klozet su sistemini kiracı mı karşılar

Kodla Büyü

bilisim_TR

Aktif Üye
klozet su kaçırıyordu. deponun içindeki sistemi değiştirdim. ev 5 senelik falan ben 2. kiracıyım. yaklaşık 7 aydır oturuyorum. daha önce de aynı apartmanda oturduğum için sistemin daha önce değişmediğini biliyorum. ayrıca su kaçırma sorunu 3-4 aydır devam ediyordu. öyle böyle idare ediyordum ihmal ettim. neyse 32 liraya yeni sistem aldım ev sahibine de söyledim düşeyim mi diye. yok daha neler dedi plastik parça 3 ayda da bozulur bilmem ne dedi... velhasıl ben parasında değilim ama önceki kiracı kaç sene kullanmış bana gelince bozulduğu için kiradan düşmeyi teklif ettim. yoksa ufak tekek şeyleri umursamam hele ki kendi hatam olsa zaten ne olursa olsun kendim karşılarım. acayip moralimi bozdu çingene durumuna düşürdü. kim haklı arkadaş ?

Hocam böyle şeyler yüzünden ev sahibiyle papaz olma. Sen geldiğinde sağlamsa sen karşılamaz zorundasın.

Hocam sen karşılamak zorunda değilsin. Madem öyle çıkarken söker alırsın.

kira sözleşmesine bağlı.
nasıl belirtilmişse, benimkinde yarı yarıya, ancak kışın patlayan güneş enerjisine karışmadım. :)
bir de değişen elektrik sayacı var. Ona da karışmadım. Ev sahibi, ortak dedi, bende o zaman giderken sökerim dedim, güldü. Kendisi ödedi.

Merhoom' Alıntı:
Hocam sen karşılamak zorunda değilsin. Madem öyle çıkarken söker alırsın.

Sen yeni sistemi kullan ama eskiyi atma.Evden çıkarken yeniyi söküp eskiyi takar gidersin. Değişip değişmeyeceğine yeni kiracı ile ev sahibi karar verir artık.Ne de olsa plastik parça bu 3 ayda bozuluyor. :D

eve girdiğinde sağlammış.sen kullanacaksın sonuçta değiştirmeseydin...

hocam sen haksızsın . 3ü 5i aramayın öğretmenlerin de itibarlarına zarar getiriyorsunuz.

seventyseven' Alıntı:

hocam sen haksızsın . 3ü 5i aramayın öğretmenlerin de itibarlarına zarar getiriyorsunuz.
yok artık. daha neler?
şahıslar arası durum hocam, olay derste ve okulda gerçekleşmiyor.

hasari' Alıntı:
Hocam böyle şeyler yüzünden ev sahibiyle papaz olma. Sen geldiğinde sağlamsa sen karşılamaz zorundasın.
Hocam öyle şey mi olur ya? Klozette ya da evin herhangi bir demirbaşında kullanılan parçanın bir ömrü var. Hocam 7 ay önce geldiğini söylüyor. Bu malzeme 4 buçuk yıl kullanılmış. Bu adamın ne günahı var?

Hocam düş kiradan 32 lirayı olsun bitsin ev sahibine fazla iyi niyet göstermeye gelmez.

Taşınırken sağlam mıydı? Asıl mesele bu. Çünkü şöyle bir durumda söz konusu olabilir. Balkonda lamba var ve siz bir hafta oturduktan sonra lamba ömrünü tamamlıyor. Yeni ampulun parasını kim öder? iki uçlu değnek bu işler. Allah Tez zamanda Ev sahibi yapar sizi inşallah...

Yeni ev kiraladım
1- Duşa kabin yok ben aldım 200 TL (Ev sahibi duşa kabini napcan dedi ben takmam dedi diğer kiracısına da takmamış. ben kiradan düşelim dememe rağmen. Ben taktım ama ahdim var giderken sökecem :) )
2-Kornişleri takmamışlar ben taktırdım ev sahibine soyledim ev sizin ben kiracıyım iki gün sonra gidicem size kalcak diye.O da diğer kiracıya takmadım sana da takmam dedi.Bende çingenelik yaptım yarı yarıya anlaştık 160/2=80 tl
3-Bulaşık makinesine yer yapmamış müteahhit mutfağa yer yapılacak biraz kırma dökme işi idi. Dediki iki kişinin bulaşığından ne olur elinizde yıkayın.:)) Öyle şey mi olur dedim her evde var. Sonuç: Kendisi yaptırdı 150 tl

