kodlama ve bilişimin artık ortaokulda gereksiz olması

Kodla Büyü
Durum
Konu kilitlenmiştir.
Çocuklar kodlama öğrenerek en başta analitik düşünce yeteneğini geliştirir. Sadece bununla da kalmaz aynı zamanda problem çözme yaratıcılk takım çalışması, iletişim ve teknolojiye uyum sağlama gibi birçok önemli yetenek kazanır. böylece çocuklar gerek akademik gerekse kişisel hayatlarında büyük bir avantaj yakalar. Söylediğiniz mantıkla gidersek tüm matematik problemlerini bilgisayarlar çözebildiği için matematik dersini de kaldırmamız gerekir.
 
Bütün forumdaşlara merhaba;

Yapay zeka alanında kendimi yetkin görecek kadar bilgi ve tecrübeye sahibim. Şimdi aşağıda bir kaç soru ekleyerek görüşlerimi yazacağım.

1-Kodlama ve Bilişim dersi kalkmalı mı?

Hayır. Kodlama ve bilişim dersinin müfredatı değiştirilmeli. ben şahsen chatgpt claude3 gemini gibi populer ve gerçekten işe yarayan yapay zeka araçlarını çok fazlasıyla kullanıyorum. kendim python c# c++... gibi bir çok programlama dilini biliyorum ve aktif kullanıyorum. özellikle son zamanlarda makine öğrenmesi ve deepmind için python a odaklandım. önceden proje araştırmalarımda github, medium, kaggle gibi sayfalarda binlerce kod arasına boğularak araştırma yaparken şimdi yapay zeka araçları sayesinde istediğim kodları daha kısa sürede bulabiliyorum. yapay zeka ben kod yazmaya başladığımda yoktu ve kodları malumunuz programın üreticisi bile ezbere bilemez ve dediğim gibi çok fazla kod arasından işime yarayanı bulmak fazla zaman alıyordu. yz sayesinde çok daha kısa sürede çok daha verimli çalışabiliyorum. hani o derste öğrettiğimiz teknolojinin faydaları konusundaki zaman ve maliyetten tasarruf konusu.

2- Yapay zeka ile makale yazmak zerogpt gibi araçlar sayesinde tespit edilebiliyor. Yz ile makale yazılabilir mi?

Benim fikrime göre yz ile makale yazmanın bir zararı yok. ben yine makale yazarken yz den yararlanıyorum. konuyla alakalı kaynakları google akademik ten dergiparktan araştırmak ve yine binlerce makale arasından istediğimi seçmek yerine yz ile nokta atışı makale araştırmaları yapıyorum. ha yazarken al sen bana yaz demiyorum ama yz ye konuyla alakalı araştırmaları benim yerime yapması için talimat veriyorum ve yine zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyorum. aynı zamanda zerogpt vs araçlar şu anda yz makaleleri tespit etmekte çok faydalı değiller onu da belirteyim.

3- yz ile manipulasyon yüz mimik ve ses taklitleri yapılabiliyor zararlı mı?

evet zararlı ama bunun çaresi fişi çekelim ve kullanmayalım olmamalı. mesela hacker olmak da zararlı ve yanlış bir şey ama buna engel olamayız maalesef ki bunu yapan insanlar var bizim yapmamız gereken caydırıcı yaptırımlarda bulunmak.

4- bt müfredatı günümüze uygun mu?

maalesef hayır. bt müfredatı hala klavye bu fare bu şeklinde çocukların ilgisini çekmeyen ve zırvalarla dolu(katılmayabilirsiniz ama bence böyle). diğer dersleri bilemem ama bt müfredatı her sene güncellenmeli. güncele ayak uydurmadıktan sonra bt dersinin gerçekten bir önemi yok. Güncele ayak uydurmadıktan sonra öğrenci, veli, okul idaresi hatta bakanlık bile bu dersin ilk yazıyı yazan arkadaş gibi gereksiz olduğunu savunur ve böyleleri illa ki çıkacaktır.
daha yazılacak çok şey var ama fazla uzatmaya gerek yok. özet isteyenler için yz nin özeti aşağıdadır.



Görüşlerinizi şöyle özetleyebilirim:

1. Kodlama ve bilişim dersinin kaldırılmaması ama müfredatının güncellenmesi gerekiyor. Siz yapay zeka araçlarını kullanarak daha verimli kod yazabiliyorsunuz. Bu araçlar önceden olmadığı için kod bulmanın zaman aldığını ama şimdi bunlarla zamandan tasarruf ettiğinizi belirtiyorsunuz.

