Krediler Hakkında

Kodla Büyü

hakanotuken

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Ev almak için konut kredisi çekmek istiyorum. Aylık 800 tl lik devam eden kredim var, bordroda 2700 tl aylık gelir gösterebiliyorum.

1-Aynı anda iki kredi çekebilirmiyim?
2- Maaşın yüzde kaçına kadar kredi verilir? 800 tl devam ediyor 2700 tl maaş için maksimum kaç lira daha çekebilirim?
3- Aldığım evin tutarının tamamını çekebilirmiyim? Yada yüzde kaçı? Evin değerini yüksek gösterip daha fazla çekebilirmiyim?

Belki kredi işine girme, ikisini birden ödemeyemezsin gibi öneriler yazacak arkadaşlar olabilir. Benim başka gelirlerimde var sıkıntı yaşamam sadece işin prosedürünü halletmek istiyorum.

1. evet
2. konut kredileri maaşla orantılı değil. ihtiyaç kredisinde maaş oranı var.
3. konut değerinin en fazla %75 ine kadar çekebilirsin. peşinatın yoksa evin değeri yüksek gösterilerek hallolabilir.

şahsi görüşüm: krediler epeyce düştü. ev almanın tam zamanı.

Cevaplar için teşekkürler

Ama birkaç noktayı anlayamadım

Konut kredisi ile maaş ilişkisi yok mu veya neyle orantılı
Evin değerini expertiz belirliyor diye biliyorum nasıl yüksek gösterebiliriz? Expertiz ekibi ile mi görüşmeliyiz?

Ev alırken %60 ını kredi olarak verirler ama, kendinize yada babanıza ait 2. bir ev varsa onuda ipotek koydurarak %100 üne kredi çekebilirsiniz.

1. Evet kullanabilirsiniz
2. Ailenizin gelirinin belli bir yüzdesine kadar kullanabilirsiniz. Bu oran bankasına göre değişiyor. Geçenlerde bir arkadaşım için sordum. Garanti Bankası %40, siciliniz temizse %50 ye kadar kullanabilirsiniz dedi. Vakıfbank ise %70 e kadar kullandırabiliriz dedi.
3. Önceden dediğiniz yapılabiliyor, bankaların anlaştığı Experler kafalarına göre yüksek gösterebiliyordu. 2011 de yapılan düzenleme ile bankalara belirli expertiz firmaları ile çalışma zorunluluğu getirildi. Onlar da mümkün olduğunca evi gerçek değerinin biraz altında göstermeye çalışıyorlar. Expertiz raporunun maksimum %75 ine kadar konut kredisi kullanabiliyorsunuz. Bulunduğu bölgedeki piayasaya göre çok kelepir fiyata bir ev denk getirmediğinz sürece %100 üne kredi kullanmanız zor.

Evin değerini expertiz belirliyor diye biliyorum nasıl yüksek gösterebiliriz? Expertiz ekibi ile mi görüşmeliyiz?
Hocam kredi başvurusunu yapınca ön onay çıkıyor. Öncelikle bankaya expertiz ücretini ödüyorsunuz. Banka ile anlaşmalı exper gidip eci görüyor, civardakı konut fiyatları ile kıyaslama yapıp bir fiyat çıkartıyor. Daha sonra krediden vazgeçseniz bile ödediğiniz exper ücreti yanıyor.

Ben de geçtiğimz aylarda ev aldım. Evin fiyatı 160 bin, 120 bin TL kredi çekmeyi planlıyordum. Bölgede, aynı sitede o fiyattan aşağı daire yoktu . Exper 145 bin TL eder şeklinde rapor çıkartmıştı. Aradaki açığı kapatmak için başka bir bankadan 10 bin TL ihtiyaç kredisi kullanmak zorunda kaldım. Benimki ile birlikte babamın maaş bordrosunu da götürdüm. Taksitler %40 gibi bir rakama denk geldiği için sıkıntı çıkarmadılar.

hakanotuken' Alıntı:

konut kredisi-maaş ilişkisi yok. konut kredisi ile ev alırken aslında evi banka alıyor ve size taksitle satıyor. diyelimki ev 100bin TL. banka bunu peşin ödeyerek alıyor size taksitle 150 bin TL ye satıyor. bankanın, bu kişi kredisini ödermi ödemezmi gibi bir kaygısı yok zira kredi borcu bitene kadar ev resmen bankanındır. ödeyemezseniz banka evi satar. siz ev değerinin %75 ine kadar konut kredisi çekebilirsiniz ama bankaya durumu bildirirseniz expertiz ona göre fiyatlandırıyormuş. bazı kolaylıklar yapılabiliyormuş.

sizin durumunuz benimki gibi hocam benim 930 tl baska bir kredim vardı 705 tl tutarında 10 yıl odemeli konut kredisi cektim. 2700 tl maaşa rahat konut kredisi alırsınız.Yalnız burada onemli olan kredi notunuz.. daha onceden kredi kartı veya kredi odemelerinizde aksaklık varsa takibe dusmusseniz isterseniz 5000 tl gelir beyan edin kredi alamazsınız.Bankaların en cok dikkat ettiği bu olay kredi notunuz.

BBNET
Geri