Meb robot yarışması

Kodla Büyü
MEB robot için bazı kategorilerde bazı okullar uzmanlaştı. Yıllardır aynı isimler birinci oluyor. MEB robotu düzenleyen kişilerde bu durumun bence farkındalar bu sene bu konu üzerine duracaklarına eminim. En azından boyut değişimi bile robotlarını yeniden yapmalarını sağlıyor. Birincilik alan okullarda eminim yılların tecrübesi vardır. Ama bu onların geçilemez olduğu anlamına gelmiyor. Asla hazır robot kullanmam, ama hazır robotun teknolojisini kendime örnek alarım. Geçen sene bizim ilimizde kayseri'de yapıldı. Antalya 'da yapılacak deniyor. Ben gitmeyi planlıyorum. Hedefim en az bir kategoride birincilik elde etmek. Egzersiz açamıyoruz. Ama ben benim gözümün içine bakıp çalışmak isteyen öğrencilere hayır diyemiyorum. Önemli olan yarışmaya gittiğinizde yeni öğretmen arkadaşlar edinmeniz onların tecrübelerinden faydalanmak diye bakıyorum ben olaya. Yanıma öğrencileri alıp rakipleri geziyoruz. Neyi nasıl yapmışlar anlamaya fikir çıkarımlarında bulunuyoruz. Birinci olmanın sırrı ....

Bazı okulların devre kartı yapan makineleri var. Tahminim o makinelerin fiyatı milyonları buluyordur. Biz toplam robot için 5 10 bin tlyi zor bulabiliyoruz. 1. olmak şu an ki düzende imkansız. 1.lik elde eden okullar katılamaz dense bu da çok acımasız olur ama yüzde 5lik kesim değişmiyor. Bu yüzden amacım çok fazla öğrenci götürüp ( her yarışmaya başka öğrenci götürsem de hepsine eğitimini vermeye çalışıyorum) deneyim kazanmak.

Bakalım tarih ilerde olursa hazırlanmak için vaktimiz olur.

Bazı okulların devre kartı yapan makineleri var. Tahminim o makinelerin fiyatı milyonları buluyordur. Biz toplam robot için 5 10 bin tlyi zor bulabiliyoruz. 1. olmak şu an ki düzende imkansız. 1.lik elde eden okullar katılamaz dense bu da çok acımasız olur ama yüzde 5lik kesim değişmiyor. Bu yüzden amacım çok fazla öğrenci götürüp ( her yarışmaya başka öğrenci götürsem de hepsine eğitimini vermeye çalışıyorum) deneyim kazanmak.

Devre kartı üretimini biz JLCPCB den yaptıyoruz. en uygun ve mantıklı olanı. Hatta geçen sene kendi QTR mizi yaptık ve lehimlemesini öğrencimiz yaptı. (Bu arada meslek lisesi değiliz belirtmek isterim.)

Gravür makinası yada masa üstü CNC ile yapiliyor hocam. Makina bolumunuz var ise zaten o kartları üretmek bir bakır plakaya bakıyor.

10 küsür yıl oldu başlayalı. Yıllar önce ilk başladığımızda özelikle robot şirketleri kendilerini yeni yeni tanıtmaya çalışıyordu, hatta üniversiteler üzerinden bizzat kendi ekiplerini yarışmaya getiriyorlardı. O zaman bu ekipleri yenmek imkansız demiştim. Şimdi o makinelerin en iyilerine sahibiz, birkaç şirketin yöneticilerini bizzat tanıyoruz, görüşüyoruz ama hazır kitleri rahat rahat yenen robotları da yaptık. Son yıllarda derece alan okullar hiç biri hazır kit kullanmıyor zaten, biz de dahil bir çok okul roborlarını kendileri üretiyor.

Yarışma alanında, hazırlık sürecinde, size verilen destekte, idarelerde ve yöneticilerde eleştirilecek çok şey var. Üç kuruş para verip derece bekleyen mi dersin, zorla is yaptırmaya çalışan mı, sen o karar uğraşırken bir telefon etmekten dahi aciz olanı mı, kendi kendine iş güzarlık yapıp her şeye sorun çıkaranı mı? Üstelik derece yaptığınız zaman ödül almaya da en önde onlar gidiyor. Her yarışmaya gittiğimde sırf bu sorunlar yüzünden bu sefer kesin son, bir daha gelmem diyorum ama hazırlık sürecinden de vaz geçemiyorum. Hazırlık süreçleri hem mesleki olarak size hem de ogrencilere çok şey katıyor. Her yıl birkaç öğretmen, 20 civarı öğrenci ile çalışıyoruz. Gördüğümüz eksikleri güncelliyoruz, yeni kategorilere hazırlık yapıyoruz, tubitak yarışmalarına katılıyoruz. Sürekli bir geliştirme çabası var, hobi gibi düşünün, bana çok iyi geliyor, keyifli bir ugraş, üretiyoruz, test ediyorsuz, hataları görürüyoruz, güncelliyorsuz bir bakarıyoruz yarışma gelmiş.

En önemli avatajlarından biri bölüme gelen öğrenciler. Burası küçük bir ilçe okul tek meslek lisesi, sırf ekibe katılabilmek için gelen öğrencilerimiz var. İyi öğrenciler bizim bölüme gelmeye çalışıyor, 9. sınıf öğrencisi almıyoruz normalde sırf ekibe girebilmek 9. sınıfta ekstra çabalayan öğrenciler var.

Şimdi hakkını da vereyim özelikle son yıllarda artık iyice tecrubeli olunca ilçede desteklemeye başladı. Belediye ciddi destek oluyor hem ekonomik hem de malzeme desteği veriyor, otobüsümüzü ayarlıyor. Sponsor bulmaya başladık. Öyle uçuk kaçık değil ama yine de iyi sayılabilecek ekonomik destek almaya başladık. Arge çalışması yapabiliyoruz, test yapabiliyoruz, bozulan, kırılan malzeme çok pahalı değilse üzülmüyorum artık.

Özellikle idareciler konuyu biraz anlasa, ogrenciye faydasını görse yarışma çok işe yarayacak ama pek çoğu sağolsun, destekten çok inasanı işten soğutuyor. Problem o kadar çok ki, o kadar çok saçma sapan şeyle uğraşmak gerekiyor ki, hazırlanmak istemeyen arkadaşlar da sonuna kadar haklı.

Sadece kart üretmekle olmuyor olayın birden çok parametresi var. Öncelikle bire bir pist kurup çalışmak gerekiyor. Robotu olabildiğince hafif olacak şekilde tasarlamak gerekiyor. Bu nedenle kontrol kartını motor sürücü ve güç bloğu tümleşik olacak şekilde ve smd devre elemanları ile motor sürücüsü güçlü bir devre kartı üretmek gerekiyor. Silikon lastiklerin tutunması, vakum sistemi vb. birçok değişkeni bir arada değerlendirmek gerekiyor. En önemlisi de bu güçlü donanımı kontrol edecek kararlı bir yazılım.

Ben devre kartlarını baskı devre yöntemi ile dip kılıf devre elemanları ile üretiyorum tek katman olduğu için pcb büyük ve ağır oluyor. Smd devre elemanları ve çift katmanlı hafif bir pcb şart gibi.

ilksms
Geri