Log tutma

Kodla Büyü

ogrtmnnnn

Site Gezgini
Müdürümüz Yeni çıkan yasaya göre bizden log tutmamızı istedi. Sunucuyu DHCP olarak yapılandırıp tutabiliyomuşuz ama tam olarak nasıl yapabilirim emin değilim yardımcı olursanız sevinirim .Yada kim ne zaman hangi sitelere girmiş gibi bilgilerin tutulduğu bir program var mı ?

5651 e göre zorunlu ama takan kim. İlla bir okulda bir iş olacak müdürün başı yanacak ondan sonra uyanırlar. Bu işlerde tedbiri almaktan müdür sorumlu hocam. Kasacam dersen pfsense kur. Yok uğraşmıcam dersem 1500-2000 lita verip hazır bir çözüm alırsınız.

Bir kaç yıl sabrederseniz IPv6 ya geçilince bu dertler bitecek.

tamda diyordum bu konuda Cemal Taner hocamdan bilgi almak lazım diye hocam sesimi duymuş sanırım cevap yazmış. acaba başka birşey mi dileseymişim :mrgreen:

Ben biraz araştırdım ve Sunucu ile bu işi yapabiliyoruz. Günlük tutmayı aktif hale getirerek ama istediğim şeyi tam olarak karşılıyor mu ? Kullanan arkadaşlar var mı ? Yani boşu boşuna makina aldırmayalım okula :))

easytr' Alıntı:
bence sunucu almak gereksiz, cafecilerin kullandığı akınsoft bile bu işi yapıyor. boş yere para harcamayın. sizin ana makinanız açık kaldığı sürece sorun olmaz
Akın soft tam olarak 5651 karşılıyor mu bilmem. Ama pfsens ki kendisi bir frebsd tabanlı bir firewalldur. Çok basit bir pcye bile pfsense kurabilirsiniz.

http://www.pfsense.org/ Bu sitesi

Bu da Türkçe Forum sayfası http://forum.pfsense.org/index.php?board=47.0

Dediğim gibi uğraşmıyacam derseniz netsafe alırsınız (reklam amaçlı değil örnek olsun diye belirttim) tak çalıştır iş biter.

Okullara gönderilen bir yazı görmüştüm (bize gelmedi, nette bir yerlerde görmüştüm) eğer internetten hattı olarak MEB'in bağlantısı kullanılıyorsa, TTNET bu işi kendi sunucusunda yapıyormuş ancak ilave olarak alınan için bu işi yapmak gerekiyormuş şeklinde bir açıklama yapılmıştı. Piyasa bu işi yapan gömülü sistemler var, bu sistemler aslında basit bilgisayarlar. Modem ile switch arasına koyuyorsunuz böylece tüm çıkışlar cihaz üzerinden yapıldığından loglama yapabiliyorsunuz. Cihazların çoğunda da Cemal hocamın bahsettiği pfsense isimli linux türevi bir firewall kullanılıyor.
Cihaz almak yerine eski ve kullanılmayan bir bilgisayara çift ethernet kartı takıp, pfsense kurup yapılandırarak da kendiniz yapabilirsiniz. Nette pfsense ile ilgili biraz bilgi var.

Cemal TANER' Alıntı:
5651 e göre zorunlu ama takan kim. İlla bir okulda bir iş olacak müdürün başı yanacak ondan sonra uyanırlar. Bu işlerde tedbiri almaktan müdür sorumlu hocam. Kasacam dersen pfsense kur. Yok uğraşmıcam dersem 1500-2000 lita verip hazır bir çözüm alırsınız.

haklısın , okulları kafeye çevirmeye kalkıyorlar isterler

karinca_52' Alıntı:
Cemal TANER' Alıntı:

haklısın , okulları kafeye çevirmeye kalkıyorlar isterler
bunların ne yaptıkları belli değil ki bugün bunu diyorlar yarın başaka diyecekler heralde...

yakuphan' Alıntı:
Okullara gönderilen bir yazı görmüştüm (bize gelmedi, nette bir yerlerde görmüştüm) eğer internetten hattı olarak MEB'in bağlantısı kullanılıyorsa, TTNET bu işi kendi sunucusunda yapıyormuş ancak ilave olarak alınan için bu işi yapmak gerekiyormuş şeklinde bir açıklama yapılmıştı. Piyasa bu işi yapan gömülü sistemler var, bu sistemler aslında basit bilgisayarlar. Modem ile switch arasına koyuyorsunuz böylece tüm çıkışlar cihaz üzerinden yapıldığından loglama yapabiliyorsunuz. Cihazların çoğunda da Cemal hocamın bahsettiği pfsense isimli linux türevi bir firewall kullanılıyor.
Cihaz almak yerine eski ve kullanılmayan bir bilgisayara çift ethernet kartı takıp, pfsense kurup yapılandırarak da kendiniz yapabilirsiniz. Nette pfsense ile ilgili biraz bilgi var.
İyi de Yakup Hocam , TTnet MAC adreslerini bilmez ki. :)

