LPG Taktırmalı mıyım?

Kodla Büyü

habbe

Süper Üye
Süper Üye
Arkadaşlar 7 aylık 1.2 motor 85 bg i20 aracıma lpg taktırmakta kararsızım. 4.5 yıl daha garantisi var aracın.
şu anda şehir dışı 26 kuruş, ş.içi yaklaşık 37 kuruş yakıyor. Senede de 8000 binecek gibiyim. Ne önerirsiniz?

hocam,
arabanız hayırlı olsun.
değerleriniz çok iyi.
tüp taktırınca tüketim miktarınız cüzi bi miktar aşağı çekilmiş olur.
ama,
bence o kadar küçük bi fark için de garantiyi bozdurmanıza hiç gerek yok.

Hocam lpg ile şehirdışı 18-19 kuruşa, şehiriçi 22-23 kuruşa düşer amaaaaaaaa, 1.2 motor 85 bg motorun performansı düşer, Kimse bana lpg performası düşürmüyor demesin, bal gibi düşürüyor. Karar senin...

hocam bence de,
motorun zaten küçük, yakıtta çok sorun olmuyorsa değitirme,,
8000 km çok sayılmaz,
sürüş keyfinden taviz verme derim..

Sadece şehir içi kullansanız verdiğiniz değerlere göre
8000*,37=2960
sadece şehir dışı
8000*,26=2080

Bunun %70 lik bir kısmının şehir içi olduğunu varsayarsak yaklaşık 2700 tl yıllık masrafınız
LPG de sıralı sistem kullanacaksınız kışın motor ısınana kadar benzinden kullanmaya devam edeceksiniz, ilginçtir ama yazın da bu masraf daha az da olsa olmakta. fakat bunları gözardı edip sadece lpg kullandığımızı hesap edelim. Hesabı fazla uzatmadan %30 tasarruf ettiğinizi düşünelim, ortalama yakıt tüketimimiz 2700 tl yerine yaklaşık 1900 tl olacaktır.
senede yaklaşık 800 TL kârınız var.
Ancak;

LPG taktırma maliyeti minimum 1000 TL
Ruhsat değişecek 150 - 200 tl
lpg ye bağlı masraflar çıkacak (filtre değişimi, gaz ayarı vb.)
Benzin tüketiminiz az da olsa devam edecek.
Dolayısıyla amorti edeceğiniz süre yaklaşık olarak 1,5 - 2 yıl arası olacaktır. Bununla birlikte aracınız servis - garanti dışı kalacaktır, aracınızın performansı düşecektir. Motor ufak olduğu için bu düşüşü yakından hissedeceksiniz.

Olumlu taraflarına gelince, firma ile konuşup garantinin devam etmesini sağlayabilirsiniz, mesela biz burada sorduk, il içinde idare ederiz, fakat lpg den kaynaklanan arızalardan sorumlu olmayız dediler. 20 TL lık bile yakıt alabilirsiniz :) çünkü 20 TL lık benzin alırken pompanın araca girmesiyle çıkması bir oluyor :) Çok hızlı gitmiyorsanız bulunduğunuz yer genelde düz ise bayan kullanıcı iseniz veya bayan da kullanacak ise hız - güç farkı çok da sorun olmayacaktır. LPG biraz daha çevreci bir yakıttır. Nihai karar, hocam kafan nasıl rahat ediyorsa öyle yap, salla gitsin yaw :++:

taktırma hocam.

evli ve çift maaş iseniz honda civic type-r 2.0 litre alın gazlayın gitsin :+1:

hocam aynı araçtan bende de var. daha ilk aldığım gün taktırdım. aracım 90000 km yi geçti. şehir içi şehir dışı karışık km de 16 kuruş yakıyor. (30 lt gaz ile 430 km yol gidiyorum 90-100 arası hız ile)
bence taktırın. gerek yok fazladan yakıt parası vermeye.

habbe' Alıntı:
Arkadaşlar 7 aylık 1.2 motor 85 bg i20 aracıma lpg taktırmakta kararsızım. 4.5 yıl daha garantisi var aracın.
şu anda şehir dışı 26 kuruş, ş.içi yaklaşık 37 kuruş yakıyor. Senede de 8000 binecek gibiyim. Ne önerirsiniz?

Hocam naptın bu değerlere tüp taktırılmaz. Benim araba nerdeyse 50 kuruş yakıyo ben bile düşünmüyorum daha çünkü bende senin gibi taş çatlasa 8000 yapıyorum yılda...Aman de otur yerine boşver lpgyi, sonra takıntı yaparsın yok araba gitmiyo yok çekmiyo diye..

taktır hocam lpg ucuzdur tabii performans diyorsan paran vardır benzine devam. 1 yılda amorti eder 2 yıla döndüğünde iyiki taktırmışım dersin. satarkende hızlı
satılır lpgli araç her zaman. yukardaki maliyet hesapları doğrudur aşağı yukarı ama eklemek isterim ki her uzun yol yaptığında yukardaki hesaplardan çok daha fazla kar edeceksin... ama sadece şehir içinde kullanıyorsan ve yola çıkmayacaksan taktırma diyebilirim.

