Lise bilgisayar derslerinin seçilmesi ile ilgili tüm soru ve cevaplar burada

Kodla Büyü

only61

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
3,923
2023 tarihli “Ortaöğretim Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı” esas alınmıştır.

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi – Sık Sorulan Sorular​

Soru 1: Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde hangi modüller bulunmaktadır?

Cevap: Programda beş ana modül bulunmaktadır:

  1. Programlamaya Giriş ve Algoritma
  2. Robotik Kodlama
  3. Programlama Dilleri
  4. Mobil Uygulama Geliştirme
  5. Yapay Zekâ Uygulamaları
Öğrenciler bu modüllerden birini seçerler.
------

Soru 2: Bir sınıf (9, 10, 11 veya 12. sınıf) Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersini ilk defa alıyorsa hangi modülü almalıdır?

Cevap: Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülü alınmalıdır. Çünkü Robotik Kodlama, Mobil Uygulama Geliştirme ve Programlama Dilleri modüllerinin seçilebilmesi için öncelikle Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünün alınmış olması gerekir.


Soru 3: Öğrencinin 9, 10, 11 veya 12. sınıfta olması ilk alacağı modülü değiştirir mi?

Cevap: Hayır. Öğretim programında modüller belirli sınıf seviyelerine (9, 10, 11 veya 12) bağlanmamıştır. Belirleyici olan öğrencinin daha önce hangi modülleri aldığıdır. Bu nedenle hangi sınıf seviyesinde olursa olsun, daha önce Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi kapsamında herhangi bir modül almamış öğrenci için başlangıç modülü Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülüdür. Bu sonuç programdaki ön koşul kuralından çıkmaktadır.


Soru 4: Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünü tamamlayan bir öğrenci bir sonraki yıl hangi modülleri seçebilir?

Cevap: Öğrenci aşağıdaki üç modülden birini seçebilir:
  • Robotik Kodlama
  • Mobil Uygulama Geliştirme
  • Programlama Dilleri
Çünkü bu üç modülün ortak ön koşulu Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünün daha önce alınmış olmasıdır.


Soru 5: Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünü almadan Robotik Kodlama Modülü alınabilir mi?

Cevap: Hayır. Robotik Kodlama Modülünün seçilebilmesi için öncelikle Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünün alınmış olması gerekir.


Soru 6: Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünü almadan Mobil Uygulama Geliştirme Modülü alınabilir mi?

Cevap: Hayır. Mobil Uygulama Geliştirme Modülünün ön koşulu Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülüdür.


Soru 7: Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünü almadan Programlama Dilleri Modülü alınabilir mi?

Cevap: Hayır. Programlama Dilleri Modülünün seçilebilmesi için Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünün daha önce alınmış olması gerekir.


Soru 8: Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünü tamamlayan öğrenci doğrudan Yapay Zekâ Uygulamaları Modülünü alabilir mi?

Cevap: Hayır. Yapay Zekâ Uygulamaları Modülünü seçebilmek için Programlama Dilleri Modülünün daha önce alınmış olması gerekir. Dolayısıyla yalnızca Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünü tamamlamak Yapay Zekâ Uygulamaları için yeterli değildir.


Soru 9: Yapay Zekâ Uygulamaları Modülünü alabilmek için hangi modüllerin daha önce alınmış olması gerekir?

Cevap: Öğrencinin izlediği sıra şu şekilde olmalıdır:

Programlamaya Giriş ve Algoritma → Programlama Dilleri → Yapay Zekâ Uygulamaları

Çünkü Programlama Dilleri Modülünün ön koşulu Programlamaya Giriş ve Algoritma; Yapay Zekâ Uygulamaları Modülünün ön koşulu ise Programlama Dilleri Modülüdür. Programın 13. sayfasındaki “Modül Önceliklendirmesi” şeması da bu ilişkiyi göstermektedir.


Soru 10: Robotik Kodlama Modülünü alan bir öğrenci bir sonraki yıl Yapay Zekâ Uygulamaları Modülünü seçebilir mi?

Cevap: Yalnızca Robotik Kodlama Modülünü almış olması yeterli değildir. Yapay Zekâ Uygulamaları Modülünün seçilebilmesi için öğrencinin Programlama Dilleri Modülünü de daha önce almış olması gerekir.


Soru 11: Mobil Uygulama Geliştirme Modülünü alan öğrenci doğrudan Yapay Zekâ Uygulamaları Modülüne geçebilir mi?

Cevap: Hayır. Mobil Uygulama Geliştirme Modülü, Yapay Zekâ Uygulamaları Modülünün ön koşulu değildir. Yapay Zekâ Uygulamaları için Programlama Dilleri Modülünün daha önce alınmış olması gerekir.


Soru 12: Robotik Kodlama ve Mobil Uygulama Geliştirme modülleri arasında bir öncelik sırası var mıdır?