Şöyle bir örnek vereyim 5651 ile başınıza gelecek , mesela okulda biri www.kamudanhaber.com sitesine girdi ve bir habere yorum yazdı yorumda da bakana hakaret etti. Eğer savcı ıp isterse kamudanhaber okulu ıp adresini verir. Eee o ıp hangi bilgisayarın ??? Ve okul müdürü bir loglama sistemi kurmadığı için bu işten sorumlu olur :)
Çokça dedim 5651 den başınıza bir iş gelecek ancak o zaman anlarsınız ya da müdürünüz anlar.

Cemal TANER' Alıntı:
yakuphan' Alıntı:
İyi de Yakup Hocam , TTnet MAC adreslerini bilmez ki. :)

Şöyle bir örnek vereyim 5651 ile başınıza gelecek , mesela okulda biri http://www.kamudanhaber.com sitesine girdi ve bir habere yorum yazdı yorumda da bakana hakaret etti. Eğer savcı ıp isterse kamudanhaber okulu ıp adresini verir. Eee o ıp hangi bilgisayarın ??? Ve okul müdürü bir loglama sistemi kurmadığı için bu işten sorumlu olur :)
Çokça dedim 5651 den başınıza bir iş gelecek ancak o zaman anlarsınız ya da müdürünüz anlar.

Tamda Cemal hocanın bahsettiği tazda bi sorundan dolayı gündeme geldi bu konu... Allahtan bizim okul değil ama aynı yerde başka bir okulda öğrencinin biri twitterdan Sayın Cumhur başkanına twit atmış. Ve okuldan atıldığı öğrenilmiş ama hangi öğrenci bilinmiyor.

nvr hocam demo versiyonu 3 bilgisayarı destekliyo, programın full versiyonu kaç bilgisayarı destekliyo belli bir sınırlama varmı? bu konuda bilgi verebilir misiniz?

ya madem böyle bi kanun var, meb göndersin bize bu programı kuralım, şimdi biz nerden neyi bulup uğraşıp kuracaz, kanunu çıkar kim ne yaparsa yapsın mantığı olur mu, yazılım programları için özel sektöre, 2 milyon TL'nin üzerinde ödeme yapmış meb, bunu da yazdırsın gödnersin okullara, ağır konuşacam olmayacak :verymad:

ogrtmnnnn' Alıntı:
Müdürümüz Yeni çıkan yasaya göre bizden log tutmamızı istedi. Sunucuyu DHCP olarak yapılandırıp tutabiliyomuşuz ama tam olarak nasıl yapabilirim emin değilim yardımcı olursanız sevinirim .Yada kim ne zaman hangi sitelere girmiş gibi bilgilerin tutulduğu bir program var mı ?

Hocam müdüre herkesin tuttuğu log kendine deyiniz o anlar.

Görev yaptığım il genelindeki kurumlarla alakalı birkaç çalışma yaptık ve çözüm önerilerimizi il müdürümüze sunduk çok yakın zamanda çok düşük bir masrafla halledilecek bu çözümü tüm okullarımıza bildireceğiz.

ist_koord' Alıntı:
Görev yaptığım il genelindeki kurumlarla alakalı birkaç çalışma yaptık ve çözüm önerilerimizi il müdürümüze sunduk çok yakın zamanda çok düşük bir masrafla halledilecek bu çözümü tüm okullarımıza bildireceğiz.

Allah rızası için paylaş hocam. Bu hafta Mersin'de de istediler bizden. Aynı sonuca ulaşacaksak haybeye yormayalım kendimizi. Bekliyoruz.

Tib' in sitesindeki ip log imzalayıcı programı kullanabilirsiniz. Ben internet kafelere o programı kurdurmuştum.

yağmur07' Alıntı:
Tib' in sitesindeki ip log imzalayıcı programı kullanabilirsiniz. Ben internet kafelere o programı kurdurmuştum.

hocam okulda harici internet hattı var acaba okulda da bu programı kullansak sıkıntı olur mu?

ebfo45' Alıntı:
Bir kaç yıl sabrederseniz IPv6 ya geçilince bu dertler bitecek.

Cemal hocam cizgi-tagem deki görsel eğitimlerinizden çok faydalandık, Allah Razı olsun. Ipv6 ile ilgili de bir paylaşımınız olursa, çok mutlu oluruz.

togius' Alıntı:
ogrtmnnnn' Alıntı:

Hocam müdüre herkesin tuttuğu log kendine deyiniz o anlar.

Bu çok iyiydi hocam :puhaha:

BBNET
Geri