4- Bazı kapılar kilitlenmiyo
5-Mutfak dolaplarından birisinin kapısı yok takılması lazım
Vs vs... Gerisini siz düşünün...

alibaba37' Alıntı:
Yeni ev kiraladım
1- Duşa kabin yok ben aldım 200 TL (Ev sahibi duşa kabini napcan dedi ben takmam dedi diğer kiracısına da takmamış. ben kiradan düşelim dememe rağmen. Ben taktım ama ahdim var giderken sökecem :) )
2-Kornişleri takmamışlar ben taktırdım ev sahibine soyledim ev sizin ben kiracıyım iki gün sonra gidicem size kalcak diye.O da diğer kiracıya takmadım sana da takmam dedi.Bende çingenelik yaptım yarı yarıya anlaştık 160/2=80 tl
3-Bulaşık makinesine yer yapmamış müteahhit mutfağa yer yapılacak biraz kırma dökme işi idi. Dediki iki kişinin bulaşığından ne olur elinizde yıkayın.:)) Öyle şey mi olur dedim her evde var. Sonuç: Kendisi yaptırdı 150 tl

Bu evi tutacağına daha temiz bir ev bulsaydın ya hocam. Tabi mecbur kaldıysan bilemem.

azizerkut' Alıntı:
Hocam düş kiradan 32 lirayı olsun bitsin ev sahibine fazla iyi niyet göstermeye gelmez.
düşemezsin hocam.adam sana sağlam verdiyse sağlam vermek zorundasın. adam senden çatır çatır alır. iyi sen bozacaksın parasınıda adam ödeyecek. nerde böyle güzel dünya.

girdiğinde bozuksa söylersin tamir ettirir. ancak sen bozduysan sen yaptırmak zorundasın.

alibaba37' Alıntı:
Yeni ev kiraladım

Hocam bu kadar eksik varken baştan o evi tutmasaymışsınız daha iyiymiş :)

nosTRa' Alıntı:
Taşınırken sağlam mıydı? Asıl mesele bu. Çünkü şöyle bir durumda söz konusu olabilir. Balkonda lamba var ve siz bir hafta oturduktan sonra lamba ömrünü tamamlıyor. Yeni ampulun parasını kim öder? iki uçlu değnek bu işler. Allah Tez zamanda Ev sahibi yapar sizi inşallah...

Allah razı olsun hocam İnş. Allah tüm kiracılara kendi evini hayırlısıyla almayı nasip eder.

3ü 5i aramam zaten. mesela eve girdiğimizde hanım illa ocak ankastre olsun dedi bende ev sahibiyle konuştum. dedi kestirirsek senden sonraki kiracılarda ankastre kullanmak zorunda kalır dedi bende dedim ocağı da bırakır giderim. iyi tamam dedi 100 lira kestirme parası verdim. :) evin ufak tefek eksikliklerini zaten giderdik girmeden.

geldiğimde evde bir tane lamba vardı ve gerisini ben taktım zaten. demekki benden önceki kendi takttığı lambları sökmüş götürmüş.

Arakadaşlar ben de 4 yıldır oturduğum eve hiç zam yaptırmadım. Oturduğum mahallede kiralar yükselmiyor ve çevremde benden yüksek veren yok ama genelde benim verdiğim kadar veriyorlar kirayı. Geçen yıl kavga ettik ev sahibiyle. 3 yıldır zam yapmıyoruz yapalım dedi ve her yıl bir oranda arttıralım dedi. Ben de o mahallede en yüksek kim veriyorsa onun kadar veririm dedim. Öyle kaldı şimdi yazın ev alıp çıkacağım. Sizce kim haklı.

