Merhabalar,
Sorunu çözmeyi başardık.
İki farklı sorun ile uğraştığımız için bizleri çıkmaza sokmuştu.
1. Sorun laptop biosa geçmiyordu bu sorunun çözümünü anlatıyorum:
Cihaza windows 10 pro kurmuştuk eskiden çalışıyordu sonra harddiski sıfırlayınca biosada girmez olmuştu.
Bu cihazda biaosa girmenin yolları;
Bilgisayarın güç düğmesine bastıktan sonra hızlı hızlı F2 tuşuna basmak veya FN+F2 tuş kombinasyonu da kullanılabiliyor. Bunun yanında bu modelde Novo tuşu var yukarıdaki videoda göstermiştim. Cihaz kapalı iken bu tuşa bir defa basınca Novo menüsü geliyor ve buradan Bios setup tıklayınca normalde bios açılıyor.
Windows açık ise biosa girmenin yolları şöyle;
Shift tuşu basılı iken bilgisayarın başlat menüsünden yeniden başlat butonuna tıklamak gerekiyor sonra F2 tuşu ile biosa girilebiliyor.
Rufus ve ventoy ile boot flashı hazırlamama rağmen farklı flash bellekler kullanmama rağmen ne biosa geçiyordu nede flash bellekten boot ediyordu.
Sorun şöyle çözüldü windowsun sitesinden orjinal "MediaCreationTool21H2" aracını indirdim
şuradan indirebilirsiniz. 8 GB boyutundaki flash belleği (daha büyükte olabilir) başka bilgisayara takıp orijinal iso dosyasını otomatik olarak flash belleğe yazmasını sağladım sonra oluşturduğum bu flash belleği lenovo bilgisayara taktım cihaz sorgusuz sualsiz flashtan boot etti. (Eğer statik elektrik varsa cihaza hiç bir aygıt takılı değil iken açma kapama düğmesine 60 saniye boyunca basılı tutun sonra deneyin.)
Bu yolla sorunsuz windowsu cihaza kurmuş olduk sonra fark ettim ki windows sürümü
windows home single language otomatik olarak seçilmiş ve yüklenmiş sebebi ise biosta gömülü windows anahtarı varmış ondan dolayı seçimi otomatik yapmış ve otomatik lisanslamış biosa girmemesinin nedeni de bu UEFI erişimmiş. Bizler windows 10 pro veya ventoy ile deneyince bu geçiş sağlanamıyormuş. Tabi bence buda bir problem ama ne yapalım bu cihazda böyle imiş! Benimde ilk defa başıma geldi. Her gün yeni bir deneyim ediniyoruz.

Neyse böylece cihazı kurtarmış oldu artık yazıcıdan vazgeçmiştim çünkü cihazı sağlam teslim edeyim yeter dedim.
Şimdi gelelim 2. soruna: normalde Brother MFC-7360 yazıcısı benim kendi Asus markalı laptopuma sorunsuz kuruldu tek seferde ve hiç sorun çıkarmadan. Burada cihazın sağlam olduğuna kanat getirmiştim. Kablo etkeni olabilir diye düşündüm ama maalesef farklı kablolar ile de lenovoda yazıcı asla kurulamadı lenovo yazıcı olduğunu bile belirleyemiyordu. Yazının firewall olabilir diye dişünmüştüm ama bende sağlam çalışınca o olasılığı da elemiştim. Alttan girdim üstten çıktım bir türlü tanımadı internete bir çok forum konu gezdim çözüm bulamadım en son vaz geçecekken lenovo ile bu marka model cihaz arasında uyumsuzluk olduğunu söyleyen bir videoya denk geldim hakikaten de öyleymiş belki 10 binde bir ihtimal olan bu model cihaz ile lenovonun bu marka modeli bir araya gelmiş ve uyumsuzluk oluşmuş. Oluşan sorunda dönmüş dolaşmış sonunda beni bulmuş.

O video şu:
Tıklayın
Neyse en sonda yazıcıyı kendi Asus bilgisayarıma taktım sürücüyü zaten yüklemiştim.
Cihazın resmi sitesi:
Buradan ulaşabilirsiniz.
"
Donanım Yazılımı Güncelleme Aracı" aracını indirdim bilgisayardan çalıştırdım ve Brother MFC-7360 modelli yazının firewall'ını güncelledim güncelledikten sonra lenovo ideapad 330S-15AST modelli cihaza takar takmaz yazıcı olarak tanıdı ve sürücüyü sorunsuz yükledi. Böylece mutlu sona ulaştık sorunu çözerken baya bir uğraştım dolayısıyla buraya detaylı yazıyorum ki benim çektiğimi başkaları çekmesin.
Baya bir uzattım ama harcadığım mesai yanında devede kulak kalır. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
