LAB için Windows11 mi yoksa Pardus Eğitim Sürümümü kurmalıyım.

Kodla Büyü
Etkişelimli tahtalara pardus yükeldikten sonra labdaki bilgisayarlara da yükledim. şimdiye kadar sorun yaşamadım. Bilgisayarlar piktes projesi kapsamında verilen technopc, bilenler bilir windowsta sürekli hdd, ram vs sorun çıkarırdı. pardustan sonra hiç sorun yaşamadım diye biliyorum.
deep freeze tarzı bir program sizde kurmadınız sanırım hocam,

bu arada yazıcıları tanıtmak, özellikle eski yazıcıların tanıtımı sorun oluyor mu,

çok dinazor birşey değilse sorun olmaz hocam. marka model aratın pardus forumlarında çıkar ortaya.

Benim de bu seneki planım bir laboratuvarı Pardus veya performans avantajları sebebiyle Cachyos'a geçirmek. Ama temel sebebim shadow defenderdan kurtulmak. Artık her şey neredeyse günlük/haftalık güncelleme istiyor. Diskleri dondurmak başa bela hale geldi. Güncellemeleri kapatmak da çözüm değil artık. Hele ki node veya unity gibi uygulamalarda projelerin kütüphane önbelleği taraflı anlık binlerce dosya okuma yazma işlemi oluyor. Bu denli yoğun I/O isteği gelince shadow defender yetişemiyor ve kesin bir yerlerde dosya bozulmaları yaşanıyor. Defender kapalı çalışırsam her şey yolunda ama bu da windows kullanırken akıl işi değil. Antivirüs de kullansanız yine güvenliği sağlamak çok zor. Klasör hariç tutmalar da pek işe yaramıyor bilmedik yerlere okuma yazmalar yapıyor mutlaka bir yerden patlıyor. Artık gerçekten gına geldi.

Tüm bu sebeplerden linux'a geçeceğim ama sağlam bir kullanıcı izin politikasıyla yapabilmek istiyorum. Evet diskler donmasın değişiklikler silinmesin ama bu sırada öğrenciler de pcleri çöplüğe çeviremesin, saçma sapan duvar kağıtları atamasın, kafasına göre kişiselleştiremesin vs vs...

Geçen arkadaşlar bu tarz sorunlara karşı nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz liderahenk vs kullanıyor musunuz?

ilksms
Geri