Kitap İnceleme "Scratch İle Programlamayı Öğreniyorum"...

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hasan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü
Re: Scratch kitabı

http://www.odtuyayincilik.com.tr/produc ... mlama.aspx
http://www.odtuyayincilik.com.tr/produc ... arimi.aspx
http://www.odtuyayincilik.com.tr/produc ... yorum.aspx
3 kitap aldım. Siparişler geldi. kargo fiyatı 12 tl.. Uzun zamandan beri bu kadar kargo parası vermemiştim. (80 km mesafe :) )
Her hafta birini inceleyeceğim. Programlama ve web tasarım kitapları hoşuma gitti, scratch kitabı ilk bakışta ortaokul 5-6 için ağır gibi geldi ama baştan sona kadar sakin kafayla incelemek lazım.

Scratch İle Programlamayı Öğreniyorum, Yazarlar: Nergiz Ercil Çağıltay , Mehmetcan Fal

Öncelikle 5. ve 6. sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine girdiğimi belirtmem lazım. Öğrencilerimin seviyesi karışık, her konuda en üst ve alt seviyede olanlar var. Öncelikli/temel amacım en azından bir öğrencinin "sürekli, eğer, ise, -nda, ve, veya vs" gibisinden günlük hayatta cümle içinde kullandığı ifadeleri kullanması, kafasında basit hikayeler tasarlaması. Bir üst aşamada liste ve değişken kavramını kafasında oturtması ve en azından basit bir oyunda puan arttırıp azaltması.
Değerlendirirken bu kriterler benim için öncelikliydi.

1- Bütün komut blokları tek tek anlatılmış, (+)

2- "Arada bir C dilinde nasıl yaparım var?" bölümü var. Orta okul ve ilkokul öğrencisi için önemsiz fakat lise ve daha yukarısı için ideal olabilir. Basit kodlarla güzel anlatımı olmuş. (+)

3- Kitap 13 bölümden oluşuyor,
i-Scratch ile programla temelleri
ii-Scratch
iii-Kontrol komutları
iv-Hareket komutları
v-Görünüm komutları
vi-Kalem komutları
vii-Algılama Komutları
viii-Ses komutları
ix-Oyun programlama (giriş, unsurlar, süreç, amaç, gereksinimler, hikaye parçacığı..)(+++)
x-Nasıl yaparım (+++)
xi-Nesneye Dayalı programlama(+++)
xii-Örnek Çalışma 1 (Doğa Yahşi tarafından yapılan bir oyun, mezarlıkta puan topluyoruz, kalite bir oyun, forumda vardı)
xiiii- Örnek Çalışma -2 (hesap makinesi yapımı)

4-12 ve 13. bölümdeki örnekler benim öğrencilerime ağır gelir.

5- Bölümlerde anlatımlar güzel fakat kimi zaman basit örnekler vermek yerine 2-3 olayı birleştirip vermiş, farklı olarak 1 duruma göre en fazla iki örneği birleştirip anlatılsaydı daha güzel oldu. (ilk-orta için -, lise için +)

6- 9 ve 11.bölüm güzel anlatılmış. (+++++)

Genel olarak;
Kitaptan beklentim öğrencilere tavsiye edebileceğim bir kitap olması, anlatımı ve örnekleriyle öğrencilere ve bana yön vermesiydi.. Bu beklentimi tam olarak karşılamadı. Kitap 5-6.sınıf için uygun değil. Lise için ideal olabilir.

Bunları yazarken öğrencilerimin seviyesi benim için öncelikliydi, sonra kendim. Kendime beğendim ama öğrencilerime beğenmedim.

Şimdilik forumda bulduğum, çalışma yaprakları , ders notları, benim çalışma yaprakları vs idare edeceğim. Önümde 1 ay var. bu sürede öğrencilere yaklaşık 15-20 sayfalık not vereceğim.

Türkiyede bu konudaki ilk kitap olması ve anlatımın güzel olmasından dolayı kitabı yazanların ellerine sağlık.

