Müdür yardımcıları amir değildir. Bilmeyenlere duyurulur !!!

Kodla Büyü
Okul Müdür Yardımcısı Yönetici ve Amirdir

Mevzuatlarda amir, idari amir, disiplin amiri, sicil amiri, mülki amir, atamaya yetkili amir, ita amiri gibi farklı yöneticilik statüleri bulunmaktadır. Yine mevzuatlarda silsile, üst, üst kadro, denk ve eşiti kadro gibi hiyerarşik tabirler geçmektedir. Bu yöneticilik görevlerinden disiplin amirliği görevi Disiplin Amirleri Yönetmeliğinde belirtilmiştir. Buna göre okul çalışanlarının disiplin amiri okul müdürü; il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde çalışanların disiplin amiri ise il/ ilçe milli eğitim müdürüdür. Okul müdür yardımcılığına benzer statüdeki yöneticilik görevleri olan vali yardımcısı ve il milli eğitim müdür yardımcısına disiplin amirliği yetkisi verilmemiştir. Ünvan isminde yardımcı ifadesi geçmeyen şube müdürlerinin de disiplin amirliği yetkisi bulunmamaktadır. Özetle sorumlu oldukları birimlerde yöneticilik görevleri olmasına rağmen vali yardımcısı, il milli eğitim müdür yardımcısı ve şube müdürlerine disiplin amirliği yetkisi tanımlanmamıştır. Ancak yukarıda da ifade edildiği gibi devlet memurluğu doktrinine göre tek amirlik vasfı, disiplin amirliği değildir. Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel müdürlüğünün 2.01.2023 tarih ve 67297068 sayılı yazısında “amirlik sadece disiplin amirliği ile sınırlandırılmamış olup daha geniş anlam ifade etmektedir. Bu nedenle idari işleyişte hiyerarşik sıralamanın dikkate alınması gerekmektedir. …disiplin amirliği yetkisi bulunmayan şube müdürlerinin, okul müdürünün amiri kapsamında değerlendirilebileceği“ ifade edilmiştir. Zira 7528 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu 3/o maddesinde “Yönetici: Öğretmen kadro ve pozisyonlarında görev yapanlardan Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumları ile Akademiye bağlı eğitim ve uygulama merkezlerinde müdürlük ve müdür yardımcılığı görevlerini ikinci görev kapsamında yürütenleri, ifade eder.” hükmünü amirdir. Yine 6. maddesinde okul yöneticilerinin yönetim, denetim, çalışmalara liderlik, tüm çalışanlara görevlerinin ifasında rehberlik edeceği ifade edilmiştir. Kanun ve diğer mevzuatlara bağlı olarak okul müdür yardımcısı, öğretmenlerin üye olarak yer aldığı kurul komisyon ve ekiplerin başkanlığı görevini yürütmektedir. Farklı bir açıdan bakılacak olursa müdür yardımcısının üye olduğu bir kurul komisyon veya ekibin başkanlığının bir öğretmene tevdi edilmeyeceği açıktır. Yine okul müdür yardımcısı, nöbetçi okul yöneticiliği görevi esnasında nöbetçi heyetinie karşı amirlik vazifesini üstlenmektedir. Öte yandan Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği 28. maddesinde “Disiplin soruşturmasında muhakkik görevlendirilmesi hâlinde muhakkik, hakkında soruşturma yapacağı memurdan hiyerarşik olarak alt seviyede olamaz.” ifadesine bağlı olarak okul müdürleri ve müdür yardımcıları muhakkik olarak görevlendirilebilmektedir. Bunlarla birlikte okul müdür yardımcısı oluşacak ihlallerle ilgili öğretmen ve diğer personel hakkında denetim yetkisiden kaynaklı tutanak düzenleme selâhiyetine sahiptir. 657 sayılı devlet memurları Kanunu’nun disiplin hükümlerini içeren 125. maddesinde “c) Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak” fiilinin kınama, “e) Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek” aylıktan kesme, “d) Amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak” ve “l) Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek” fiillerinin ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezası gerektirdiği amir hükmü yer almaktadır. Kanunda birçok yerde disiplin amiri tabiri geçerken burada disiplin amiri yerine amir ifadesi seçilerek tüm amirlik konumları kastedilmiştir. Tüm bu açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde okul müdür yardımcısının okul yöneticisi yani amir konumunda olduğu açıktır
bakın bakalım sözünü ettiğiniz il milli eğitimdeki müdür yardımcıları disiplin amiri miymiş değilmiymiş, yada aynı şekilde şube müdürleri.

sonrada da okullar kısmına bakın bakalım müdür yardımcısı disiplin amiri miymiş.

tablo.webp

müdür yardımcıları ile alıp veremediğim bişey yok. hepsi ile de genelde iyi geçinirim. ama havaya girmelerine gerek yok.

ilksms
Geri