hem hırsızlık vakasıyla da birleşsin olayı yazayım da:) ankara ivedikte tam askeri lojmanların dibindeki zeminkat evime hırsız girmişti vakti zamanında bu zat gece korkuluğu keserek girmiş pencereden nese bi kol saatim gitmişti eşimin hediyesiydi de evlendikten sonra eşimle ödemiştik borcunu... ev sahibim başka şehirde ikamet ettiğinden dolayı bu korkuluğu yaptırıp kiradan düşmüştüm evi boşaltırken bana bir borç listesi çıkardı iki aylık kira kadar:) bunun içinde ufak tefek yaptırıp kiradan düşmüş olduğum şeyler korkuluk da içinde papaz olacaktık az kaldı babam olmasaydı severdim de kendisini yaşıyosa allah uzun ömür versin:)

her_dem' Alıntı:
azizerkut' Alıntı:
düşemezsin hocam.adam sana sağlam verdiyse sağlam vermek zorundasın. adam senden çatır çatır alır. iyi sen bozacaksın parasınıda adam ödeyecek. nerde böyle güzel dünya.

girdiğinde bozuksa söylersin tamir ettirir. ancak sen bozduysan sen yaptırmak zorundasın.

zaten kirayı tam yolladım. çatır çatır alır mazallah ne yaparız :lol: millet milyarları dolandırıyo bizim 30 lirayı çatır çatır alabilecekler :D kirasını alamayan var bu ülkede onlara anlatsana nasıl alacak çatır çatır?

kardeşim 4 sene kullan sonra ben 3 ay da bozmuş olayım orası biraz garip gelmiyor mu? dünya ev sahiplerine güzel öyleyse. önceki kiracı kullansın eskitsin bu arada ev sahibi kirasını alıyor. sonra o çıksın yeni kiracı gelsin ömrünü yeni kıracıda tamamlama şerefine nail olan parçaları da yeni kiracı değiştirsin ev sahibi de evini yeniletmiş olsun bu arada hala kira aynen devam ediyor. araba kiraladığınız da arabanın frenlerini de değiştiriyormusunuz?

hocam oturduğun şehirde kooparatife gir. bbazı kooparatifler 500 daire yapıyor. mesela ilk yıl 1. blok bitiyor. ama kooparatif daha 5-10 sene daha devam ediyor.. işte bu ilk bloktan hissesini satanlar oluyor. yani eve oturuyorsun aynı zamandada kooparatif hissesini ödemeye devam ediyorrsun..

çok karlı bir iş. paran hem birikiyor hem ev fiyatlarıyla birlikte artıyor.. hemde evin oluyor..

sahibinden.com a gir kooparatif dolu hisse diye arattır.

yada 2+1 bir ev al 2-3 sene sabret..

tayinci42' Alıntı:
hocam oturduğun şehirde kooparatife gir. bbazı kooparatifler 500 daire yapıyor. mesela ilk yıl 1. blok bitiyor. ama kooparatif daha 5-10 sene daha devam ediyor.. işte bu ilk bloktan hissesini satanlar oluyor. yani eve oturuyorsun aynı zamandada kooparatif hissesini ödemeye devam ediyorrsun..

çok karlı bir iş. paran hem birikiyor hem ev fiyatlarıyla birlikte artıyor.. hemde evin oluyor..

sahibinden.com a gir kooparatif dolu hisse diye arattır.

yada 2+1 bir ev al 2-3 sene sabret..

Allah razı olsun ev alma yollarını araştırıyorum. değerlendirilebilecek bir alternatif.

evde vestiyer askılıklarından birkaç tanesi kırıktı gittim baktım tanesi 2,5 liraya 10 tane aldım sıfırdan taktım. aynen bende de klozet ile ilgili bir sorun vardı açtım söktüm kum birikmiş filitreye temizledim çalıştırdım yine tıkır tıkır balkon demirleri arası boşluk genişti güvenlik için uygun plastik levhalar ile güvenli hale getirdim birkaç spot lamba sorunluydu hallettim ve ev sahibine sadece abi yapıyorum dedim 15 aydır güllük gülistanlık herşey.

ama 140,000 liraya tamamı kredi ev aldım sebebi de suriyeli kardeşlerin gelmesi nedeni ile 500 olan kiram bir anda 700 oldu :( yinede sağolsun ev onun ve verdiği değer de o rakam. hayırlısı ile de 15 gün içinde benim evime taşınacağım...

