Lise Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Yeni Öğretim Programına Göre İçerik

Kodla Büyü

pcogretmeni

Site Gezgini
Arkadaşlar bildiğiniz gibi geçen ay lise bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programı değişti. Fakat öğretim programına uygun kitap yayınlanmadı. Sizlerin bu ders içeriği ile ilgili kur1 kur2 kitapları haricinde önereceğiniz ders içeriği var mı? Bu ders içeriği ile ilgili bildiğiniz önereceğiniz sunu not paylaşımı yapan web sayfaları var mı?

Arkadaşlar bildiğiniz gibi geçen ay lise bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretim programı değişti. Fakat öğretim programına uygun kitap yayınlanmadı. Sizlerin bu ders içeriği ile ilgili kur1 kur2 kitapları haricinde önereceğiniz ders içeriği var mı? Bu ders içeriği ile ilgili bildiğiniz önereceğiniz sunu not paylaşımı yapan web sayfaları var mı?
hakkaten kur 1 de kur 2 de o kadar kötü anlatılmış ki.. sadece ezber ve bir çok hata var.. tam akademisyen işi.. ezberci,örneksiz, uygulamasız, bol metin..
insan kendini zor tutuyor yeni kitap yazmamak için.. ben açıkçası kendi yöntemime göre anlatıyorum web programlama konusunu..

Lise düzeyinde (meslek lisesi hariç) Anadolu ve Fen Lisesinde zorunlu ve seçmeli BT derslerine ve içeriklerine hangi MEB'in hangi resmi sitesinden ulaşılabilir?

@only61 hocam kitap ogm materyal ve eba da yayınlanır değil mi?
Ayrıca lise bilişimle ilgili müfredat 2 yıllık daha. Bunun maarif modele dönüşümü ve yeni bir müfredat çıkması ile ilgili bilginiz var mı? Malum bu ülkede branş adına yaşadığım şu : bilgisayar bilimi müfredatını 6 yıl kitap gönderilmeden işledim. Kitabın Gönderildiği yıl da zaten yeni modüler müfredata geçtik. Kitabın 1. Dönem bölümünü pga için 1 yıl sürece göre planladık kullandık.
Şuan ki müfredatımız da 2. yıllık diyelim. Kitabı daha çıkmadı. Diğer yandan bir çok branşta maarif modele geçildi.
Bu anlamda illaki her branş için maarif modeline uygun müfredat hazırlanıyor. Bu konuda merak içindeyim belki sizin bilginiz vardır.

Son düzenleme:
Lise'lerdeki seçmeli bilgisayar derslerinin maarif modele dönüşümü şu an söz konusu değil ama her an bir karar alınabilir. Önceliği zorunlu ve ana derslere verdikleri için lisedeki seçmeli bilgisayar dersleri sona kaldı gibi. Şu an pga, python, java, javascript, yapay zeka gibi ders kitapları yazıldı. Ancak maarif modele göre yazılmadı. Şu an bu kitaplar okutulacak. Muhtemelen bu aralar eba'da falan dijital olarak yayımlanır. Normalde matbaada da basılacaktı ama son dakika kararlar değişebilir. Sadece dijitale de koyabilirler. Müfredat değişimi için öğretim programının değişmesi lazım. Öğretim programı da maarif değil. Bu yüzden öğretim programının maarife dönüşmesi lazım. Bu esnada müfredat ufak da olsa değişebilir ama maarif modele göre.

bu kitapların yayınlanması çok önemli hadi pga veya python ile ilgili kaynaklar neyse de yapay zeka uygulamaları modülü de yayınlanması lazım bir tarih var mıdır konu ile ilgili okullar açılıyor sisteme ebaya yüklemek ve kullanıma açmak ne kadar zor olabilir ki?

Lise'lerdeki seçmeli bilgisayar derslerinin maarif modele dönüşümü şu an söz konusu değil ama her an bir karar alınabilir. Önceliği zorunlu ve ana derslere verdikleri için lisedeki seçmeli bilgisayar dersleri sona kaldı gibi. Şu an pga, python, java, javascript, yapay zeka gibi ders kitapları yazıldı. Ancak maarif modele göre yazılmadı. Şu an bu kitaplar okutulacak. Muhtemelen bu aralar eba'da falan dijital olarak yayımlanır. Normalde matbaada da basılacaktı ama son dakika kararlar değişebilir. Sadece dijitale de koyabilirler. Müfredat değişimi için öğretim programının değişmesi lazım. Öğretim programı da maarif değil. Bu yüzden öğretim programının maarife dönüşmesi lazım. Bu esnada müfredat ufak da olsa değişebilir ama maarif modele göre.
Geçen yıldan kitap yazıldığı bilgisini paylaştığınız ve siz de işin içinde olduğunuz için en doğrusu size sormak diye düşündüm. Teşekkür ederim @only61 hocam. En azından dijitale yetiştirirlerse iyi olur. Baskıya verilip gelmesi muhtemelen bu yıla olmaz belki o konuda umutsuzum. İnşallah yanılmış olayım. Bu yıl okutulacak kitaplar ile ilgili dosya ve ekran alıntısı paylaşmıştım konunun birinde. Kaynak: https://dhgm.meb.gov.tr/www/2025-20...in-teslim-alinmasi-ve-dagitilmasi/icerik/1141 ve bunlar arasında ben bty için pga ve pd için pythonu görememiştim. Sadece alttakiler vardı. Acaba kitabı hazırlanmadı mı diye düşündürmüştü beni. En azından siz teyit ediyorsunuz. Bunlar sanırım dağıtıma yetişiyor.

BTY - PROGRAMLAMA DİLLERİ (C#) (9-12 Sınıflar - Seçmeli)
BTY - PROGRAMLAMA DİLLERİ (DART) (9-12 Sınıflar - Seçmeli)
BTY - PROGRAMLAMA DİLLERİ (JAVA) (9-12 Sınıflar - Seçmeli)
BTY - YAPAY ZEKA UYGULAMALARI (9-12 Sınıflar - Seçmeli)

bizim okul ilçenin kitap dağıtım merkezi konumunda. spor salonundan kaynaklı. 40 bin kitap geleceği söylendi. bakalım içinde mi.

bende aynı durumdayım hocam BTLAB da yokmuş.
hocam sizin durumunuz da kötüymüş ya. Liselerde daha evvel kitap veriliyor muydu? Bilgisayar bilimleri dersi vardı sanki ama bu bt ve yazılım olarak geçiyor . Bu yıl ilk kez mi geldi ? Ben ilk kez lisede görev alıyorum hiçbir bilgim yok ama doğru dürüst de bilgi yok gibi ders bir kaldırılmış bir gelmiş anladığım kadarıyla

ilksms
Geri