi kesinlikle hayır. Meslek liseleri çokçkötü ortaokula seni mutlu etmez, belki fen lisesi yada bazı teknik liseler ama oralarda da birçok sorun. Kendini geliştir özelde kal. Dil üzerine yoğunlaş Avrupa'da ihtiyaç çok iş kolay amaaiyi dil şart.
 
Eşin de çalışırsa maaş idare eder, ev araba vs alabilirsiniz. Dikkatli harcarsan yeterli olur. Öğretmenlikte sıkıntı çok.
eğitim sistemi çok kötü,
idareciler yetersiz,
adam kayırma vs sıkıntı
öğrenci seviyeleri sürekli düşüyor, disiplin vs sıkıntı,
yer değiştirme(tayin) çok zorlaştı,
veliler bazı okullarda sıkıntı,
tüm bunlara rağmen öğrencileri, çocukları, öğretmeyi severseniz mutlu olabilirsiniz.
 
Arkadaşların birçoğu yanıt vermiş bende nacizane fikrimi sunayım. Yaklaşık 12 senedir meslek liselerinde teknik öğretmen olarak görev yapıyorum. Arkadaşlar belirtmiş meslek liselerindeki bilgisayar bölümleri öğrenci bulamıyor artık eskisi gibi. Dolayısıyla ekdersı geçtik zorunlu 20 saati bile dolduramayacagiz bu gidişle. Bunu 12 yıllık bir öğretmen hem de Sakarya gibi sanayii bölgesi bir ilde çalıştığım halde norm fazlası olma tehlikesi yaşayan bir öğretmen olarak söylüyorum. Öğrenci kalitesi de seviyesi de düşük genelde meslek liselerinde. Belli bir zaman sonra korelebiliyorsun mesleğinle ilgili ekstra bir çalışman yoksa. Çoğu zaman kronik bir mutsuzluk yaşıyoruz sıkıntıdan. Maaş konusuna gelince eşim öğretmen ancak aldığı yüksek puanlara rağmen yeterince kadro verilmediği ve halen atama beklediği için çalışmıyor. Aldığım ücret ekders hariç 3500 küsur eş yardımıyla. Ekders le birlikte 4000 civarı oluyor. Ekders her okulda olmayabilir dediğim gibi artık meslek liselerinin bilişim bölümleri şamar oğlanı olmuş durumda. Ya ilde yada ilçede tek bir okulda toplanıyor yada fişleri çekiliyor. Eşiniz öğretmen olarak kadrolu çalışırsa ortalama 7000 8000 arası bir geliriniz olur. Ucretli çalışırsa asgari ücret kadar alabilirse şükredin. Sigortanız düzenli yatar ama kadroluysaniz, hobileriniz ve etkinlikleriniz icin zamanınız fazla olmayabilir dersleriniz görev yaptığınız okul yönetimince iyi planlanmış değilse. Meslek liseleri birçok ilde sabah 8 buçuk akşam 5 arası çalışır. Bunun dışında atandığınız okulda gece okulu (açık lise ) yada pansiyon varsa zamaniniz daha da azalir. Ha ekders olarak ücret karşılığını alırsınız bu saydiklarimin, bunlar için gönüllü öğretmen varsa zorunlu da olmaz sizin için istemezseniz görev vermezler. Meslek liselerinde ders anlatım dışında ekstra işlerin olabilir, ben sadece ders anlatırım çıkarım diye düşünme. Özele göre iyi görünebilir şartları sana ama norm fazlası olursan okulunda tüm hayatın zindana döner, huzurun neşen kalmaz. Maddi olarak imkanin varsa kendini geliştirip sistem yada ağ uzmanı eğitimi alip sertifika alabilirsen en azından daha fazla kazanırsın düşüncesindeyim yada şansını yurtdışında arayacaksın
 
Hocam oluyorsa öğretmenlik durmayın derim. Zaman kalabilir belki. Ama özelden daha avantajlı olacağı kesin (4 binden aşağı alıyorsanız). Bir de yazılımcısınız meslek lisesinde olursanız çok keyifli olur.
Maddi olarak memurluk yanında free çalışırsınız. Burada görmüşsünüzdür arkadaşlar ekstradan işler yapıyor. Siz yazılımcısınız işin alasını yaparsınız gibi geliyor bana. memurken maaşınız çalışır, arada bir de yazılım/proje yaparsanız ordan da geliriniz olur. Tadından yenmez.
Son olarak şunu da ifade edeyim. Sanki birkaç sene sonra memurluk bu kadar rahat olmayacak gibi. Rahatlıktan kastım iş güvencesi filan.
 
Amaç paraysa özel sektörden mühendis olarak gelmek daha iyi kamuya... Bakanlık şu an bilişim personeli alıyor ve öğretmene vereceği maaşın 2 katına kadar verebilirim diyor zaten.. geliştirme konusunda nerde olursan ol kendini geliştirmelisin. Ne edersen ne ekersen onu bulursun. Sonuçda hakim de olsan doktorda olsan sürekli bir döngü.. hasta olursun doktora gidersin.. doktorun Çocuğu olur okutmak için sana vermek zorunda vs.. sürekli bir döngü.. o yüzden gelişim her meslekte her yerde olmalı.
 
Geri
Üst