3-5 kuruş karşılıklı idare edilir ki güzel olanı da bu. yok eğer ev sahibi çirkef ise o ayrı tek kuruş peşine düşmek lazım...

hocam sende inş yerinde kalıcı isen otur ev derdine düş girince içine bir şekilde ödenmeye başlanıyor ve ödeniyor...

seventyseven' Alıntı:

Yok daha neler yav. Ne itibar, ne zararı. Herkes kendinden mesul. Ama diğer konuda kiracı almak zorunda hocam. Sonuçta sözleşme yapılırken arızayı yoksa hukuken sana düşer. 6 yıllık kiracılık tecrübemle söylüyorum :)

El-Aziz' Alıntı:
hasari' Alıntı:
Hocam öyle şey mi olur ya? Klozette ya da evin herhangi bir demirbaşında kullanılan parçanın bir ömrü var. Hocam 7 ay önce geldiğini söylüyor. Bu malzeme 4 buçuk yıl kullanılmış. Bu adamın ne günahı var?
Doğru her parçanın bir ömrü vardır ama çoğu parça ömrü dolmadan bozulabiliyor. Bu sebeple kiracı girdiğinde sağlamsa kiracı karşılamak zorunda sizin mantığınızla gidersek eskiyen her şeyi kır yenisini tak kiradan düş mantıken neden eski eşya kullanasın ki zaten ev sahibi karşılıyor. Eğer mevla yüksel değilse ev sahibini hiç bulaştırmadan halletmek lazım ama eğer mevla yüksekse ve kusur sizde değilse tabi ev sahibi demirbaştan sayacak ve kiradan düşülecek.

sibilim_ogretmeni' Alıntı:
alibaba37' Alıntı:
Yeni ev kiraladım

Bu evi tutacağına daha temiz bir ev bulsaydın ya hocam. Tabi mecbur kaldıysan bilemem.

Valla ev sıfırdı hocam. Ev sahibi muteahhite vermiş muteahhitte kafasına göre yapmış gitmiş. Evin sıfır önü açık mutfak geniş olunca baya da hoşumuza gidince tutalım dedik... Bir de şöyle bir durum var hocam ilk baktığınızda çok dikkatli bakmıyorsunuz ama oturmayınca başlayınca ister istemez gözünüze bişiler takılıyo. Sonrasındaysa aman boş ver diyosunuz :))

hasari' Alıntı:
El-Aziz' Alıntı:
hasari' Alıntı:
Doğru her parçanın bir ömrü vardır ama çoğu parça ömrü dolmadan bozulabiliyor. Bu sebeple kiracı girdiğinde sağlamsa kiracı karşılamak zorunda sizin mantığınızla gidersek eskiyen her şeyi kır yenisini tak kiradan düş mantıken neden eski eşya kullanasın ki zaten ev sahibi karşılıyor. Eğer mevla yüksel değilse ev sahibini hiç bulaştırmadan halletmek lazım ama eğer mevla yüksekse ve kusur sizde değilse tabi ev sahibi demirbaştan sayacak ve kiradan düşülecek.
Konuyu açan arkadaş sizce klozetin su sistemini mi kırdı?

hukuken ev sahibi evi tüm haliyle kullanmaya hazır tutmakla yükümlüdür. klozet meselesi küçük bir mesele ev sahibi iyi niyetle onu kiradan düşmesi gerekir. ama zam yaparken de ona göre her aya 32 yi ekler :mrgreen:

"Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.bk.299
Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.bk.301
bk.305- Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez.
Önemli ayıp durumunda kiracının sözleşmeyi fesih hakkı saklıdır.
kombinin bozulması önemli ayıplara girer bu ayıbı sizin gidermeniz lazım.
YARGITAY
13. HUKUK DAİRESİ
E. 1982/4330
K. 1982/5144
T. 7.7.1982
• ALACAK DAVASI ( Davacı Kiralananın Camlarının Patlatılan Bomba ile Kırıldığını Onarım için Harcadıkları Paranın Davalı Kiralayandan Ödetilmesine Karar Verilmesini İstemesi )
• KİRALAYANIN ÖDEVLERİ ( Kiralayanın Sözleşme Süresince Kiralananda Meydana Gelen Bozuklukları ve Eksiklikleri Gidermesi Kiralananın Kullanılmaya Elverişli Bulunması için Önlemleri Alması )
• VEKALETSİZ İŞ GÖRME ( Kiracının Kiralayana Bildirmeksizin ve Mahkemeden İzin Almaksızın Onarımda Bulunması )
• KİRALANANDA ONARIM YAPILMASI ( Kiracının Kiralayana Bildirmeksizin ve Mahkemeden İzin Almaksızın Onarımda Bulunmasında Vekaletsiz İş Görme Hükümlerinin Uygulanması )
• AYIPLARIN GİDERİLMESİ İÇİN ÖNEL VERİLMESİ ( Buna İlişkin Hükmün Yorumlayıcı Nitelikte Olması Kira Sözleşmesinde Yanların Bu Kuralın Tersini Kararlaştırabilmesi )
1086/m.76
743/m.2
818/m.249,251,413,413
ÖZET : 1 - Kiralayan sözleşme süresince kiralananda meydana gelen bozuklukları ve eksiklikleri gidermek, kiralananın kullanılmaya elverişli bulunması için gerekli önlemleri almak zorundadır.

2 - Ufak tefek ayıpların giderilmesi için kiracının kiralayana elverişli önel vermesine ilişkin hüküm yorumlayıcı nitelikte olup kira sözleşmesinde yanlar bu kuralın tersini kararlaştırabilirler.

3 - Kiracının kiralayana bildirmeksizin ve mahkemeden izin almaksızın onarımda bulunması halinde BK.nun vekiliksiz iş görmeye ilişkin 413 ve 414. maddelerinin uygulanması gerekir.

DAVA : Taraftar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine; dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : Davacı, kiracı sıfatı ile kullandıkları PTT İşletme Binası'nın camlarının zemin, kattaki oto galerisinin kapısında bilinmeyen kişiler tarafından patlatılan bomba ile kırıldığını; onarım için 16876,50 lira harcadıklarını söz ederek davalı kiralayandan ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Davalı; olayın meydana gelmesinden kusurlu olamadığını ufak tefek onarımlar için münasip bir önel verilmediğinden davanın dinlenemeyeceğini savunmuştur.

Mahkemece; BK.nun 251/son fıkrası uyarınca davacı kiracının davalı kiralayana onarım için münasip bir mehil vereceğinden, dava açma hakkının olmadığını kabul ederek davanın reddine karar vermiştir.

Hüküm davacı yanca temyiz olunmuştur.

Kiralayan sözleşme süresince kiralananın akitten maksut olan surette kullanmaya elverişli bir şekilde teslime ve kira müddeti zarfında da şeyi bu halde tutmaya zorunludur ( BKm. 249-F. 1 ). Kiralayanın bu borcu teslim ve ayıba karşı tekeffül borçlarını kapsar ( r~necip Bilge Borçlar Hukuk Özel Borç münasebetleri 1962 Sh. 130131 ). 'Diğer bir anlatımla kiralayan sözleşme süresince kiralananda meydana gelen bozuklukları ve eksiklikteki gidermek ve böylece akit boyunca kullanmaya elverişli durumda bulundurmakla yükümlüdür. Kira devamlı bir akit olduğundan, kiralayan aktin devamı süresince kiracının bir kusuru olmaksızın ortaya çıkan ayıplardan sorumludur. Diğer bir anlatımla sözleşme süresince kiralananda meydana gelen bozuklukları ve eksiklikleri gidermek, kiralananı kullanmaya elverişli bulunması için gerekli önlemleri almak zorunda bulunan kiralayandır ( Becker m. 254/255. N. 13 ).

Somut olayda, bilinmeyen kişilerin attıkları bomba ile kiralanandaki camların kırılması hali; az yukarıda anlatılan kiralayanın sorumu tuğu kuralının uygulama alanındaki çarpıcı bir örneğidir. ( Tandoğan Özel Borç Münasebetleri Cilt: 1 Sh. 328 ) Öyleyse yanlar arasında iki uyuşmazlıkta kiralayanın sorumluluğunun yasadan doğduğunda kuşku yoktur ( Bkm. 249/1 ).