Cevap: Hayır. Programda Robotik Kodlama ile Mobil Uygulama Geliştirme arasında bir ön koşul ilişkisi belirtilmemiştir. Her ikisinin de ön koşulu Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülüdür. Bu nedenle Programlamaya Giriş ve Algoritma tamamlandıktan sonra bu iki modülden herhangi biri seçilebilir.


Soru 13: Programlama Dilleri Modülünde hangi programlama dilleri seçilebilir?

Cevap: Programlama Dilleri Modülünde aşağıdaki programlama dillerinden biri seçilir:

  • Java
  • C++
  • C#
  • Dart
  • PHP
  • JavaScript
  • Python
Program açıkça bu dillerden “birisinin” seçileceğini belirtmektedir.


Soru 14: Programlama Dilleri Modülünde aynı anda birden fazla programlama dili seçilebilir mi?

Cevap: Öğretim programındaki ifadeye göre hayır. Programda “Java, C++, C#, Dart, PHP, Javascript, Python programlama dillerinden birisi seçilir.” denilmektedir. Dolayısıyla bir Programlama Dilleri Modülü kapsamında bu dillerden biri esas alınır.


Soru 15: Örneğin 11. sınıfta ilk kez Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi alan bir sınıfa doğrudan Python verilebilir mi?

Cevap: Hayır. Python, Programlama Dilleri Modülü kapsamında yer almaktadır. Programlama Dilleri Modülünün alınabilmesi için daha önce Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünün alınmış olması gerekir. Dolayısıyla öğrenci 11. sınıfta olsa bile dersi ilk defa alıyorsa önce Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünü almalıdır.


Soru 16: 12. sınıfta ilk kez Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi alan bir sınıfa Yapay Zekâ Uygulamaları Modülü verilebilir mi?

Cevap: Hayır. Sınıf seviyesinin 12 olması ön koşulları ortadan kaldırmaz. Yapay Zekâ Uygulamaları Modülü için önce Programlama Dilleri Modülü; Programlama Dilleri için de daha önce Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülü alınmış olmalıdır.


Soru 17: Öğrenci Programlamaya Giriş ve Algoritma Modülünü daha önce aldıysa tekrar aynı modülü almak zorunda mıdır?

Cevap: Öğretim programı öğrencinin bu modülü her yıl tekrar almasını zorunlu tutmamaktadır. Bu modül tamamlandıktan sonra öğrenci Robotik Kodlama, Mobil Uygulama Geliştirme veya Programlama Dilleri modüllerinden birine geçebilir.


Soru 18: Bir öğrencinin Yapay Zekâ Uygulamaları Modülüne ulaşabileceği en kısa modül sıralaması nedir?

Cevap:

  1. Programlamaya Giriş ve Algoritma
  2. Programlama Dilleri
  3. Yapay Zekâ Uygulamaları
Yani Yapay Zekâ Uygulamaları, programdaki ön koşullar dikkate alındığında en erken üçüncü aşamada alınabilir.


Soru 19: Yapay Zekâ Uygulamaları için Robotik Kodlama veya Mobil Uygulama Geliştirme Modülünün alınması zorunlu mudur?

Cevap: Hayır. Öğretim programında Yapay Zekâ Uygulamaları için Robotik Kodlama veya Mobil Uygulama Geliştirme ön koşul olarak gösterilmemiştir. Gerekli olan Programlama Dilleri Modülünün daha önce alınmış olmasıdır.


Soru 20: Modül seçiminin temel mantığı kısaca nasıl özetlenebilir?

Cevap:

İlk kez ders alan öğrenci:
Programlamaya Giriş ve Algoritma

Programlamaya Giriş ve Algoritmayı daha önce alan öğrenci:
Robotik Kodlama / Mobil Uygulama Geliştirme / Programlama Dilleri

Programlama Dilleri Modülünü de alan öğrenci:
Yapay Zekâ Uygulamaları

Temel modül seçim şeması:

Programlamaya Giriş ve Algoritma

Robotik Kodlama

veya

Programlamaya Giriş ve Algoritma

Mobil Uygulama Geliştirme

veya

Programlamaya Giriş ve Algoritma

Programlama Dilleri

Yapay Zekâ Uygulamaları

Programın 13. sayfasında yer alan “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Modül Önceliklendirmesi” şeması da bu yapıyı görsel olarak göstermektedir.


Soru 21: Modül içerisindeki konular istenilen sırada işlenebilir mi?

Cevap: Hayır. Öğretim programında öğrenme hedeflerinin veriliş düzeninin amaçlı bir sıra oluşturduğu ve uygulamada bu sıraya uyulmasının önemli olduğu açıkça belirtilmiştir.


Soru 22: Öğretmen programda belirtilmeyen ek çalışmalar yaptırabilir mi?

Cevap: Evet. Öğrenciler hedefleri planlanan süreden önce tamamladığında ek öğrenme faaliyetlerine yer verilebilir. Ayrıca öğrencilerin ilgilerine göre öğrenme hedeflerinin dışında ek bilgi ve beceri kazandırmaya yönelik alıştırmalar da yaptırılabilir.


 
1787519083593.webp
 
ilksms
Geri
Üst