2. Yapay zeka ile makale yazmanın bir zararı olmadığını düşünüyorsunuz. Siz de makale yazarken yapay zekadan konuyla ilgili araştırma yapmak için faydalanıyor, bu sayede zaman ve emekten tasarruf ediyorsunuz. Ayrıca mevcut yapay zeka tespiti araçlarının henüz çok etkili olmadığını not ediyorsunuz.

3. Yapay zeka ile yapılan manipülasyonların zararlı olduğunu ama buna engel olunamayacağını, caydırıcı yaptırımlar gerektiğini savunuyorsunuz.

4. Bilişim teknolojileri müfredatının günümüze uygun olmadığı, her yıl güncellenmesi gerektiği görüşündesiniz. Aksi halde dersin gereksiz görüleceğini düşünüyorsunuz.

Özetle, yapay zeka araçlarının kodlama ve makale yazma gibi alanlarda size fayda sağladığını, buna karşın manipülasyon amacıyla kullanımının zararlı olduğunu belirtiyorsunuz. Ayrıca bilişim derslerinin güncelliğini koruması gerektiğini vurguluyorsunuz.
 
Toplamda 2 mesaj atmış birisi, dersin gereksiz olduğunu yazmış. Tamamen ortalığı karıştırmak niyetiyle olduğu besbelli. Muhtemelen de başka branştan birisi , cevap vermeye değmez konuyu güncel tutmaya gerek yok. Aşağılarda kaybolsun gitsin.
 
Sen kodlama.

İlk iki cümleyi okuduktan sonra hesap makinesi de hesaplama yapıyor onu da bırak.
Ocr yazıda okur okumayı da bırak dicektim bırakmış.
 
Çocuklar, okula başladığında Türkçe zaten konuşabiliyorlar.Sizin mantıkla ne Türkçe ,Edebiyat dersine ne de okula gerek var. Herşeyi makineye devredelim, insan yaşamasın mantığı çıkıyor.Maalesef her yerde böyle ortalığı velveleye veren kişiler ortaya çıkıyor. Eğiitim ve öğretmen yine birilerinin zoruna girmiş. Öğretmen düşmanı artarak devam ediyor.
 
Canı sıkılan hoyratça gelip ortaya konuşup gidiyor. Neresinden tutsan elinden kalır. Eğitimci olduğunu düşünmüyorum. Bilişim alanı ile alıp veremediği olan her zaman karşılaştığımız vaka...
 
Çocukluk dönemi, bilişsel yeteneklerin eksik olduğu bir dönemdir. Bu dönemde çocuklara işe yarayacak şeyler öğretmek kadar, zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak da önemlidir. Hiçbir ders, bilişim dersleri kadar çocukları meşgul edemez. Bilişim dersleri sayesinde çocuklar kötü alışkanlıklardan uzak durur. Meşgul olur, saçma sapan işlere vakit bulamaz.

Bizim zamanımızda aynı amaç için satranç kullanılırdı. Sigaraya hiç başlamadıysam, sebebi lisemdeki satranç kültürüdür.
 
sanın ki milletin derdi ders,ders karın doyurmuyor artık...arkadas farklı bi bakıs acısı geliştirmiş saygı duyarım inadına eski ismiyle bilgisayar ogretmeni olarak...gelelim benim fikrime konu dagılacak belki ama rotasyon ogretmen akademisi ayagına bir şeyler yapılıyor,yapılacak ama inanın iyi bir sonuc cıkmayacak,her seyde oldugu gibi olan bu meslegi icra edenlere olacak,farklı bir şey beklemelimiyiz?evet meslegin ilk yıllarındaki heyecanı,alanın gelecegini yeni bir bakıs acısıyla sekillendirmek elzem,yoksa al programla mantıgından ote gitmez kodlama...yapay zeka bir çıgır açabilir ama bu haliyle değil daha revisyonist kullanılabilir formuyla profesyonelce bakanlık eliyle evet
 
Evet değerli katılımcılar artık yapay zekanın gelişmesi ile beraber ilköğretimde uygulanan kodlama derslerinin tamamen gereksiz olduğunu hepimiz anladık. Yapay zekaya yazacağınız programı söylüyorsunuz o kodlarını yazıyor sadece düzeltme kalıyor onu da bilgisayar mühendisi olanlar zaten bilir çocukların bunları öğrenmesine gerek yok.