Gerçekte de, mahkemece bu 'kural benimsenmiştir. Ne var ki mahkeme dosyadaki deliller ile maddi olgu ve bulguların hukuki nitelendirilmesinde özellikle BKm. 251/f. II 'nin yorumunda yanılgıya düşmüştür. Yanlar arasında oluşan uyuşmazlığın doğru ve sağlıklı Çözüme bağlanabilmesi için ayıp halinde kiracının haklarının yeterince sınırını çözmek sonra da bunu somut olay içinde değerlen irilerek sonuca kavuşmakta yarar vardır.

BKm. 251/f/II'ye göre bizzat kiracının; bazi koşulların varlığı halinde ayıpları kiralayanın hesabına gidermesine izinlidir. Bunun İçin ayıpların esaslı olmayıp ufak tefek olması gerekir. Kırılanın cam olması ve yapılan masrafın miktarı da gözönünde tutulduğunda ayıbın ufak tefek nitelik taşıdığı çok belirgindir. Ufak tefek ayıpların giderilmesi için kiracının, kiralayana elverişli önel vermesi gerekir ( BKm. 251/F.2 ). Yalnız bu hüküm buyurucu nitelikte değildir. Eş deyişle yorumlayıcı niteliktedir. 0 nedenle kira sözleşmesinde yanlar bu kuralın tersini kararlaştırabilirler ( Oser S~hönen Berger, art. 256 Nr. 6 ). Gerçekte de yanlar bunu bilinçli bir şekilde sözleşmenin özel şartlar bölümünün 7. maddesine hüküm getirmek suretiyle kararlaştırmışlardır. Yanların iradeleri amaççı yorumla belirlendiğinde sözleşmenin anılan hükmü altında; davacı kiracının davalı kiralayana elverişli bir önel vermeden dahi kiralanandaki ufak tefek ayıpları onarabileceği açık seçik görülmektedir.

Kaldı ki; somut olayın özelliğine göre camların kırılmasında onarımın beklemeden yapılmasında zorunluluk vardır. Çünkü onarılması gerekli olan nesne kiralananın her türlü dış etkenlerden korunmasını sağlayan camdır. Bu nitelikte ve hemen giderilmesi zorunlu olan ufak tefek ayıp için BKm. 251/son gereğince kiralayana önel vermek; sonraca sonucunu beklemek, kiralananda ki nesneleri korunmadan yoksun bırakır. Bir an için kiralayanın, kiralananda oturması sırasında olayın meydana geldiği ve camların kırıldığını kabul edelim böyle bir olasılıkla kiralayanın da yaptırma durumu ile karşı karşıya bulunduğu, olayların normal atkısına ve yaşam deneyimlerine uygun düşer. Öyleyse kiralayanın kendisinin bile beklemeden yerine getirmek zorunluluğunda olduğu bir ayıp için, kiracısından BKm. 251/son fıkrası hükmünün arkasına sığınarak savunmada bulunması MKm. 2. maddesindeki objektif iyi niyet kurallarına da aykırılığı oluşturur.

Bundan ayrı, bir davada olguları belirlemek, hukuksal açıdan nitelemek ve de uygulamak yasal hükümlerini arayıp bulmak hakimın doğrudan görevi gereğidir ( HUMKm. 76 ). Kiracının, kiralayana bildirmeksizin ve mahkemeden izin almaksızın onarımlarda bulunması halinde BKm. 413 ve 414. maddelerin uygulanması gerekir. Böylece, somut olayda kiracı, anılan yasa hükümleri çerçevesinde yaptığı giderleri vekilliksiz iş görmeye göre de davalı kiralayandan isteyebilir. Yukarıdan beri yapılan açıklamaların ışığında belirtmek gerekir ki, davacının davalıya, somut olayın özelliğine ve sözleşme hükmüne göre ufak teflik ayıpların giderilmesi için önel verme zorunluluğunda bulunmadığından işin esasına girişilmesi ve böylece uyuşmazlık çözümüne bağlanmalıdır.

Yerel mahkemece, tüm bu yönlerin gözetilmemesi bozmayı gerektirir.

SONUÇ : Gösterilen nedenlerle temyiz edilen hükmün davacı yararına ( BOZULMASINA ) ve peşin harcın istek halinde iadesine 7.7. 1982 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Yukarıdaki dava konularından anlaşılacağı gibi ev sahibi ödemek durumundadır.

BBNET
Geri