Türkiyede garanti şartlarını düşünürsek bence taktır hocam. Tüp ancak belli bir süre sonra kendini amorti edebiliyor ama tüp takılmış aracın değeride kafadan 1000 lira artıyor bu açıdan düşünmek lazım. Ben bu hafta içi lpg taktırıyorum 1600 Lira Brc..

Tüm tavsiyeler için teşekkür ederim. Hyundai servis garantiyi bozmadan takıyorsa taktırmak daha mantıklı gelmeye başladı.
Senede 8000 yapar gibiyim ama yakıt giderinden dolayı daha fazla yol yapmak istesem de yapamıyorum.
Yola çıkarken inanın korkarak, hesap yaparak çıkıyor insan.

akyildiz41' Alıntı:
hocam aynı araçtan bende de var. daha ilk aldığım gün taktırdım. aracım 90000 km yi geçti. şehir içi şehir dışı karışık km de 16 kuruş yakıyor. (30 lt gaz ile 430 km yol gidiyorum 90-100 arası hız ile)

16 Kuruş ? Sürtünmesiz ortamda sürüyorsun herhalde hocam.

kafkas hocama katılıyorum. Bu hesaba göre akyildiz41 herhalde şehir dışı 11-12 kuruş falan yakıyor aracınız. Böyle bişey yeni dizel araçlarda bile yok.
Bir de benim araç 50 krş yakıyor lpg'ye gerek yok diyor bir arkadaşımız. Arabam 50 krş yaksa ya hemen satarım ya da o aracı benzin döker yakarım...

LPG çok karmaşık bi durum taktırıp çok pişman olan -beklediği tasarrufu yapamayan da çok oluyor... araç garanti dışı kalmaycaksa yetkili serviste yaptırılabilir ama yetkili serviste taktırılırsa baya bi tuzlu oluyor diye duydum...Keşke en baştan dizel alsaydınız..

lpg taktırmanı tavsiye ederim.benim arabam Toyota Corolla 2005 terra hb brc taktırdım cok iyi yakıyor.tavsiye ederim.

dikkat ettiyseniz gazı lt olarak verdim. bulunduğunuz ile göre değişir gaz fiyatları. ben sakaryada 2.18 den alıyorum gazı. gittiğim yolun 60 km si şehir dışı 40 km si şehir içi. tabiki yoğun trafik değil.

sürtünmesiz ortam olayına gelince kimseye birşey ıspatlamak zorunda değilim. inanırsınız ya da inanmazsınız. size kalmış bir olay.

Öğretmen arkadaşım ix35 almıştı ve Haziran ayından itibaren de Hyundai yetkili servisleri tarafından aracın garantisini bozmadan LPG kiti takılabileceğini söylendi.

hocam 1.2 corsa twinport tüplü var bende. 50 liralık gazla ankarada şehir içi 300 km gidiyorum. gerisini sen hesapla

kafkas' Alıntı:
akyildiz41' Alıntı:

Doğrudur hocam yakın bir arkadaşımda hemen hemen aynı değerlerden bahsediyor lpg ile aynı araç için...

hbasdereli' Alıntı:
kafkas' Alıntı:
akyildiz41' Alıntı:

Doğrudur hocam yakın bir arkadaşımda hemen hemen aynı değerlerden bahsediyor lpg ile aynı araç için...

Ne diyim, Allah daha az yakanını nasip etsin inşallah.

Selamlar, saygılar

2013 yeni megane 1.6 otomatik, hatay-trabzon 680 lira benzinli araç, trabzon-hatay lpgli araç 140 lira, 900km...(full yük, yolları zaten az çok tahmin ediyorsunuzdur)
değişkenler çok olduğu için (dağlık, otoban, yük, yakıt litre fiyat farklılıkları, spor kullanım vs) oran ve değerlerim bunlar, kararsız kalanlar için örnek olması adına...
garanti olayına gelince, aracın garantisi bozulmuyor, motora ekstra garanti veriliyor ek ücret ile...

kafkas' Alıntı:
akyildiz41' Alıntı:

Hocamın hesabını bilmem ama;
lpg litresini 2.8 baz alırsak
2.8*30=84
84/430= 19.5/km yapıyor.
16 kuruş yerine 19,5 olacak.

habbe' Alıntı:
kafkas' Alıntı:
akyildiz41' Alıntı:

Hocamın hesabını bilmem ama;
lpg litresini 2.8 baz alırsak
2.8*30=84
84/430= 19.5/km yapıyor.
16 kuruş yerine 19,5 olacak.
hocam ben burada lpg litresini 2.18 den alıyorum.

2.18*30=65,4
65,4/430 =15,20

bunu bildiğim için zaten litre olarak vermiştim tüketimi.

akyildiz41' Alıntı:
dikkat ettiyseniz gazı lt olarak verdim. bulunduğunuz ile göre değişir gaz fiyatları. ben sakaryada 2.18 den alıyorum gazı. gittiğim yolun 60 km si şehir dışı 40 km si şehir içi. tabiki yoğun trafik değil.

sürtünmesiz ortam olayına gelince kimseye birşey ıspatlamak zorunda değilim. inanırsınız ya da inanmazsınız. size kalmış bir olay.

Hocam sizin araç 85 bg olandan mı? Aracın performansından memnun musunuz?

BBNET
Geri