Yapay zekaya kompozisyon yaz diyorsun yazıyor şiir yaz diyorsun yazıyor kitap yaz diyorsun yazıyor testte matematik sorusu var soruyu Çöz diyorsun çözüyor bulunduğum konuma göre ne tür aktiviteleri yapacağını soruyorsun cevaplıyor yani bir çok işlemi artık yapay zeka yapıyor o sebeple bu yapay zekanın yapmış olduğu işleri insanlara yaptırmanın veya insanları bunlarla uğraştırmanın bir mantığı yok.

Bilimsel olmayan boş beleş kitap yazan yazarlara da gerek yok onların kitaplarını okumaya da hiç gerek yok.
Bence yapay zekayla beraber artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak bir çok meslek artık olmayacak.
Ortaokuldan Bilişim teknolojileri dersi ve kodlama dersleri kaldırılmalıdır. Bu dersler lisede bilgisayar bölümü okuyan meslek bölümü öğrencileri almalı.

kafası çalışan öğrenci yeni teknolojileri araştırıp bulup kullanıyor kafası çalışmayana 100 saatte 1 yılda ders anlatsan yine de Bilişimi kullanamıyor o sebeple bu ders kaldırılmalıdır. örneğin idarecinin bilişime kafası çalışmıyorsa ne yazıcı kullanabiliyor ne bilgisayarı kullanabiliyor ne office programını kullanabiliyor bu adam 16 sene okul okumuş yani bazı şeyler insanların kafasını çalışmasıyla ilgili şeyler eğitimle bir yere kadar.

Aynı şey bilişim öğretmenleri için de geçerli ve diğer branş öğretmenleri için de geçerli öyle bilişim öğretmenleri var ki bilişimin B sinden anlamıyor. kafası çalışan adam bir şekilde araştırıp sorunları çözüyor üstesinden geliyor kafası çalışmayan adama ne yapsan boş.


kafası çalışan adam örneği :
sanki barış özcan'a hukuk fakültesinde web sitesi yapma öğrettiler sanki ortaokulda kodlama öğrettiler adam zeki belli ders almasına gerek yok kodlamada öğrenmiş web sayfası yapmayı da...

kafası çalışmayan adamı tokyo'ya göndersen yine aynı tas aynı hamam.

bence bir öğrenci 8 yıllık ilk eğitimde temel matematik, okuma yazma okuduğunu anlama, ve iyi düzeyde ingilizce öğrense yeter. diğer alanlara gerek yok.
sonuç olarak hiç biri öğretilemiyor 8 yıl bitiyor çocuk ingilizce bilmiyor. matematik bilmiyor, okuduğunu anlamıyor. yani temel dersleri dahi 8 yılda öğrenemiyor. Sonra gereksiz bir dünya din dersleri ve sosyal dersler falan filan. bir de işadamları okullarda derse girmeli memurun yetiştirdiği çocukta memur zihniyetinde oluyor. memur zihniyeti kötü değil iyi de değil fakat girişimcilik yok.

gereksiz külfet dersler kaldırılmalıdır.


Hocam, bayağı gereksiz yazmışsın. Tamamen her yazdığın birbirinden alakasız. En son matematik bilmiyor, İngilizce bilmiyor ayrı bir olay . Bu durumun bilişim teknolojileri dersiyle alakası ne? Tek dert 6.sınıflarda kalan 2 saat bilişim teknolojileri dersimi. O ders kalkınca, bütün çocuklar matematik dahisi olacak ve şakır şakır İngilizce filan mı konuşacak.
Birde bu yapay zeka, öyle durduğu yerde filan kendi kendine gelişiyor. Bunu yazan yazılımcı, mühendis yok mu?
Yapay Zeka şiir yazdı, soruma cevap verdi, resmi düzenledi falan filan çok büyük adımlar ama bunlar hala küçük işler. Otomobil yazılımları, savunma sanayisinde kullanılan yazılımlar, hatta akıllı beyaz eşyalarda kullanılan yazılımlar ne olacak.
Sizce büyük firmalar bunlarda hala kendi yazılımlarını kullanmayacaklar mı ve eğer yapay zeka kullanacaksa da kendi geliştirdiği yapay zekayı kullanmayacaklar mı?
Hocam, yapay zeka alt düzey yazılımcı, mühendisi etkileyecek. Hatta sadece yazılımcı ve mühendisleri değil bir çok alanda alt düzey yeterliliğe sahip herkesi.
Tamda bu yüzden her açıdan farklı yeterliliklerle donatılmış gençler yetiştirmeliyiz.
Disiplinler arası bağlantıyı kuran bir eğitim modeli geliştirebilsek ne güzel olurdu. Ama yine sizin gibiler o gereksiz, bu külfet diye saçmalardı.
 
Durum
Konu kilitlenmiştir.
Geri
Üst