Alllah'dan bir şey gelmesse, 2 hafta sonra "Çocuklar İçin Programlama Yazar: Selçuk Özdemir" inceleyeceğim. Sonra da "Çocuklar İçin Web Tasarımı Yazar: Selçuk Özdemir" Niyetim bu haftaydı ama sanırım MEM de bir komisyonda görevliymişim. Mevzuyu anlamadım ama..

arkadaşlar bende ilk defa scratch anlatacağım anlatırken yol gösterecek aşama aşama götürecek tavsiye edeceğiniz kitap var mı 6. sınıflar için?

evet hocam başlık gayet faydalı birde anlatan hocalarımız tecrübelerini paylaşırsa süper olacak

Scratch ile programlamayı öğreniyorum kitabını 1.5 yıl önce aldım. Çok ayrıntılı incelemedim ama ders anlatırken yararlandığım kaynaklardan biri olamadı maalesef. Kitap, eğitmenleri eğitmek için yazılmış. Bu anlamda alınabilir.
Ben programlamayı anlatırken ilk önce Olcay Büyükçapar hocamın kitabından faydalanıyorum. Öğrencilerimde rahat bir şekilde anlayabiliyorlar. Tabi ilk önce programlama mantığını ve algoritmayı sıkmadan anlatmak gerekiyor. Scratch anlatırken gözlemlediğim bir şey var oda uygulamaları yaparken yavaş ama sıkmadan ilerlemek. Bu anlamda biraz zorlayabilir. İnternette yararlanabileceğiniz bir sürü pdf dosyaları var. Tavsiyem hepsine göz atıp öğrenci seviyesine göre etkinliklerinizi planlamanız. Gerisi kolay.

sargon hocam fikirleriniz için çok teşekkürler kendimde çok hakim olmadığım için programa aşama aşama anlatan bir kitapla ilerlemek daha mantıklı geldi bir ordan birşey bir burdan birşey anlatmak yerrine

tomreader2010' Alıntı:
sargon hocam fikirleriniz için çok teşekkürler kendimde çok hakim olmadığım için programa aşama aşama anlatan bir kitapla ilerlemek daha mantıklı geldi bir ordan birşey bir burdan birşey anlatmak yerrine

Hocam bir süre sonra her yerden uygulama öğrenip öğrencilerinize aktarmak zorunda kalıyorsunuz. Harvard üniversitesinin scratch ile ilgili olan çalışmaları bu anlamda çok güzel. Öğretmen kitabı, öğrenci kitabı ve ayrıca sunu dosyaları hazırlanmış tabiki dili ingilizce. Bu çalışmaların dilimize çevrilmiş hali olsa çok güzel olur. En beğendiğim scratch kitapları diyebilirim.

http://scratched.gse.harvard.edu/guide/download.html

Sargon' Alıntı:
tomreader2010' Alıntı:

Hocam bir süre sonra her yerden uygulama öğrenip öğrencilerinize aktarmak zorunda kalıyorsunuz. Harvard üniversitesinin scratch ile ilgili olan çalışmaları bu anlamda çok güzel. Öğretmen kitabı, öğrenci kitabı ve ayrıca sunu dosyaları hazırlanmış tabiki dili ingilizce. Bu çalışmaların dilimize çevrilmiş hali olsa çok güzel olur. En beğendiğim scratch kitapları diyebilirim.

http://scratched.gse.harvard.edu/guide/download.html
teşekkürler hocam inceleyim

hasan' Alıntı:
Şimdilik forumda bulduğum, çalışma yaprakları , ders notları, benim çalışma yaprakları vs idare edeceğim. Önümde 1 ay var. bu sürede öğrencilere yaklaşık 15-20 sayfalık not vereceğim.

Türkiyede bu konudaki ilk kitap olması ve anlatımın güzel olmasından dolayı kitabı yazanların ellerine sağlık.

hocam çalışma yaprakları ve öğrencilere verdiğiniz 15-20 sayfalık notları paylaşabilir misiniz?

BBNET
Geri